Azwar Syuhada

Thursday, 9 April 2020

Korean Drama: Crash Landing On You
8:22 pm0 Comments
Salam to all readers,

Salam Nisfu Syaban, moga doa kita semua dipanjatkan ke langit dan dimakbulkan oleh Allah. Diam tak diam tinggal beberapa hari Ramadhan bakal tiba. Cepatnya masa berlalu. Hari juga dah masuk hari ke-23 kita semua berkampung di rumah masing-masing. Hopefully semua sihat-sihat naknya. Dah macam kirim surat pula ayat aku.

Aku tumpang seronok bila kekasih bayangan aku Hyun Bin declare couple dengan Son-Ye-Jin baru-baru ini. Siapa je tak kenal, pelakon utama drama Crash Landing On You. Sungguhpun Hyun Bin dah masuk 40-an tetap hansome lagi. Siapa yang tahu nak tengok drama Korea apa sepanjang PKP ini, engkorang boleh bookmark cerita ini okay. Cerita ini aku boleh adapt dari cerita Goblin dimana aku layan episode 1 terus boring. K bye.

Sinopsis Korean Drama Crash Landing On You

Drama Korean Crash Landing On You ini mengisahkan kisah percintaan antara Yoon Se-ri (Son-Ye-Jin) dari South Korean Chaebol dan juga Ri-Jeong-Hyeok (Hyun -Bin). Seperti semua sedia maklum Korean Utara dan Selatan tidak sehaluan. Yang dari Selatan tak dibenarkan masuk ke Utara, dimana Utara pula tak boleh masuk Selatan. Ada sempandan antara kedua-dua ini. Ri-Jeong-Hyeok (Hyun-Bin) merupakan ahli North Korean golongan elite dan merangkap Captain of the North Korean Special Forces. Dia digilai ramai orang, macam biasalah tak dilayan. Satu hari, Yoon Se-ri ini ada aktiviti paragliding (dia request pada staff dia dia nak pergi tempat tinggi). Entah macam mana pada hari berlangsungnya paragliding, dan-dan berlaku puting berliung semua orang ditiup angin kencang, Yoon Se-ri ini pun tidak terkecuali dia turut terbang makin jauh. Sedar-sedah Yoon Se-ri dah melekat dekat sebatang pokok yang tinggi. Dia menjerit meminta pertolongan, kebetulan Ri Jeong-Hyeok lalu dikawasan situ dan terpanggil untuk mendekati pemilik suara. Maka bermulalah kisah perjalan mereka di sebatang pokok.

Ri-Jeong-Hyeok menerangkan pada Yoon Se-ri dia berada di North Korean tapi dia tetap menafikan, dia cuba selamatkan diri. Ri Jeong-Hyeok panggil anak buah dia untuk sama-sama menolong menyelamatkan Yoon Se-Ri daripada ancaman luar. Ri Jeong-Hyeok lebih suka kedamaian daripada penindasan. Dia masuk jadi askar ini pun untuk cari penyebab kenapa abang dia dibunuh. Nak cerita habis memang tak best nanti.


 My Honest Review;

Jalan cerita ini menarik walaupun permulaan agak slow. Dia bukan kisah cinta semata-mata tapi turut menceritakan tentang persahabatan, kekeluargaan, hubungan pekerja dengan majikan. Dia buat cerita nampak logik juga walaupun aku tak pernah tengok in real life kehidupan orang dekat Kutub Utara sana. Nampak real, mereka tiada televisyen, tak ada periuk nasi, kalau ada pun orang pakai senyap-senyap takut kena rampas dengan pihak atasan. Boleh tengok dorang bekerjasama dalam menolong orang susah. Love Captain Ri punya team.


Penat berjaga layan tengok Vagabond tapi ending menduka citakan. Huh! Jangan tengok, layan je Crash Landing On You ini.

Thank you for reading!
Reading Time:

Sunday, 5 April 2020

Cara Mudah Bayar Bill Umobile Menggunakan Laman Shopping Shopee
3:26 pm 2 Comments
Salam to all readers,

Harini bangun lambat tahu-tahu je dah nak dekat pukul 12.00 tengahari. Sudahnya masak nasi lemak, sap-sap siap terus. Walhal, semalam text mak macam mana nak buat sambal tumis ini hah. Alhamdulillah menjadi juga nasi lemak aku buat. Housemate aku sorang lagi, bancuh cekodok. Dapatlah jamu bersama-sama. Aku menyewa 6 orang, tapi musim covic ini, ada sebahagian sempat balik kampun, Wan balik rumah suami dia. Jadi, tinggal aku dengan Oyah jerlah dalam rumah. Bila tinggal berdua ini, macam benda kiteorang buat selain masak, dari kemas peti sejuk, kemas ruang tamu. Sekarang sampai tak tahu nak kemas celah mana pula.

Kalau ada daun pandan, bubuhla dalam nasi. Aku pakai instan kelapa je. Tak ada daun pandan pun. Sambal tumis itu, apa yang ada dekat dapur aku campakkan je. Tumis bawang merah, masukkan cili mesin, tunggu sampai naik minyak masukkan air asam, garam, gula secukup rasa. Kemudian, tunggu dia masak sikit, siap! Mudahkan.

Tadaa!! Rumah sewa aku dah ada meja makan, azab tau if nak makan kena dalam bilik. So, kongsi dui beli meja makan dekat Shopee. Shopee kata duduk diam-diam dekat rumah, dia hantar barang. Aku order hujung bulan 3, semalam baru tiba. Ok sesangat, cuma kena beli lapik meja sebab meja ini tak boleh kena air ataupun panas takut kembang. 1 kerja pula nak cari cari lapik meja. Baru ada meja makan, dah berangan-rangan nak beli televisyen letak lepak dekat luar. Mengampuk sorang tu nanti. Harga meja ini pun not bad, tengah promosi RM209 + postage RM80 = RM289. Erghh.. Apa-apa pun memang selesa habis bila dah ada meja makan.

Point utama entry kali ini nak share dengan korang macam mana nak bayar bill Umobile dekat Shopee. Bukan Umobile je bil lain korang nak bayar pun boleh. Setakat ini komitmen aku bayar Umobile sahaja. So jom ikuti langkah-langkahnya.

Cara Mudah Bayar Bill Umobile Menggunakan Laman Shopping Shopee

1) Buka apps 'Shopee'. Kalau nak duit lebih buka akaun Shopee dari apps 'Shopback'. Dalam pada kamu membayar, kamu juga dapat pulangan semula. Tak kisahlah 20 sen sekalipun, duit juga kan?

google

2) Tekan pada bahagian 'Deals, Top-up & Bills'. Buka dekat phone senang sebab dah sedia log in.


3) Tekan pada button 'Postpaid'.

 4) Select Telco mana korang guna. If guna Umobile, klik sahaja terus.

google
5) Masukkan nombor telefon yang korang nak bayar tu. Tak perlu letak +6 di hadapan. Terus sahaja 017.... Kemudian masukkan jumlah bayaran korang nak bayar. Contoh RM94. Dah confirm nombor telefon, dan amount nak bayar tu, boleh klik button checkout bawah tu. Lepas tu dia akan pergi kaedah bayaran, samaada online transfer ataupun credit card. Macam kamu buat bayaran beli barang tu. Siap!

Mudah sekarang bila semua di hujung jari. Tapi tak semua orang celik IT, pakai Whatsapp ataupun medium-medium lain. Jadi, tolonglah mereka yang mana tak reti guna. If parent korang dah berumur tak reti guna telefon pintar, korang boleh tolong bayarkan bill mereka juga. Hope entry kali ini, membantu orang macam mana nak bayar bil lagi efisyen. Sekali lagi, korang register la akaun 'Shopback' juga kalau korang memang kaki shopping.

Thank you for reading!



Reading Time:

Saturday, 4 April 2020

Cara Meneruskan Pembayaran Loan Kereta Musim Covic-19
4:21 pm 3 Comments
Hi everything!

How your day today? Begini nikmatnya membuang masa dekat rumah, dulu-dulu memang aku suka tidur waktu macam ini, sekarang dah tak kenal erti siang ke malam, malam pun gigih tu tidur awal, kadang-kadang terjaga 3 4 pagi. Terjaga bukannya nak pergi buat solat sunat, gigih pejamkan mata suruh tidur juga. 

Masa PKP inilah masa yang patut korang nikmati, apa yang teringin yang nak buat sangat dalam rumah. Mana taknya waktu kerja, sibuk merungut penatlah kerja, ini amek kau cuti panjang duduk dalam rumah masing-masing. Hadap laman sosial 24 jam, buka twitter dah macam baca newspaper orang kata. Yang baik jadi ikutan, benda tak baik jadikan teladan. Gitu.

Bila PKP dilancarkan disebabkan coranavirus ini banyak kemudahan diberikan kepada rakyat. Termasuklah penangguhan pembayaran loan kereta, rumah, pinjaman PTPTN, MARA pun tidak terkecuali. Sebab apa diberikan penangguhan, sebab tak semua berkemampuan dalam waktu-waktu genting ini. Sedih juga, baca orang duk post dekat twitter sampai kena buang kerja gara-gara majikan tak mampu nak bayar gaji pekerja, banyak juga bisnes drop down sekarang, bisnes tak jalan, kedai kena bayar. Bagi mengurangkan kos, dia buanglah pekerja itulah salah satu solutionnya. Rata-rata kerja travel agency, dan perhotelan.

Yang menyewa rumah pula macam mana? Ada juga segelintir tuan rumah yang memahami, pagi tadi aku terbaca satu posting si penyewa post conversation dengan tuan rumah, tuan rumah kata tak perlu bayar duit rumah 3 bulan disebabkan covic-19. Dapat yang memahami alhamdulillah la, setakat ini tuan rumah aku buat senyap je. Bayar sahajalah macam biasa. Anggap sahaja ada orang lain susah dari kita. Mujurlah, company aku bagi gaji macam biasa dan memberi kebenaran semua staff kerja dari rumah. Itu pun kira syukur tau.

Aku lupa nak share dengan engkorang semua, aku baru je beli kereta, baru je sampai awal bulan 3 haritu. Kira salah satu archievement aku 1 dah dimakbulkan dan dengan jayakan aku sekali lagi berhutang dengan bank. Tak mampu lagi beli cash, kemampuan kita hanya berhutang dengan bank. Moga konsisten la membayarnya. Banyak kali aku pikir-pikir untuk beli, akhirnya beli juga tapi letak dekat kampung. Tujuan utama aku beli pun bukan untuk kemudahan mak aku keluar pergi beli barang atau mana-mana dia nak keluar. Kalau aku bawa datang KL lagi tinggi la sara hidup aku dengan parking nya, duit minyak lagi, dah melebih-lebih pula. Guna sahaja LRT  untuk pergi kerja, tak pun naik je grab.

Kereta sampai awal bulan 3, so aku kena start bayar bulan 4 ini. Agent yang aku dapat ini tak berapa nak membantu langsung sebenarnya. Aku tanya dia macam mana nak buat bayaran, aku dah la first time nak bayar expect aku tahu semua. Tak habis suruh aku pergi Maybank bayar, untuk kali pertama pembayaran kena pergi kaunter katanya. Takkanlah musim covic-19 ini tak ada 1 pun solution yang tak memerlukan untuk orang datang walk in. Sudahnya aku tanya housemate aku yang kerja Etiqa, dia cakap nanti Maybank hantar pesanan menerusi SMS sama ada kita setuju membuat penangguhan 6 bulan pembayaran ataupun teruskan pembayaran. Ternanti-nanti jugalah aku SMS nya tu. Tak dapat-dapat. 

Lepas tu dia bagi 1 link Maybank provide, so semalam aku godek sendiri dan berjaya lunaskan pembayaran. Malas nak buat penangguhan, karang tertangguh banyak pula masalah. Mana yang masih berkemampuan tiada halangan untuk membuat pembayaran tak payahlah gatal buat penangguhan, bayar sahajalah macam biasa.

Ini bagi mereka yang ambil loan dengan Maybank ya. Cara-caranya;

1) Klik link Maybank SINI

Masuk-masuk je, korang akan nampak papran ini. Sini korang boleh baca apa yang dimaksudkan dengan moratorium itu, sebelum terlupa moratorium ini khas untuk loan/financial sahaja kredit kad tak termasuk. 

Teruskan membaca!

Dah baca korang boleh tekan perkataan 'Log in'. Masukkan username dan password macam biasa, nanti automatik dia keluarkan loan korang, dia akan tanya sama ada nak buat penangguhan atau teruskan pembayaran, kalau nak buat pembayaran terus tick pada kotak yang disediakan. Selesai!

Banks are rolling our announcements for the Moratorium. 

For more info contact your banker. 








Untuk bank lain, boleh refer atas ini.

Thank you for reading!
Reading Time:

Tuesday, 31 March 2020

Excited Order Barang Basah Menggunakan Perkhidmatan 'Grab Mart'
9:42 pm 24 Comments
Salam to all readers,

Harini hari terakhir untuk minggu pertama RM0, lepas ini kita kena hadap lagi 14 hari. Semoga tiada lagi lanjutan RM0, tapi firasat aku kuat mengatakan akan dilanjutkan. Mungkin, dia taknak bagi rakyat panic buying bila sekali arung beritahu so dia akan informed 2 minggu sekali. Harini sahaja kematian meningkat pada 6 orang, ini bermakna jumlah keseluruhan yang terkorban penyakit covic-19 adalah 43 orang. Salam takziah buat semua keluarga mangsa.

Sejak RM0 ini banyak gila aktiviti aku buat, kerja of course la kena buat nama pun WFH. Aku nak cerita aku suka tengok timeline facebook aku, sebab banyak geng-geng akak-akak, mak-mak yang kuarantin share pelbagai hidangan makanan, makanan pagi, tengahari, minum petang, makan malam. Maigaddd!! Produktif gila, aku suka tengok. Aku dari RM0 pertama sampai ke-13 asyik makan, sardin, biskut, yogurt, buah, tak pun kudap-kudap. Sini ada speedmart and KK Mart nak ke pasar tak ada kenderaan pula nak bergerak. 

Entah macam mana, aku perasan ada driver grab upload gambar "senarai makanan yang perlu dibeli dekat pasar TTDI". So, aku pengguna tegar grabcar suatu ketika dahulu, bukalah aplikasi grab semula duk godek-godek mana dia dapat beli barang like cili, bawang putih, bawang merah semua tu. Last-last, baru perasan ada "Grab-Mart".

Berjaya aku godek-godek petang semalam. Yang pasti if nak order barang basah dekat Pasar Besar TTDI kena order pagi-pagi. Dia open order pukul 7.00am, pagi tadi lepas solat subuh aku tunggu pukul 7 lebih baru order. 

Cara-Cara Order Barang Basah Menggunakan Perkhidmatan "Grab-Mart":

1) Buka Aplikasi Grab tekan pada button 'Mart'


2) Dia akan senaraikan kedai mana yang available untuk grab pergi. Aku aim nak beli barang basah, so aku terus klik pada button Pasar Besar TTDI


3) Dia akan keluar list-list pilihan yang ada, macam ikan, sotong, daging, udang, bawang merah, putih, sayur-sayuran (tiada pula)


4) Dah pilih semua bolehlah tekan check out, harga barangan dan delivery harga asing tau. Tapi okaylah harganya. Harga mampu milik lagi, kau takyah susah drive pergi sana, orang datang hantar depan pintu. Tak ke best hidup. 

 5) Dah check out bolehlah buat pembayaran secara online atau cash. Once selesai membuat pembayaran, kedai tu akan prepare barangan kau siap-siap dan tunggu panggilan grab yang akan masuk line pergi pick up.




6) Hampir setengah jam jugalah penghantarannya. Tapi memang bagus Grab tambah kemudahan macam ini. Sangat membantu pada mereka yang tiada kenderaan, secara tak langsung dapat menolong anak muda yang bekerja bawa grab ini. You are the best!



 Abang grab ini memang tip top okay servisnya. Moga dimurahkan rezeki bang. Terima kasih tak terhingga pergi pick up barang saya di pasar tadi. Aku puas hati jugalah apa yang beli dekat pasar tadi, cara packaging dia memang kemas tak ada cincai.  Buat orang rasa nak repeat.

 Antara barangbasah yang aku beli tadi;

1) Bawang putih (200gram) - RM3.00
2) Bawang merah (200gram) - RM3.00
3) Halia (200 gram) - RM3.00
4) Serai (200 gram) - RM3.00
5) Cili api (200 gram) - RM 3.00
6) Ikan bawal (1 kilo) - RM24 - share dengan housemate
7) Tomyam Paste -RM6.00

*Ini sahaja barang aku order tadi, hopefully bertahan untuk 2 minggu yang mendatang.

Korang boleh put remark if nak minta orang tu siang ikan tu siap-siap. So, kau tinggal cuci bersih sahaja nanti. Bawang-bawang semua memang dah siap di blend, takyah susah-susah nak kupas satu-satu.  Disebabkan excited dapat ikan tadi, so tengahari tadi kita goreng dia buat sambal belada. Jadilah, walaupun bakat memasak tu harus di asas semula. Not bad juga aku masak, sedap k!


Asyik engkorang sahaja duk post makanan, harini aku nak post juga. hehe.. So, esok nak try buat welcome-welcome pula. Jep sepah siap buat video, teringin pula nak makan.

Esok kita akan mengharungi minggu kedua RM0, so stay at home kalau nak selamat okay! 

Thank you fo reading!
Reading Time:

Sunday, 29 March 2020

Cara-cara Mendapatkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN)
9:09 pm 4 Comments
Salam to all readers,

RM0 buat aku aktif semula berblogging cuma belum berkesempatan nak berblogwalking macam dulu-dulu kala. Petang tadi punya entry agak beremosi, so malam ini aku share bagaimana pula cara-cara nak mengakses Bantuan Prihatin Nasional (BPN) setelah Perdana Menteri kita telah membentangkan skim bantuan Prihatin.

Mesti ada juga orang yang masih tertanya-tanya;

Siapa yang layak? Apa beza B40, M40, T20? Berapa boleh claim? Macam nak perolehi?

Banyaknya persoalan yang berlegar-legar diminda tu kan? Baca info dibawah, jangan lupa SHARE pada ahli keluarga, sahabat handai, jiran tertangga. 

Mak aku pun dah start whatsapp suruh checkkan dia punya BSH tadi. =)

Untuk semakkan boleh check terus di sini >> https://bsh.hasil.gov.my/LogMasuk.aspx

Siapa yang belum daftar, boleh mendaftar pada 1 April ini. Tak perlu rushing okay, standby sahaja.










#StayAtHome

Thank you for reading!

Reading Time: