Azwar Syuhada

Sunday, 9 June 2019

Mana Sedap The Alley or Xing Fu Tang?
2:43 pm 3 Comments
How your raya so far? Alhamdulillah, tahun ini raya sama je macam tahun-tahun sebelumnya. Cuma tahun ini, dah habis dah zaman kegemilangan aku colect duit raya atas alasan sudah bekerja. Never mind! Yang penting, mood makan ketupat, rendang still on.

Orang lain berpeluh ketiak tinggu jem nak balik kampung, aku first raya dah beratur depan Xing Fu Tang ini. Masa inilah dapat menikmati air ini dengan aman sekali. Dua tiga menjak ini banyak bebenor air bubble tea ini jual di pasaran beza jenama je. Dia adik beradik macam tealive jugalah cuma nama brand berbeza. Tengah hot ramailah orang pulun beratur p beli. Tunggulah 2 3 bulan lagi takde dah kot orang nak beratur panjang macam ini.

Cadangnya nak beli Daboba, memandangkan nak beraturnya lagi panjang, kami beli Xing Fu Tang jerlah. Bergasak-gasak air ini keluar, Daboba, The Alley, Xing Fu Tang la macam-macam lah. Nak tahu sedap ke idak, jom tengok!

Xing Fu Tang ini ada beberapa tempat je cawangannya. Aku pergi yang SS17 sana, area sini penuhlah dengan air bubble tea ini, sebut je nak air apa, The Alley, Daboba, Gong Cha semuanya ada area SS17 ini. Almaklumlah kawasan cina sini, air ini dari Taiwan memang target market dia area sinilah.
Sampai-sampai je dah beratur panjang macam ini, mujurlah serve nya cepat. Depan Xing Fu Tang ini ada Daboba, lagi panjang beraturnya.

Adik aku cengkelat, suruh aku turun kereta pergi beratur sekali, alih-alih aku pula yang kena bayar. Aku duduk KL pun jarang minum air cenggini, minum air suam je. Haritu pergi order sampai 3 jenis air;

1) Brown Sugar Boba Milk (RM13.50)
2) Mango Smoothie annd Rabbit Panna Cotta (RM14.50)
3) Brown Sugar Boba Black Tea Latte (RM12.50)

Service nya lagi cepat berbanding The Alley. Nak kata rasanya WOW sangat takdelah. Biasa jelah padaku. Ibarat orang duk kata kedai makan sini sedap, bagi 5 bintang bagai, walhal orang yang merasa tu bagaikan tiada deria rasa mungkin. 

Ketiga-tiga minuman yang aku order ini bolehlah rasanya. Aku rasa sama je macam tealive. hahaha..




The Alley vs Xing Fu Tang?

Bagi aku dua-dua sama je, takdelah wow mana. Tapi bagi mereka yang suka manis-manis bolehlah cuba try The Alley. 

bubble Milk Tea paling sedap setakat ini antara dua ini aku prefer Xing Fu Tang. The Alley manis sangat bak hempedu. Bubble dia tu The Alley dengan Xing Fu Tang lagi sedap jika nak dibandingkan dengan Tealive. Apa-apapun takdelah aku nak repeat lagi lepas ini, baik aku pekena Tealive macam biasa, diskaun pun ada.  Yang ianya, bukan elok sangat minum air memanis ini bebanyak, tak memesal boleh datang penyakit. Siapa yang nak cuba silakan, expectation aku air dorang ini paling wow la, bila dah rasa, hampeh sama je rasanya.

Kadang-kadang aku sendiri tak faham, apa yang korang dok share kata sedap sangat tu. Berbelanja RM4.50 untuk satu air macam segelas cawan  je. Done merasa, takdelah kempunan mana kalau tak merasa. hahaha


p/s: Esok aku cuti lagi, korang otw balik rumah ke tu? Bertabahlah mengadap jem. 

Thank you for reading!

Reading Time:

Sunday, 26 May 2019

Persiapan Hari RayaAidilfitri 2019 selepas Berkerjaya
4:19 pm 4 Comments
Hi uoalls!

Hari Raya kali ini aku sudah bekerja. Yes, sudah ada pekerjaan tetap. I have my own money. Bila dah ada duit sendiri macam-macam keinginan yang hendak dibeli dan dalam pada masa yang sama rasa lokek dalam diri aku masih ada lagi. Masa aku belajar dulu segala perbelanjaan ataupun persiapan hari raya banyak makcik aku yang tanggung, jadi agak limited jugalah nak membeli.

Bila dah ada duit sendiri ni, bak kata orang macam pulas air dipaip laju gila keluar. Tapi dek kerana sifat lokek aku masih kuat menguasai minda aku dapatlah aku berbelanja secara berhemah. Aku akan beli kalau betul-betul benda itu menjadi keperluan pada aku. Baju raya aku memang tempah awal dekat tukang jahit kampung aku. So takde risau sangatlah. Kalau nak beli baju mahal-mahal pun aku terus pergi ke butiknya terus.

Aku bukan spesis yang rajin nak turun PWTC tinjau baju-baju dekat Mood Republic nu. Aku pernah pergi sekali dan serik tak nak pergi dah. Sedat padat, bersesak, memang tak kuasalah dek aku. Tambah serik, bila aku pernah beli baju online, baru pakai sehari dah carik. Masyallah sabar jerlah. 

1) Baju Raya 2019

Baju raya aku tahun ini 3 pasang sahaja, 1 jubah, 1 kurung moden, 1 macam kurung pahang moden. Ketiga-tiga pasang ini aku tempah dekat BB (tukang jahit dekat kampung aku). Puas hatilah, deposit pun aku bayar RM10 je. Bila baju dah siap baru bayar habis. Konon nak beli sepasang lagi yang dah siap. Pikir-pikir balik tak payahlah, karang pakai 1 kali sahaja.


2) Kemas Rumah

Memandangkan aku kerja dengan company Cina, cuti raya takde mewah mana. Nak mewah, kena buat cuti sendiri. Tapi lepas raya karang aku gigit jari pula nanti. Syukur jugalah kampung aku tak jauh mana. Duduk perantauan di bandaraya Kuala Lumpur, balik kampung di Telok Panglima Garang (Klang). 

Boleh dikatakan, tiap-tiap minggu aku balik rumah Klang sungguhpun Sabtu kerja. Gigih balik naik bas. Tolong mak aku kemas rumah apa yang patut. Lap kipas, cuci aircond, basuh langsir, sapu halaman rumah semua. Dah completelah rasanya, next week je aku tak balik. Aku terus balik malam raya.  Bab kemas rumah memang aku jerlah buat tiap-tiap tahun. ALhamdulillah semua selesai sudah pagi tadi. Next week, mak aku dah boleh gantung langsir dan tukar cadar barulah lagaknya.

Aku teringat masa aku belajar UniKL, geng pula dengan member-member yang duduk jauh. Bengang je dorang aku balik klang tiap-tiap minggu. This year dorang lah palin happy kot dah stay dengan family. hahaha..

3) Duit Raya

Hurmm... Agak-agak tahun ini nak bagi duit raya berapa ringgit sorang? Mujurlah anak buah aku 1 orang je. Adik aku kena ugut, kalau nak duit raya aku suruh dia tunjuk prestasi yang baik-baik depan mata aku. Rindunya nak kutip raya dekat rumah orang. Tahun ini macam dah tak dapat dah rasanya. Dulu-dulu kita menjadi penerima, sekarang kita pula menjadi pemberi. Maigad!! Dah tua rasanya.

Duit raya biarlah menjadi rahsia. Duit raya aku minta tolong kawan abang aku yang tukarkan. Memandangkan dia kerja bank. Senang kan? Jimat masa dan tenaga takyah pergi beratur.

Apa-apa pun, jangan lupa bayar zakat okay!

Thanks for reading!
Reading Time:
Pengalaman Menaiki Pesawat Korean Air- Memang Best!
3:13 pm 5 Comments
Salam to all readers,

Bila sebut sahaja kapal terbang, kita mesti membayangkan semua kapal terbang adalah sama sahaja kan. Walhal, kapal terbang ada kelainannya dari segi brand dan servisnya juga. Setakat ini, kapal terbang yang aku dah naik adalah Air Asia, Malaysian Airline, Malindo dan Firefly. Masing-masing ada pro and contra. Siapa yang dah biasa naik tahulah macam mana kan.

Buat pertama kalinya dalam sejarah, masa pergi Korea haritu rupanya makcik aku guna perkhidmatan Korean Air. Hulamak, dengan pakej naik kapal terbang korea lagi tu. Ko rasa tak teruja? Semua pramugarinya orang Korea, kulit flawless. Paling best ada yang pandai cakap Melayu. Aku yang bertahun-tahun layan Korean drama pun, tak reti cakap bahasa sana pun. hahaha...


Penerbangan kami ke Korea sekitar pukul 11 lebih (waktu malam) kalau tak silap aku. Waktu malam nampak lampu sahaja.Biasanya pengumuam dalam kapal terbang kita selalu dengar orang cakap English sahaja, naik pesawat Korean Air dapat dengar bahasa Korea. Setiap penumpang akan dibekalkan selipar, selimut dan juga earphone.

Sekitar pukul 4.00 pagi kami dibekalkan pula dengan makanan. Lepas makan sambung balik tidur. Majoriti dalam fly ini adalah orang Korea. Riuh sekampung dalam fly. Nasib baik kapal terbang dah jalan senyap. 

 Sempat juga layan movie korea. Ada juga movie English, muzik-muzik. Tengok sekeratnya, sudahnya aku sambung buat tahi mata sampailah ke Korean Airport.

 Ini gambar pemandangan sekitar pukul 5 pagi. Cantik kan, sempat rakam buat kenangan.

Selagi kita masih bernyawa, ada rezeki lebih pergilah melihat pemandangan tempat orang, melihat keindahan ciptaan Tuhan. Nikmatnya tak tahu nak cakap macam mana. Apa-apa pun, Korean Air memang best. Boleh bagi 5/5 bintang!

Thanks for reading!
Reading Time:

Sunday, 5 May 2019

Percutian 5 hari 4 malam di Seoul, Korea [Part 4]
7:32 pm 4 Comments
Aktiviti hari kedua terakhir di Seoul, adalah menggayakan hanbok di kota Seoul. Hanbok ini merupakan pakaian tradisional orang Korea,ala-ala Princess Hour gitu. Dah datang sini rugilah tak menggayakan pakaian tradisi mereka. Tapi, azabnya adalah nak menapak ke kedai hanbok ini punyalah jauh walaupun cakap je dekat Seoul.

Seoul ini besar wei, nak pergi semua tempat dalam masa 5 hari memang tak cukup. Paling-paling dua minggu kot tak pun 3 minggu. Tu pun kalau singgah kejap-kejap. Tempat sewa hanbok ini banyak tempat ada, tapi guna perkhidmatan "Oneday Hanbok".

Oneday Hanbok ini terletak di 2nd Floor, Bukchonro5-gil, Jongno-gu (Seoul)-berdekatan dengan Anguk Station. Katanya berdekatan, tapi agak jauh juga nak menapak dari lrt ke kedai One day ini. Bestnya, dorang ada khidmat kaunter pertanyaan dekat station lalu lintas (pandai berbahasa Melayu lagi sikit-sikit). Aku yang bertahun layan drama korea, benak benor nak cakap koreanya. Tahunya, Saranghae je.

google
Satu selfie dulu dari kami sekeluarga. hahaha..

 Masa kiteorang sampai, dah ramai orang dekat atas tu. Misi hanya nak pakai hanbok semata-mata and bergambar dua 3 keping, janji ada gambar pakai hanbok. Takde mood nak bergambar waktu ini, sebab panas jalan jauh wei. Sungguhpun aku jalan kaki dari LRT ke tempat kerja hari-hari, tak larat dia lain macam dekat Korea ini. 

 Masa ini, kami dah siap-siap pakai hanbok tinggal nak bergambar dekat luar je. Lambat sikit mesti lagi penuh dan sesak. Masuk kena tanggal kasut, terus pergi kaunter pertanyaan berapa orang nak pakai. Nanti dia bagi satu beg, kau kena simpan handbag barang berharga dalam beg tu kejap. Dekat dalam kedai ini dilarang bergambar. First, dorang akan carikan size yang padan dengan kita, dah jumpa size baru boleh design mana. Tu pun bergantung pada size yang ada sahaja. Dilarang memakai hanbok sendiri. Dah jumpa design and size terus bawa pada staff One Day ini, nanti dorang yang pakaikan.

Aku tak ingatlah sewanya berapa tapi agak expensive juga. Kalau nak pakai handbag ke aksesori dekat kepala tu semua kena additional price. So kami decide sewa hanbok semata-mata. Pun dah cun juga! Adik aku tambah cap dekat kepala sahaja. 

 Tempat sewa hanbok ni dekat tengah-tengah town. SO senanglah jalan-jalan kononnya awal tu. Tapi baru satu tempat persinggahan iaituNational Museum of Korean dah mengah. Tak dapat disangkalkan kawasan sini besar. Sungai ke mana, Hanok Village ke mana. Lama-lama asal bolehlah asalkan ada bergambar menggayakan hanbok sudah memadai.

 Ini dekat Unyeonggung Palace. Cantiklah sama cantik dengan cuaca dekat sana.

 Mak borek anak rintik. 


Tu je kot gambar dekat area Istana. Kami tak jumpa pun main place nak pergi tu. Salah jalan kaki. Masing-masing dah kelaparan, peduli apa kat tempat orang jalan kaki pakai hanbok pergi cari makan. Alih-alih kami stop dekat Halal Kitchen. Agak famous juga kedai ini. Nasib baik masa sampai tu tak tunggu lama dah boleh masuk. Tempat makan sini agak limited, so kalau penuh korang kena tunggu luar.



 Stew ayam dia sini memang padu. Sebelum makan, owner kedai ini sendiri terangkan siap jenis makanan yang kiteorang order. Tak rugilah kalau makan dekat sini. Staff dia pun hensem. hahhaha..


Mak aku paling excited dapat makan stew ayam tu. Kalau nak tahu, sejak balik korea, kalau aku balik rumah rajin pula dia buat kimchi, stew ayam. Nasib baik aku boleh makan okay. Kalau abang aku memang dia tak makanlah benda ini semua. Tu pasal aku terlebih sihat. 

Perut dah kenyang, hati pun senang. Mulalah nak balik apartment tidur je. Konon jalan-jalan lagi area sini, tapi masing-masing dah penat jalan. Alih-alih pulangkan baju dan g shopping. Bila cakap nak pergi shopping, muka masing-masing terus bercahaya. Aku dengan mak aku hilang rasa sakit kaki. Hilang terus wei! Adik aku muka bengang je. 

Selamat shopping, berhempas pulas pula nak mengemas bagasi kemas barang yang dibeli pula. Masa shopping tak ingat dunia. Bab nak kemas bagasi azab juga rasanya. Mujurlah muat dan tak menjahanankan bagasi aku baru beli.

Ok, maka tamatlah perjalanan di Kota Seoul, Korea. Next entry maybe aku cerita pengalaman aku menaiki pesawat Korean Airline pula. Kalau aku rajinlah. Sebelum terlupa, selamat berpuasa buat semua, jangan lupa niat sebulan terus malam ini. Bye!

Thanks for reading!
Reading Time:
HKL Run 2019
12:56 pm0 Comments
Salam to all readers,

Rasa lama gila tak join run, tahun ini sempat join HKL Run 2019 dekat Dataran Merdeka. Lepas gian lama lari, tambah-tambah esok nak puasa. Kejap je masa berlalu tahu-tahu dah nak puasa. Nanti pejam-pejam pula dah raya. Perghhh cepatlah masa berjalan. Hopefully ramadhan kali ini, dapat menambahkan pahala dengan mendekatkan diri dengan Tuhan. Amin, niat kena ada ya dak.

Cantik je cuaca pagi tu, flag start pukul 7.30am. Sampai sini sekitar pukul 7.15am masa tu memang dah penuh dengan orang. Sekitar 8.00am baru start lari. Acara ini turut disertai oleh Menteri Kesihatan. Nama pun HKL run, majoriti yang join larian sudah semestinya adalah penjawat hospital. Best memang best join lari, tapi management hkl run 2019 sungguh mengecewakan. Masa amek kit haritu, aku amek sekali kit housemate aku, baju size S takde lagi dia suruh ambil masa hari lari nanti. Then ok jerlah nak ambil masa lari. Bila tanya krew hkl run ini, rasa nak carut sungguh tak membatu. Suruh pergi khemah urusetia. Bila sampai sana tak tahu, bila tanya leaders dia, boleh pula dia reply nanti dia pos ke rumah. 

Boleh dikatakan larian ini ramai juga orang yang sertai. Bertambah panas, bila dah tamat larian dapat medal kena beratur ambil payung. Nak ambil payung beraturnya punyalah panjang, bila dah nak dekat giliran kita dan dan pula payung habis. Kau rasa? Walhal, ko boleh je bagi medal sekali dengan payung bila pelari dah sampai kan. Apa yang susah aku taktahu. Bayar mahal-mahal, tapi ada benda certain orang tak dapat. It no fair la kan? Aku pernah pergi lagi besar event larian, tapi aturcara dia lagi kemas dan teratur. Berbaloi la dengan apa aku bayar. Hampeh...




 Apa-apa pun loncat satu kali habis tamatkan larian 5km. Muka dah penat, balik bantai makan dekat lubuk bangku. Last week, tutup, kebetulan buka pula haritu makanlah apa yang ada.Dah buang lemak, kita topap lemak balik. Apa ada hal kan?



Nasi goreng + ikan belada + udang 2 ekor = RM13.90. 

Perut kenyang hati senang, balik bantai tidur pula. Lepas tu murung sendiri, bila berat badat tak susut-susut. Takde benda nak kongsi sebenarnya, apa-apapun selamat menjalani ibadah puasa esok!

Thanks for reading!

Reading Time: