Azwar Syuhada

Sunday, 17 November 2019

Love Yourself
8:38 pm0 Comments
Salam and Hi,

Aku rasa medium blog ini makin tenggelam pula bila adanya platform Instagram, Twtiter & Facebook. Aku sendiri akui banyak menghabiskan masa scroll Instagram dan Twitter lagi cepat dapat info. Konon nak tengok 10 minit je, tahu-tahu dah berjam masa aku terbuang dengan scroll Instagram. So minggu ini masa aku terbuang dengan perkara tak berfaedah. Dunia-dunia.

Aku sebenarnya tak tahu nak update apa. Tapi rasa nak menulis juga memalam ini. Baru-baru ini aku ada tonton 1 video berkenaan "Love Yourself" dengan Facebook kalau tak silap. Aku suka kupasan dia, walaupun tak adalah wow sangat. Tapi ada betulnya juga kita kena appreciate diri kita sendiri tau.

Tapi bila aku tengok komen-komen tu, ada gak yang aku tak berkenan. Ada juga nak jadi alim ulama, kalau nak rasa bahagia sembahyang mengadap tuhan, bukan lepak dekat tempat-tempat membazir. Typical mentaliti sesetengah. Aku terimalah pandangannya. Memang benar katanya kita kena solat, berdoa, mengaji semua itu. Kita tak suruh pun tinggalkan benda wajib. Yang wajib kita perlu lakukan, harus dipraktik dan ditambahbaik.


Konteksnya disini, dalam kehidupan diri kita. Bukan aku sahaja, setiap orang pasti mengalaminya. Memang benar kita ada keluarga, kawan-kawan, saudara-mara. Tapi yang lebih arif tentang diri kita sudah semestinya diri kita sendiri. Jatuh bangun tergolek kita yang alami sendiri. Dari bangku sekolah lagi, aku suka appreciate diri aku sendiri. Aku tak suka orang puji aku, masa zaman sekolah aku tak boleh nak belanja diri aku sangat, palig-paling bila aku berjaya buat sesuatu mesti aku tepuk bahu sendiri cakap dekat diri sendiri tahniah at least dekat diri sendiri. Itu salah satu cara kau hargai diri kau. Bukan hanya mengharap pujian orang luar semata-mata.



Sampailah, masuk universiti sehinggalah dah masuk alam pekerjaan. Bila dah masuk alam pekerjaan pula, cara aku appreciate diri aku pun lebih advance. Ialah dah ada duit sendiri kan. Aku tak suka melepak jenis tak tentu pasal. Waktu kerja, aku kerja sungguh-sungguh, ada masa stress juga mana ada kerja tak stress (lagi-agi liase dengan orang). Kadang-kadang menyirap je. Nak buat macam mana, nama pun kerjakan. Bila aku attend event blog itulah salah satu cara aku melupakan kejap masalah yang ada. Bila gaji, aku bahagikan mana yang patut aku dulukan. Setiap bulan ada bahagian aku spend 'me-time' dekat mana-mana sahaja. Nomally aku lepak starbuck sambil update blog, tak pun shopping, ataupun join run. Kalau suruh aku jalan mall seorang diri, aku takde hal senang cerita.

Banyak masa aku keluar sendiri duduk di ibu kota ini. Kalau keluar dengan kawan pun, paling-paling dengan housemate aku Wan. Bila keluar sendiri, aku tak payah nak pikir balik pukul berapa, nak mengekor orang nak pergi mana. Aku pergi, aku pandailah balik. As long as you happy! Siapa lagi nak bahagiakan diri sendiri kalau tak kita sendiri. Lain orang lain caranya. Ada orang lebih cenderung habikan masanya dengan kawan-kawan. Depend pada orang juga.

Please jangan buat main dengan isu depression, setiap orang ada tekanan masing-masing. Jangan selalu down orang yang tengah stress or depress, cause boleh buat individu tu bunuh diri. Nauzubillah. Carilah sesuatu benda yang korang suka buat atau spend 'me-time' untuk diri korang sendiri. Buat sekali, dah rasanya sendiri. Kau relax gila, tak pun berlari. Berlari tak semestinya nak kurus, kau rasa tenang gila. Percayalah dengan apa yang kau buat. Tapi janganlah pergi hisap gam pula. 

Semalam balik kerja, singgah Lot 10 ambil kit larian, terus pergi Jalan Tar cari makan. Gigil-gigil badan dari pagi tak jamah apa-apa lagi. 


Nasi beriari ayam Jalan Tar RM11.00 (padu tapi makin sikit dah kenyang)

Btw, aku happy sangat sebab buat kali kedua aku dapat join The Music Run dengan menyertai contest. Before ini pun aku dapat sertai sebab join contest. Yeahh! Proud yourself Azwar. Wakakaka!! Dapat 2 tiket, tak lain tak bukan aku heret Wan join lari kali ini. Terkejut dia, dapat tahu kena lari 10km. Aku buat diam je, dia pun tak tanya siapa suruh. Nak taknak kena jadi partner aku lari next week. Yeahh!!

Siapa chocolate lover bolehlah try 'Mint Chacha Mocha by Tealive' ini. Sedap juga, aku beli dekat Tealive depan Lot 10 semalam. RM8.50 + RM0.50 (sst) = RM9.00. Dah keluar semalam, maka hari Ahad aku duduk di rumah menghabiskan masa cuti aku dengan aman.

Esok dah start kerja, cepat je kan masa berlalu. Apa-apa pun selamat bekerja esok!

Good night!



Reading Time:

Sunday, 3 November 2019

Movie Review: Wedding Agreement Sinetron Seberang
9:03 pm 4 Comments
Salam to all readers,

Lama dah tak tengok wayang, pagi tadi sambil scroll facebook ternampak pula satu trailer sinetron indoesia macam best je. Gigih juga nak pergi tengok petang tadi. ALang-alang kawan seblik seorang lagi memang kaki melayan mana aku nak pergi. Gigih turun NU Sentral, kot-kot la ada movie ini dekat situ. Malangnya tak ada, buka tgv dekat KLCC pula ada pukul 1.30pm dengan pukul 8.00pm Terus bekejaran dari KL Sentral ke KLCC semata-mata nak layan movie ini.

Lama dah aku tak layan sinetron indonesia, nampak trailer best tu yang menggila nak pergi tengok juga. Aku rasa last aku layan sinetron indonesia ini waktu zaman sekolah menengah. Perghh...lama gila. Ada gak lambat ke sekolah agama dulu, gara-gara melayan cerita bawang putih bawang merah yang main dekat TV3 dulu. Sekarang tak ada dah kot.

Kalau ikutkan drama indonesia dengan melayu ini lebih kurang sama je, cuma layan movie rasa logik sikit dibandingkan dalam drama tv yang beratus episod. Mana taknya, mula-mula cakap ada terbuang, tup-tup muncul mak bapaknya datang ceruk mana. Melalut pula aku, jom tengok sinopsis cerita aku tengok petang tadi.

Official Trailer boleh tengok dekat youtube

Sinopsis & Review Wedding Agreement

Siapa yang dah tengok trailler nya mungkin dah boleh agak perjalanan ceritanya. Kisah seorang jejaka bernama Bian dan gadis bernama Tari terpaksa mengikat tali perkahwinan atas dasar keluarga. Jejaka Bian ini dah mempunyai girlfriend iaitu Sarah, dia dah lama bercinta bercinta dengan si Sarah ini sejak dibangku universiti lagi malangnya keluarga Bian dah aturkan perkahwinan Bian dengan kenalannya punya anak, Tari.

Bagi melunaskan impian ibunya, Bian akur dijodohkan dengan Tari. Tapi, perkahwinan yang bina tak seindah diimpikan bilamana jejaka Bian mengeluarkan syarat-syarat pernikahan kepada Tari. Si Tari ini pula dalam diam dah mula suka pada suaminya si Bian. Walaupun dah berkahwin, Bian still jumpa si Sarah. Sungguhpun Tari tahu si Bian dah ada girlfriend dia tetap nak jaga perkahwinan yang dibina disebabkan dah mula sayang dengan suaminya. Awalnya, Bian tak layan pun si Tari, lama kelamaan bila Tari jaga makan pakai, sakitnya semuanya dia pun dah mula suka. Tapi, confuse nak pilih si Sarah ataupun Tari. Hinggalah, Tari keluar dari rumah bagi ruang untuk si Bian ini pilih sama ada dia ataupun si Sarah.

Dah hero dan heroin nya si Bian dan juga Tari, sudah semestinya endingnya mereka kekal berdua. Si Bian akhiri dengan mencari Tari semula. Manakala, si Sarah give up dan menerima cinta si Adi sepupu Bian. Off course happy ending, walaupun aku lambat masuk panggung, cepatlah tangkap jalan ceritanya. Kalau cerita orang putih aku lambat tangkap kena masuk awal lagi.

Rate:
9/10

Duration:
1 jam setengah

Tajuk OST lagu Wedding Agreement:
Jawab Cinta

Habis je tengok movie, terus merayap ke Avenue K cari makan. Aku tak suka sangat jalan dalam KLCC weekend sebab terlalu ramai orang. Pening kepala. Pusing punya pusing, decide makan dekat FreeBay.Co depan Sephora tu. Aku lama gila dah nak datang makan sini. Tengok konsep kedainya ala-ala versatile gitu, kalau dia mengadap dekat luar laluan jalan raya tu lagi cantik kot. Dalam mall pun not bad la.

Muka bahagia dapat makan.

 That mine, aku order Aglio Pasta (RM16.00)

Makan sini mostly western, ada juga nasi if korang nak like butter chicken. Tapi aku teringin nak makan pasta petang tadi tu yang order ini. Not bad rasanya, sedap pasta aglio dekat sini, cukup rencah cuma ayamnya terlebih garam jadi masin sikit. Roti enak sekali ranggup dimakan. Overall sedap je!

Hot Cappucino (RM12.00)

Aku salah sorang coffee lover sahajalah order coffee sini nak tahu sedap ke tidak. Alih-alih indah khabar dari rupa. Maybe aku tak amek sugar kot. Cappucino ini tak rasa apa pun. Mujur mereka bagi plain water dapatlah basahkan tekak.

Lepas ini kalau datang sini nak rasa dia punya butter chicken pula sedap ke tidak. Setakat ini butter chicken yang aku rasa sedap pun dekat The Cateen Midvalley, lain tempat aku rasa tak sedap. ;(


Berbaloi datang makan sini, potion dia pun banyak dan mengenyangkan. Bila kenyang makan bergerak ke Jalan Tar pusing-pusing sana sampailah ke Pasar Seni. Alhamdulillah, 6.30pm dah selamat sampai ke rumah ;)

Okaylah, ini sahaja perkongsian aku di hujung minggu. Done bazir duit untuk harini ;)

Thank you for reading!




Reading Time:

Saturday, 2 November 2019

Pengalaman Masuk Night of Fright 7 di Sunway Lagoon
9:45 am 3 Comments
Hi!

Hujung minggu adalah hari bermalas-malasan di rumah. Bukan bermaksud terbongkang atas katil sepanjang hari, kemas apa yang patut, sidai kain, keluar cari barang basah. Sebenarnya, aku nak share pengalaman aku masuk Night of Fright 7 malam tadi. Menjerit bagai nak terkeluar anak tekak, aku benda terkejut-terkejut ini memang jerit sekuat hati. 

Semalam aku ambil half day, semata nak enjoy benda ini. Bukan selalu dapat merasa pergi kan dah dapat tiket free. Semalam gerak dari rumah pukul 5, sampai USJ 7 sekitar pukul 6.00 pm tukar pulak naik BRT around 6.15pm baru sampai betul-betul dekat Sunway Pyramid. Sebelum masuk, pergi makan KFC jap isi perut. Lain tak bukan aku heret Wan la jadi partner aku kemana event plus 1. Tahun ini je aku dapat heret dia, tahun depan dah jadi bini orang.

Semalam pukul 7.00pm pun dah ramai orang, sepadat-padat orang macam semut. Maybe nak masuk weekend, ramailah orang. Acaranya start pukul 7.30pm until 11.30pm. So, siapa yang masuk sini tak masuk rumah hantu memang rugilah. Ini first time juga aku masuk Night of Fright. Owh ya, Night of Fright malam tadi dimeriahkan lagi dengan realme smartphone.


Tahun ini, Night of Fright 7 menawarkan 9 tempat rumah HANTU. Antaranya;

1) The Hotel Deville
2) The Horrorjuku
3) Animalium
4) Bomoh
5) Voodaa
6) Bloodsheed
7) The Plague
8) Horrorwoodstudio
9) Sharknado Alive

Dalam 9 ini, aku sempat masuk 3 sahaja. Tapi enjoy la ketiga-tiga yang aku masuk ini, kena balik awal memandangkan aku kejar LRT. Tak masuk rumah hantu, boleh sahaja tangkap gambar dengan hantu-hantu yang berkeliaran dekat luar. Dalam bilik hantu tak boleh rekod atau take photo pun.


See, make up dia real nampak macam real hantu. Tapi bila ajak bergambar, posing in point. Waktu ini baru keluar rumah hantu, penat menjerit.


The Blood Shed ini antara top rumah hantu. Time tunggu turn tu pun kena beratur panjang, dekat 20 minit jugalah, nasib baik sempat masuk. Semua orang kena diarahkan bergerak dengan memegang besi, jalan ikut group. Agak menyeramkan bila hantu main mesin potong pokok, aku tak tahulah mesin betul ke tipu, serius seram, dengan kapak acu dekat kepala orang. Adoi, can't brain.

Jumpa Anabelle sekejap.




Mimpi ngeri tengok muka dia, okaylah dapat satu gambar muka kecut. Sini pun banyak hantu berkeliaran, jaga-jaga. Leka main phone dia ada di sebelah.

Apa-apa pun, have fun gila malam tadi menjerit macam orang gila. Mostly ramai yang pergi ini student. Apa-apa pun hidup kena enjoy.


Thank you for reading!
Reading Time:

Monday, 28 October 2019

Finally Beli Tilam Baru, Hopefully Tidur Nyenyaklah Lepas Ini
9:11 pm1 Comments
Salam to all readers,

Alang-alang gaji dah masuk aku pergi cari tilam dekat Aeon, Midvalley petang tadi. Mujur mak aku suruh balik awal, petang-petang hujan sekarang ini. Almaklumlah, dah masuk bulan tengkujuh. Berbalik cerita beli tilam petang tadi, aku gerak balik ke KL dalam pukul 11.00 pagi, 12.30 tengahari dah sampai dah. Balik rumah, kemas apa yang patut, lepas Zohor baru gerak keluar semula. Mujur cuaca dekat KL redup je, tapi sekarang nampak gaya macam nak hujan. Takpelah kan, janji dah selamat sampai rumah.

Aku dari haritu lagi nak beli tilam, sebab dah start sakit-sakit badan pakai tilam sedia ada ini. Ada jua tengok dekat Shopee tu, tapi rata-rata feedback dari beberapa tempat niaga tu masa frust je, jadi takut pula nak beli. Haritu ada terbaca posting sorang ini beli tilam anaknya dekat Aeon, macam not bad jugalah.

So dah alang-alang balik awal tadi, aku gerak ke Aeon Mid Valley dengan tujuan 1 je, cari tilam. Pergi naik KTM, balik naik My Car. Masuk-masuk Aeon je terus pergi bahagian home & deco. Macam-macam jenis tilam ada, queen, king, single semua ada. Tebal dan juga nipis pun ada. Before ini aku pakai tilam 90cm yang beli dekat Tesco. Lapiklah dengan toto bagi tebal. Tapi lama kelamaan dia menipis macam kulit bawang. Ibarat tidur berlapikkan lantai je.

So alang-alang dah sampai sini, teruslah usha yang berkualti sikit. Boleh pakai lama, memanglah malam je kita tidur, dahlah balik kerja penat, mestilah nak rest yang secukupnya ya dak. So, bagi mendapatkan rest yang mencukupi, tidur yang lena haruslah dengan adanya tilam yang empuk. Ini bukan produk review, ini memang aku saje nak share dengan korang aku beli tilam baru. hahah...

Paling best tilam ini boleh lipat 3, ketebalannya taklah setebal tilam queen tu, cukup dapat kelegaan sudah. Ketebalan sizenya 2 kali ganda dari yang aku beli sebelum ini. Boleh rujuk gambar di atas. Genius gila siapa yang cipta tilam single berlipat ini. Sesuai sangat dengan aku yang berkongsi bilik dengan 2 orang lagi. Alhamdulillah, 2 orang rakan seblik aku ini pun sekepala. Tak banyak rentah. 

Tadi pun banyak benda pikir berbaloi tak aku beli. Tapi memikirkan keselesaan diri sendiri akhirnya aku beli juga. Ada 2 jenis pilihan yang berkenan tadi.Dari segi size semua sama, cuma dari segi material dan harga sahaja. Ada satu tu jenis span, satu ini jenis getah. Seller tu cakap, yang getah tahan lama sikit. Yang span makin lama dia menipis. Material yang jenis getah ini pula ada 2 jenis, 1 waterproof, satu had biasa. Harga material yang waterproof ini hanya RM179 yang biasa harga RM189. Pikir punya pikir, aku decide beli yang waterproof. Katanya air tumpas pun tak ada effect.


Alang-alang melakukan pelaburan yang besar, beli sekali mattress protector memandangkan full set colour putih. Lepas ini beli cadar pula. Matterss protector ini boleh cuci pakai wahing mechine ataupun pakai tangan. Celup-celup jemur je.


 Boleh tengok kelebihan tilam terbaru aku beli ini.

 Sampai-sampai rumah, bershikan diri barulah ganti tilam baru. Nak tengok tak tilam lama dengan yang baru bezanya macam mana?

 Ini tilam lama aku, beralaskan toto bagi tebal sikit. Masa kat u dulu aku tidur pakai toto share 2 orang, 2 tahun jugalah kiteorang tidur beralaskan toto. Now, dah tak tahan sangat barulah nak beli tilam baru.

 Tilam lama, aku tak buang pun, just timpapkan atas tilam baru,nampaklah tinggi sikit. See, ketara gila ketebalannya. Hopefully, lepasnya dapat tidur dengan nyenyak sekali.


Permulaan ini dulu, ada duit lebih nanti aku nak tukar letak karpet dalam bilik. Aku tak suka pakai alas plastik tu. Lepas ini aku  nak hasut si Oyah pergi beli tilam dekat Aeon, bolehlah jadi geng nanti.

Thank you for reading!
Reading Time:

Sunday, 27 October 2019

Malam Minggu di Get Active Fest by Watson Sunway Lagoon
10:10 pm0 Comments
Sekarang tengah trending bunuh diri pula. Moga kita dijauhkan dari perkara-perkara macam ini. Bila orang depress janganlah sewenang-wenangnya mengejek. Tak dinafikan cyberbully ini betul-betul menakutkan. Takyah cerita negara luar, bila baca komen-komen orang dekat mana-mana posting yang tular media sosial serius menakutkan. Tengok profile berhijab bagai, bila mengomen tak mencerminkan identiti orang tu pula. Janganlah jadi penunggang agama! Doa yang baik-baik untuk diri sendiri.

Aku pun dah jarang sangat buka Instagram, banyak habiskan masa dekat Twitter. Last week, aku spent masa di acara Get Active Fest by Watson Sunway Lagoon. Memang aku nak pergi sangat nak join zumba awalnya. Jumaat malamtu nampak penabeka post dia ada 2 tiket free ke sini. Apa lagi, rezeki jangan di tolak katanya. Terus DM dia laju-laju. Susah juga nak cari geng ke sini, mujur Wan nak teman kan dengar syarat takyah join zumba. Hurmm okaylah janji dapat pergi. Lama gila tak ke Sunway Lagoon ini. Tapi sempena acara Watson ini ada certain part boleh pergi, ada kawasan ditutup tak boleh masuk.

Sampai-sampai je masuk Sunway Pyramid jumpa Nuar claim tiket dulu. Aku tak suka sangat masuk Sunway Pyramid, macam main maze runner, tak jumpa jalan keluar. Nak cari starbuck punyalah payah. Dah dua kali round jumpa juga. Dah ambil tiket terus g solat jap baru masuk Sunway Lagoon.

Thank you Nuar for the tiket.

Thanks Wan selalu temankan ke mana sahaja nak pergi. Aku takut juga kalau Wan ini tak selesa. Dia tak suka event terkinja-kinja macam ini sebenarnya. Aku je suka. Dalam pada tak suka, nak juga main permainan yang ada booth yang sponsor event ini. Macam-macam ada, konon nak balik pukul 6. Sudahnya magrib juga baru gerak balik. Nasib baik gerak awal, nak hujan juga waktu nak gerak balik tu.

Wan takut sangat sesat. Aku cakap pernah datang sini dia tak caya pula. Aku cakap senang je pergi sini. Nanti kita naik bas je. Dia memang tak pernah turun Sunway Lagoon. So aku bawaklah naik BRT. Rupanya BRT sekarang dah takyah scan kad rapid. Awal-awal dulu kena scan. Sekarang sekali arung scan naik lrt tu. Mudahnya, jimat pun jimat. Next week pergi lagi ke sini, nak ke Night of Fright pula.



 Wan mati-mati ingat naik bas dekat perhentian bas laluan kereta lalu lalang tu, dia tak tahu pun kewujudan BRT ini. Lalu aku membawa dia bersiar-siar naik BRT. Kalau korang nak turun Sunway Lagoon, boleh berhenti dekat LRT USJ7 dan ambil BRT. BRT ini laluan khas untuk bas dan hanya area Subang sahaja, termasuk SUnway University.

Majoriti naik bas ini rata-rata student dan orang cina. Nama pun Subang Jaya, memang majoriti Cina duduk sini. Tapi best tau best ini. Selesa pun selesa. Turun Sunway Lagoon, paling senang ada laluan khas pejalan kaki. Okay juga, kemudahan yang kerajaan bangunkan ini. Perbanyakkan lagi tambah baik sistem pengangkutan awam di Malaysia ini. Hopefully Klang Valley boleh ada kemudahan seperti ini juga.

Thank you for reading!
Reading Time: