Azwar Syuhada

Saturday, 19 September 2020

Kedai Pokok Bunga Murah di Banting, Selangor
8:59 pm0 Comments

 Salam to all readers,


Last week aku balik Klang, sempat teman mak aku ke kedai bunga. Selain menjahit, tanam pokok bunga pun memang hobi dia. Aku dulu pernah gak try tanam pokok cili sudahnya tak tumbuh-tumbuh pun. Rumah aku kalau korang datang dapatlah melihat keindahan pokok bunga kertas dan orkid. Arwah atuk dengan nenek juga memang kaki menanam pokok juga.


La ni mak aku tengah syok menanam pokok sayur, bayam brazil, serai, baru tumbuh pucuk sikit kucing aku dah tidur dalam dia punya tray. hahaha....Datang kera pula dia berbuai atas pasu orkid macam hayun buaian. Lagi kita pandang, lagi kuat hayunan dia. Saje buat orang marah. Aku takyah pergi zoo pun, rumah ada kucing, kera, ayam belanda, biawak pun ada. Cuma unta tak ada lagilah.


Cousin aku nak kawen bulan 12 ini dekat rumah so mak aku pulun tambah pokok. Dalam sejarah dia naik kereta aku drive. Kalau tak haram dia nak naik aku bawa, sepanjang bawa mulut dia macam biasa tak pernah berhenti bawa line kiri, jangan laju sangat. Walhal aku bawa kereta 60 je pun. Keluar awal pagi takut kereta banyak kalau masuk tengahari. Kedai bunga dekat pekan Banting, Selangor ini memang dah lama ada dari zaman aku kecil lagi. Dulu kedai bunga ini kecik je, sekarang dah tahun 2020 makin lama makin besar gila empayar kedai bunga dia.


Kalau ikutkan banyak juga kedai bunga yang dah buka dekat Sijangkang dekat dengan rumah tapi mak aku kata sana mahal lepas tu layanan acuh tak acuh. Kalau dekat kedai bunga pekan Banting ini, nyonya tu dah kenal, bunga lagi banyak, boleh dapat harga lagi murah, layanan first class katanya. Memang pun nyonya kedai bunga pekan Banting ini memang rajin melayan customers. 

Pelbagai Pilihan Pokok Bunga dan Warna Menarik di Pekan Banting Selangor

Masuk-masuk je dah boleh dapat lihat pokok bunga bersusun di hadapan pintu pagar. Mostly yang dekat depan tu pokok bunga ros, bunga raya, pokok ala-ala dekat tanah sejuk. Bunga raya je hidup dekat rumah aku. Kalau pokok bunga ros baik pandang je dekat kedai. Bawa balik tanam selang berapa hari tak hidup dah. Walhal sedut iklim yang sama.

Mak aku tanam pokok dekat luar, dia tak berkenan tanam pokok dalam rumah yang kini menjadi trending masyarakat. Memang cantik nak menjaga payah tambah-tambah rumah kampung banyak debu, takut si panjang pula duduk. Kedai pokok bunga pekan Banting ini memang agak popular, memang ramailah datang, parking pun senang. Ia betul-betul berhadapan dengan hospital Banting. Kalau datang awal boleh parking betul-betul depan kedai, senang sikit runner dia angkut barang letak bonet kereta.

Pokok macam nilah aku kata tak perlu beli. Cantik dipandang dekat kedai je, balik dah layu. Tanam pokok kena caranya. Mostly pokok yang mak aku beli pun pokok bunga orkid. Ada masa aku tunjuk nursery mak aku. Tempat letak orkid dah berapa kali tumbang ganti baru. Disebabkan angin kuat, kera hayun. Macam onak dan duri nak menanam pokok.

Pelbagai jenis pasu bunga boleh dapatkan disini, nak kecil, besar, kosong bercorak semua ada. Baja pokok pun ada, nak lebatkan bunga, hilangkan serangga semua ada. Sambil tunggu parent cari pokok boleh je lepak dekat depan ada kerusi sambil beli ice cream. Tengok orang tanam pokok ini best, lagi-lagi time pokok tu dah berbunga banyak.

Tok cik aku dulu time dia sihat, dia pro gila kawin pokok bunga kertas. Ingat manusia je boleh berpasangan? Pokok bunga kertas pun bolehlah, tak percaya? Maksud aku if pokok bunga kertas tu warna ungu sahaja, satu lagi ada warna putih, dia ambil pucuk bunga kertas berwarna putih tu gabungkan dengan pokok bunga berwarna ungu. Seletib dan bungkuskan dengan plastik. Ambil masa berminggu juga untuk eksperimen untuk mengahwinkan bunga kertas tersebut. Banyak jugalah dia buat dekat pokok bunga mak aku. 

Baja betul-betul berada di hadapan kaunter. If korang tak tahu apa-apa mengenai pokok bunga, boleh je tanya dengan nyonya (tuan kedai dekat sini) Dia memang tak lokek ilmu. Kalau weekend anak dia turun padang tolong mak dia usahakan kedai. 




Belah belakang dah banyak pokok-pokok kesihatan, pokok buah. Aku pun tak tahu apa nama pokoknya. If korang sekitar Selangor dan memang minat dengan pokok bolehlah ke kedai ini tambah koleksi pokok. Tak menyesal punya. Haritu datang pun teman mak aku beli baja bunga satu tu pokok bunga aku. Tak surelah kalau mak aku dah alihkan dalam pasu ke belum.




Pokok janggut tu pun aku ada dekat rumah. Nama pokoknya aku dah tak ingat air apatah. Pokok hidup okay, nantilah nak beli pasangannya pokok lain pula. kalau dah tanam, jangan lupa siram pula. Kedai pokok ini kedai berhantu jugalah pada mak aku, datang konon nak beli baja, sekali terangkut pokok bunga juga 1. Tak sah kalau tak beli katanya. Nak pergi bukan senang katanya. 


Tu sahaja nak menyembang. Happy weekend guys!


Thank you for reading!



Reading Time:
Berkelah Di Hutan Lipur Lentang
7:10 pm0 Comments

 Salam to all my readers,


Bagi membiasakan diri ini dengan new interface blog ini kenalah rajin up blog. Aku sebenarnya banyak benda nak share dekat sini cuma tak berkesempatan. Aku tak suka menulis time aku marah, nanti semua benda tak baik terkeluar. So kena cari mood happy barulah okay. Sungguhpun kita tak dibenarkan ke luar negeri, tak bermakna kita tak boleh keluar menghiburkan diri sendiri. Keluar dari kesibukan dunia, orang ramai, tengok nature tenangkan hati.


Selepas balik dari Janda Baik haritu, Wan text lagi ajak aku berkelah minggu seterusnya. Aku okay jerlah kan. Lama juga tak ber picnic. Wan kata haritu pergi Janda Baik dapat mandi sungai kejap je tak puas katanya. Sehari sebelum nak pergi dia tanya lagi confirmkan aku pergi ke tak dia nak datang fetch dekat rumah. Aku okay jelah. Dia punya semangat Wan ni malam tu dah siap-siap masak sambal nasi lemak. Aku suka pergi tempat-tempat nature macam ni, tapi mandi tu taklah minat sangat, tambah-tambah sekarang musim air pasang. Kena lebih berjaga-jaga tambah-tambah yang bawa anak kecil.


Kami bergerak dari KL ke Hutan Lipur Lentang sekitar pukul 8.00am macam tu, sampai dalam pukul 9.00am. Memang awal jugalah kami sampai bagi merebut tempat yang elok untuk bersantai. Kalau pergi tengahari dah tentu panas, nak dapat tempat teduh belum tentu ada lagi. Kebetulan pada waktu aku pergi tu memang mostly Selangor dan KL tiada air pula, memang ramai berturun tangga dekat Hutan Lipur Lentang ni. 


Tempat ini famous juga, disebabkan Covic-19 haritu nampak tak berapa selia sikitlah persekitarannya. Mujur port kami pilih okay bersih, air sungai dia jernih sahaja. Sekitar pukul 10.00am macam tu orang dah start ramai, ada family besar, kawan-kawan beriadah dekat sini siap buat bakar-bakar lagi. Make sure lepas makan kenalah bersihkan semula. Nama pun tempat awam, guna bersama kenalah kemas bersama. Jangan ingat ada tukang cleaner dekat situ, sampah buang merata. 


Wan punyalah semangat nak ber picnic macam-macam dia masak, nasi lemak ada bihun goreng siap udang besar-besar lagi. Datang aku bawa perut kosong. Jangan jadi seperti aku okay. Wan dengan aku minat tempat macam ni, tenang, tak ada pencemaran bunyi, release stress. Weekdays kita dah hadap dengan bebenan kerja, kerenah orang so weekend is the best time for yourself. 


Tempat macam ini kalau pergi ramai-ramai lagi best sebenarnya. Lagi happening. Aku last berpicnic pun waktu aku sekolah menengah kalau tak silap. Siap buat BBQ dekat sana. Banyak je tempat menarik dalam daerah kita boleh kunjungi, tak payahlah murung tak dapat ke luar negeri naik fly. Habis Covic-19 nanti kau nak kutub utara pun boleh. 


Dalam pada menangani isu Covic-19 ini, isu orang beriadah bawa basikal dekat highway pun kenalah dikawal juga. Tak kisahlah kau artis ternama, influencer sekalipun tak payahlah bawa basikal dekat highway. Disebabkan orang ternama bawa basikal tengah highway ramai masyarakat jadikan ia satu trend. Pulun membeli basikal beramai-ramai lepas tu bangga bawa dekat highway. Kalau yang bawa sebab ikut trending semata-mata baik bawa dengan taman perumahan tak pun dekat sekitar yang ada laluan berbasikal dekat pantai. Kalau sesuatu berlaku kau menyalahkan yang pembawa kenderaan walhal kau sendiri cari penyakit.


Aku bukan tak pernah bawa basikal aku dah puas berbasikal dari zaman sekolah rendah sampai menengah sampai kerja part time pun aku bawa basikal juga. Cuma basikal aku harga cikai sahajalah taklah sampai beribu. Laju pun laju potong kenderaan dekat lampu merah. Tak lawak okay!

Asal isu basikal keluar? Sebab keluar paper ada yang eksiden, aku balik kampung orang bawa basikal tengah-tengah jalan macam pelumba basikal. Kalau kau memang pelumba basikal ada latihan aku boleh accept la juga sebab ada pengiring. Kalau semata-mata beli basikal bawa tengah jalan, record video, ikut trending baik jangan cari bahana. Sayangilah nyawa anda!

Maya Karin Challenge FAILED! Air tak sampai kemuka, mata dah tak boleh buka sebabkan matahari betul-betul atas kepala. Wan dengan aku rasa puas gila lepak dekat HUtan Lipur Lentang ini sebab dapat beremdam dari pukul 9.00am sampai pukul 1.00pm Semua masakan Wan licin dimakan oleh kami bertiga, Wan, suami dia dan aku. Memang cukup-cukup walhal dia masak dalam kuantiti yang banyak.

Tips untuk datang berkelah di Hutan Lipur Lentang atau mana-mana Air Terjun;

1) Bertolak awal pagi dan sampai awal pagi di destinasi

2) Sebab apa? Boleh pilih port baik untuk bersantai bersama keluarga, kawan-kawan

3) Cari tempat yang dekat dengan toilet, senang lepas habis mandi-manda boleh perkemaskan diri

4) Bawal bekalan dari rumah seperti nasi lemak, bihun, nugget pun okay

5) Kalau dah berendam terlalu lama pasti perut lapar punya! So bawa bekalan makanan yang mencukupi. So jimat tak perlu makan dekat luar.


Thank you for reading this entry! 

Reading Time:

Wednesday, 16 September 2020

Proton X50 Kini Jadi Trending dengan Spesifikasi Moden Terkini SUV Kedua
8:45 pm0 Comments

Salam to all readers,


Semalam buka facebook penuh orang share gambar Avatar. Tengah malam tadi buka Twitter nampak pula Proton X50 dah launch dekat China. Buat julung kalinya Perusahaan Otomobil Nasional (Proton) memperkenalkan kenderaan utiliti sukan atau Sport Utility Vehichle (SUV) iaitu Proton X50 selepas Proton X70. Majlis pelancaran ini berlangsung di China dan dilancarkan oleh Gelly Binyue. 


First time dalam sejarah jugalah design, pilihan warna, rekaan dalaman dan luaran Proton X50 ditunjukkan kepada umum sehingga membuatkan Rakyat Malaysia terpegun. Cantik gila design dalaman. Kalau kutahu nak keluar tahun depan aku hold dulu beli Saga. Syabas Proton. Sungguhpun, negara kita masih alami wabak Covic-19 ada juga berita gembira buat Malaysia. Tahun 2018, Proton keluarkan X70, tahun lepas Proton Saga Premium, 3 bulan berturut-turut laris habis. Kaya rakyat kita sebenarnya.


Tahun hadapan, jangan terkejut semua melaram Proton X50 pula atas jalan raya. Ramai dah ejen-ejen kereta Proton dah start up gambar Proton X50, mana taknya hanya bayar duit booking RM500 engkorang berpeluang memiliki Proton X50. Cepat booking, cepat dapat.


Gambar Proton X50 yang Tular di Media Sosial: Tampil dengan Begitu Menawan





Boleh lihat diatas ciri-ciri Proton X50 dan pilihan warna yang disediakan. Lepas ni tiada lagi isu parking salah sebab Proton X50 mendorong untuk parking sendiri secara auto. Hanya klik punat butang disediakan kereta terdorong masuk parking. Kau rasa? Mengancam ke tidak. 


Dengar-dengar kereta ini bakal masuk Malaysia pada awal tahun hadapan. Bab harga, aku tak sure, seperti digembar gemburkan Proton X50 starting price RM75k ke RM95k. Nantikan sahajalah pengumumman akan datang dari Proton sendiri.


Aku tak minat kereta sangat pun, tapi design Proton X50 kalini confirm cantik. Syabas Proton menjulang nama Malaysia sekali lagi. Siapa yang dah kenan tu, cepat-cepatlah booking dengan ejen Proton. Tahun ini larislah income ejen-ejen kereta Proton. Jualan mask dah habis, sekarang lariskan kereta Proton X50 pula. 


Thank you for reading!

Reading Time:

Sunday, 13 September 2020

First Try Minum Bubble Bee | Shuib & Siti Sarah
12:29 am1 Comments

Salam to all readers,

Guys jangan lupa amalkan penjarakan sosial, kerap cuci tangan dan pakai pelitup muka tau. Baru ini kita bukan dikejutkan dengan kes Covic-19 meningkat je. Dalam sejarah KL banjir. Alhamdulillah tempat aku tak banjirlah setakat ini. Dah serupa buletin rencana tv3 pula entry aku. Aku tak tahu pun KL banjir sampai mak aku whatsapp kata KL banjir. Aku duduk dalam office, hujan ribut petir dekat luar tak dengar bunyi langsung. Sampailah mak aku whatsapp tanya KL banjir ke. Paling teruk area Masjid Jamek, area KLCC jalan jem, tak bergerak langsung kereta. Hopefully semua baik-baik sahaja.


Last week, weekend aku sempat hunting makan-makan dengan Oyah dekat area Damansara. Sejak Covic-19, aku jarang masuk mall, aku lebih selesa pergi masuk 1 kedai je terus. Takyah pikir banyak, makan dalam mall pun dah tak tahu nak makan apa. Google punya google konon nak makan goreng-goreng dekat The Boss area Damansara, ramai kata sedap sangat. Lepas Asar teruslah gerak ke sana naik Grab, alih-alih restoran close. Walhal dalam google tulis open. Mujur ada sebelah dia tu buka juga, The Soru menyajikan makanan western. Famous jugalah kedai ini, tapi bagi aku biasa-biasa jerlah western nya. 




Nampak sungguh menyelerakan bukan? Tapi tulah semua makanan dia sejuk. Habis pun sebab dah lapar makan jugalah kan. Bencilah macam ini, pergi tempat viral konon sedap, bila kita pergi haukk je rasanya. Okaylah, tapi rasa tak berapa auwmm....Make sure, sediakan sinki, mudah customer boleh basuh tangan dekat luar. Masuk-masuk terus beratur, order makan, bayar, ambil no meja, tunggu makanan sampai. 


Selesai menjamu selera dekat sini, kami berjalan kaki nak ke LRT, dalam pada merayau-rayau jalan kaki aku terpandang ada board bubble bee. Tunjuk dekat Oyah, sebab dia dah lama teringin nak minum. Laju je kaki masuk mall situ kejap semata nak beli bubble bee. Apatah nama mall ini, macam hidup mati segan tak mahu, kedai tak banyak buka. Sunyi je.


Masuk-masuk ingatkan tak ramai, sekali kena beratur panjang juga nak beli. Bubble Bee ini kan tengah viral lagi, tu semua orang serbu. Cuba pergi Daboba, Tiger sugar ke lengang takyah berautr dah macam sebelum-sebelum ini. Ini semua ikut trend je semata-mata. Habis trend terus sendu.

Ikutkan dia banyak flavour juga Bubble Bee ini. Tapi kami pilih yang main menu dialah, yang orang duk gembar-gemburkan sedap sangat. Oyah ambil perisa Glden Series Ice Cream (RM13.90), aku pula ambil perisa Honey Ice Cream (RM7.90). Ikutkan lebih kurang je flavour kami berdua bezanya Oyah ada seketul bee dalam air dia. Lepas order kena tunggu sebentar sementara dia prepare air kami berdua.
Aku suka tengok budak-budak kerja cafe buat air macam ini. Dorang dapat skill macam mana nak buat air, bancuhan air yang betul, corak design air. Nice gila nampak. Tak sampai 15 minutes air pun siap, tak menyempat terus buka time juga nak minum. Sekali makan, manis ya ampun.

Dia ada conflakes, ice cream vanilla dan madu. Sedap je rasanya tapi cepat muak kalau makan aiskrim dengan madu je. So, nak sedap makan icrecream dengan conflakes tu sekali baru cukup padu. For me, ini first and last try la memandangkan manis sangat. Aku lebih prefer Tealive dari air Bubble Bee ini. Bolehlah, kalau nak merasa tak adalah kempunan tengok orang makan je. At least kau dah try.


Selesai sudah jalan-jalan cari makan di hujung minggu.  nanti. Ada masa lagi, nanti aku sembang cerita lain pula. Good night and sweet dream!


Thank you for reading!

Reading Time:

Sunday, 6 September 2020

Rasai Keenakan Coffee di Pinto Coffee, Janda Baik
3:41 pm1 Comments

 Salam to all readers,


Boleh tahan sabar jugalah nak upload gambar dalam blog + adjust lagi. Aku atur cukup cantik dah berterabur dah susunannya. Biar pergilah kan, aku nak update juga. Sebelum berangkat balik KL dari Janda Baik kami sempat ke Pinto Coffee. Semua rencana dari aku, ikutkan banyak tempat makan sedap-sedap dekat Janda Baik ini. Tak sempat nak terokai semua. Ada peluang nanti boleh pergi lagi nanti.


Siapa addicted dengan coffee boleh try pekena coffee Avocado dekat sini. Aku google tempat ini memang top dengan coffee avocado. Sedap juga rasanya. Cafe ini atas bukit, jangan bawa kereta laju sangat karang terlajak. Dia ada papan tanda tepi selekoh tulis "Pento Cofee". Kena mendaki sikit untuk ke cafenya memandangkan cafenya atas bukit. Wan ni sejak mengandung rajin betul berjalan, aktif sungguhlah katakan. 


Masa kami sampai boleh tahan ramai jugalah orang dekat sini. Kadang-kadang orang review ini tak boleh percaya juga, beria kata sedap, bila kita pergi rasanya takdelah sedap mana. Macam orang bertekak pula buat review. Aku masuk sini semata nak rasa coffee Avocado je main dia. Macam biasa sebelum nak masuk kena scan MySejahtera, ambil no untuk cop tempat. Kebetulan dah tengahari, makan sekalilah jawabnya. Sampai dekat tempat order, tengok menu, staff recommend spaghetti dorang sedap belaka. Order jerlah, alang-alang datang kan.







Inilah rupa Coffee Avocadonya. Boleh tahan sedap rasanya. Tapi spaghetti dekat sini tak adalah sedap mana nak compare dengan Upstair Subang lagi sedap. Untuk datang pekena coffee aku boleh rekomen tempat ini okay, kek dia pun sedap untuk dijamu.

Cafe ini agak unik dengan ukiran kayu, tempat kami duduk pun kayu. Ada sudut bacaan, siapa yang suka akan kehidupan hijau bolehlah datang sini. 


Reading Time: