Saturday, 12 August 2017

Serlahkan Aroma Keanggunan Mempesona dari Enchanteur Paris

Salam to all readers,

google
Wanita memang cukup sinonim dengan bau wangian yang mempersonakan. Ada ke yang dekat sini suka menghidu bau busuk? hahaha.. Orang kentut pun kita dah tutup hidung kalau boleh. Kalau korang nak tahu, ada kajian mengatakan wanita yang suka memakai haruman dilihat lebih nampak sensual dan menarik. Aku ini pula suka juga bau wangi-wangi ini, tapi tak boleh juga bau wangian yang terlampau wangi. Boleh sakit kepala dibuatnya.

Wangian yang kita pakai dekat badan ini ibarat macam makanan jugalah. Seperti kek, kalau kita bakar kek, selang beberapa minit kita bakar, dah boleh dapat hidu aroma kek itu. Wangian pula kita sembur, tempek dekat tapak tangan dah boleh hidu wangian yang mempersonakan. 

Sebut pasal wangi-wangi ini, aku nak perkenalkan produk keluaran terbaru Enchanteur! Enchanteur yang cukup popular dengan tagline "serlahkan aroma keanggunan mempesona". Produk Enchanteur ini kira salah satu produk favourite aku dari shower, sapu ketiak, losyen, dan juga perfume. Semua produk keluaran Enchanteur memang best bau dia, belum pernah mengecewakan lagi!

google

ENCHANTEUR jenama wangian terkemuka dengan haruman yang diinspirasikan dari Perancis, telah melancarkan semula rangkaian Eau de Toilette dan penjagaan peribadi. Bersempena pelancaran ini, satu haruman baharu yang sangat menarik telah diperkenalkan iaitu, Stunning! Wangian mempesona ini merupakan gabungan Turkish Rose dan Magnolia, telah dipertingkatkan dengan kemanisan dari Blackcurrant Bud dan Raspberry serta dicampur juga dengan  kelembutan Sandalwood.Pemakai Stunning akan tertawan dengan aroma sensual yang dipakainya sendiri, menjadikan dia wanita yang istimewa, seterusnya menyerlahkan penampilan dan personalitinya.

google
Selain Eau de Toilette, variasi Stunning juga hadir bersama produk pelengkap melalui rangkaian penjagaan peribadi termasuk losyen, deodoran, dan bedak talkum yang membuatkan kulit lebih lembut menawan sehalus satin dan berharum wangian segar sepanjang hari.

ENCHANTEUR telah membaharui bentuk botol rangkaian EDT. Botol EDT ini berkonsepkan bentuk tubuh seorang wanita memakai gaun berlipat dengan potongan duyung; manakala variasi warna pada botol adalah berdasarkan wangian flora di dalamnya. Keanggunan botol ini dimahkotakan dengan penutup berbentuk bunga mawar mekar yang menjadi simbolik percintaan yang romantis dan pati bunga yang menjadi esen pelengkap di dalam botol wangian tersebut. Pembungkusan indah ini amat mudah dipegang dan boleh dijadikan hiasan di atas meja rias.

google
ENCHANTEUR Eau De Toilette boleh didapati pada harga runcit RM28.20 (termasuk 6% GST) bagi setiap botol 50ml. Manakala Losyen Enchanteur juga boleh didapati dalam pelbagai saiz yang berharga dari RM5.40 hingga RM17.60. Deodoran Enchanteur pula hadir dalam pelbagai bentuk/ format- stik, bebola dan juga semburan yang berharga dari RM4.90 sehingga RM8.40 manakala bedak Enchanteur berharga dari RM4.40 hingga RM11.80. Pelbagai produk wangian serta produk penjagaan diri Enchanteur boleh didapati di semua rangkaian pasar raya, pasar raya besar dan farmasi. 

Untuk maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR, sila log masuk ke www.enchanteur.com.my atau lawati laman Facebook ENCHANTEUR di www.facebook.com/EnchanteurMY


Read More»

Friday, 4 August 2017

Berbaloi ke beli barangan dekat SG Shop?

Salam to all readers,


Bulan Ramadhan haritu, aku ada join contest SGshop daripada beberapa kenalan blogger, siapa sangka boleh menang voucher RM200 sekaligus. Gembira tak terkata, rasa nak shopping masa tu juga bila dah diumumkan salah seorang pemenang. Alangkah seronoknya kalau dapat tunaikan voucher tersebut. *Nampak sangat aku suka duit dari barangan.

google

Apa itu SGshop?

SGshop ini merupakan satu laman web shopping online antarabangsa dari China ke Malaysia yang boleh dikatakan murah dan berbaloi. Ditubuhkan pada bulan August 2011, sebuah syarikat yang berdaftar serta pakar dalam logisitik supaya kita boleh menerima produk yang dikehendaki, dibeli menerusi laman web e-dagang China. SGshop menawarkan pelbagai barangan seperti pakai wanita & lelaki, kasut, permainan kanak-kanan, perabot, peralatan sukan, peralatan office, produk kesihatan dan macam-macam lagi. Pendek kata macam-macam ada.

Kalau nak diikutkan ini bukan first time aku shopping barangan di SGshop, sebelum ini pernah juga borong barangan dekat sini. Itupun sebab sebab menang voucher RM100. First time, aku shopping di SGshop boleh dikatakan semua item yang aku pilih adalah baju. Nampak lawa sahaja tengok dekat website, ala-ala korea gitu, bila sampai dekat tangan sendat, ketat, padat, jarang, panas, semua completelah. Alih-alih, bengang sendiri! Tak semua barangan terutama pakaian negeri luar sesuai dengan tempat kita. Sebagai menutup rasa kecewa, aku dah pun sedekah semua barangan yang aku beli sebelum ini dekat orang.

Jeng..jeng..jeng..

Silap sekali, tak bermakna serik membeli. Kali ini, memang teliti sikit nak beli barang dekat SGshop dan kalau boleh elakkan membeli pakaian. Berjam-jam jugalah aku belek website SGshop haritu untuk membeli barang. Dah puas belek, akhirnya inilah hasil yang aku beli. Jangan risau untuk shopping dekat SGshop ini sebab sepanjang aku shopping dekat sini dijamin boleh dipercayai. Setiap kali barangan korang dah sampai dekat "Warehouse China" korang pasti dapat text, andai kata barangan yang korang nak tu takde dorang akan private message, lagi best bila dorang bagi suggestion barangan yang lebih kurang sama dan lagi murah!

google
 ENZOKEN makeup brush set
RM22.53

Walaupun tak pandai makeup, saje je aku beli. Nampak comel je, mana tahu akan datang nak guna dah ada sendiri punya kan? ENZOKEN makeup brush set ini mempunyai 9 berus termasuklah beginners makeup brush, brush, makeup-up tool, eye shadow brush, a full set of brush. Banyak lagi jenama lain dan lagi canggih. Tapi ini juga menjadi pilihan hati, siap dengan beg bolehlah masuk dalam handbag. 

Shiny Sequins
RM10.96

Ini sungguh aku tak sangka, aku bayangkan shiny sequins ini besar macam size tingkap, alih-alih yang sampai besar size Ipad. Silap aku kot tak tengok betul-betul size itu hari. Konon beli shiny sequins untuk dijadikan latarbelakang nak bergambar. Alih-alih jangan dikatakan nak dijadikan latar belakang, nak jadikan alas meja pun tak cukuplah. Mungkin boleh buat DIY. Masih dipikirkan nak buat apa dengan benda alah ni.

ZEBRA Mildliner
RM13.63

Ini bukan eyeliner yang pakai dekat mata tu, ini adalah note pen, atau lebih sinonim "marker pen". Memandangkan aku suka buat nota warna-warni baik aku beli benda alah ini. Padahal, terjebak lepas tengok BudakVanilla up post dekat blog. Kalau dekat sini, sebatang je dah RM5 lebih, Ini, 5 batang baru RM13.63 murah la kan? Tambah-tambah, ada FREE domestic shipping, just bayar shipping ke Malaysia sahaja.

 Cosmetic Storage Box
RM30.68

Barang makeup takdelah banyak mana, tapi aku memang suka membeli barangan macam ini. Haritu ada tengok-tengok seller dekat sini jual, rata-rata jual sepesen macam ini je dah cecah RM70 dan ke atas, belum tambah kos penghantaran lagi. Dekat SGshop pesen macam ini je baru RM30.68. Cantik, lepas ini bolehlah susun lipstick dekat rak ini. Banyak lagi patern cantik-cantik untuk cosmetic storgage box ini, range harga dia pun takdelah mahal mana around RM30-RM80 macam tu. Banyak-banyak barang yang aku beli kalini, cosmetic storage box ini yang aku paling puas hati dah berbaloi beli dekat sini.

 Watch Keno
RM40.41

Ini request dari mak, bila mana dia suruh aku beli jam dinding dan aku tak beli-beli dari haritu, memandangkan tempat yang aku pergi takde KAISON. Alang-alang dapat voucher SGshop ini borong jerlah terus jam dinding ini. Boleh tahan besar jugalah jamnya. Orang rabun jauh pun boleh nampaklah jam berapa sekarang. Tengok nombor dia pun tersembul-sembul. 

 Sandals
RM13.63

Oleh kerana, semua kasut aku angkut balik rumah sewa, bila balik rumah sandals pula takde. Terpaksa pinjam adik aku punya. Gilir-gilir pinjam, sampai kesudah aku tak beli-beli sandals sendiri untuk pakai dekat rumah. Alang kepalang bukak webiste SGshop, terus rembatlah sandals mana yang okay untuk dipakai. Paterns macam ini tengah trending sekarang, jangan tanya ni betul ke size aku? Yup, size kaki aku memang besar, badan macam cinderella, kaki "Gorilla". Murah rezeki tau orang kaki besar ini. 

Bakul Rotan
RM19.18

Barang terakhir yang aku rembat dekat SGshop adalah bakul rotan. Cantik gila, ala-ala kalsik gitu. Aku selagi voucher tak habis, selagi tu tak sedar diri shopping barang. Bakul ini kononnya nak isi "pads",biar nampak kemas sikit susun aturnya. Dia banyak size, lagi besar size yang kau pilih tinggi sikitlh harganya. Yang aku beli size sederhana, tak besar dan tak terlalu kecik. 

Jangan terkejut bilamana, korang perlu membuat payment sebanyak 2 kali. First payment untuk domestic shipping, second payment untuk shipping ke Malaysia. Untuk shipping ke Malaysia ada 2 jenis samaada special air shipping ataupun sea shipping. Kalau guna special air shipping mahal sikitlah, tapi orang kedekut macam aku ini lebih selesa pakai sea shipping, biar jimat dan selamat sampai sudahlah. hehehe...

Jangan gusar soal proses bayaran kerana SGshop turun menjalinkan kerjasama dengan pelbagai pihak bank untuk memastikan bahawa proses pembayaran selamat dan konsisten. Suka tak?

Akhirnya sampai juga barangan dari SGshop

Memandangkan time aku shopping haritu, ada FREE Domestic shipping, kira berbaloilah jugalah rasanya, hanya perlu bayar shipping fee jerlah, itupun mengalir jugalah air mata ni tengok total yang perlu dibayar. Siapa yang pandai kira-kira dan belek barang lama-lama ini pasti expert beli barang dekat SGshop, macam aku ini kira beli barang yang aku rasa perlu sudahlah. Janji berbaloi! 

Untuk maklumat lanjut mengenai SGshop boleh terus layari:
Instagram: @sgshop_malaysia
Facebook: SGshop Malaysia

Thanks you for reading!


Read More»

Thursday, 27 July 2017

Lepaking with Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ

Salam to all readers,

| Lepaking with Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ | Pertama kali join gathering blogger under The Butterfly Project, rasa teruja dan seronok dapat tambah kenalan baru. Mula-mula memang rasa janggal, tap pernah jumpa kan? Selang beberapa minit terus jadi geng! hahah.. Thanks you to Tammy, as a founder for organising such as a wonderful gathering at Pak John Steamboat & BBQ.


Kalau nak tahu, ini kali kedua aku datang ke Pak John Steamboat untuk makan. Restoran Pak John Steamboat & BBQ ini tiada tolak bandingnya kerana hidangan dekat sini semua sedap-sedap belaka, dan tak pernah lagi mengecewakan selera aku! Nak tahu apa menu menarik di sini, jom layan makanan-makanan yang aku jamu last week. 

Sebelum bersteamboat korang boleh pilih sup apa yang korang nak, seperti Miso, CHicken, Curry, Tom Yam, dan juga Beef Bone Pepper soup. 

Ini menu dari sudut sayur-sayuran yang masih fresh dari ladang. Siapa penggemar sayur-sayuran jangan lupa rasai sayur-sayuran yang ada ini. Paling banyak aku ambil haritu cendawan, sawi, kobis, bunga kobis dan banyak lagilah yang ada. Yang pasti kena rasa semua, bukan senang nak datang sini okay.

Pak John Steamboat & BBQ turut menyajikan hidangan surimi/ seafood & meat. Hidangan ini kalau takde memang tak completelah rasanya bila makan steamboat kan? Yang penting semua hidangan dekat sini membuat kita rasa lapar dan rambang mata, sampai tak tahu nak makan apa. Ada pelbagai jenis fishball, sotong kembang, black whole mussel, dory fish, groper fish head, abalone, salmon. dan macam-macam lagi.

Mana tak membuatkan selera orang tergodakan? Aturan makanan dia cukup menyelerakan dengan limpahan ais batu perghhh sedap wei Salmon ini!



google
Gang makan-makan I, bila dah makan memang taklah nak bergambar betol-betolkan. Asal boleh sudah! Lepas satu makanan ke satu makanan kiteorang makan, bila habis bangun balik rasa benda lain pula.

Gathering Butterfly Beauty Blogger at Pak John Steamboat & BBQ ini bermula pada pukul 12.00 tengahari until 3.00pm. Kira-kira, pukul 12.15 baru kehadiran semua datang. Bila our founder Tammy and the geng datang, kami diberikan tugasan untuk memeriahkan lagi suasana gathering ini. Hanya perlu check in, upload gambar gang makan, my favourtie food dan other task! Seronok gila, bila semua orang sangat-sangat friendly!

Our table before bersteamboat! Hidangan yang korang kena rasa bila datang ke Pak John Steamboat & BBQ ini adalah Premium Abalone Slices, New Zealand Lamb Slices, Australia Beef Slices dan juga Smoke Duck Breast. So Yummy!!

 DORY FISH & GROPER FISH HEAD - Enak tak terkata, nak lagi sedap boleh cicah dengan sos dia.

 Scallop style Tammy Lim

 My favourite food at Pak John Steamboat & BBQ off course Dorry fish. Sedap gila wei! Perapan rasa dia tak tahu nak describe macam mana yang penting memang sedap. Lagi sedap bila dapat cicah dengan sos masam-masam manis.

google
Selain steamboat, Pak John Steamboat & BBQ turut menyajikan hidangan buffet seperti Nasi goreng belacan, Nasi goreng udang, Bee Hoon Goreng, Cheesy Spaghetti, Sambal fish ball, Sweet sour chicken, curry fish head, roti canai, fried salmon belly, fried nugget, dan cucur jagung. Haritu aku sempat jugalah merasa cheesy spaghetti di sini, boleh tahan sedap jugalah.

Homemade sauce yang disediakan oleh Pak John Steamboat adalah seperti Spicy Thai Sauce, Super-Hot Chillies, Thai Green Chili, Chopped Scallions, Chopped Garlic, Light Soy Sauce, Oil Fried Onion, Chillies Oil dan banyak lagi.

Benda aku tak sempat makan haritu, DIM SUM. Akibat dah terlalu kenyang memang tak dapatlah nak sumbat lagi dalam perut. Maybe next time kalau aku pergi, benda ini kena rasa dulu kot. Rasa tak lengkap bila tak jamu hidangan pencuci mulut kan? Selain makanan berat, korang boleh juga merasai hidangan pencuci mulut seperti buah-buahan yang ada dalam peti ais, waffle pelbagai rasa, icecream, ABC dan air panas turut disediakan.

google

Rugilah kalau singgah Pak John tak pekena waffle dia. Tak sampai 10 minit dah siap! Bagitahu nak perisa apa, off course aku order perisa chocolate! 

Yang paling sudah semestinya dapat kenal kenalan baru seperti Fateen ini! Lawa sangat orangnya.

 Hot mummy blogger a.k.a kak Syafiera Yamin

 Yang paling penting mana-mana ruang dekat Pak John Steamboat & BBQ ini memang cantik untuk bergambar. Restaurant Pak John Steamboat & BBQ ini sesuai sangat untuk mengadakan sebarang event, company dinner, award nights, farewell & birthday party, seminar, media event, family day pun boleh memandangkan tempat ini luas dan ia mempunyai ciri-ciri restoran yang tampak elegan, selesa, besar, dan bersih sangat. Kalau nak privacy sikit boleh tempah bilik VIP.

 Pak John Steamboat & BBQ pilihan tempat terbaik mengadakan event dan HALAL steamboat.



Big thanks you to CS Chong for hosting our Butterfly blogger gathering. 


For more details about Pak John Steamboat & BBQ can go to;
Facebook: Pak John Steamboat & BBQ
Website: http://www.pakjohn.com/
Location: Lot LG-13A & LG-15, Lower Ground Floor, Ecurve. No 2A, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Malaysia.
Phone number: 03-7733 3913 (for reservations)

Thanks you for reading!

Read More»

Sunday, 23 July 2017

Pengambilan Kad Debit Pelajar KADS1M 2017 di Cawangan Setapak

Salam to all readers,

Jumaat baru ini, aku singgah ke Bank Rakyat, Setapak untuk pengambilan kad siswa. Expectation aku, tak ramai oranglah hari Jumaat. Alih-alih sampai sana dekat pukul 10.00. Dari jauh, perghh dah nampak budak-budak dah berkerumun beratur untuk pengambilan kad siswa. Penuh beb!

Aku pun muka confident je pergi, padahal email tak dapat lagi. Yang buat aku berani pergi sambil mengajak geng kepoci aku pergi adalah disebabkan status permohonan melalui website bank rakyat sendiri. Malam sebelum hari kejadian, sempat baca twitter yang mengeluarkan kenyataan, seandainya telah menerima ucapan TAHNIAH permohonan anda telah lulus, diminta untuk collect kad di cawangan sekian-sekian. Ada orang dapat dua-dua, semakan lulus, email pun dapat. Situasi aku pula, semakan lulus email pula tak terima sungguhpun dinyatakan email telah dihantar. 


Untuk membuat semakan status permohonan kad debit pelajar KADS1M 2017 boleh layari https://bppt.bankrakyat.com.my/semakan/

Semakan Status Permohonan KADS1M 2017 secara Online;
2. Kemudian masuk no ic korang
3. KLIK pada perkataan "SEMAKAN"

Kami berempat, isi permohonan bantuan kad pelajar ini bersama-sama, kesudahannya seorang lagi masih menunggu jawapan memandangkan status permohonan dia masih dalam proses. Lama gila, dari bulan 2 sampai la ini tak selesai lagi. Simpati sangat pada mereka yang sampai dah nak habis belajar macam dekat luar negeri dia, especially Sabah & Sarawak, bila balik kampung halaman masing-masing baru terima permohonan telah diluluskan. Dah terpaksa beli tiket semata-mata untuk pengambilan kad debit pelajar KADS1M 2017. 

Rasanya, pembahagian baucer buku seperti tahun-tahun sebelum ini lagi okay jika nak dibandingkan pembahagian kad debit pelajar KADS1M 2017. Ini pandangan akulah, tak tahulah pula korang memang suka cara ini, duduk berjam-jam dekat bank. Panas punggung dibuatnya, pukul 10.00 pagi sampai 12.30 tengahari baru selesai! Tapi kalau dah namanya urusan dengan bank, kalau boleh selepas subuh tu korang dah kena terpacak depan bank okay! Bukan bank rakyat je penuh, mana-mana bank mesti penuh punya orang baik hari kerja mahupun hari minggu. Orang Malaysia kan kaya.


google
Benda penting yang korang wajib bawa semasa pengambilan Kad Debit Pelajar KADS1M 2017;

1) Salinan kad pengenalan depan belakang [fotostat]
2) Salinan id kad pelajar depan belakang [fotosat]

*Make sure bawa IC dan ID pelajar sekali, nanti dia minta. 

p/s: Kad dah dapat, tapi masih belum bawa duit keluar. Masing-masing nak pakai duit, almaklumlah tengah bulan lagu ini. =)

Thanks you for reading!


Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com