Azwar Syuhada

Tuesday, 10 December 2019

 Kedai Cermin Mata LOHAS kini dibuka di SS15, Subang Jaya!
8:00 am 2 Comments
Salam to all readers,


Selain makan makanan kabohidrat, kita juga digalakkan makan buah-buahan. Ada setengah orang kata kalau makan nenas mampu mengurangkan berat badan. Kata oranglah. Kalau nak mata sihat dan cantik perbanyakkan makan buah tomato. Tapi kalau dah rabun, rabun juga. Aku salah sorang pemakai cermin mata disebabkan silau. Tak selalu pakai, bila aku mengadap laptop, buku, aku pakailah. Tapi memang kena pakai, sebab silau aku tinggi jugalah.

Ada sesiapa sini pemakai glass juga ke? Kalau ada kita geng! Hariini aku nak share, 1 port baik punya untuk korang shopping cermin mata dengan harga yang berpatutan. Cermin mata bukan tukar tiap-tiap tahun pun kan.  At least 3 tahun dah boleh tukar. Alang-alang tukar ambillah yang mampu memuaskan hati. Kalau ikutkan jenama cermin mata ini berlambak di pasaran, tapi aku lebih prefer kepada patern dan juga kualiti cermin mata tu sendiri. So if, korang tengah mencari-cari cermin mata baru bolehlah pergi ke LOHAS. LOHAS ini sebuah kedai cermin mata yang cukup popular di negara Taiwan tau. Jangan risau, mereka turut membuka cawangan di Malaysia. Tak perlu gigih nak ke Taiwan.

Apa itu LOHAS?

LOHAS merupakan kedai cermin mata yang cukup popular di negara Taiwan. LOHAS lebih sinonimsebagai “Lifestyles Of Health & Sustainability” . LOHAS believe in health & a sustainable lifestyle. LOHAS would like to share this believe with everyone. LOHAS can empower you to do so.

Kini, LOHAS meluaskan empayarnya di Malaysia. Yes!! Kedai jemana LOHAS akan di buka di SS15, Subang Jaya. Sempena pembukaan LOHAS di SS15, Subang Jaya pada minggu hadapan seramai 150 orang yang terawal datang akan berpeluang mendapatkan cermin mata secara PERCUMA yang bernilai RM298!!



Apa yang menarik dengan Kedai Cermin Mata LOHAS ini?
Biasanya kalau kita pergi kedai cermin mata lain-lain, kita just pergi check mata, pilih mana yang berkenan, tunggu beberapa hari datang balik baru ambil kan? Tapi kalau korang datang ke kedai cermin mata LOHAS korang akan dapat rasa kelainannya. Ia membawa konsep yang cukup unik dimana korang dapat check mata, pelbagai jenis patern yang menarik mengikut trend terkini, sambil menunggu turn boleh dapat minuman secara PERCUMA dimana ia baik untuk mata + FREE glasses maintenance. Best kan?

Nak lagi? Kesemua kaca mata yang terdapat di LOHAS ini ada standard price nya sendiri iaitu hanya serendah RM298. Murahkan? Paling penting kesemua kaca mata di LOHAS ini berkualiti tinggi dan sangat memuaskan hati. Aku paling suka decoration kedai ini ala-ala cerita Harry Potter gitu. Agak klasik dan eksklusif.


Bagaimana untuk redeem cermin mata FREE untuk 150 orang yang terawal?
Caranya cukup mudah hanya tinggalkan komen di FACEBOOK/IG LOHAS, kemudian screenshort your komen, dm direct pada LOHAS FACEBOOK/IG messenger. Jangan lupa drop your name and phone number sekali. Sekiranya anda berjaya menjadi salah seorang daripada 150 orang yang terawal, pihak LOHAs akan contact korang okay!
You can participate by just following us on our Facebook fan page or Instagram page & leaving a comment. Comment must mentionI would like to sign up for LOHAS Malaysia SS15 branch Grand Opening from December 14th (Saturday ) to December 16th (Monday) FREE prescription eyewear experience activity 👉 first 150 people who make a successful reservation get FREE prescription glasses.and you must tag 3 friends.
Just copy paste, caption atas ini dan mention rakan-rakan korang!


google




Kenapa Azwar memilih LOHAS?
  •         Harga murah dan sangat berpatutan.
  •      Siap dalam masa 1 hari.
  •         Pelbagai jenis pilihan bingkai, cermin dan design trend terkini ada di sini.
  •        Free glasses maintenance.
  •         Jaminan PERCUMA 90 hari.
  •         Staff yang sangat membantu dan informative.
  •          Ruang kedai yang cukup unik, luas + selesa untuk bergerak memilih design cermin mata yang berkenan.




Pendek kata, kedai Cermin mata LOHAS ini memang bestlah! Kalau korang berminat nak buat dekat sini, bolehlah datang ke SS15, Subang Jaya. Bookmark caledar korang siap-siap 14/12/2019 ini grand opening dia. Kalau nak glasses percuma jadilah 150 yang terawal. Untung-untung dapat bawa balik cermin mata PERCUMA. Siapa yang nakk buat cermin mata, bolehlah beramai-ramai datang ke LOHAS cawangan SS15, Subang Jaya yang akan viral ini nanti. Info lanjut boleh layari;


FACEBOOK PAGE:

ALAMAT:
A13, Jalan SS 15/4D, 47500 Subang Jaya, Selangor


Thank you for reading!
Reading Time:

Saturday, 30 November 2019

Sale Hujung Tahun Betul-Betul Gila!
11:48 pm 3 Comments
Salam to all readers,

Siapa terjebak dengan sale Black Friday semalam, angkat tangan sikit? Nampak gayanya kita genglah. Nak hujung tahun, macam-macam sale keluar asal buka Instagram scroll je memanjang sale nya, tak cakap lagi yang email, sms yang masuk. Awal-awal tu ignore je. Semalam masuk KLCC terbeli juga flat shoes dekat Jelly Bunny. Maigad! Godaan sungguh.

Alang-alang ada 25% sempena Black Friday ini belilah terus. Aku pun memang cari flat shoes, Jelly Bunny ini punya jenama memang okay, tak buat kaki kau melecet pun. Bergantung pada individu juga kot. Karang aku claim tak melecit, ada pula yang pakai melecet. Naya je. Promosi ini sampai esok je, pergilah mana-mana cawangan Jelly Bunny yang berdekatan, size sangat-sangat limited.

Lately, ramai juga yang DM aku mengenai UniKL, best tak belajar di UniKL, macam mana nak apply pengurangan mara. Tak korang, baca info mengenai UniKL di blog aku yang sendu ini. Ada masa, aku balas je, kalau lambat aku balas tu maknanya aku betul-betul busy. Ada masa terluang nanti aku share pula, cara buat income sambil belajar. Tambah-tambah yang study di ibu kota. Macam-macam ualls boleh buat untuk cari duit lebih. Says no to MLM!


So, whats your planing for next year 2020? Kita masih ada 31 hari lagi untuk melangkah ke tahun baru. Cepat betul masa berlalu, pejam celik pejam celik dah nak tahun 2020. Moga tahun baru akan datang lebih baik dari tahun sebelumnya. Azam nak kurus tu, replace sahajalah untuk tahun akan datang. Azam yang tinggal azam je. Patutnya kalau nak buat tu kena sungguh-sungguh. Ini awal-awal je semangat, bila orang ajak keluar makan je aku terus ON. Mana tak membesar. Moga tahun hadapan aku lebih kerja keras untuk kumpul duit untuk kesenangan di masa hadapan.

Amin!

Randomly posting, because I don't know what post I put write. Asal boleh dijadikan modal untuk menulis. Pun boleh!


Reading Time:

Sunday, 17 November 2019

Love Yourself
8:38 pm 5 Comments
Salam and Hi,

Aku rasa medium blog ini makin tenggelam pula bila adanya platform Instagram, Twtiter & Facebook. Aku sendiri akui banyak menghabiskan masa scroll Instagram dan Twitter lagi cepat dapat info. Konon nak tengok 10 minit je, tahu-tahu dah berjam masa aku terbuang dengan scroll Instagram. So minggu ini masa aku terbuang dengan perkara tak berfaedah. Dunia-dunia.

Aku sebenarnya tak tahu nak update apa. Tapi rasa nak menulis juga memalam ini. Baru-baru ini aku ada tonton 1 video berkenaan "Love Yourself" dengan Facebook kalau tak silap. Aku suka kupasan dia, walaupun tak adalah wow sangat. Tapi ada betulnya juga kita kena appreciate diri kita sendiri tau.

Tapi bila aku tengok komen-komen tu, ada gak yang aku tak berkenan. Ada juga nak jadi alim ulama, kalau nak rasa bahagia sembahyang mengadap tuhan, bukan lepak dekat tempat-tempat membazir. Typical mentaliti sesetengah. Aku terimalah pandangannya. Memang benar katanya kita kena solat, berdoa, mengaji semua itu. Kita tak suruh pun tinggalkan benda wajib. Yang wajib kita perlu lakukan, harus dipraktik dan ditambahbaik.


Konteksnya disini, dalam kehidupan diri kita. Bukan aku sahaja, setiap orang pasti mengalaminya. Memang benar kita ada keluarga, kawan-kawan, saudara-mara. Tapi yang lebih arif tentang diri kita sudah semestinya diri kita sendiri. Jatuh bangun tergolek kita yang alami sendiri. Dari bangku sekolah lagi, aku suka appreciate diri aku sendiri. Aku tak suka orang puji aku, masa zaman sekolah aku tak boleh nak belanja diri aku sangat, palig-paling bila aku berjaya buat sesuatu mesti aku tepuk bahu sendiri cakap dekat diri sendiri tahniah at least dekat diri sendiri. Itu salah satu cara kau hargai diri kau. Bukan hanya mengharap pujian orang luar semata-mata.



Sampailah, masuk universiti sehinggalah dah masuk alam pekerjaan. Bila dah masuk alam pekerjaan pula, cara aku appreciate diri aku pun lebih advance. Ialah dah ada duit sendiri kan. Aku tak suka melepak jenis tak tentu pasal. Waktu kerja, aku kerja sungguh-sungguh, ada masa stress juga mana ada kerja tak stress (lagi-agi liase dengan orang). Kadang-kadang menyirap je. Nak buat macam mana, nama pun kerjakan. Bila aku attend event blog itulah salah satu cara aku melupakan kejap masalah yang ada. Bila gaji, aku bahagikan mana yang patut aku dulukan. Setiap bulan ada bahagian aku spend 'me-time' dekat mana-mana sahaja. Nomally aku lepak starbuck sambil update blog, tak pun shopping, ataupun join run. Kalau suruh aku jalan mall seorang diri, aku takde hal senang cerita.

Banyak masa aku keluar sendiri duduk di ibu kota ini. Kalau keluar dengan kawan pun, paling-paling dengan housemate aku Wan. Bila keluar sendiri, aku tak payah nak pikir balik pukul berapa, nak mengekor orang nak pergi mana. Aku pergi, aku pandailah balik. As long as you happy! Siapa lagi nak bahagiakan diri sendiri kalau tak kita sendiri. Lain orang lain caranya. Ada orang lebih cenderung habikan masanya dengan kawan-kawan. Depend pada orang juga.

Please jangan buat main dengan isu depression, setiap orang ada tekanan masing-masing. Jangan selalu down orang yang tengah stress or depress, cause boleh buat individu tu bunuh diri. Nauzubillah. Carilah sesuatu benda yang korang suka buat atau spend 'me-time' untuk diri korang sendiri. Buat sekali, dah rasanya sendiri. Kau relax gila, tak pun berlari. Berlari tak semestinya nak kurus, kau rasa tenang gila. Percayalah dengan apa yang kau buat. Tapi janganlah pergi hisap gam pula. 

Semalam balik kerja, singgah Lot 10 ambil kit larian, terus pergi Jalan Tar cari makan. Gigil-gigil badan dari pagi tak jamah apa-apa lagi. 


Nasi beriari ayam Jalan Tar RM11.00 (padu tapi makin sikit dah kenyang)

Btw, aku happy sangat sebab buat kali kedua aku dapat join The Music Run dengan menyertai contest. Before ini pun aku dapat sertai sebab join contest. Yeahh! Proud yourself Azwar. Wakakaka!! Dapat 2 tiket, tak lain tak bukan aku heret Wan join lari kali ini. Terkejut dia, dapat tahu kena lari 10km. Aku buat diam je, dia pun tak tanya siapa suruh. Nak taknak kena jadi partner aku lari next week. Yeahh!!

Siapa chocolate lover bolehlah try 'Mint Chacha Mocha by Tealive' ini. Sedap juga, aku beli dekat Tealive depan Lot 10 semalam. RM8.50 + RM0.50 (sst) = RM9.00. Dah keluar semalam, maka hari Ahad aku duduk di rumah menghabiskan masa cuti aku dengan aman.

Esok dah start kerja, cepat je kan masa berlalu. Apa-apa pun selamat bekerja esok!

Good night!



Reading Time:

Sunday, 3 November 2019

Movie Review: Wedding Agreement Sinetron Seberang
9:03 pm 4 Comments
Salam to all readers,

Lama dah tak tengok wayang, pagi tadi sambil scroll facebook ternampak pula satu trailer sinetron indoesia macam best je. Gigih juga nak pergi tengok petang tadi. ALang-alang kawan seblik seorang lagi memang kaki melayan mana aku nak pergi. Gigih turun NU Sentral, kot-kot la ada movie ini dekat situ. Malangnya tak ada, buka tgv dekat KLCC pula ada pukul 1.30pm dengan pukul 8.00pm Terus bekejaran dari KL Sentral ke KLCC semata-mata nak layan movie ini.

Lama dah aku tak layan sinetron indonesia, nampak trailer best tu yang menggila nak pergi tengok juga. Aku rasa last aku layan sinetron indonesia ini waktu zaman sekolah menengah. Perghh...lama gila. Ada gak lambat ke sekolah agama dulu, gara-gara melayan cerita bawang putih bawang merah yang main dekat TV3 dulu. Sekarang tak ada dah kot.

Kalau ikutkan drama indonesia dengan melayu ini lebih kurang sama je, cuma layan movie rasa logik sikit dibandingkan dalam drama tv yang beratus episod. Mana taknya, mula-mula cakap ada terbuang, tup-tup muncul mak bapaknya datang ceruk mana. Melalut pula aku, jom tengok sinopsis cerita aku tengok petang tadi.

Official Trailer boleh tengok dekat youtube

Sinopsis & Review Wedding Agreement

Siapa yang dah tengok trailler nya mungkin dah boleh agak perjalanan ceritanya. Kisah seorang jejaka bernama Bian dan gadis bernama Tari terpaksa mengikat tali perkahwinan atas dasar keluarga. Jejaka Bian ini dah mempunyai girlfriend iaitu Sarah, dia dah lama bercinta bercinta dengan si Sarah ini sejak dibangku universiti lagi malangnya keluarga Bian dah aturkan perkahwinan Bian dengan kenalannya punya anak, Tari.

Bagi melunaskan impian ibunya, Bian akur dijodohkan dengan Tari. Tapi, perkahwinan yang bina tak seindah diimpikan bilamana jejaka Bian mengeluarkan syarat-syarat pernikahan kepada Tari. Si Tari ini pula dalam diam dah mula suka pada suaminya si Bian. Walaupun dah berkahwin, Bian still jumpa si Sarah. Sungguhpun Tari tahu si Bian dah ada girlfriend dia tetap nak jaga perkahwinan yang dibina disebabkan dah mula sayang dengan suaminya. Awalnya, Bian tak layan pun si Tari, lama kelamaan bila Tari jaga makan pakai, sakitnya semuanya dia pun dah mula suka. Tapi, confuse nak pilih si Sarah ataupun Tari. Hinggalah, Tari keluar dari rumah bagi ruang untuk si Bian ini pilih sama ada dia ataupun si Sarah.

Dah hero dan heroin nya si Bian dan juga Tari, sudah semestinya endingnya mereka kekal berdua. Si Bian akhiri dengan mencari Tari semula. Manakala, si Sarah give up dan menerima cinta si Adi sepupu Bian. Off course happy ending, walaupun aku lambat masuk panggung, cepatlah tangkap jalan ceritanya. Kalau cerita orang putih aku lambat tangkap kena masuk awal lagi.

Rate:
9/10

Duration:
1 jam setengah

Tajuk OST lagu Wedding Agreement:
Jawab Cinta

Habis je tengok movie, terus merayap ke Avenue K cari makan. Aku tak suka sangat jalan dalam KLCC weekend sebab terlalu ramai orang. Pening kepala. Pusing punya pusing, decide makan dekat FreeBay.Co depan Sephora tu. Aku lama gila dah nak datang makan sini. Tengok konsep kedainya ala-ala versatile gitu, kalau dia mengadap dekat luar laluan jalan raya tu lagi cantik kot. Dalam mall pun not bad la.

Muka bahagia dapat makan.

 That mine, aku order Aglio Pasta (RM16.00)

Makan sini mostly western, ada juga nasi if korang nak like butter chicken. Tapi aku teringin nak makan pasta petang tadi tu yang order ini. Not bad rasanya, sedap pasta aglio dekat sini, cukup rencah cuma ayamnya terlebih garam jadi masin sikit. Roti enak sekali ranggup dimakan. Overall sedap je!

Hot Cappucino (RM12.00)

Aku salah sorang coffee lover sahajalah order coffee sini nak tahu sedap ke tidak. Alih-alih indah khabar dari rupa. Maybe aku tak amek sugar kot. Cappucino ini tak rasa apa pun. Mujur mereka bagi plain water dapatlah basahkan tekak.

Lepas ini kalau datang sini nak rasa dia punya butter chicken pula sedap ke tidak. Setakat ini butter chicken yang aku rasa sedap pun dekat The Cateen Midvalley, lain tempat aku rasa tak sedap. ;(


Berbaloi datang makan sini, potion dia pun banyak dan mengenyangkan. Bila kenyang makan bergerak ke Jalan Tar pusing-pusing sana sampailah ke Pasar Seni. Alhamdulillah, 6.30pm dah selamat sampai ke rumah ;)

Okaylah, ini sahaja perkongsian aku di hujung minggu. Done bazir duit untuk harini ;)

Thank you for reading!




Reading Time:

Saturday, 2 November 2019

Pengalaman Masuk Night of Fright 7 di Sunway Lagoon
9:45 am 3 Comments
Hi!

Hujung minggu adalah hari bermalas-malasan di rumah. Bukan bermaksud terbongkang atas katil sepanjang hari, kemas apa yang patut, sidai kain, keluar cari barang basah. Sebenarnya, aku nak share pengalaman aku masuk Night of Fright 7 malam tadi. Menjerit bagai nak terkeluar anak tekak, aku benda terkejut-terkejut ini memang jerit sekuat hati. 

Semalam aku ambil half day, semata nak enjoy benda ini. Bukan selalu dapat merasa pergi kan dah dapat tiket free. Semalam gerak dari rumah pukul 5, sampai USJ 7 sekitar pukul 6.00 pm tukar pulak naik BRT around 6.15pm baru sampai betul-betul dekat Sunway Pyramid. Sebelum masuk, pergi makan KFC jap isi perut. Lain tak bukan aku heret Wan la jadi partner aku kemana event plus 1. Tahun ini je aku dapat heret dia, tahun depan dah jadi bini orang.

Semalam pukul 7.00pm pun dah ramai orang, sepadat-padat orang macam semut. Maybe nak masuk weekend, ramailah orang. Acaranya start pukul 7.30pm until 11.30pm. So, siapa yang masuk sini tak masuk rumah hantu memang rugilah. Ini first time juga aku masuk Night of Fright. Owh ya, Night of Fright malam tadi dimeriahkan lagi dengan realme smartphone.


Tahun ini, Night of Fright 7 menawarkan 9 tempat rumah HANTU. Antaranya;

1) The Hotel Deville
2) The Horrorjuku
3) Animalium
4) Bomoh
5) Voodaa
6) Bloodsheed
7) The Plague
8) Horrorwoodstudio
9) Sharknado Alive

Dalam 9 ini, aku sempat masuk 3 sahaja. Tapi enjoy la ketiga-tiga yang aku masuk ini, kena balik awal memandangkan aku kejar LRT. Tak masuk rumah hantu, boleh sahaja tangkap gambar dengan hantu-hantu yang berkeliaran dekat luar. Dalam bilik hantu tak boleh rekod atau take photo pun.


See, make up dia real nampak macam real hantu. Tapi bila ajak bergambar, posing in point. Waktu ini baru keluar rumah hantu, penat menjerit.


The Blood Shed ini antara top rumah hantu. Time tunggu turn tu pun kena beratur panjang, dekat 20 minit jugalah, nasib baik sempat masuk. Semua orang kena diarahkan bergerak dengan memegang besi, jalan ikut group. Agak menyeramkan bila hantu main mesin potong pokok, aku tak tahulah mesin betul ke tipu, serius seram, dengan kapak acu dekat kepala orang. Adoi, can't brain.

Jumpa Anabelle sekejap.




Mimpi ngeri tengok muka dia, okaylah dapat satu gambar muka kecut. Sini pun banyak hantu berkeliaran, jaga-jaga. Leka main phone dia ada di sebelah.

Apa-apa pun, have fun gila malam tadi menjerit macam orang gila. Mostly ramai yang pergi ini student. Apa-apa pun hidup kena enjoy.


Thank you for reading!
Reading Time: