Azwar Syuhada

Sunday, 5 May 2019

Percutian 5 hari 4 malam di Seoul, Korea [Part 4]
7:32 pm0 Comments
Aktiviti hari kedua terakhir di Seoul, adalah menggayakan hanbok di kota Seoul. Hanbok ini merupakan pakaian tradisional orang Korea,ala-ala Princess Hour gitu. Dah datang sini rugilah tak menggayakan pakaian tradisi mereka. Tapi, azabnya adalah nak menapak ke kedai hanbok ini punyalah jauh walaupun cakap je dekat Seoul.

Seoul ini besar wei, nak pergi semua tempat dalam masa 5 hari memang tak cukup. Paling-paling dua minggu kot tak pun 3 minggu. Tu pun kalau singgah kejap-kejap. Tempat sewa hanbok ini banyak tempat ada, tapi guna perkhidmatan "Oneday Hanbok".

Oneday Hanbok ini terletak di 2nd Floor, Bukchonro5-gil, Jongno-gu (Seoul)-berdekatan dengan Anguk Station. Katanya berdekatan, tapi agak jauh juga nak menapak dari lrt ke kedai One day ini. Bestnya, dorang ada khidmat kaunter pertanyaan dekat station lalu lintas (pandai berbahasa Melayu lagi sikit-sikit). Aku yang bertahun layan drama korea, benak benor nak cakap koreanya. Tahunya, Saranghae je.

google
Satu selfie dulu dari kami sekeluarga. hahaha..

 Masa kiteorang sampai, dah ramai orang dekat atas tu. Misi hanya nak pakai hanbok semata-mata and bergambar dua 3 keping, janji ada gambar pakai hanbok. Takde mood nak bergambar waktu ini, sebab panas jalan jauh wei. Sungguhpun aku jalan kaki dari LRT ke tempat kerja hari-hari, tak larat dia lain macam dekat Korea ini. 

 Masa ini, kami dah siap-siap pakai hanbok tinggal nak bergambar dekat luar je. Lambat sikit mesti lagi penuh dan sesak. Masuk kena tanggal kasut, terus pergi kaunter pertanyaan berapa orang nak pakai. Nanti dia bagi satu beg, kau kena simpan handbag barang berharga dalam beg tu kejap. Dekat dalam kedai ini dilarang bergambar. First, dorang akan carikan size yang padan dengan kita, dah jumpa size baru boleh design mana. Tu pun bergantung pada size yang ada sahaja. Dilarang memakai hanbok sendiri. Dah jumpa design and size terus bawa pada staff One Day ini, nanti dorang yang pakaikan.

Aku tak ingatlah sewanya berapa tapi agak expensive juga. Kalau nak pakai handbag ke aksesori dekat kepala tu semua kena additional price. So kami decide sewa hanbok semata-mata. Pun dah cun juga! Adik aku tambah cap dekat kepala sahaja. 

 Tempat sewa hanbok ni dekat tengah-tengah town. SO senanglah jalan-jalan kononnya awal tu. Tapi baru satu tempat persinggahan iaituNational Museum of Korean dah mengah. Tak dapat disangkalkan kawasan sini besar. Sungai ke mana, Hanok Village ke mana. Lama-lama asal bolehlah asalkan ada bergambar menggayakan hanbok sudah memadai.

 Ini dekat Unyeonggung Palace. Cantiklah sama cantik dengan cuaca dekat sana.

 Mak borek anak rintik. 


Tu je kot gambar dekat area Istana. Kami tak jumpa pun main place nak pergi tu. Salah jalan kaki. Masing-masing dah kelaparan, peduli apa kat tempat orang jalan kaki pakai hanbok pergi cari makan. Alih-alih kami stop dekat Halal Kitchen. Agak famous juga kedai ini. Nasib baik masa sampai tu tak tunggu lama dah boleh masuk. Tempat makan sini agak limited, so kalau penuh korang kena tunggu luar.



 Stew ayam dia sini memang padu. Sebelum makan, owner kedai ini sendiri terangkan siap jenis makanan yang kiteorang order. Tak rugilah kalau makan dekat sini. Staff dia pun hensem. hahhaha..


Mak aku paling excited dapat makan stew ayam tu. Kalau nak tahu, sejak balik korea, kalau aku balik rumah rajin pula dia buat kimchi, stew ayam. Nasib baik aku boleh makan okay. Kalau abang aku memang dia tak makanlah benda ini semua. Tu pasal aku terlebih sihat. 

Perut dah kenyang, hati pun senang. Mulalah nak balik apartment tidur je. Konon jalan-jalan lagi area sini, tapi masing-masing dah penat jalan. Alih-alih pulangkan baju dan g shopping. Bila cakap nak pergi shopping, muka masing-masing terus bercahaya. Aku dengan mak aku hilang rasa sakit kaki. Hilang terus wei! Adik aku muka bengang je. 

Selamat shopping, berhempas pulas pula nak mengemas bagasi kemas barang yang dibeli pula. Masa shopping tak ingat dunia. Bab nak kemas bagasi azab juga rasanya. Mujurlah muat dan tak menjahanankan bagasi aku baru beli.

Ok, maka tamatlah perjalanan di Kota Seoul, Korea. Next entry maybe aku cerita pengalaman aku menaiki pesawat Korean Airline pula. Kalau aku rajinlah. Sebelum terlupa, selamat berpuasa buat semua, jangan lupa niat sebulan terus malam ini. Bye!

Thanks for reading!
Reading Time:
HKL Run 2019
12:56 pm0 Comments
Salam to all readers,

Rasa lama gila tak join run, tahun ini sempat join HKL Run 2019 dekat Dataran Merdeka. Lepas gian lama lari, tambah-tambah esok nak puasa. Kejap je masa berlalu tahu-tahu dah nak puasa. Nanti pejam-pejam pula dah raya. Perghhh cepatlah masa berjalan. Hopefully ramadhan kali ini, dapat menambahkan pahala dengan mendekatkan diri dengan Tuhan. Amin, niat kena ada ya dak.

Cantik je cuaca pagi tu, flag start pukul 7.30am. Sampai sini sekitar pukul 7.15am masa tu memang dah penuh dengan orang. Sekitar 8.00am baru start lari. Acara ini turut disertai oleh Menteri Kesihatan. Nama pun HKL run, majoriti yang join larian sudah semestinya adalah penjawat hospital. Best memang best join lari, tapi management hkl run 2019 sungguh mengecewakan. Masa amek kit haritu, aku amek sekali kit housemate aku, baju size S takde lagi dia suruh ambil masa hari lari nanti. Then ok jerlah nak ambil masa lari. Bila tanya krew hkl run ini, rasa nak carut sungguh tak membatu. Suruh pergi khemah urusetia. Bila sampai sana tak tahu, bila tanya leaders dia, boleh pula dia reply nanti dia pos ke rumah. 

Boleh dikatakan larian ini ramai juga orang yang sertai. Bertambah panas, bila dah tamat larian dapat medal kena beratur ambil payung. Nak ambil payung beraturnya punyalah panjang, bila dah nak dekat giliran kita dan dan pula payung habis. Kau rasa? Walhal, ko boleh je bagi medal sekali dengan payung bila pelari dah sampai kan. Apa yang susah aku taktahu. Bayar mahal-mahal, tapi ada benda certain orang tak dapat. It no fair la kan? Aku pernah pergi lagi besar event larian, tapi aturcara dia lagi kemas dan teratur. Berbaloi la dengan apa aku bayar. Hampeh...




 Apa-apa pun loncat satu kali habis tamatkan larian 5km. Muka dah penat, balik bantai makan dekat lubuk bangku. Last week, tutup, kebetulan buka pula haritu makanlah apa yang ada.Dah buang lemak, kita topap lemak balik. Apa ada hal kan?



Nasi goreng + ikan belada + udang 2 ekor = RM13.90. 

Perut kenyang hati senang, balik bantai tidur pula. Lepas tu murung sendiri, bila berat badat tak susut-susut. Takde benda nak kongsi sebenarnya, apa-apapun selamat menjalani ibadah puasa esok!

Thanks for reading!

Reading Time:

Wednesday, 1 May 2019

Percutian 5 hari 4 Malam di Seoul, Korea [Part 3]
8:30 am0 Comments
Ibarat kata pepatah jauh perjalanan, luas pemandangan. Best pergi tempat orang dimana kita dapat melihat sendiri cara dan budaya kehidupan mereka. Hari ketiga berada di negara orang iaitu di Seoul, Korea kami sehari suntuk menghabiskan sepenuh masa dan tenaga di Everland, Korea. Macam biasalah adik akulah paling seronok sekali pergi sini.

Everland Korea merupakan satu taman tema, tempat permainan kanak-kanak. Sebut je nak naik apa, semua ada. Everland ini terletak di Everland Resort in Yongin, di bandar Gyeonggi-do. Untuk ke Everland ini moksu aku guna perkhidmatan klook. Berkumpul around pukul 9.00am di area Seoul Station. 

Majoriti yang nak ke Everland ini semua adalah orang Melayu. Memandangkan masa pergi Seoul haritu waktu cuti sekolah, memang orang kitalah penuh. Macam biasa, masuk bas aku dah membuta. Tup-tup dah sampai Everland. Aku pantang naik benda bergerak mesti tidur memanjang. Dari Seoul nak ke Everland lebih kurang sejam lebih jugalah. 





Taman tema Everland ini bukan kecik wei, besar nak mati. Belum tentu sehari suntuk kau duduk sini boleh pulun main semua benda. Setiap permainan dahlah jauh-jauh. Tempat utama yang kami tuju adalah roller coaster di Everland ini. Kalau nak tahu, roller Coaster dekat sini merupakan salah satu antara 10 yang famous. Kira rugilah kalau tak naik. Kalau dah naik rasa mimpi nger jugalah.

Mengucap jugalah aku naik roller coaster dekat Everland. Macam biasa naik dengan takde perasaan. Sepanjang naik aku pejam mata, ini pun gara-gara adik aku paksa naik. Punya awal sampai pun, beratur panjangnya tak boleh nak cakaplah.

Betapa ramai orang excited nak naik roller coaster dekat sini. Budak-budak paling excited wei. Siapalah yang cipta benda alah ini. Kalau nak tahu, roller coaster di sini diperbua dari kayu dan ketinggiannya 46 meter. Kau rasa? Betapa ngeri dan tingginya tahap gegaran dan ketarannya. Menakutkan, budak-budak naik semua menjerit, aku naik hilang suara, tak dapat menjerit sebab takut ya amat. Dekat Singapore pun aku kena paksa naik binatang ini. hahaha..



Dalam takut-takut, kira berani jugalah dah naik kan. Takdelah rasa rugi sangat. Mak aku takdelah naik, dia berjaya bergambar je depan roller coaster. Adik aku duk mengutuk aku penakut, lagi ajak naik sekali lagi. Memang taklah nak naik sekali lagi. Sepenuh kudrat juga naik benda alah ini. Selesai permainan roller coaster ini, kami menuju ke Safari. Safari di Everland ini menarik juga. Naik bas kelilingi haiwan ciptaan Tuhan. 


Nak naik bus pun kena beratur, bas ini takdelah besar mana tapi boleh memuatkan lebih kuran 20 orang kalau tak silap aku. Setiap perjalanan kita dihiburkan dengan penjagaan haiwan yang menceritakan haiwan yang ada di situ. Paling best tengok beruang dekat sini, boleh mendengar kata. Boleh bergerak seperti makcik nak pergi pasar. 

Pasangan Swanyang paling romantik sekali. 




 Selesai pergi Safari, kami mencari ruang untuk makan. Sini payah nak cari makanan halal.  Jadi, dengan berbekal nasi goreng dengan sambal belada kami makan bersama-sama. Dah kenyang makan, singgah ke ruang pameran bunga tulip. Masyallah cantiknya, ya ampun. Ini bukan cubaan, inibetul-betul. Lawa ya amattt..


Dah puas melihat keindahan bunga tulis, naik kabel car untuk turun ke bawah. Nak jalan jauh benor rasanya.Adik aku pergi main tempat lain, mujur tak sesat. Turun bawah, sempat juga menyaksikan perarakan di Everland. Cantiknya bak dunia fairy tail.



Kami stay sampai pukul 6.00 petang sahaja jadi tak dapat menyaksikan bunga api. Lama-lama dekat sini kebas juga bontot nanti. Asalkan dapat main bergambar sikit-sikit pun dah best ok!


Dah puas bermandi peluh dekat Everland, kami pun pulang ke bandar Seoul, Station and sambung makan sebelum pulang ke apartment.

Bagi parent yang ada anak kecik bolehlah bawa pergi sini, meluangkan masa bersama family. Cantik pun cantik, cuma azab dia 1 jerlah kena jalan jauh sikit. Bagi umat Muslim, tak perlu khuatir sebab dekat Everland ini turut menyediakan surau untuk kita menunaikan solat (kongsi lelaki & perempuan). Main-main juga, solat jangan tinggal.

Happy Labour day semua!

Thanks you for reading!

Reading Time:

Sunday, 21 April 2019

Wow! Fisherman's Friend Blackcurrant Kini Tembusi Pasaran Malaysia
11:01 am0 Comments
Nak tahu tak, dulu waktu zaman kecik-kecik dulu ada satu iklan yang cukup popular berkenaan sakit tekak. Aku selalu tengok dengan sambil lewa sahaja biasanya. Tapi sekarang, jenama tulah yang menjadi peneman setia aku sepanjang buat kerja, jalan-jalan, rehatkan minda, pendekkan cerita aku akan bawa kemana sahaja untuk melegakan tekak dan hilangkan mengantuk.


Tidak lain dan tidak bukan gula-gula Fisherman's Friend. Tambah-tambah sekarang ini, dia ada keluarkan satu lagi perisa terbaru iaitu Fisherman's Friend Blackcurrant. Pada penggemar perisa Anggur sudah pasti koranglah yang paling seronok sekali mendengar berita ini! Perisa anggur hitam yang menyegarkan kini boleh didapati dalam lozeng baharu Fisherman's Friend Blackcurrant.

Ia merupakan gabungan perisa mentol yan menjadi lambang keunggulan Fisherman's Friend dengan sentuhan kesegaran buah anggur hitam. Selama ini, Fisherman's Friend telah memperkenalkan pelbagai produk untuk disesuaikan dengan keperluan pengguna, termasuk lozeng tanpa gula. Tambahan yang terbaru kali ini juga tidak mengandungi gula dan merupakan alternatif yang sesuai untuk mereka yang mahukan pilihan tanpa gula.

Menurut Mohan Alagappar, Pengurus Besar GBA Corporation Sdn Bhd, pengedar eksklusif Fisherman's Friend di Malaysia, "Sebagai jenama yang terkenal dan mempunyai kedudukan global yang kukuh, kami komited untuk menawarkan produk yang segar dan menarik kepada pengguna. Dengan tambahan lozeng terbaru kami, pelangganboleh menikmati manisan rasa buah-buahan yang segar dan juga mendapat kelegaan segera daripada kerengsaan tekak dan batuk. 


Kini, Lozeng Fisherman's Friend Blackcurrant boleh didapati di semua pasar raya hiper, pasar raya, kedai serbaneka, kiok stesen minyak dan farmasi di seluruh Malaysia. Produk dijual pada harga jualan yang disyorkan RM4.20 untuk pek 25g.

Thanks for reading!
Reading Time:

Saturday, 20 April 2019

Percutian 5 hari 4 Malam di Seoul, Korea [Part 2]
11:49 pm 3 Comments
It wrap!! Hari kedua pagi-pagi kiteorang dah berjogging. Besar rasanya kawasan kami berpusing untuk mencari bas rombongan. Walhal, bas tu di penjuru kawasan penginapan kami sahaja. Salahnya, kami pergi seberang jalan terlebih dahulu terus ke Seoul Station, kalau jalan terus dah selamat sampai naik bas. Tapi seronok juga, melihat gelagat penduduk korea yang berkejaran untuk naik public transport. Majoriti penduduk sini memang menggunakan public transport. Tak kira muda mahupun orang tua.

Jumpa sahaja bas, teruslah naik dan jalan. Rupanya, bas itu memang menuggu kami semata-mata. Seterusnya, pergi mengambil penumpang lain di perhentian lain. Punya sembang berlari bekejaran ini, sampai terlupa nak bagitau ke mana destinasi nak dituju. Hari kedua berada di Seoul, Korea kami mengunjungi salah satu tempat ala-ala Bukit Tinggi iaitu Petite France dan juga Pulau Nami.

Keindahan Bangunan di Petite France, Korea

Senang cerita Petite France ini ibarat taman tema dalam dunia kartun. Siapa ada layan cerita Kim Soo Hyun dalam drama "My Love from the Star" ada juga dekat sini. Cantik-cantik susun atur bangunan ini. Nampak klasik dan elegan. Tambah-tambah dengan warna-warni yang menarik.

Perjalanan dari Seoul Station Petite France kira jauh jugalah, agak-agak dalam sejam 2. Aku ini pantang naik bas mahupun kereta. Asal bergerak je, terus membuta. Celik mata dah sampai. Tahu-tahu sahaja dah sampai Petite France. Memang cantik weii!! Meyh sini aku belanja sikit gambar dekat sana.



Masa yang diperuntukkan di sini hanyalah dalam sejam sahaja sebab kawasan ini takdelah besar mana. Tapi memang cantiklah kalau nak photoshoot gambar dekat sini. Dah pulun bergambar sempat juga kami beli buah strawberry. Buah strawberry dekat sini memang segar-segar belaka memandangkan kawasan sini sejuk. Jual strawberry ibarat jual bawang dekat supermarket je.






Dah pulun bergambar di Petite France kami terus naik bas semula untuk bergerak ke kedai makanan halal. Mujur ada makanan Muslim disediakan. Ada juga orang Muslim yang lain turut serta dalam restoran ini. Janji dapatlah makan tanpa rasa ragu-ragu. Dekat KL tak kesampaian makan Kfry lagi. Pergi Korea terus lahap original punya. Memang padu habis rasanya.






Akulah orang paling bahagia dapat makan benda alah ini. Kenyang habis wei. Sampai sekarang terasa-rasa udang ayamnya. Perut kenyang hati pun jadi senang. Sambil makan, sis Yoyo a.k.a pemandu pelancong brief kami sesudah makan bolehlah bergerak ke Nami Island dan berjumpa di sini sekitar pukul 3.00pm semula. Moksu aku guna khidmat klook untuk berjalan-jalan ke Petite France dan Pulau Nami ini. Agak freedom jugalah kami berjalan-jalan. 

Perut kenyangan, hatipun berlagu riang. Kami terus bergerak menaiki bot untuk ke Pulau Nami. Restoran ini takdelah jauh mana dari tempat menaiki bot. Hanya sekangkang kera sahaja perjalanannya.

Belah kanan sakit kaki, yang tengah control macho yang kiri sudah semestinya gembira perut kenyang. 

Berkunjung ke Pulau Nami, Korea

Pulau Nami atau nama yang cukup sinonim dengannya iaitu 'Namisoem" merupakan pulau kecil yang berbetuk bulan separa yang terletak di sebatang sungai. Pulau Nami ini terletak di daerah Chunchoen dan tidak dapat disangkalkan pulau ini memang cukup popular dan cantik sekali sehingga menjadi tumpuan pelancong dari luar. Ada juga orang repeat beberapa kali datang ke sini untuk melihat keindahan Pulau Nami.

Rata-rata orang Malaysia berkunjung ke Pulau Nami ini disebabkan pengaruh cerita korea yang cukup popular satu ketika dahulu. Tak lain dan tidak bukan sudah semestinya cerita "Winter Sonata". Kalau ikutkan Pulau Nami ini cukup special dimana dia boleh membuat perubahan yang mempersonakan dengan kehadiran 4 musim. 








Jika anda diberi peluang datang sini, nikmatilah keindahan alam di sini. Cantik dan tenang sahaja tempatnya. Banyak lagi aktiviti menarik yang boleh buat dekat Pulau Nami ini seperti aktiviti berbasikal, flying fox kalau taknak naik bot. Sungguhpun jauh beribu batu daripada Malaysia tapi percakapan Melayu tetap juga didengari di sana. Mana tidaknya, setiap kali berselih pasti kami berselisih dengan orang Melayu. Tambah-tambah musim cuti sekolah, memang ramailah pakai melancong ke luar.

Setakat ini sahaja part 2 yang aku boleh share. Next time aku share another part. 

Thank you for reading!

Reading Time: