Saturday, 17 November 2018

Kenangan VS Berjaya Times Square, Mana Lagi Best Shopping?

Salam to all readers,


Maigaddd!! Lama gila tak menulis rasa macam tepu kepala otak nak tulis apa. Last week, aku keluar dengan housemate ke Kenanga. Dari haritu lagi nak ajak tapi tak terpegi-pegi pun. Nak jogging musim hujan pula sekarang. So, we decide to go window shopping. Dulu-dulu aku pernah gak pergi ke Kenanga ini moksu aku bawa. Dah berzamann... Kali ini pergi sendirilah pula. 

Ini first time jugalah aku pergi ke Kenanga naik public transports. Housemate aku ini selalu jugalah pergi ke sini dengan member dia tapi cepat bebenor lupa jalan. hahaha... Mujur kalini dia tunjuk jalan yang benar. Senang gila dengan adanya kemudahan lrt & monorel dekat KL ini macam-macam tempat boleh pergi. 



Ini muka excited nak pergi menghabiskan duit...hhahahah

Nak pergi Kenanga hanya turun dekat KL Sentral kemudian tukar train (monorel) berhenti di stesen Hang Tuah, jalan kaki sikit dah sampai depan Kenanga. Tambang naik monorel hanya RM2.50 dari KL Sentral. Pergi balik baru RM5.00 jimat pun jimat tak payah bayar duit parking.

Kenanga ini macam GM Klang, pusat borong barangan macam pakaian wanita, lelaki, pakaian budak-budak, pin tudung, kain dan macam-macam lagi. Kalau pergi Times Square aku suka shopping dekat kedai pokok. Di mana dekat area pokok tu terdapat lambakan baju kembang-kembang murah-murah, tapi tulah Times Square still mall ramai orang jadi sesak. Bila datang ke Kenanga macam-macam pesen baju kembang terkini kau boleh dapat, kalau pandai surwey boleh dapat lagi murah macam kau beli dekat Times Square sana. Aku suka!

Dia ini dari haritu lagi nak beli jaket jeans ini. Satu jaket ini RM35, beli 2 RM60 sahaja. Banyak gila kedai jeans ini dekat dalam Kenanga kena pandai surwey dan compare harga. Waktu kiteorang pergi haritu dah lambat, sampai Kenanga pun dah nak tutup kedai. Isnin sampai Sabtu tutup sampai pukul 8.00 malam. Hari Ahad tutup pukul 7.00 petang. Better datang awal pagilah, dapat ronda lama sikit.

14 butang RM10 ringgit sahaja, banyak gila pilihan semua cantik-cantik. Rasa nak grab semua sahaja.

Last week, aku pergi sempatlah borong seluar dan blouse satu. Senang nak pergi kerja, dua barang ini baru RM40 hinggit, kau rasa? Salah timing juga pergi waktu ini, kami stuck dalam hujan lebat dekat kaki lima, terpaksalah menunggu hjuan reda. Dah tahu jalan, lepas ini bolehlah pergi lagi aku cakap dekat Wan. DIa apalagi, lagi sukalah dapat jalan. Besar gila Kenanga ini, masuk-masuk je kau dah rambang mata, kanan kiri kau panggil mari. hahaha.....

Agak-agak kalau perut dah berkeroncong, nak minum or makan boleh naik tingkat atas sekali ada food court. Aku dah merasa ayam penyet dekat sini, sedap jugalah. Harga standard price dengan harga dekat luar. Yang pengting, kawasan tempat makannya bersih okay! Selesalah nak berlama-lama dekat sini.


Kenanga pun dah tutup kedai jomlah kita balik ke rumah. Suasana waktu malam di bandaraya Kuala Lumpur.
Lepas ini bolehlah datang sini selalu, tak bersesak, dapat try lagi sebelum beli. Tambang pergi balik pun murah sahaja. Next time siapa nak pergi sini bolehlah naik monorel berhenti dekat stesen Hang Tuah. Mudah jimat lagi berbaloi. Tak tahu jalan boleh je tanya dekat petugas lrt Hang Tuah. Bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Jangan dah sesat baru nak bertanya pula. Sudah!

p/s: Next nak ke mana pula ya?


Read More»

Tuesday, 6 November 2018

Bersiar-siar ke Taman Eco Rimba KL, Bukit Nenas

Salam to all readers,



Aku kalau balik rumah sewa, hujung minggu memang tak lekat dekat rumah. Ada je tempat nak pergi, kalau boleh taknak pergi tempat yang kena keluarkan modal yang banyak. Mujur ada housemate yang rajin layan kerenah aku. Kalau tak jenjalan sensorang la gamaknya. Dua minggu sudah aku ajak kak Wan pergi melawati Taman Eco Rimba, KL.

Puas aku google camne nak pergi naik public transport ini. Alih-alih aku decide pergi naik grab, balik nanti kita pergi naik transport awam yang ada kat sana nanti. Dari rumah aku RM6 je nak ke Taman Eco Rimba KL ini. Siapa yang ada kereta Waze je ke KL Tower sebab Taman Eco Rimba KL ini betul-betul dekat KL Tower. Dah sampai ada signage KL Foresr Eco Park. Masuk adalah PERCUMA sahaja beb! Itu yang paling aku suka! 








Waktu terbaik untuk brkunjung ke Taman Eco Riba, KL ini sudah semestinya belah pagi. Aku pergi haritu dalam pukul 9 masih redup, nyaman plus hujan renyai-renyai. Kalau pergi tengahari panas lilit-lilitlah peluh menitik nanti. Dekat sini boleh buat 2 aktiviti iaitu canopy walk dan juga light jungle trekking. Aku pilih untuk melakukan canopy walk terlebih dahulu. Untuk menikmati keindahan bandaraya Kuala Lumpur gituew..









Ada dua pintu masuk, kalau korang masuk melalui entrance Kl Tower korang akan lalu Tower J dulu. Kalau masuk pintu depan, korang masuk dari Tower A. Aku naik grab itu hari betul-betul pintu utama Taman Eco Rimba, KL dapatlah jumpa Tower A. Dengan melakukan aktiviti canopy walk ini jangan lepaskan peluang untuk bergambar di setiap perjalanan. Cantik! 

Belah pagi tak ramai orang sangat, masa tulah masa terbaik untuk anda bergambar mencipta kenangan. Perjalanan sepanjang Canopy Walk ini mengambil masa dalam 30 minit, itu pun bergantung berapa lama korang berhenti untuk bergambar. Nyaman gila datang sini, dengan bunyi cengkerik!!!

Dah sampai ke Penghujung iaitu Tower J, kami patah balik ke Tower A untuk melihat rumah paku pakis dan beberapa jenis rumah tumbuhan sini. Ada juga kerusi yang disediakan untuk orang ramai beristirehat. Aku cadangkan korang bawak air masak siap-siap dari rumah, lagi-lagi orang pergi belah tengahari. Air mineral sebotol kecik pun dah RM3 tu pun kena menapak dekat KL Tower sana tu. Memang tak belilah aku jawabnya. 






Agak-agak masih bertenaga bolehlah sambung untuk melakukan aktiviti trekking. Sesuai sangat bagi mereka yang membawa anak kecik dan family. Ada signboard sebagai rujukan kalau tak faham. Sebelum bergerak pulang, aku dengan kak Wan sempat juga berkunjung Muzium Eco Rimba KL ini. 

Bagi aku Taman Eco Rimba, KL ini amatlah sesuai untuk bersiar-siar bersama keluarga. Yang tak bestnya canopy walk nya agak pendek. Kalau lagi panjang, lagi mencabar. Banyak-banyak tempat, orang duk pulun dekat canopy walk ini je pun. Pemandangan lawa, nyaman, tenang gila!! Lepas ini bagi mereka yang tak tahu naik public transport ke sini. Korang stop sahaja dekat LRT Pasar Seni, kemudia ambil BAS Go KL dekat bus stop sana ha, cakap nak turun dekat Taman Eco Rimba Park. Nanti betul-betul dia turunkan. Nak balik pun, just seberang jalan ambil bas Go KL juga. Mudahnya, ada public transport.

Jom support public transport! :)

Read More»

Sunday, 4 November 2018

Food Review: The Best Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan in Selangor

Salam to all readers,

Minggu lepas aku balik Klang nak gathering dengan kawan lama. Lama gila rasanya tak jumpa, so kami decide nak pergi makan steamboat area Shah Alam la. Mujur aku teringat satu tempat ini dimana ia cukup popular dengan hidangan steamboat BBQ buffet. Aku dah repeat 3 kali makan dekat sini. Masuk minggu lepas, kali ke-4 aku datang sini. Bila lama tak pergi, nampak banyak gila perubahan penambahbaikan di situ. Aku suka!

Restoran yang aku maksudkan tidak lain dan tidak bukan sudah semestinya Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan. Aku suka berkunjung makan steamboat ke mari sebab kawasannya luas, pelbagai hidangan boleh dijamah, boleh lepak berjam-jam. Itu yang buat aku lagi suka lepak makan sini.


Steamboat BBQ Buffet D’Kayangan pada asalnya menyediakan masakan secara stimbot. Pengunjung diberi 2 pilihan sup iaitu ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan untuk mereka nikmati bersama-sama aneka makanan laut yang segar. Pilihan yang tersedia tentunya udang besar, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi. Pelbagai bebola, sayur-sayuran, aneka mee dan juga fucuk turut disediakan untuk pilihan pelanggan. Terdapat juga pelbagai pilihan sos yang dibuat sendiri oleh Chef seperti Sos Cili Pedas, Sos Thousand Island, Sos Cili Thai, Sos Cili Manis, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam, Sos Yong Tau Foo dan macam-macam lagi.




 Kemudian Chef Shahnizam iaitu seorang Chef yang berpengalaman lebih 25 tahun didalam bidang kulinari telah membuat pembaharuan dengan menu grill perapan istimewa ayam / daging, udang, sosej, ikan dan sotong. Jenis-jenis perapan yang digunakan adalah campuran daripada Cili Giling, Bawang Putih, Lada Hitam dan beberapa rempah-ratus herba yang lain bagi menaikkan lagi rasa dan bau perapan tersebut. Diantara menu grill yang disediakan adalah seperti Chicken Mozza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry dan paling menarik Kambing Grill yang diperam dengan 15 jenis rempah.

Chef Shahnizam yang arif tentang rasa makanan telah membuat pembaharuan dengan menggunakan masakan stail Cina dan India didalam bahan-bahan perapannya. Pengunjung boleh merasai sendiri kelainan perapan tersebut dengan bahan-bahan asli yang digunakan. Kesemua ini amat bersesuaian untuk dimasak menggunakan grill yang disediakan kerana aroma rempah ratus dan bahan-bahannya menjadi lebih harum dan memikat selera. 

 Beberapa menu yang menarik juga ditambah di dalam buffet seperti, hirisan ikan segar bersama sos Air Asam, Ikan Pari Assam Nyonya yang diperap didalam kertas aluminium, Kepak Ayam BBQ dan juga 12 jenis ais krim termasuk perisa Oreo dan Mint sebagai pencuci mulut. Yang paling terbaru, ada juga menu tenpayaki dekat sini. Pada yang suka makan teppanyaki boleh cuba makan dekat sini specialnye dimasak secara panas-panas ayam, daging dan sayuran semua segar .


 See? Besar-besar hidangan steamboat yang disajikan di Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini. Dekat 3 round la ulang-alik ke meja untuk topap makanan. Steamboat sampai lebam orang kata.



 Di sini turut menyajikan kek, abc, dan juga aiskrim sebagai pencuci mulut. Aiskrim disini paling win sebab sedap gila! Aku off course bantai perisa coklat sahaja. Berdouble double aku makan. Tambah-tambah waktu aku pergi tu baru lepas hujan lagi sedaplah pekena steamboat bbq buffet D'Kayangan.

 Bukan aku sorang sahaja kedai ini paling top di Selangor. Kalau tak letop takkanlah boleh masuk Jalan-jalan Cari Makan, Nasi Lemak KopiO, The History Channel (Astro) dan banyak lagi.

 Inilah antara sos yang dibuat sendiri oleh chef Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan. Banyak-banyak sos, sos BBQ paling aku suka.


Betapa besar ruangan makan ssteamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini. Memang puaslah lepak berjam-jam dekat sini. Tapi aku syorkan korang datang awal sikit dalam pukul 6 tu kira dah terpacaklah dekat sini. Sebab kalau tak, pukul 7 tu memang dah penuhlah seat luar dan dalam ini orang dah tempah.

 Muka puas dapat makan steamboat. Next nak makan apa pula ya?




Steamboat BBQ Buffet D’Kayangan menawarkan lebih 150 jenis hidangan bagi pengunjung setiap hari. Dengan ruang makan yang santai, restoran ini boleh menampung sehingga 600 orang dalam satu masa iaitu seramai 200 orang dibahagian dalam dan 400 orang di bahagian ruang terbuka. Terdapat juga kemudahan seperti surau perempuan dan lelaki yang selesa dan juga tempat letak kereta yang luas.


Harga:
RM33.00 bagi orang dewasa
RM12.50 bagi kanak-kanak (5-11 tahun)

*Tiada bayaran tambahan untuk  ‘refill’ sup. Bagi pengunjung yang membelanjakan lebih daripada rm 150, kad diskaun rm 10 akan diberikan kepada mereka. 

Jadi bagi mereka yang berminat untuk menikmati keenakkan Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan ini bolehlah mengunjunginya di sini;

Restoran Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan, Shah Alam
D'Kayangan Steamboat BBQ and Buffet,
Sri Acapella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi13/33M,
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor.
No. Tel: 012-2971091/ 017-6274015

Facebook;
Steamboat BBQ Buffet D'Kayangan

Instagram: @dkayangansteamboat
Twitter: @dkygnsteamboat

Waktu operasi: 5pm - 2am


Read More»

Sunday, 28 October 2018

Pre Convocation with My Bestie- UniKL Business School 2018

Tiada yang lebih indah selain daripada meraikan kegembiraan menggenggam segulung ijazah! Selama 3 tahun berusaha bersengkang mata, pulun buat assignment, gelabah setiap kali nak buat presentation, last minutes study untuk exam, bapak rindu!

Tanggal 14 Oktober 2018, adalah tarikh keramat buat aku dan rakan-rakan di UniKL semua meraikan hari kegemilangan, mak ayah bergenang air mata kegembiraan meraikan anak-anak menggenggam segulung ijazah katakan. Dalam pada kita bergelak ketawa, ada juga rakan-rakan yang telah dijemput Ilahi, Al-Fatihah buat mereka semua.

Jujur aku cakap, aku bukanlah golongan orang cerdik pandai. Sekali baca terus dapat jawab! Tidak sama sekali. Sebaliknya, aku kategori budak biasa-biasa sahaja, kena praktik banyak kali barulah berjaya buat. Bak kata pepatah, berakit-rakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Benda paling best dan tak boleh dilupakan waktu zaman belajar sudah semestinya, SAHABAT!


Ya, SAHABAT! Dulu-dulu aku hanya mengenali orang kampung aku sahaja. Di sini, aku berjumpa ramai kenalan, dari pelbagai negeri ada yang dari Kedah, Penang, Perak, Rembau, Terengganu, Kelantan, banyak syok. Banyak lenggok bahasa aku dah dengar dan kadang-kadang terajuk cakap depa. Biasalah aku orang Selangor, takde loratt bahasa. Orang Selangor jumpa orang Kedah terus tersasul keluar lenggok sana. 

Inilah sahabat sepanjang 3 tahun, sama-sama segroup buat assignment, sama-sama study last minutes, tak termasuk lagi rakan setoto, rakan sekereta tong-tong duit minyak guna kereta Kyla! Dalam kelas bukan study betul pun, duk kawasan tengah (zon selamat), mengaburi mata pensyarah. Aku macam biasa kaki membuta dalam kelas, tak termasuk lagi kaki online waktu dalam kelas. hahaha... Awal-awal masuk jerlah buat perangai, bila pointer sem 1 tak cantik. Barulah nak study betul-betul.


















Maka MUKTAMAD lah kisah aku dengan sahabat di zaman universiti. Tiada lagi, waktu-waktu genting menyiapkan assignment, tiada lagi dengar leteran pensyarah, tiada lagi gelak ketawa, tiada lagi kisah cinta kampus. Kini beralih kepada dunia realiti, iaitu fasa alam pekerjaan. Pada SAHABAT yang masih belum mendapat kerja janganlah rasa down sangat, banyak benda yang kita boleh menafaatkan. Aku percaya setiap orang ada rezeki, cuma cepat atau lambat sahaja.

Pada mereka yang sudah bekerja, jagalah amanah kerja itu sebaik mungkin. Untuk lebih keberkatan, duit MARA jangan lupa bayar, ibu ayah harus diberi sedikit saguhati. Kini, kita sedang berjalan di atas timeline kita di saat kita teguh berdiri membina kerjaya ada liku-liku kehidupan yang kita harus atasi seperti stress. Jangan lekas down, bila kita rasa down cepat-cepat selawat.

Apa-apa pun, UniKL punya konvokesyen paling HAVOC sekali! Terima kasih UniKL dan tidak lupa juga kepada MARA! ~~


Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com