Azwar Syuhada

Monday, 16 September 2019

Travelogue: Trip to Hatyai [Part 1]
3:38 pm0 Comments
Salam to all readers,


Selamat Hari Malaysia semua! Hari ini cuti lagi dapatlah me-time 3 minggu berturut-turut kali ini. Jangan lupa minum air banyak memangdangkan sekarang musim jerebu. Aku baru sahaja balik dari Hatyai malam tadi, penat pun tak hilang lagi. Gigih jugan nak update blog petang-petang ini. Sebab aku tahu kalau aku tak update sekarang, gamaknya hujung tahun baru up cerita. 

Had ini aku mampu cerita keindahan bandar Hatyai sahajalah. Segala bajet ke sana aku tak terdaya nak share memandangkan trip ini adalah trip company. Segala kos company yang tanggung, kau datang bergembira sahaja. Sebenarnya, aku rasa teruja dan seronok sangat dapat join company trip ini, 1 sebab aku tak pernah pergi Hatyai, 1 sebab lagi ini merupakan pengalaman pertama dalam hidup aku join company trip. Selain, trip bersama keluarga dan kengkawan. Best juga dapat jenjalan release tention dengan budak office. 

Cukup sahajalah aku cakap aku join company trip. Company apa tu aku malas nak cerita. Percutian kami di Hatyai, Thailand ini selama (4hari 3 malam). Di mana kami bergerak dari KL (12/9/2019) pukul 9.30 malam. Dijangka sampai pukul 5.00 pagi di boarding Malaysia. Cepat jugalah kami sampai, jalan pun tak jem mana. 100% kami menggunakan perkhidmatan Kopetro punya travel agency (kecuali inteniary- diubah oleh kami).


Ini dekat imigresen Malaysia. Turun bawa passport sahaja. Sampai imegresen Malaysia kena bawa white card dan juga passport. Malaysia punya boleh lagi kalau nak bergambar. Masuk Thailand tak dibenarkan mengambil gambar sama sekali. Ini kira masih awal lagilah, tak berapa ramai orang. Masuk Thailand punya penuh orang, ambil masa jugalah.

Selesai sahaja imegresen Malaysia. Kami terus breakfast dekat area Dannok. Dannok ini macam pekan jugalah, jarak dia dengan tempat imegresen dalam 10 minit sahaja tak berapa jauh. Breakfast ini guna 'poket sendiri' makan tengahari and lunch with company team baru family tanggung. Tapi kira okaylah. Aku breakfast nasi lemak, sebungkus RM2.80 lebih kurang harga sini sahaja.

Perut kenyang, hati senang. Tak ada mandi tak ada apa terus singgah ke destinasi pertama iaitu di;

1) Visit Sumiansen

Kalau ikutkan melawat beberapa temple. DI Thailand ini, agak banyak juga temple korang boleh kunjungi. Memandangkan sini aku tak tahu nama apa, aku bagi nama temple gajah sahajalah. Memandangkan ia di bina dalam bentuk gajah yang sangat besar. Sangat unik. Kebesaran mereka memang gajah.


Ini pun temple juga. Temple ini terletak dalam kebuh pokok getah. Tersembunyi sikit kawasannya. Tapi masih okay dan bersih tempatnya. Perhentian dekat temple ini tak lama mana pun, dah selesai bergambar terus ke Kai Tod Decha Halal Restaurant.

2)  Kai Tod Decha Halal Restaurant

Ini salah 1 restoran halal yang agak famous jugalah dekat Thailand. Datang lambat sikit memang kena ambil Q la jawabnya. Masa kami sampai pun memang dah padat dengan orang. Terpaksalah duduk seperate. Datang Thailand ini jangan lepaskan peluang rasa kenikmatan air teh ais nya. Memang padu macam dekat Kelantan. Tapi Kelantan medu sangat, sini punya mampu control lagi dia punya gula. Tak berapa manis mahupun tawar.


 Group aku order nasi kunyit ayam sorang 1, ikan steam dengan sayur2 pinggan tu. Memang boleh repeat lagi datang sini. Makanan sedap-sedap belaka. Sebelum makan, masing-masing muka kelaparan, bila dah mencekik masing-masing tersandar. 




Sangat rekomen la kalau datang sini order air ini. Tapi tak berapa sesuai bila makan dengan nasi cepat kenyang.

3) S Hadyai, Thailand

Will be continue..

Reading Time:

Monday, 9 September 2019

Yeahhh,Dah Boleh KAWEN!! Pengambilan Kursus Perkahwinan di Pertama Kompleks!
12:13 pm0 Comments
Salam to all readers,

Macam mana weekend korang kali ini? Takkan tak seronok lagi, harini pun cuti lagi. Weekend yang panjang banyak syok wei, next week pun cuti panjang lagi. Alhamdulillah! Weekend kali ini, aku meluangkan masa untuk hadiri kursus kawen. Aipp, bukan bermakna aku nak kawen dalam masa terdekat ini ya.

Asal ambil kursus kawen, dalam otak korang tu pikir aku nak berlaki je memanjang kan. Ceritanya bila housemate aku nak kawen bulan 1 tahun hadapan. Memandangkan pasangannya dah ambil kursus kawen, dia ajaklah aku buat geng pergi kursus kawen. Alang-alang aku tak ambil lagi, dan weekend ini cuti pula ambil jelah sekali. Akan datang takyah susah-susah ambil lagi.

Awalnya aku book tempat dekat Bangsar area asrama aku dulu tu, kira dekatlah dengan tempat aku sekarang ini. Hari Jumaat petang baru tempat tu inform kata tak mendapat sambutan, jadi dia syorkan pergi cawangan sekian-sekian. Salah satunya Pertama Kompleks sebelah Sogo tu. Aku mula tak perasan ada Pertama Kompleks, yang pada awalnya nampak Setiawangsa jauh sangat. Bila nampak ada yang lagi dekat kiteorang ikut kata sepakat join kelas di Pertama Kompleks, Kuala Lumpur. 


Hari pertama, aku & Wan lambat 10minit. Kelas start pukul 9.00am sampai pukul 7.00pm.  Mana tak lambat pukul 8.15am baru keluar rumah, tunggu train, jalan kaki, satu kerja lagi nak berpusing dalam Pertama Kompleks ini cari tempat. Sampai-sampai je bayar yuran RM120 terus masuk dewan. Dewannya tak terlalu besar dan taklah terlalu kecil. Bolehlah muat dalam 50 orang macam tu.

Ini jadual waktu yang diberikan. Hari pertama kena bawa duit yuran sekaligus salinan ic. Better fotostat IC dekat luar. Sini dia charge 50sen. Bila hadiri kursus kawen ini banyak input aku dapat. Kawen ini bukan pikir nak beronok-ronok je sebenarnya. Bila pikir seronok, cinta sama cinta inilah salah satu punca berapa banyak penceraiannya berlaku. Bagi aku penceramah yang bagi taklimat baru ini best, tak membosankan memandangkan background dorang pun memang super duper power.

Hari kedua, tak berapa best sikit. Sebenarnya tajuk yang dihuraikan setiap penceramah lebih kurang sama cuma dipecah-pecahkan. Kesimpulannya apa yang diberikan sama sahaja, hubungan dengan Tuhan jaga, hubungan dengan mak ayah pun kena jaga. 90% penceraian berlaku sebab kita tak jaga hubungan dengan Allah. Nauzubillahhh...



Bila mak ayah tak ada, siapa yang berhak jadi wali kita. Mengikut turutan, turut dinyatakan dalam kursus ini. Bukan pakat bedal sahaja. Dulu-dulu aku pikir if lelaki nak kawen no 2 kena dapat persetujuan isteri pertama, hakikatnya tak benar sama sekali. Lelaki boleh kawen no 2 dengan mendapatkan kebenaran dari mahkamah. Pengaruh drama kuat sangat aku ini.

Bila jadi perempuan pula, darah apa yang tak boleh mengerjakan solat kalau korang tahu? Darah yang tak boleh seseorang perempuan tu sembahyang adalah darah HAID dan NIFAS. Berapa lama darah HAID boleh datang, aku ingat paling lama 7 hari, rupa-rupanya 15 hari (15 malam), paling sekejap datang 1 hari (1 malam). 
Apa langkah-langkah untuk mendirikan rumah tangga. Bukan pakat kawen koboi je. Banyak step rupanya, paling-paling 6 bulan sebelum majlis dah kena buat planning, isi borang kawen, test HIV, kursus kawen, borang kena dapat pengesahan. Paling penting, wali kita. Kita pikir catering, pelamin, baju, makeup bagai kan. Hakikatnya wali tu paling penting. If wali tak ada maka tak kawenlah pada haritu.

Inilah tempat kursus kawen yang aku hadiri baru ini di Pertama Kompleks, floor 3. Tak besar tak kecil. Jangan risau, yuran pendaftaran RM120 tu siap sekali dengan pakej makan. Nanti akan diberi kupon makan. Waktu makan korang akan dibawa ke salah satu cafe bawah Pertama Kompleks ini juga, makan sahaja apa yang dihidangkan.

Bagi aku tempat aku pergi ini dah okay dah, cuma nak kata selesa sangat tu tak adalah. Penceramah yang hadir semua bagi aku best-best. Banyak perkongsiannya dorang kongsikan sedikit-sedikit sepanjang kerja di JAIS. 
Inilah dia kak Wan yang bakal melangsungkan perkahwinan bulan 1 tahun hadapan. Terlihat wajah kepenatan duduk atas kerusi tak berapa empuk, sebelum balik sempat lepak layn busking depan SOGO.

Tandas pun lawa, ini tandas dalam Pertama Kompleks. Setiap kali masuk kena bayar 30 sen. Takpe 10 kali masuk kena bayar pun aku rasa berbaloi, sebab bersih, ada setengah tandas awam minta bayaran tapi tandas kotor masyaallah.

Kursus kawen di sini turut menawarkan bimbingan kaunseling, belajar mengaji, tempahan hantaran dan macam-macam lagi. Siapa hadiri kursus kawen di sini dan inginkan mendapat perkhidmatan bimbingan boleh sahaja datang ataupun whatsapp.

Maka berakhir sudah kursus perkahwinan semalam. Segala ilmu yang ada lekat dalam kepala, jangan masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Moga perkahwinan yang dibina akan kekal berkekalan sehingga ke hari tua dan barakah!

Kursus Kahwin Pertama Kompleks

Lokasi:
Kursus Perkahwinan Ibukota
Lot 3.9, Tingkat 3,
Pertama Kompleks,
Jalan Tengku Abdul Rahman
50100, Kuala Lumpur

Waktu Kursus:
Pendaftaran- 8.30 pg - 9.00pg 
Sabtu -9.00pg -6.30ptg
Ahad - 8.30 pg - 2.00ptg

Pakaian :
Lelaki - Kasual
(Digalakkan berbaju kolar / kemeja)
Perempuan - Menutup aurat 
(Digalakkan berbaju kurung / jubah)

Pada hari kursus datang bawa :
1)Salinan kad pengenalan sekeping
2)Yuran RM120

Yuran RM120 termasuk sijil, makan, minum, fail, buku & alat tulis
(Selaras & ditetapkan JAWI)

Thank you for reading!
Reading Time:

Wednesday, 4 September 2019

The Butterfly Project Healthy & Wellness Workshop at Hilton KL
9:10 pm1 Comments
Salam to all readers!

.... and Salam Merdeka yang ke-62!!

Lately I'm quite busy, now I curi masa sikit nak update blog punya pasal. 2 minggu sudah aku sempat curi masa sertai kelas Health & Wellness Workshop anjuran The Butterfly Project (Beauty Blogger Community). Tujuan utama untuk event ini adalah untuk memberi keutamaan, kebebasan, konfiden, #selfcare #selflove pada semua orang. Self-care ini sangat penting untuk kita semua bagi membantu untuk kekal positif dan happy dengan keadaan sekeliling. Stress sepanjang masa pun tak boleh juga.

Great photo credit to Eros: www.fishmeatdie.com 




Agenda utama event ini adalah "The Mind, Body & Spririt Sessions" dimana terdapat 3 sesi yang wajib peserta sertai dan nikmati kegembiraannya bersama-sama. Setiap peserta dibahagiakan kumpulan mengikut group 1, group 2 &  group 3. Tidak lupa juga terima kasih buat 3 jenama terkemuka yang sponsor untuk event ini iaitu Plant Origins, Minc. Care, & Naturally Handmade.

SESI 1

Self-Care Session by Minnie Chang Minc. Care





Sesi pertama adalah lebih kepada sesi relaxing berkait rapat dengan your spirit, mind, and self love. Minnie Chang bagi semua peserta duduk keadaan relax & selesa, kemudaan rehatkan minda, pejamkan mata, share your opinion berkenaan kepayahan dalam kehidupan kita. Setiap sorang share dia punya masalah. After luahkan, rasa relax dan lega tak terkata orang kata. Pengasas MINC Care ini adalah yang bernama Ms Minnie Chang (kalau nak tahu dia juga seorang blogger). Tujuan Minc Care ini ditubuhkan untuk spread self-care as priority in life everyone's termasuklah dalam gaya hidup, kehidupan dalam pekerjaan, serta waktu belajar. 

Sebenarnya, bagus juga kelas macam ini, bagi mereka yang dalam tertekan, tak mampu nak kawal emosi. Serious dalam kelas ini kita rasa lebih relax dan bermotivasi. Berkawan dengan ramai orang, buat diri kita lebih terbuka. Bukan kita seorang sahaja ada masalah dalam dunia ini. Setiap orang berdepan dengan masalah, tapi percaya dan yakin setiap masalah yang datang pasti ada cara penyelesaiannya. Paling penting DON'T EVER NEVER GIVE UP WITH YOURSELF! LOVE YOURSELF FIRST!

Untuk mengetahui lebih lanjut;

Boleh layari Instagram: https://www.instagram.com/minc.care/

SESI 2

Vegan Beauty Mask Workshop by Bavani Gopal Krishnan Naturally Handmade






Sesi kedua adalah sesi membuat CLAY MASK sendiri. Yes! DIY your own clay mask. SUPER DUPER best gila sesi ini. Sesi ini dijayakan oleh Naturally Handmade an Artisan of fine oils & butters! Masing-masing teruja termasuk aku sendiri. Mana taknya sesi ini je kita dapat banyak input dari segi ingredient, kelebihan setiap acuan, macam mana nakgunakan semua Ms Bavani terangkan 1 persatu. 

Kesemua produk mereka adalah meticulously handcrafted from 100% Natural Ingredient. Dijamin HALAL! No harsh chemical, and no cruelty, it vegan. Bukan itu sahaja, Naturally Handmade turut menggunakan recycle packaging bagi mengurangkan pencemaran. Menarik kan!

Di sini kita diberi macam-macam pilihan bahan-bahan untuk membuat clay mask. Setiap bahan tersebut mempunyai kelebihan tersendiri. Setiap seorang diberi pilihan untuk nak guna bahan yang mana. Dah puas belik belik haritu aku punya pilihan adalah dengan mixed kan Celendula + Mint Powder + Tangerine memandangkan kulit aku jenis sensitif dan berjerawat. 

Lagi kiteorang dapat bawa balik juga Aloe Vera Salve + Refreshing Spa Salt! Best wei manjakan diri hujung-hujung minggu ini.

Untuk info terkini;

Boleh follow Instagram: https://www.instagram.com/naturallyhm/

SESI 3

Aromatherapy Oil-Blending Workshop by Dashindra Siva Plant Origins








Sesi terakhir adalah sesi bersama Aromatherapy Workshop by Plant Origins a.k.a The Signature Market punya jenama. Signature Market ini punya brands cukup popular dengan organic snack, malahan mereka juga brand lain iaitu Plant Origins yang cenderung dengan Aromatherapy & Essential Oils. Dah lama gila aku nak ada benda alah ini tau, akhirnya dapat juga paling best dapat belajar buat sendiri. Essential Oil ini boleh buat mood korang tenang je.

Semasa sesi ini, setiap orang diberi pendedahan akan mengenai Essential Oil ini dan kiteorang juga diberi peluang membuat pilihan untuk mencuba dan mixed kan yang mana kita nak. Best gila!! Banyak-banyak pilihan aku pilih Fresh Start iaitu dengan mencampurkan 6 Lavender + 6 Lemon + 6 Peppermint. Wangi dan nyaman sahaja harumannya. Aku pilih mood ini bagi memastikan setiap hari aku akan mulakan dengan mood yang baik.

Untuk info lanjut;


Maka berakhir sudah event Healthy & Wellness Workshop ini dengan jayanya. Yehaaa!! I jumpa ramai kawan baru, seronok kawan-kawan dengan mereka ini. Setakat ini event anjuran The Butterfly Project tak pernah mengecewakan. Semua best-best, dorang super power okay!

Sebelum aku terlupa, tidak lupa juga pada The Spa & Gym, Hilton Kuala Lumpur kerana sudi sponsor tempat bengkel healthy & wellness masa hari event haritu. Memang selesalah la jawabnya. Tempatnya sangat mewah, cantik dan besar wei!! Hotel taraf 5 bintang ini, jangan buat main-main. Bukan senang dapat jejak.


Tahu tak if korang tak stay dekat hotel pun, korang boleh join Gym Membership? AKu pun baru tahu, ingatkan orang duduk hotel je yang dapat access masuk. Yes!! Orang luar pun boleh.

Berita baik buat pembaca blog I gitu, suprise for you only. Yes! YOU!!

Sekarang, anda semua berpeluang menyertai Gym Membership di Hotel Hilton KL dengan harga istimewa iaitu RM180.00 nett per month! (NP: RM204.04/nett). Harga istimewa ini khas buat pembaca blog ini, so korang just pergi ke The Spa & Gym Hotel Hilton Kuala Lumpur and used promo code "BUTTERFLY" bila nak register nanti! Senang sahaja kan?

BENEFITS;

1. 2 hours Free Parking
2. Complimentary Inbody composition analysis & daily fitness classes (Yoga, Plyometric, HIIT, Spinning & more)
3. Full swimming pool and thermal facility access
4. Separate male & female changing rooms and showers and lockers
5. Free towel services


 Gym 

 Locker

 Changing rooms

 Jacuzzi


Swimming Pool

Sekiranya korang dah register The Spa & Gym Hilton KL member korang berpeluang menikmati segalah kemudahan yang ada dekat sini. The Spa & Gym ini terletak di tingkat 8. Kemudahan yang aku maksudkan termasuklah swimming pool, gym, jacuzzi, changing rooms, dan banyak lagi. 

Nikmatnya tak boleh nak cakap wei. Haritu je aku pulun habiskan masa dekat sini sampai pukul 11.00 malam. Ko rasa? Rasa diva gila duduk main gym dekat sini. hahaha..

Apa lagi, registerlah cepat!

Thank you for reading!

Reading Time: