Friday, 21 April 2017

Gubahan Hantaran Perkahwinan Paling Simple dan Jimat!

Salam to all readers,

Now, boleh dikatakan ramai orang berpusu-pusu kahwin diusia yang muda, seperti zaman mak ayah kita. Dah sampai jodoh mereka, nak buat macam mana kan? Aku tertanya-tanya juga, diusia muda apa mereka buat sampai boleh buat majlis yang begitu grand. Tambah-tambah, aku memang minat tengok siri mahligai impian, siri majlis perkahwinan gilang gemilang, berangan-angan satu hari nanti aku pun dapat buat majlis perkahwinan macam dorang. Padahal, yang masuk dalam rancangan tu semua orang berada. hahaha...

Awal bulan 4 haritu, abang aku selamat dikahwinkan. 30/3 adalah majlis akad nikah, manakala keesokan harinya 1/4 adalah majlis perkahwinannya. Dah besar abang aku ya, dah beristeri, rasa macam baru semalam dia cakap dengan mak aku nak pergi sekolah. Ni tipu je! Umur dia 26 dah sekarang, dah merupakan satu-satunya abang aku. Jadi, buat pertama kalinya, kami sekeluarga mengatur majlis perkahwinan. Majlis dilaksanakan serentak di rumah belah perempuan, so we just prepare yang penting, lain-lain benda dorang uruskan. Sebelum, aku tunjuk benda apa yang aku siapkan untuk majlis perkahwinan abang aku, jom ketahui apa itu mas kahwin, dan apa pula hantaran?

Mas kahwin adalah benda paling wajib diberi pada pihak perempuan. Mahar atau lebih sinonim lagi dikenali sebagai mas kahwin merupakan pemberian wajib kepada isteri. Seandainya si suami masih lagi berhutang mas kahwin, maka si isteri berhak menolak untuk bersama. Bila mas kahwin dah diberi kepada si isteri, maka wang tersebut adalah hak mutlak kepada isteri tersebut, si suami tidak berhak untuk menggunakannya.

Manakala, hantaran pula merupakan satu bentuk hadiah wang tunai yang diberi kepada pihak perempuan untuk dibelanjakan untuk menyempurnakan majlis perkahwinan mereka beserta hadiah lain seperi handbag, telekung, Al-quran, buah-buahan, barang make-up dan macam-macam lagi. Yang penting kena ada sudah semestinya wang hantaran. Benda lain tu takdelah penting sangat, tapi sudah menjadi trend sekarang balas membalas dulang, seandainnyapihak lelaki menghantar dulang sebanyak 3,5, dan 7, maka pihak perempuan akan melebihkan daripada jumlah dulang yang dihantar oleh pihak lelaki dan semestinya no. genap. Sekiranya, pihak perempuan ini melangkah bendul, justeru pihak lelaki harus mendoublekan dulang tersebut.

Kalau masih ada nenek-nenek, dorang pantang kalau budak-budak yang membawa dulang hantaran tersebut. Kalau boleh, barang-barang tersebut harus diikat betul-betul, seandainya terjatuh itu dikira penanda yang tidak bagus buat pasangan tersebut akan datang. Mungkin sekarang ramai yang tidak kisah dengan pesanan orang tua, ada yang kata tahyol, apa-apa pun terpulang pada masing-masing. Begitu juga, untuk memilih hari dan bulan yang sesuai untuk bernikah. 

Antara benda yang aku kena buat untuk menyempurnakan majlis abang, adalah seperti doorgift, button budget dan juga hantaran. Dulang hantaran hanya 5 dulang sahaja, 2 benda aku adjust, 3 lagi dulang tokcik aku buat. Semua barang hiasan aku beli dekat GM Klang, murah dan jimat, harga pun affordable. 

google
 Dulang hantaran pertama ini, dibuat oleh nenek saudara aku a.k.a tokcik aku. Pulun jugalah, aku tanya dah siap ke hantarannya, dia kata kau tengoklah nanti. Konon nak buat surprise la tu, nasib baik cantik! Dia buat moneybouquet. Lawa jugalah hasil tangan dia, mak aku kata dia memang pro la bab-bab ini. Aku just tambah manik-manik je dekat bunga tu untuk nampakkan seri. Berseri ke? Bekas cincin tu dalam RM15 dekat GM Klang. Banyak jenis, ni paling murah dan cantik!


google
 Gubahan hantaran ini aku buat, aku punya design takdelah gah mana, biasa-biasa je mampu buat. Hanya letak bunga keliling dulang, thenterus letak beg dan jam tangan, kemudian buat reben pada handbag dan jam tangan. Siap! 

 Ini pula bunga stokin, hasil kreativiti tokcik aku. Puas aku pikir macam mana dia nak bunga stokin, pakai stokin yang kita selalu pakai tu ke? Kan tebal, macam mana dia buat kan? Sebab bila aku tanya, dia suka sangat nanti kau tengoklah, jenis orang yang tak suka berkongsi dan penuh kejutan yang tak dapat dijangka.

Yang ini aku buat, mula-mulalekat bunga dekat dulang hantaran, kemudian baru adjust bakul tu, hanya ikat tali pada bahagian pemegang, bubuh manik, dan rama-rama. Siap letak barang! Aku punya mudah je nak buat. Barang nak hias pun murah beli dekat GM Klang.

google

Bunga telur borong dekat GM Klang juga, bunga telur dekat sana mahal dan tak banyak yang cantik pada pandangan aku. Yang ini jugalah, yang sedap mata memandang. Sekotak ada 50 batang, dah cecah RM80 lebih, kau rasa? Nak jimat kena daftar jadi ahli, register ahli free je, dapatlah kurang RM70 lebih macam tu. Dah siap, inilah hasilnya, nampak banyak kan bila dah dikembang-kembangkan bunga telurnya.

 Doorgift ini pula, tempah terus dekat Noorazalinadoorgift, korang boleh search dekat facebook, dan instagram. Aku order doorgift dewasa dan kanak-kanak, satu paket RM1 sahaja.

Itu sahaja yang aku boleh kongsi pada harini, akan datang aku share gambar majlis perkahwinan abang aku.Hope, dapat membantu korang yang tengah mencari idea nak buat hantaran!

Thanks you for reading!


Read More»

Friday, 14 April 2017

Akim & Saliza naik Pelamin!

Salam to all readers,

Lama rasanya tak update kenduri kawen orang. Jujur aku cakap, aku memang pemalas nak attend kenduri kawen ini semua. Alhamdulillah, sejak umur dah makin meningkat ni, rajin pula aku hadiri majlis kenduri kawen. Kalau tak, mesti kena leter dengan mak aku. Asal orang buat kenduri kau tak pergi, nanti kau kawen takde siapa nak datang. Maigad!! Takut jugalah, nanti aku kawin takde siapa pula nak datang.

Kalau diikutkan ramai juga member sekolah aku yang telah mendirikan rumah tangga, yang dah beranak pinak pun ada. Aku still kendong beg sekolah pergi kuliah. Cepat betul masa berlalu, di usia aku yang dah mencecah 23 tahun ini, belum terlintas lagi di fikiran aku nak bersuami. Masih mengatur langkah macam mana nak jadi kaya. Wakaka... Nampak tak, mata duitan sungguh aku.

Awal bulan 3 haritu, member masa form 6 aku telah selamat dijabkabulkan sebagai suami isteri. Tumpang happy untuk korang berdua. Dorang bercinta memang dah lama, masa masuk form 6 lagi dorang dah bercouple, jodoh dorang kuat akhirnya sampai jua ke jinjang pelamin.

Bila member nak kawen, masa tulah baru dapat berkumpul semula. Rata-rata member zaman sekolah aku dah bekerja, berkahwin, yang belajar pun dua 3 kerat. Apa-apa pun, semua bergantung pada rezeki masing-masing. Janganlah, bila tengok kawan dah berkereta, mulalah rasa menyesal belajar. Tak payah dengki wei, habis belajar nanti kerja elok-elok belilah kereta apa kau nak kan? Yang dah kerja, jangan pula rasa rendah diri sebab tak sambung belajar. Kita semua sama je beb! Yang penting kena rajin.

Cantik sangat awak Saliza! Tahniah, buat korang berdua. Semoga kekal bahagia hingga ke anak cucu. 



Dalam pada masa menyambut hari bahagia kawan kawen. Aku pun gembira dan bahagia haritu juga disebabkan Hanum bagi suprise sempena birthday aku. Chocolate bouquet, semuanya coklat favourite aku. Syok juga, ada member-member yang dah kerja ini, asal keluar je semua dia nak belanja. Kita dengan lapang hati, terima jerlah kan? Rezeki dah depan mata tak kan nak tolak.

google
Sekali lagi tahniah buat Akim & Saliza! Akan datang, dua orang yang belakang pengantin tu pula bakal menyusul. hahaha... Semua muka bahagia!!

p/s: Apa aktiviti korang hujung minggu ini?

Read More»

Wednesday, 5 April 2017

SAFI BALQIS OxyWhite Berikan Nafas Baharu Agar Kulit Wajah Sihat Berseri & Cerah Sempurna

Salam to all readers,

Aku rasa amat berbesar hati, apabila aku ditawarkan sekali lagi untuk mencuba produk terbaru Safi Balqis. Seperti semua orang sedia maklum, jenama Safi  ini memang sudah lama bertapak di Malaysia dan rata-rata pengguna berpuas hati memakai produk ini. Tambahan pula, aku memang sesuai sangat menggunakan produk ini. Bagi remaja-remaja yang baru nak mencuba produk skincare, bolehlah mencuba produk jenama Safi Balqis kerana produk ini sesuai sangat dengan kulit orang Asia terutama negara kita ini mengalami cuaca yang panas dan lembab, harga produk ini juga berpatutan.

google
Kalau nak tahu, baru-baru ini SAFI baru sahaja launch produk terbaru, iaitu SAFI BALQIS OxyWhite yang dicipta khas untuk setiap gadis. Formulasi baharu SAFI BALQIS OxyWhite hadir dalam rona bungkusan serta reka bentuk produk yang menarik dan mudah di bawa kemana sahaja. Kombinasi warna biru laut dan hijau cerah yang menaikkan jiwa gadis agar tampil segar dan berseri digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite bagi kulit wajah normal, manakala gabungan rona jingga dan kuning yang memberikan mood ceria dan penuh keyakinan pula digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite kawalan minyak.

SAFI turut menukar reka bentuk logo dan tipografi agar kelihatan lebih moden, dan menarik perhatian pengguna. Logo baharu ini tampil lebih simple & trendy sepadan dengan personaliti SAFI BALQIS yang muda, segar dan yakin sentiasa. 

Berikan nafas baharu pada kulit wajah anda melalui rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite yang berikut:

googlePembersih muka Safi Balqis OxyWhite [50g, RM7.30] membantu membersih dengan mendalam agar kulit bebas kotoran dan minyak, sekaligus mengawal jerawat dengan menyerap lebihan minyak dan kotoran yang terkumpul di dalam liang pori kulit. Mineral Zink Mikro mengawal pembentukan sebum untuk mencegah jerawat. Ianya amat sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

google
SAFI BALQIS OxyWhite Penyegar [100ml, RM10.90] 

Liang pori akan terbuka selepas membersih kulit wajah lalu menyebabkan kulit terdedah kepada kotoran. Penyegar SAFI BALQIS OxyWhite bertindak:
  • Mengecilkan liang pori agar kulit wajah bersih dengan Ekstrak Cendawan
  • Menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan 
  • Memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol

google
SAFI BALQIS OxyWhite Pelembap Gel [45g, RM20.20]. Pelembap gel yang berasaskan air dengan tekstur ringan yang memberi lembapan sehingga 24 jam bertindak mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah, vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka, sid Hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan, mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit dan sesuai untuk kulit kombinasi dan kulit berminyak, siang ataupun malam. Tekstur krim ini pekat, dan baunya wangi sangat. Kulit sentiasa lembab sahaja bila pakai. Best weii!!

Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI boleh ayari laman facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI@safimalaysia dan saluran Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia

p/s: Jom cantik bersama SAFI BALQIS OxyWhite!

Read More»

Friday, 31 March 2017

Kekal Sihat dan Bertenaga bersama Jus Harmoni

Salam to all readers,


|Kekal Sihat dan Bertenaga bersama Jus Harmoni| Tak dinafikan, sem kali ini memang mencabar juga memandangkan dah last semester. Disebabkan kena struggle lebih sikit kali ini, kerap kalilah tidur tak cukup, mata sembab, tak bermaya, yang lagi stress jerawat pula naik sambung menyambung. Lagi stress kehidupan aku dibuatnya.

Bila class pagi hingga petang, lagi haru hidup ini dibuatnya. Kalau class pagi okay lagi, masuk class tengahari mulalah mata rasa berat, dah mula lemau, jadi apa yang lecture ajar di depan dengar tak dengar je rasanya. Tention okay macam ini, bila kita tak dapatkan tumpukan perhatian di depan, sudah semestinya kita ketinggalan kan? Jadi, aku taknaklah terus menerus rasa letih, tak bermaya bila pergi kuliah, kalau boleh nak kekal cergas dan cerdas sepanjang hari.

google

Lately, aku ada kongsikan problem aku menerusi instagram, tak sangka pula ada member sorang ini prihatin dan suruh aku cuba satu produk ini yang dapat membantu masalah yang aku alami sekarang ini. Dalam pada taknak cuba, tergugat juga iman jadi aku cuba jugalah mana tahu mampu menceriakan hidup aku kembali. Cewahh...

Alhamdulillah, setelah hampir 2 minggu aku mencuba produk ini aku rasa bertenaga dan kurang rasa mengantuk. Kalau dulu, masuk 12 tengahari je tangan dah landing atas meja sebagai alas nak tidur je rasanya. Disebabkan, dah consume satu produk ini semua kerja jadi lancar dan cemerlang gitu. Agak-agak korang, produk apa yang aku consume? Jeng..jeng..jeng..

google

Produk yang aku maksud adalah produk Jus Harmoni. Kalau nak tahu, Jus Harmoni ini merupakan produk keluaran Beauty Fame and Health Enterprise yang mengandungi 18 jenis herba tradisional dan moden tanpa ada bahan kimia. Kira Jus Harmoni ini 100% asli. Antara herba semulajadi yang terkandung dalam Jus Harmoni ini adalah seperti Aqua, Punica granatum (delima), Phoenix dactylifera (kurma), Prunus domestica (prunes), Honey (cecair), Kunyit (cucurma longa), Ficus carica (buah tin), Labisia pumila (Kacip Fatimah), Quercus infectoria (Manjakani), Affican manggo (Irvingia gabonensis), Euricoma longifolia (Tongkat Ali), Parameria polyneura (Serapat), Ascorbia Acid (vit C), Centella asiatica (pegaga), Peuraria mirifica Vit A, B5 & B3, Trigonella foenum-graecum (halba), Nigella sativa (Habatusauda), Collagen (marine collagen).

Yang bestnya, Jus Harmoni ini bukan kaum wanita sahaja boleh consume, lelaki pun boleh kalau nak cuba dan pastikan korang berumur 20 tahun ke atas dan ia juga selamat diminum oleh wanita yang sedang hamil.

Aku suka gila consume Jus Delima ini sebab rasanya manis-manis gitu, ia di datangkan dalam bentuk cecair dan bekasnya dalam bentuk spray. Comel sahaja, mudahlah untuk kita bawa ke mana sahaja, boleh simpan dalam handbag gitu.

Penggunaan Jus Harmoni ini sangat mudah. Hanya perlu dua atau tiga semburan di bawah lidah, sebanyak dua atau tiga kali sehari sebelum makan. Ia perlu disembur dibawah lidah untuk memudahkan dan mempercepatkan proses penyerapan nutrisi ke dalam badan. Semudah ABC sahaja kan?

Bertambah menarik lagi, sekiranya korang consume Jus Harmoni ini untuk tujuan hilangkan jerawat mahupun jeragat. Then, bila muka korang dah clear tanpa jerawat, dan korang ambil keputusan untuk stop consume Jus Harmoni pun boleh tiada masalah sebab ia tiada beri kesan sampingan seperti sebahagian produk lain. Jadi, tak payah khuatir okay!

google

Selain dari masalah jeragat, antara masalah yang boleh dibantu oleh Jus Harmoni termasuklah masalah kulit seperti jerawat, bekas jerawat, masalah senggugut, masalah peredaran darah haid sukar hamil, sukar untuk tidur, kulit kusam, sakit sendi dan otot, gout, pigmentasi, lemah badan, stress dan masalah-masalah dalaman yang lain.

Kalau korang mengalami masalah yang sama dengan aku, stress, rasa tak bertenaga ataupun masalah yang tercatat dekat atas itu, aku syorkan korang cuba dulu Jus Harmoni ini dan rasa sendiri keberkesanannya. Sekiranya, korang berminat untuk mendapatkan Jus Harmoni ini bolehlah dapatkannya secara online menerusi laman Facebook Jus Harmoni by B'Famme.

Buat pembaca setia blog aku, yang teringin nak mencuba dan merasa sendiri keenakan Jus Harmoni, bolehlah komen di bawah post ini. Hanya nyatakan sebab kenapa korang teringin nak sangat mencuba Jus Harmoni ini. Mudah kan? Hanya 5 pembaca bertuah sahaja akan memilikinya, siapa cepat dia dapat. Tapi korang yang bertuah nanti hanya perlu tanggung kos penghantaran sahaja, bagi penghantaran ke Semenanjung hanya RM10, manakala postage Sabah & Sarawak RM12. Jimat kan? Siapa nak, komen cepat-cepat dekat bawah ini. =)


Nama Syarikat : Beauty Fame and Health Enterprise (002582251-K)
Alamat : No 1, Jalan Kent 3 Off 1, Jalan Semarak, 54200, Kuala Lumpur
Email : bfammehq@gmail.com
No Tel : +6017-3713010
Website : www.bfamme.com

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com