Sunday, 5 January 2014

Review: Ariana Rose (The Wedding Beaker) dan Projek Memikat Suami

Salam to all readers,


Kebelakangan ini bannyak drama-drama bersiri yang diadaptasikan daripada penulis-penulis novel muda yang ditayangkan di kaca televisyen. Daripada channel kerajaan hinggalah ke channel swasta. Kalau di RTM, sudah tentulah Syarifah Abu Salim menguasainya. Beliau bukan sahaja boleh menulis novel tapi boleh mengolah novelnya ke drama, tambah-tambah pula mendapat sentuhan magic Rosyam Nor dan ia mampu membuai perasaan penonton terutamanya kaum wanita.

Di channel TV3 pula, mereka menyiarkan drama bersiri dari novel Teduhan Kasih, Playboy Itu Suamiku?!, dan kini Ariana Rose mengambil alih waktu tersebut. Kalau diikutkan novel, tajuk sebenarnya ialah "The Wedding Beaker'. Mungkin tajuknya lebih kepada Mat Salleh, justeru pengarah drama mengambillah nama watak utama sebagai tajuk drama tersebut.

Manakala di channel astro pula kian hangat dengan drama terbaru yang diadaptasikan dari novel 'Projek Memikat Suami'. Kebanyakan novel bukanlah best sangat apabila dibaca, tapi disebabkan pengarah drama tersebut pandai memilih pelakon dan pelakon tersebut pandai menjiwai watak tersebut, jadi nampaklah cerita itu benar-benar hidup. Ada juga novel yang best dibaca, tapi apabila didramakan jadi hancur pun ada. Itu pendapat akulah. Pada pendapat akulah, kalau cerita itu seronok, tengoklah. Kalau tak seronok tak payahlah tengok. Yang penting jangan mengutuk drama mahupun pengarah tersebut!

Ariana Rose ( The Wedding Beaker)

Sinopsis


Projek Memikat Suami

Sinopsis


p/s: Kebanyakan novel sekarang ini lebih kurang sama sahaja jalan ceritanya. Kalau heronya sudah tentulah anak dato-dato, manakala heroinnya pula dari kalangan pertengahan. Nak tahu best ke tak, kenalah baca!

31 comments:

  1. dah fall in love gila dgn dua2 drama ni :D

    ReplyDelete
  2. x miss lagi tgk ariana rose kakakah

    ReplyDelete
  3. betul tu..kebanyakkan novel skrg jalan cte lebih kurang sama je.lain pulak dgn kdrama,dorang lagi banyak mengadaptasi komik ke drama..ada kelainan la sikit kat situ..mcm tu jugak dngn jepun^^

    ReplyDelete
  4. wahh bestnya ada semua dah ye kak hihihihi
    nak pinjammmmm? :D <3 pls pretty plsss hehehehe
    Hehehe qilah tengok tv je lah xD

    ReplyDelete
  5. tgh memfolo kedua2 drama ni..tetiba tengok, macam terjatuh cinta plak..hehe..mebi sebab pelakon2 sesuai dengan karakter memasing :)

    ReplyDelete
  6. Dua dua cerita ni best.Suka suka suka :)

    ReplyDelete
  7. Hahaha kau dah la memang minat novel. Aku tak baca pun semua ni taktau pun pasal apa T_T

    ReplyDelete
  8. ee tak baca novel ee tengok tv je. hahaha.
    sekarang ni tengah tgk yang dekat Mustika hd. tak ingat tajuk. bukan kerana aku tak cinta. kot.
    best pulak tengok sharnaaz. ehehe =D

    ReplyDelete
  9. setuju dengan pendapat akak . kadang nak beli novel , cari novel yang jalan cerita lain daripada yang lain sebab macam same je . hehe

    ReplyDelete
  10. Ariana rose quite adventure. Tapi dua-dua citer saya tengok on-off jer. Hehe

    ReplyDelete
  11. Kalau Korea dari komik ke drama,tapi dekat Malaysia dari novel ke drama..sy tak sabar tunggu suamiku ustaz..nora danish gituuu..hehe

    ReplyDelete
  12. akak tak berkesempatan untuk menonton lagi.. menarik cerita itu..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..fiza dah promote blog awak dalam kategori motivasi.Thanks join.

    http://www.azhafizah.com/2014/01/motivasi-diri.html

    ReplyDelete
  14. mama kejap tengok, kejap tidak... teringin juga nak follow, tapi kebizian.

    azwa, mama letak link azwa dlm new bloglist mama.. :)

    ReplyDelete
  15. As Salam Azwar.. Drama2 tv skang cliche.. Citer sama jer.. Dah boleh agak macamana jln cerita.. Tp Ariana Rose ni macam lain sikit.. Dari segi jalan cerita maybe.. Tapi watak2 tu tetap sama.. Hehe..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Dua2 best ;D Lagi2 Ariana Rose ;D

    ReplyDelete
  17. part akhir tu sis setuju sangat-sangat, kebanyakkan novel sekarang jalan ceritanya memang sama. Tapi kalau penulis buat lain karang kena reject pula..jadi ikut trend jelah jawabnya..hehe :)

    ReplyDelete
  18. kedua-dua drama ni akak tengok :) best jugak jalan citer dia..kalau nak baca novel memang taklah dek oii :)

    ReplyDelete
  19. semua dah...baca pun dah...tengok drama pun dlm proses kan...kekeke

    ReplyDelete
  20. Risya tengah ad mood nak bace novel.
    Ada novel yg best x yang disyor kn.hehe
    (^~^)

    ReplyDelete
  21. p/s:Fiza dah promote blog awak dalam kategori personal.Thanks join :)

    http://www.azhafizah.com/2014/01/kenali-blogger-melalui-blog-personal.html

    ReplyDelete
  22. saya lebih suka baca buku jemari seni (JS) sebab ceritanya lebih realistik.. hehe.. singgah sini.. :))

    ReplyDelete
  23. Projek memikat suami sdg hangat diperkatakan..no wonder lah,emma maembong rupa2 nya yg berlakon..huhu

    ReplyDelete
  24. Singgah nak inform dah promote blog awak dalam kategori student.Thanks join :)

    http://www.azhafizah.com/2014/01/pembahagian-masa-untuk-blogging-dan.html

    ReplyDelete
  25. ecah suka smua citer... Projek Memikat Suami pling best buat msa ni ~

    ReplyDelete
  26. Tengok drama je. Best juga.. ^^

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com