Azwar Syuhada

Sunday, 14 July 2019

Isu Hantaran RM15k, Apa Pandangan Korang?
8:40 pm 5 Comments
Lately, aku banyak luangkan masa dekat twitter rather than Facebook and Instagram. Aku suka baca jelah daripada tweet. Dalam pada scroll twitter ini entah macam mana keluar 1 posting video berkenaan ada 1 gadis ini keluarkan pendapat nak hantaran at least 15k. Awal-awal dia cakap tak kisah, at the end of the video dia cakap nak 15k.

Disebabkan isu video tu jugalah, ramai netizen twitter jadi bitter gila. Aku pun kadang-kadang tak boleh nak masuk jugalah dengan dorang punya tahap bitter. Kalau tak suka ayat depa ini kadang-kadang tak boleh nak control. Bila tekan profile tengok-tengok baru belasan tahun. Setiap orang ada opinion masing-masing. Tapi mungkin cara gadis ini menyampaikan pendapatnya tulah yang menyebabkan orang angin.

Aku ada gak tengok video menular yang dekat twitter itu. Pada pandangan aku sendiri, hantaran tu biarlah ikut kemampuan lelaki tu sendiri dan dipersetujui dua-dua belah pihak. Tak kisahlah kau ada Degree, Master or PHD sekalipun. Habis gadis yang takat SPM takkan hantaran 200 ringgit je.

Kalau ya pun nak tengok tahap lelaki tu berusaha bekerja keras kumpul duit nak meminang kita sekalipun biarlah berpada-pada. Nama pun nak hidup bersama, kumpullah duit bersama untuk kawen. Takkan nak mengharap sebelah pihak. Tambah-tambah, majlis kawen orang kita kena gempak, pelamin kena letop, buat dekat dewan, makeup siap malam pagi petang, bridemaid nya lagi, malam berinai, kad kawen. Paling-paling RM20k dalam tangan. Itu baru cerita majlis kawen.

Belum lagi cerita kehidupan lepas kawen macam mana, rumah, anak, keperluan harian, kereta, utiliti. Jadi, sama-samalah berganding bahu bersama pasangan korang tu kumpul duit. Takkan lelaki je nak kena struggle cari duit, kita yang perempuan ini pun buatlah apa-apa kerja yang boleh mendatangkan hasil. 

Cuba reflect balik diri kita ini. Kita ni sebagai perempuan minta hantaran mahal-mahal boleh ke  kita mengurus rumahtanga. Contoh paling mudah boleh ke kita siapkan sarapan pagi sebelum pergi kerja, bangun pun lambat mcm mana nak menguruskan rumah. Tak kiralah hantaran mahal atau murah kalau pandai menguruskan rumah tak pe juga. 

Tak cerita lagi yang duduk dengan parent lepas kawen. Ada orang kata boleh berbakti kepada keluarga juga, dalam pada jimat. Tapi betul ke kita berbakti kepada keluarga kita once kita duduk sekali? Tak guna juga duduk sekali dengan parents kalau makan pagi, petang siang malam, mak gak yang kena hidangkan. Tepuk dada, tanya tekak.

Aku sendiri sekarang ini nak kerja kuat lagi, kalau boleh nak beli rumah, kereta sendiri, dengan duit aku sendiri. Sebab zaman melinium sekarang ini lagi banyak pancaroba orang kata. K lah done membebel di malam hari.

Thank you for reading!
Reading Time:
Cara Buat Duit dengan JAG! Hanya Tonton Iklan Pun Boleh Jana Pendapatan
10:29 am0 Comments
Salam to all readers,

Nak share dengan korang satu aplikasi menarik dimana, hanya klik iklan sahaja dah boleh jana pendapatan. Adik beradik 8share jugalah konsepnya, cuma bagi aku JAG ini lebih worth lebih sikit. Alang-alang mengadap phone 24 jam tu, apa kata share iklan dekat laman sosial sendiri ada gak faedahnya dari membawang.

Aku dah cuba memang betul-betul masyuk. Itu pasal nak share juga dengan korang semua. Kalau tak ada facebook, boleh sahaja share melalui aplikasi whatsapp, telegram, wechat, yang penting ada orang buka iklan yang korang share tu.

Mula-mula, muat naik aplikasi JAG ini dalam phone korang. Siapa guna smartphone download la dekat google playstore, siapa guna apple gunalah apple app store.

KLIK SINI untuk terus muat naik aplikasi JAG


Dah berjaya muat naik turun aplikasi JAG tu, bolehlah start completekan task yang ada/ available lagi. Tekan button macam rumah tu, tengok mana yang masih on going. Nak tahu mana masih available perkataan 'FULL" tu warna hijau. Kalau dah warna grey tu maksudnya dah habis kuota. Kebanyakan task yang diberikan sangat mudah sekali, iaitu hanya tonton iklan dan share dalam laman sosial. Dah selesaikan task, automatik korang akan dapat point. Point pula korang boleh tengok pada bahagian logo orang tu belah kanan sekali. 

Bila point dah berganda dan membiak dengan jayanya, korang bolehlah tebus point tersebut sebagai cash ataupun redeem dengan baucer membeli belah yang masyuk. Ada starbuck, aeon dan macam-macam lagi. Senang kan?

Apa tunggu lagi, jomlah buat duit dengan JAG. Dah alang-alang sign up jag tu jangan lupa bubuh nama I ualls, my username is [azwarsyuhada] sebagai your referral.

p/s: Tak rugi pun main JAG ini, lagi untung adalah. Jom jana pendapatan bersama https://my.jagreward.com/

Thank you for reading!
Reading Time:

Sunday, 7 July 2019

Beauty Review: Safi Balqis OxyWhite Hydration Lotion
12:13 pm1 Comments
Jenama Safi ini dah terkenal sejak aku dibangku sekolah lagi, sebut je ko nak pakai yang mana, timun, gamat, tomato macam-macam ada. Nak dijadikan cerita, bila aku dah start kerja dan hari-hari keluar sekaligus sering terdedah dengan cahaya matahari serta pencemaran udara yang tak berapa elok ini menyebabkan kulit muka jadi kusam dan berjerawat.

Kau rasa tak segan ke? Bila muka dah berjerawat keyakinan diri pun kurang nak berdepan dengan orang ramai. Kalau boleh nak sorok bawah meja je tau. Siapa yang taknak kulit mulus tanpa sebarang cela kan? Semua mesti nak punya, tapi disebabkan nak jaga kecantikan ini agak renyah dan banyak benor stepnya sampai ada yang terpaksa kena skip. Awal-awal memang rajin, lama-lama mesti malas punya. hahaha..

Mujurlah time malas ini, Safi perkenalkan 1 lagi produk keluaran terbaru dorang iaitu Safi Balqis OxyWhite Hydration Lotion. Senang cerita toner a.k.a pelembab muka. Boleh google kelebihan Hydration lotion ini untuk apa. Ianya sememangnya bagus untuk kulit wajah.


Apa itu Safi Balqis OxyWhite Hydration Lotion?

Safi Balqid OxyWhite Hydration Lotion merupakan produk keluaran terbaru jenama Safi yang bertindak untuk menyegarkan dan melembabkan kulit wajah kita. Hanya perlu sapu atau dap2 je pakai jari lepas cuci muka. Senang cerita ia merupakan gabungan formulasi penyegar & pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum.


Bukan itu sahaja, Safi Balqis OxyWhite Losyen Pencerah Menghidrat bertindak:

• Memberikan 2x penghidratan*dan kesegaran dengan satu penggunaan.
• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid iaitu Macro Hyaluronic Acid, Nano Hyaluronic Acid, Bio-Hyaluronate, Oligo-Hyaluronic Acid dan Super Nano Hyaluronic Acid
• Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE

See, tekstur Safi Balqis OxyWhite Hydration Lotion ini jernis je. Tak rasa melekit langsung bila apply dekat muka. Kalau nak tahu benda tu elok ke tidak, boleh try dekat leher and tangan dulu. Kalau takde effect apa-apa baru apply dekat muka. Okay?

Yang bestnya, Nano Oxygen ini bertindak membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna. Katakan tidak pada kulit berjerawat. 

Bagi mereka yang ingin mendapatkan Safi Balqis OxyWhite Hydration Lotion ini bolehlah kunjungi drugstore seperti Watson dan Gurdian yang berdekatan. 

Thank you for reading!
Reading Time:

Saturday, 6 July 2019

Raya Lagi?: Blooming with Illy 4.0 Raya Edition
1:16 pm0 Comments
google
Credit foto: Comel facebook

It all about Raya Aidilfitri. Serius lama tak pergi event, gathering bersama-sama rakan sosial media. Maigad lama rasanya tak join disebabkan kekangan masa dan terikat dengan kerja hakiki. Alhamdulillah, sangat-sangat dapat gathering masa raya haritu di event Blooming with Illy 4.0 Raya Edition. Aku teringin sangat nak kenal kak Illy, follow pun dekat IG awal tahun ini rasanya, suka gila tengok lifestyle dia dengan anak-ananya. Dulu pikir kak Illy mesti tak layan orang cam aku ini, hahaha.. Sekali jumpa, macam kenal dah lama pula. Peramah habis kak Illy, sampai aku tahu nak borak apa.

 Ini kali pertama jugalah join event blooming with Illy. Before ini kak Illy pernah buat juga, tapi tak sempat nak sign up. Haritu scroll2 IG nampak kak Illy post event ini terus sign up, terus dapat invitation. Maigad, terharu gila kak Illy sudi jemput. Tambah-tambah cafe ini dekat gila dengan rumah sewa aku bolehlah berlenggang kangkung naik grab. Aku punyalah gigih datang awal ikut jadual, sekali aku pula orang terawal sampai, mujur kak Illy dah sampai taklah segan mana. Serius cafe ini memang awesome gila, suka tengok decoration dia, sangat santai. Bagi mereka yang bawa anak-anak pun sesuai sangat, sebab ada sudut tempat mainan kanak-kanak di belakang. Cafe ini terletak dekat area bangsar Bangsar Village, nama cafenya Upper House kalau tak silap akulah.

google

Entah kenapa aku excited gila nak join event Blooming with Illy 4.0 Raya Edition. Maybe dah lama tak jumpa rakan blogger, event ini turut dihadiri rakan-rakan Illy juga, yang best dorang semua sporting takde istillah racict malah positif vape antara dorang memang bagus weh. Bila keliling kita penuh dengan orang positif secara tidak langsung kita pun menjadi orang positif. Tak percaya cuba dekati orang-orang positif keliling korang sekarang!




google



 Jangan ditanya berat badan aku bagai dipam-pam sekarang, almaklumlah mencekik manisan banyak sangat time raya. Bukan selalu dapat makan begini. Bila dah dapat tak ingat dunia. Semua sedap-sedap belaka.

 Ditambah lagi dengan Aglio Olio Pasta + Roasted Chicken with Mushroom Sauce. Memang sedap hingga menjilat jari.


Inilah dia tuan rumah a.k.a Kak Illy yang peramah habis. Ada je sharing session yang dia nak story. Bertungkus lumus jugalah kak Illy ini nak buat gathering ini tau, walhal dia baru sahaja balik bercuti dari Thailand haritu, penat pun tak hilang lagi.Siapa nak kenal kak Illy boleh follow ig dia terus--- @illy
Baru perasan tudung comot makan coklat. Apapun nak gak selfie satu kali dengan ciklily putih ini. Selalu jumpa dekat event tak pernah tegur. K bye. hahaha

 Hi mirian!
Siapa tak kenal yang ini, kak yayanatsumi. Masing-masing yang join event ini dah berumah tangga, aku je datang bawa diri. Apa ada hal, dorang pun semua baik-baik belaka, sempoi je.

 Hi akak comel! Tak pernah jumpa pun sebelum ini, cam dia pun sebab follow ig & facebook. Peramah gak akak ini, ada rezeki jumpa lagi lain kali.

Kak Diya kata dia taknak duduk depan nanti nampak besar, jadi aku merelakan diri untuk melambakkan pipi aku sendiri dalam screen phone pun boleh. 

Finally, terubat juga rindu nak turun event jumpa hampa semua. Bila orang invite tak dapat pergi jadi serba salah. Kita ingat waktu tu free, tup-tup kena stayback dekat office. huh! Apa-apa pun thank kak Illy atas jemputan raya ini. Seronok sangat jumpa semua orang. Next time please repeat lagi. hahaha

Bagi mereka yang nak buat birhday party ke gathering dengan member cafe ini teramatlah sesuai sekali. Nak buat tempahan pun boleh. Nak tahu lebih lanjut kena follow @upperhousekitchen punya facebook.

Thanks you for reading!

Reading Time:

Sunday, 23 June 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri!
8:28 pm 4 Comments
Selamat Hari Raya Aidilfitri ualls!!

Masih dalam bulan syawal kan, jadi bolehlah wish Selamat Hari Raya lagi. Aci tak? Dulu kami beraya berenam sahaja plus moksu aku. Tapi tahun ini, ada penambahan ahli baru iaitu baby Arora, anak abang aku. Kejap je masa berlalu aku dah anak buah. Ko rasa? Sekaligus, raya kali ini juga kami dapat Uncle Zul a.k.a pak usu. Moksu aku kawen wei! 

Macam biasalah pakaian raya kami tak pernah seragam pun warna. Akan-akan sahaja sudah memadai, tapi adik aku tak tahu datang dari planet mana pakai kuning. tiba je.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, mak aku akan buat ketupat, rendang, kari ayam, kecuali kuah lodeh (mak itam aku akan buat). Dan semua makanan mak aku buat tak pernah lagi mengecewakan, kecuali time bulan ramadhan baru ini ada 1 hari dia baru nak testing masak nasi jagung kot, kuah ayam dia termasin plak. Dahlah masa tu masak satu lauk je, nak taknak kena makan gaklah. hahaha...

Perghhh minyak dia boleh buat mandi jugalah, yang penting rendang daging mak aku paling sedap!

Tak complete kalau makan ketupat takde kuah kari/gulai ayam. Baru nikmatnya makan ketupat di pagi raya. Begitu juga dengan kuah lodeh. Mak aku memang suka buat ketupat lebih, nanti raya kedua ketiga boleh panaskan balik semula.

Kuah kacang pun sedap! Tapi aku tak boleh makan kacang tanah, jadi aku tak makan pun kuah kacang. Kuih raya rumah aku hanya ada tart sahaja, rumah kami ini memang limited sikit kuih raya, lebih kepada makanan berat di hari raya pertama. Bilamana rumah dah takde orang tua-tua (atuk dengan nenek)-jadi tak ramai mana pun singgah datang beraya. Kecuali adik beradik mak, jiran-jiran.


Raya kedua, baru kami berjalan ke rumah tok-tok saudara area Klang & Shah Alam.


Macam biasa jugalah, selesai kunjungi semua rumah kami akan melepak mana-mana mall. Time raya ini bolehlah berjoget di sekitar KL ini. Tak ramai orang, jalan pun tak sesak mana. Lagi-lagi Shah Alam, takde kereta wehh..Lenggang habis..


Ini sempat bergambar dengan sepupu sepapat belah atuk aku. Kebetulan masa ini pergi rumah tok cik dol (adik atuk). Ramai pula ada waktu tu, bergambarlah terus.

`Last sekali ke rumah tok itam (aka adik beradik atuk aku). Tiap-tiap tahun, memang tak sah kalau tak singgah rumah dorang ini. Ini je kot gambar raya yang ada. Tak banyak mana pun.

p/s: Ada beberapa hari lagi bulan syawal ini, jangan lepaskan peluang untuk puasa 6 ya!

Reading Time: