Friday, 30 January 2015

Percutian ke USS Singapore

Salam to all readers,


Guys, how are you today? Harini baru, aku berkesempatan untuk update blog. Balik-balik rumah, pandang muka mak aku barulah idea datang mencurah-curah. Kali ini aku nak bercerita mengenai percutian aku ke USS Singapore. Percutian ini adalah seminggu sebelum aku masuk belajar dan seminggu selepas adik aku masuk sekolah. Tarikh yang begitu cantik pada aku (17/12015) kerana adik aku tiada apa-apa aktiviti di sekolah dan aku masih belum ada apa-apa komitmen. Jadi percutiannya berjalan dengan begitu lancar sekali.

google

Ini merupakan percutian pertama aku sekeluarga ke luar negara. Teruja bakk hang!! Bermula dari pukul 4.00 pagi aku sekeluarga bersiap dan 12.00 malam aku sekeluarga kembali ke rumah. Percutian sehari suntuk ke USS Singapore sahaja. Kira-kira pukul 9.00 pagi baru kami tiba di Changi Airport Singapore, lalu teruskan perjalanan dengan menaiki MRT dari satu MRT ke satu MRT. Bila tiba di Singapore, tengok orang-orang dekat sini, aku rasa cukup kagum kerana mereka semua mengikut peraturan. Nak masuk MRT siap beratur tiada langsung aktiviti tolak menolak. Kalau korang nak ke Singapore, aku syorkan dekat korang semua pergi praktis berjalan kaki kerana dekat sini kebanyakkannya berjalan kaki. Naik lenguh kaki aku untuk sampai ke USS Singapore. Tiba sahaja USS Singapore terus pergi cari tempat makan, barulah main permainan yang ada di situ.

Tiket naik MRT

USS Singapore ini merupakan taman tema permainan bagi kanak-kanak, orang muda remaja termasuklah orang tua pun boleh bermain (tu pun kalau tak sakit jantung). Taman tema yang pertama aku kunjungi di USS Singapore adalah "LIGHT CAMERA ACTION!" Pertunjukkan video ke New York, nampak real gila! Kemudian terus ke "THE MUMMY", permainan ini memang menyeramkan, tambah-tambah aku duduk depan lagilah takut. Orang lain naik terjerit-jerit, aku naik pejam mata disebabkan takut punya pasal. hahaah.. Banyak permainan dekat sini, tapi aku naik berapa kerat sangatlah. Apa-apa pun tempat ini memang sesuai dijadikan tempat bercuti bersama family.



google

google
Ini tempat pertunjukkan movie "THE SHREK", yang paling penting menyeronokkan.

 Cantikkan pemandangan di USS Singapore, susun atur kedai pun cukup cantik. Yang paling penting, Singapore memang bersih. Naik MRT, pandang tepi dan sekeliling keadaan tak nampak pun sampah dekat kawasan Singapore. Betapa bersihnya kawasan Singapore sedangkan kawasannya pun turut ada kawasan perindustrian. Beza gila dengan tempat aku. Malu pula rasanya!

Sempat bergambar dengan patung Minion.


Akhir sekali, memang takkan lepaskan peluang bergambar di hadapan pintu utama USS Singapore. Kira siapa yang tak ambil gambar dekat sini memang rugilah katanya. Selagi tak tangkap gambar dekat sini, takdenya orang nak percaya kita dah sampai. Jadi, kini kutempekkan gambar di USS Singapore di sini sebagai kenangan. Kalau nak pergi bercuti ke Singapore, jangan lupa bawa topi, cermin mata hitam, pakai sport shoes, t-shirt, bawa beg sekolah. Mudah dan selamat perjalanan anda! 


Gambar kenangan bersama keluarga.

p/s: Bukan senang nak pergi bercuti, tambah-tambah percutian yang ditaja oleh orang. Makin teruja dan makin semangatlah nak menghabiskan duit makcik aku. >_<

34 comments:

  1. haritu pergi jugak USS, tp stay kat Johor lah (nak murah). Srs penat naik bas-mrt. Dengan haritu kebetulan Hari Krismas mmg penat. Tapi, pengalaman yg tak leh dilupai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, pergi Singapore memang kena berjalan kaki sepanjang masa, apa-apapun pengalamannya tetap menarik :)

      Delete
  2. bestnya! antara wishlist ni...Thanks for the tips..bulan 3 nanti sampai rasanya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga selamat sampai! Have fun okay :)

      Delete
  3. far country for me now, someday i can visit there with my money

    salam kenal admin kumpulankonsultasi.com

    ReplyDelete
  4. seronoknya jalan jalan singapore ^__^

    ReplyDelete
  5. Lagi satu, wajib bawak kamera!!! Hahaha, uss best!

    ReplyDelete
  6. Teringin juga nak pergi USS ni. Tapi, belum ada peluang lagi.

    ReplyDelete
  7. alololo.... bestnyaaa... jeles meles.
    simpan hasrat nk melawat sana jugak one day ;')

    ReplyDelete
  8. seronokknyaaa!nak pg jugakkk!

    ReplyDelete
  9. amboi! sakan tau dia..hahahahaha...kak sally nak g sini tapi belum sempat lagi...

    *g konsert sampai pulak*

    ReplyDelete
  10. Wah seronoknya dah dapat ke sana.. Huhuuu giliran kita entah bilalah dapat jejak kaki ye.. :)

    Singgah baca dan follow. Jemput ke http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/01/berakhirlah-sudah.html

    ReplyDelete
  11. cantik-cantik gambar dear =)
    nanti nak pergi nak try naik MRT juga

    ReplyDelete
  12. fuyo untung betul USS taja percutian .. hahaha =P

    ReplyDelete
  13. yg part menghabiskan duit org tu. hahahahahaha!

    ReplyDelete
  14. Liburan memang selalu menyenangkan

    ReplyDelete
  15. bestnya... entah bila la dapat ke sini. Huhu.

    ReplyDelete
  16. bestnyaa. bila la kita dapat pergi sana. hehe

    ReplyDelete
  17. Seronoknya! Rasa nak pergi lagi je. Best gila ride semua benda kat sana sampai mabuk muntah muntah. Haha.. The mummy return tu pun best. Hee :)

    ReplyDelete
  18. wow... seronoknyer. akak tak pernah sampai lg sini... salam kenal :)

    ReplyDelete
  19. BESTNYA TTT_TTTT
    qila ada sebab dah untuk menangis hikhik

    ReplyDelete
  20. Amboii ! Seronoknyaaaa jenjalan. Mane ole ole Kak Nad ? :D

    ReplyDelete
  21. syoknyee jalan2..lastyear nak pegi check2 passport dah expired rupenye...haha...alih2 pegi legoland je..huhu

    ReplyDelete
  22. Kami pun tidur kat JB.... pergi USS naik bas dari Tune Hotel... banyak jugak jimat....

    ReplyDelete
  23. Hi ! Artikel menarik. Info sahaja ~ Jika berminat beli TIKET2 tempat menarik dalam Singapura pada harga Promosi, seperti USS - GARDEN BY THE BAY - CABLE CAR - BUTTERFLY FARM - SINGAPORE ZOO & banyak lagi, silakan hubungi saya & buat tempahan awal sekurang2 nya 10 hari sebelum trip. Special price available ! Lawati web saya - Love Travel di www.facebook.com/lovetravel86
    .
    Regards,
    👠 Jessica from Love Travel
    T: ➳ +6017-7055 381
    E: ➳ jessica.travel8686@gmail.com
    Facebook Page ✫ Love Travel >> www.facebook.com/lovetravel86
    ☂ ❝Enjoy holiday in SINGAPORE at discounted price with us!❞

    ReplyDelete
  24. Kita baru nak pegi ! Btw cukup ke 1 day nak cover sume tempat ye ?

    ReplyDelete
  25. 1 day dapat cover whole USS if sampai awal by 9.45am.

    Sekiranya ada yang ingin melawat Singapura & untuk dapatkan tiket-tiket pada harga PROMOSI seperti USS - GARDEN BY THE BAY - CABLE CAR - SEA AQUARIUM - SKYLINE LUGE - SINGAPORE ZOO & banyak lagi, boleh hubungi saya atau melawat page Love Travel di www.facebook.com/lovetravel86 . Keep in touch .
    .
    Jessica Abdul, Love Travel, Tel: +6017-7055381, Email: jessica.travel8686@gmail.com , Web: www.facebook.com/lovetravel86 & lovetravel-love.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum..
    JOM BERKUNJUNG KE SABAH
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  27. bestnya.tengok orang pergi tapi diri sendiri x pernah pergi

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com