Thursday, 8 December 2016

Ayuh ke South Korea bersama Traveloka!

Salam to all readers,

google

|Ayuh ke South Korea bersama Traveloka!| Bercuti?? Alangkah bahagianya kalau ada tikar terbang untuk kita pergi bercuti dari satu negara ke negara yang lain. Siapa yang tak suka bercuti kan? Pasti semua orang suka pergi bercuti, tidak terkecuali diri aku sendiri. Salah satu impian aku sudah semestinya pergi melancong ke negara orang untuk melihat sendiri keindahan dan adat resam negara tersebut. Tak pernah kubayangkan dan aku tak boleh bayangkan aku pergi melancong seorang diri disebabkan aku selalu pergi melancong bersama keluarga. Seandainya aku diberi peluang pergi seorang diri, akulah juara! 

Tambahan pula, nak pergi melancong bukannya mudah kerana semuanya memerlukan wang yang banyak, masa yang sesuai dan kos nak pergi. Semuanya perlu diambil kira untuk melancong. Disebabkan kos untuk melancong dan kekangan masa, impian untuk mengelilingi dunia terpaksa dipendamkan. Bagi orang yang dah biasa melancong, mereka pasti tahu bajet nak pergi.

Tapi, dengan adanya Traveloka semua tempat korang boleh kunjungi. Apa itu Traveloka? Traveloka merupakan satu website yang memudahkan para pengguna untuk melancong ke luar mahupun dalam negara oleh kerana ia bukan sahaja dapat booking hotel malah boleh turut booking flight tiket. Menarik kan? 2 benda terdapat dalam 1 website sahaja iaitu hanya di www.traveloka.com.my

google


Malah, Traveloka juga ada buat perkongsian tentang tips & panduan melancong, inspiration, travel story dan macam-macam lagi. Nak tahu, kenalah layari website www.traveloka.com.my Kalau diberi peluang melancong bersama Traveloka, destinasi utama yang ingin kunjungi sudah semestinya South, Korea iaitu di Busan!google



 Antara sebab saya nak bercuti ke Busan bersama Traveloka adalah;

Menimba Pengalaman
Bak kata pepatah, "hujan batu di negeri orang, hujan emas di negeri sendiri". Sungguhpun hujan emas di negeri sendiri tapi kita janganlah jadi seperti katak di bawah tempurung. Bukan sahaja kita dapat menimba ilmu di tempat kita sendiri malahan kita akan dapat pelbagai ilmu yang baru apabila kita merantaui ke negeri orang. Contohnya, dengan merantau ke Busan Korean Selatan kita dapat menimba pengalaman bercuti di negara 4 musin. Alangkah indahnya, kalau Azwar dapat merantau ke Busan Korean Selatan bersama Traveloka. Secara tidak langsung, Azwar nak juga kongsi pengalaman ke Busan ini di dalam blog untuk tatapan para pembaca blog Miss Azwar.

Minat Bercuti
Sejujurnya, Azwar suka sangat bercuti tapi boleh dibilang berapa kali dalam setahun untuk pergi bercuti. Buat masa ini, percutianku hanya dalam kawasan Malaysia lagi dan tak pernah lagi keluar negara. Azwar mula minat bercuti sejak melihat makcik pergi melancong sana sini baik dalam negara mahupun luar negara.

Bagi Azwar, bercuti mahupun melancong adalah perkara yang bagus untuk kita lari dari memikirkan masalah yang ada. Dengan bercuti kita dapat ruang berfikir dengan berlapang dada tanpa sebarang gangguan. Bila difikirkan balik, apabila kita asyik sibuk dengan "kerja" sampai tiada ruang untuk bersama keluarga dan juga kawan jiwa kita kosong sangat. Jadi, bercutilah perkara paling elok untuk mengembirakan hati kita. Lagi-lagi bercuti bersama Traveloka pasti seronok sekali!

Tempat-tempat Menarik di Busan
Seandai Azwar diberi peluang untuk melancong ke Busan, sama sekali Azwar tidak akan lepaskan peluang untuk melawat tempat-tempat yang menarik. Lebih-lebih lagi pantai Haeundae yang cukup terkenal di Busan. Bagi peminat Running Man pasti lebih mengetahui pantai ini. Alangkah indahnya duduk bersantai bersama Gu Jun Pyo di pantai Haeundae (perasan habiss)... Ada juga sesetengah blogger yang berkongsi pengalaman melancong dan menceritakan tempat-tempat menarik di Busan, sehingga menyebabkan aku begitu teruja dengan pengembaraan mereka ke sana.

google

Bercuti dan mengunjungi tempat-tempat menarik di Busan harus mencipta kenangan. Oleh itu, Azwar haruslah menggunakan masa yang ada dengan sebaik mungkin untuk melakar kenangan di setiap tempat, seperti mengambil gambar pemandangan yang indah di pantai Haeundae, merakam video masyarakat Busan Korean Selatan, dan merakam suasana di Pasar Jagalchi. Kalau dulu kita asyik melihat gambar pemandangan Busan di kaca televisyen, kali ini kita melakar sejarah dengan melihat sendiri keindahan kota Busan.

Ingin mengetahui tempat-tempat menarik di Busan? Baca di SINI

Menikmati Makanan Korea
Rugi kalau berjalan tak merasai makanan tradisional negara tersebut. Kalau Azwar dapat pergi ke Busan, Azwar takkan lepaskan peluang untuk menikmati makanan masyarakat Busan Korean Selatan. Sungguhpun, di sini sudah ada restoran korean food, feel makan di negaranya sendiri tu yang rasa nikmat. Yang mengusarkan sama ada restoran itu HALAL ataupun tidak kan? Dari sudut pembacaan Azwar, terdapat banyak restoran yang HALAL di Busan Korean Selatan ini.

google

Mempelajari Bahasa, Budaya, Tradisi dan Kesenian Masyarakat Busan
Selain melawat tempat-tempat menarik di Busan, Azwar juga teringin sangat nak mempelajari bahasa, budaya, tradisi dan kesenian masyarakat Busan. Hanya dua tiga patah perkataan sahaja yang aku tahu itu pun "Annyeong Sayo", "Saranghae", dan "Oppa" yang aku dapat daripada drama-drama korean. Perempuan biasalah ayat-ayat romantik yang dia lebih peka. Tak kiralah cerita Cina, India, Melayu inikan cerita korean yang menjadi kegilaan orang ramai. Seperti mana yang kita sedia maklum, negara Korea memang kaya dengan budaya dan tradisi. Sehingga ke hari ini mereka masih mengamalkannya. Lihat sahajalah, drama korea yang banyak memaparkan serba sedikit tradisi dan amalan budayanya dalam drama tersebut. Jadi, sekiranya Azwar diberi peluang ke Busan Azwar memang teringin sangat nak memahami, mempelajari dan menyaksikannya dengan sendiri budaya masyarakat Busan Korean Selatan yang digembar-gemburkan oleh penduduk Malaysia. Bak kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.

google


Membeli-belah di Busan


Rasanya tak sah kalau melancong tak bershopping. Jadi, Azwar takkan sesekali lepaskan peluang untuk membeli-belah di sekitar Busan Korean Selatan. Seandainya diberi peluang untuk ke Busan, Azwar akan membeli cenderamata buat diri sendiri, keluarga, mahupun kawan-kawan untuk dijadikan kenangan. Kalau nak cenderamata dari Busan, haruslah doakan Azwar dapat pergi ke sana. hehehe..

|Jadi inilah antara sebab kenapa Azwar nak sangat bercuti ke Busan dan yang pastinya bukan Azwar seorang yang teringin nak ke sana. Sudah semestinya, engkorang juga teringin nak pergi melancong ke Busan kan? Seandainya diberi peluang ke sana bersama Traveloka, jangan sesekali tolak tuah. Bukan senang nak ke negara orang lebih-lebih lagi apabila percutian kita ditaja dengan sepenuhnya. Alangkahnya bahagianya hidup ini, lepas habis exam dapat pergi bercuti. Andai kata traveloka ataupun #MyTravelokaEscapade memberi aku peluang menjejakkan kaki ke Busan, Korea tidak akan sesekali aku lepaskan peluang itu.  


p/s: Moga hajatku tertunai untuk menjejakkan kaki ke Busan. Kalau korang ada masa, jomlah join contest anjuran Traveloka,kongsi sahaja tempat yang korang teringin sangat nak kunjungi, mana tahu ada rezeki boleh menang!

Monday, 5 December 2016

Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan, Seksyen 13 Shah Alam

Salam to all readers,

| Keenakan menikmati Steamboat BBQ BUffet D'kayangan, Seksyen 13 Shah Alam | Rasanya sebelum ini pernah kongsi pada engkorang semua mengenai Steamboat BBQ Buffet D'kayangan ini pada korang tahun sudah. Now, aku nak kongsi semula tempat yang sama aku makan memandangkan sekarang D'Kayangan ada buat sedikit transformasi di kedainya. Walaupun sekarang dah banyak orang buka kedai steamboat di area KL dan juga Selangor, namun Steamboat D'Kayangan tak boleh orang lain lawan. Semalam aku sempat singgah makan steamboat D'Kayangan memandangkan tekak ini dah lama tak merasa makan steamboat.

google

Dah lama tak berkunjung kemari, dah banyak perubahan dimana Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan telah memperkenalkan konsep terbaru iaitu konsep 2 dalam 1 (Steamboat + Grill) - All you can eat. Duduklah berjam-jam dekat sini, makan sampai hijau pun boleh. Kalau nak tahu, semua hidangan ini disediakan oleh Chef Shahnizam, merangkap seorang Chef yang berpengalaman lebih 25 tahun dalam bidang kulinari.

Beliau telah membuat pembaharuan dengan menu grill perapan istimewa ayam/ daging, udang, sosej, ketam, ikan dan sotong. Jenis-jenis perapan yang digunakan adalah campuran daripada cili kering, bawang putih, lada hitam dan beberapan jenis lagi rempah-ratus bagi menaikkan lagi rasa dan bau perapan tersebut. Memang terasa aroma bau perapan masa aku dan kawan-kawan sidang asyik menggril. Syok wei!!
Inilah antara menu yang ada, semuanya nampak menyelerakan. Sampai 3 kali round jugalah ulang alik ambil makanan pergi ke meja. Antara menu grill yang disediakan di sini adalah seperti Chicken Moza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry dan macam-macam lagi.

google
Ini pula antara bebola yang kita boleh steamboat, bebola ikan, daging, udang, sotong yang paling penting semuanya enak dimakan! Kalau nak tahu lagi, Chef Shahnizam yang arif dalam bab makanan turut membuat pembaharuan dengan cara menggunakan masakan satil Cina dan India didalam bahan-bahan perapannya. Jadi, orang yang selalu berkunjung ke sini pasti rasa gembira kerana dapat merasai sendiri kelainan perapan tersebut dengan bahan-bahan asli yang digunakan. 

 Beberapa menu yang menarik turut ditambah dalam Buffet kali ini seperti hirisan ikan segar bersama sos Air Asam, Ikan Pari Assam Nyonya yang diperap didalam kertas aluminium, Kepak Ayam BBQ dan juga produk baru daripada Icy Moonster sebagai pencuci mulut.

 Ini pula port sayur-sayuran semuanya masih segar-segar.  Paling best, cendawan tu. =)

google
Tak sah rasanya bila berkunjung ke sini tidak mencuba daging kambing. Daging kambing ini dipanggang menggunakan arang BBQ yang mampu membangkitkan lagi aroma dan rasa kambing panggang tersebut. Ia dihidangkan bersama-sama sos lada hitam dan sos cendawan resepi yang disediakan khas oleh Chef bagi menambahkan lagi kelazatan kambing panggang tersebut.



Selain menu steamboat, juadah buffet juga turut disediakan seperti nasi, ayam masak kari, mee goreng dan macam-macam lagi. Kesemuanya nampak menyelerakan.

google
Tak sedap rasanya bila menjamu menu grill begitu sahaja, pasti kena ada pencicahnya. Ini antara sos yang disediakan bagi penambah rasa dalam menu grill kita. Paling sedap sos manis-manis pedas.


Kalau singgah sini, jangan lupa mencuba manisan yang disediakan oleh Buffet D'Kayangan serti kek, tembikai, oren, agar-agar dan banyak lagi.


Ini pula aiskrim dan juga slurpee pelbagai perisa sebagai pencuci mulut. Dekat sini juga ada ABC, korang boleh cubalah nanti bila berkunjung ke sini.

Restoran Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan mempunyai ruang yang agak besar dan boleh menempatkan seramai 400 orang dalam pada satu masa iaitu seramai 180 orang dibahagian penghawa dingin dan 220 orang di bahagian ruang terbuka.. Tambah-tambah ia mempunyai ciri-ciri restoran yang mewah, elegan, selesa, bersih, yang pasti amat berpuas hati serta ia amat sesuai untuk mengadakan sebarang event, seperti jamuan keluarga, company dinner, birthday party, seminar, media event atau apa sahaja jenis event amat sesuai dibuat di sini. Terdapat juga kemudahan seperti surau perempuan dan lelaki yang selesa dan juga tempat letak kereta yang luas. Jadi, tak perlu kalut time makan nanti.

 Buffet D'Kayangan tempat yang sesuai untuk mengadakan event besar-besaran

 Ruang makan di luar, yang pasti selesa sambil melihat kemeriahan lampu warna warni di luar. 

Kemeriaan orang ramai sedang menikmati steamboat bbq buffet D'Kayangan pada bahagian ruang terbuka.

Harga:
RM33.00 bagi orang dewasa
RM17.00 bagi kanak-kanak (5-12 tahun)

Bermula pada April 2016, setiap hari Ahad, restoran ini akan membuat "Sunday Family Day" bermula pada pukul 11 pagi hingga 3 petang, harga yang dikenakan pada pelanggan adalah RM22.90+ bagi dewasa dan RM9.90+ bagi kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun. Voucher "8+2" ditawarkan kepada pelanggan D'Kayangan yang berbelanja RM150.00 di restoran dimana pelanggan boleh menebus voucher tersebut untuk lawatan yang seterusnya. Syok kan? Murah pun murah.

Jadi bagi mereka yang berminat untuk menikmati keenakkan Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini bolehlah mengunjunginya di sini;

Restoran Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan, Shah Alam
D'Kayangan Steamboat BBQ and Buffet,
Sri Acapella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi13/33M,
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.
No. Tel: 03-5523 4979

Facebook;
Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan

Instagram: @dkayangansteamboat
Twitter: @dkygnsteamboat

Waktu operasi: 5pm - 2am

Apa-apa pun aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada Encik Yunus merangkap Restaurant Manager kerana sudi layan kerenah aku dan kengkawan. Moga Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini akan terus sukses. 

Muka happy dapat menikmati hidangan steamboat D'Kayangan. Dah lama tak tunjuk skill menggril ini. Akhirnya sampai juga kami disini sampai sesat-sesat. Kalau korang pakai waze or google maps senang je jumpa. Aku bab-bab jalan ini memang failed sikit!

p/s: Lagi syok makan grill ini bila beramai-ramai. Jadi, apa tunggu lagi pakat-pakatlah dengan member, keluarga, jiran tetangga, officemate datang serbu D'Kayangan Seksyen 13 Shah Alam ini. Aku jamin korang pasti puas hati dengan service yang disediakan. Ada rezeki, akan datang boleh pergi lagi. =)

Since 2012, Copyright by Azwar Syuhada. Blog Design by Ms.Azhafizah