Monday, 11 February 2013

Tips : Memilih Sahabat !

 

Assalamualaikum ..

Olla!! Aku rasa blog aku dah berhabuk gila !! Lama sudah , aku tak menyapu rasanya . Kali ini , aku kembali dengan tips terbaru iaitu cerita berkaitan dengan SAHABAT . Sebab ada juga orang tanya dekat ask.fm bulan lepas, tentang tips sahabat . Macamlah aku pakar benar kan !! Never mind , wa kongsilah apa yang ada okay !!

Setiap orang mempunyai SAHABAT kan?? Ada ke, orang yang tak mempunyai sahabat ?? Siapa yang tiada sahabat, baik duduk dalam hutan, ngeh..ngeh... Pernah tak dengar pepatah melayu yang ini 'JIKA KITA BERKAWAN DENGAN PENJUAL MINYAK WANGI KITA AKAN BERBAU WANGI DAN JIKA KITA BERKAWAN DENGAN TUKANG BESI KITA AKAN RASA BAHANGNYA' . Pepatah ini memang sesuai betol untuk buat karangan tentang sahabat !!

Terdapat beberapa kategori dalam persahabatan . Antaranya ialah :

1) Berkongsi rahsia
Sahabat adalah orang yang paling rapat dengan kita dan ada juga antaranya lebih rapat dengan sahabat    daripada keluarga sendiri sehinggakan segala-galanya dikongsi bersama termasuklah hal yang peribadi. Tak salah kalau nak berkongsi rahsia, cuma kena beewaspada dalam menceritakan hal peribadi ! Walaupun kita dah letakkan 100% pada dirinya .

2) Pelawak
Kita sepatutnya bertuah, sekiranya ada sahabat yang rajin buat lawak untuk kita. Walaupun, lawaknya tak berapa nak jadi. Sahabat ini jenis tidak kisah menjadi pelawak tidak bergaji demi melihat kita ketawa dan gembira. Right?

3)Pendengar yang baik 
Pendengar yang baik juga, salah seorang sahabat yang baik !! Sekiranya kita atau sahabat kita mempunyai masalah dan cuba untuk menceritakannya, cubalah menjadi pendengar yang baik. Bila dah dengar ceritanya, janganlah pula pergi jaja ceritanya dekat orang lain !!

4) Kejujuran
Semua orang mesti nak sahabat yang jujur bukan ?? Apabila kita bersahabat, kita perlu ada sikap jujur . Kejujuran ini amat penting dalam persahabatan. Seandainya menipu itu cara penyelesaian dari berlaku pergaduhan, barulah kita menipu !! Tipu sunat !

5) Sahabat ketika susah dan senang
Apabila kita bersahabat haruslah rajin or saling membantu antara satu sama lain . Seandainya sahabat memerlukan pertolongan dan sokongan kita sebagai seorang sahabat perlulah membantunya dan mendorongnya supaya dia tidak rasa keseorangan dalam menghadapi apa jua cabaran . Sahabat yang jenis ini, agak tepis untuk kita jumpai pada zaman sekarang !!

6) Time senang kau ada , time aku susah entah mana kau hilang
Yang ini mudah gila kita jumpa !! Tak payah cari, ia pasti datang kan ?? Sahabat yang macam ini kita patut elakkan . Sekiranya ia sahabat or rakan sekelas kita , kita boleh sahaja berkawan . Tapi jangan terlalu rapat.  Sahabat ini jenis orang yang masa kita senang, masa itulah dia terendeng-endeng datang dekat kita. Dan apabila kita susah, dan memerlukan pertolongan darinya agak sukar untuk kita mendapat pertolongan darinya bukan.

7) Mengumpat
Perangai kamu yang tidak disenangi seperti suka merungut, pemarah, suka membebel tidak kena tempat dan sebagainya mungkin boleh menjadi 'modal' sahabat kita itu mengumpat perihal perangai kita dengan sahabat-sahabat yang lain. Benar, mengumpat itu perkara yang menjengkelkan. Tetapi, jika difikirkan balik, sahabat kita bertindak sedemikian kerana tidak tahan lagi dengan cara dan sikap kita yang sering menimbulkan masalah.

8) Mulut tempayan!!
Ini jenis kawan yang juga patut kita elakkan. Ia berkaitan dengan kejujuran dan berkongsi rahsia. Bukan tidak boleh berkongsi or share problem, cuma berwaspadalah sikit !! Jangan letakkan 100% kejujuran pada sahabat kita walaupun dah bersahabat 10 tahun  sekalipun berwaspada. Sekarang, macam benda-benda boleh terjadi melalui teknologi moden kini. Sekiranya kita terputus sahabat, maksudnya kita putuskan sahabat sebab dia tidak jujur. Macam-macam boleh terjadi. Semua aib sahabat kita, akan terkeluar bukan. Itulah point sebenarnya dari segi sahabat mulut tempayan !! Sedangkan, di laman sesawang kita boleh maki hamun orang sesuka hati, jadi renung-renungkanlah !! Kalau dah terang lagi bersuluh, kawan kita jenis macam ini, seelok-eloknya hal peribadi tak usah cerita.

Apabila kita bersahabat, janganlah kerana kelebihannya, kerana dengan satu kelemahannya kita mungkin akan menjauhinya. Apabila kita berteman, janganlah kerana kebaikannya, kerana mungkin dengan satu keburukannya, kita akan membencinya ...Andai kita ingin seorang kawan, janganlah kerana sifat cerinya, kerana andai dia tidak dapat menceriakan kita, mungkin kita akan menyalahinya .
p/s : Bukan senang nak car sahabat yang betol-betol sahabat. Seandainya kita nak cari sahabat yang perfect, make sure kita perli nilai diri kita dulu !! Maksudnya kita kena nilai diri kita, ada tak kita ada masa sahabat kita susah ?? Ada tak kita menjadi pendengar yang setia ?? Adakah kita bersikap jujur?? Semua itu, kita perlu tanya pada diri kita dulu, sebelum menilai sahabat kita macam mana. Begitu juga, kalau berkawan dengan sahabat lelaki. Sama sahaja, cuma kena ada batasnya. Muhasabah diri dahulu, sebelum menilai kekurangan orang lain. Ingat, sebanyak mana kita benci or meluat dengan orang . Sebanyak itulah orang benci diri kita, tanpa kita sedari.


 Sebelum terlupa, boleh tak korang merajinkan diri untuk support seorang sahabat yang baru buat bisnes online! Tolong rajinkan tangan anda untuk LIKE page beliau !! >_<






91 comments:

  1. susah kan nak pilih sahabat yang betul2 boleh bantu shape kan keperibadian kita..kawan ramai,tapi yang betul2 ikhlas.berapa kerat agaknya :)

    ReplyDelete
  2. nak cari kawan susah senang ni SUSAH betul tak :)

    ReplyDelete
  3. Betul..memang sangat susah nak cari sahabat yang dapat menghulurkan tangan takala kita susah. Carilah sahabat yang tak luntur menyayangi kita meskipun kita tak menjadi seperti yang di harapkan.

    ReplyDelete
  4. biar x ramai kawan asalkan kita xde kawan yg tikam belakang :)

    ReplyDelete
  5. biar x ramai kawan asalkan kita xde kawan yg tikam belakang :)

    ReplyDelete
  6. nice what.
    tp susah nak cari sahabat yg betol2 sahabat.

    ReplyDelete
  7. mulut tempayan tuu mmg laa disaster kalo ada kawan camtu >.<

    ReplyDelete
  8. memang seronok kalau dapat sahabat yang sekepala.

    ReplyDelete
  9. susah nk pilih sahabat yg betul2 sahabat.. anyway, nice tips.. yana follow sini juga ya ;)

    ReplyDelete
  10. Salam. Nice tips! Terima kasih :)

    ReplyDelete
  11. sahabat bole like sini jugak,.. http://www.facebook.com/KedaiAiman

    ReplyDelete
  12. susah nak cari kawan :-) same lah macam saye..

    ReplyDelete
  13. mencari sahabat baik ni tak ubah seakan mencari kekasih hati..segala kebaikannya adalah bonus,,namun apabila kita disakiti oleh sahabat sendiri..itu bermakna ujian..

    ReplyDelete
  14. Akak singgah follow sini...
    sudi2 lah follow akak balik..hihi

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. mungkin kita rase kwn kita mcm tu tanpa sedari kita pon mcm tu...apepon smoga kita sentiasa dpt menjadi kawan yang baik untuk kawan kita :D

    ReplyDelete
  16. hehe setuju dgn tips2 yg diberikan...:)

    ReplyDelete
  17. betul 2 .. sahabat ngan kawan banyak bezanya .. utk dapat sahabat yang baik .. kita perlu prbaiki diri sndri dlu :)

    ReplyDelete
  18. Sekarang memang payah nak jumpa kawan / sahabat yg betul2 setia dgn kita senang pun susah...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah,nabila kawan yang ada masa nabila susah atau senang. ;)

    ReplyDelete
  20. kak puteri suka entri ni ^_^

    bukan mudah untuk mencari sahabat apatah lagi menjadi seorang sahabat kan :)

    ReplyDelete
  21. sahabt yang selalu ada untuk kitta, tu baru namanya sahabat ;) btw, hana datang follow blog ;)

    ReplyDelete
  22. Selamat memilih kawan.
    Salam perkenalan juga =)

    ReplyDelete
  23. Nice entry Kak Azwa :)
    sekarang bukan senang nak cari kawan yang teguh di sisi pd masa senang dan susah. hmmm

    ReplyDelete
  24. nice. hehe. tapi tak suke kawan makan kawan. huhu :( sedey!

    ReplyDelete
  25. wahh betul .... hati pilih kawan... kawan yang baik dapat terima kita seadanya

    ReplyDelete
  26. susah nak cari kawan sejati sekarang.. nak tak nak kena la muhasabahkan dr sendri jga sebelum nk berkawan..hehe

    ReplyDelete
  27. nice tips dear.. :) yg penting dlm bersahabat mestilah ikhlas dan jujur antara 1 sama lain kan.. ^_____^

    ReplyDelete
  28. sahabat susah senang mmg susah nak jumpa

    ReplyDelete
  29. susah sbnrnya nk pilih shbt menangis dan ketawa...
    tp takpewlah..yg penting kita kena sentiasa hargai sahabat kita kn... mereka lah pmbri smgt n motivasi kpd kita.. (cehwah......huhu)

    ReplyDelete
  30. tenks utk tips yg brguna ni..zmn la ni,mmg susah nk cri kwn2 yg betul2 kwn..da beza ka kawan dgn sahabat?

    ReplyDelete
  31. tag :D

    http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/02/segmenjom-jadi-blogger-pilihan-wan-2013.html

    ReplyDelete
  32. tak nak kawan yg no 6,7 & 8 tu. ;)

    ReplyDelete
  33. siapa sudi bersahabat dgn saya ? hehehehe :D

    ReplyDelete
  34. teramat stuju ngan entri wak ni...btul dan berkwn kena pandai pilih jgk...carilah sahabat yang kala kita susah dan senang dia sntiasa ada disisi~

    ReplyDelete
  35. btl tu sy dlu seratus-peratus percye akan dia tiba-tiba dia bocorkan rhsia sy.-..Kwn dengan shbt adalah berbeza...


    http://queen-sophia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. hai azwa ! hehehe...no offense... sally tak rasa nak cari kawan baik yg gila-gila sebab sally tak percaya dah...semua kawan yg sally ade jenis tikam belakang...so, kawan biasa mungkin lebih bermakna...

    p/s : jom kita kawan! :D

    ReplyDelete
  37. sahabat ada beberapa orang je.tp kenalan ramai la

    ReplyDelete
  38. Salam.

    Azwa, org kata, sahabat juga cerminan diri kita. Kembar kita juga.

    Pilihla sahabat yang baik. Yang boleh tegur kesilapan kita terutamanya.

    ReplyDelete
  39. perghhh rajin giler mnaip n3 yg panjang2...wa suspek sama lu :P

    ReplyDelete
  40. setuju..
    kawan senang dicari..
    tapi sahabat.. 1 dalam seribu :)

    ReplyDelete
  41. selama, saya hidup ni.. sorang2 dua je yang mampu dikatakan sahabat.. yang lain sekadar kawan berjimba sahaja.. huhu.. apapun itulah dunia

    ReplyDelete
  42. btullbkn sng nk cri shbt yg baik..
    dri ni pon xsbaik mane..btter bkwan yg biasa2 je..lau nk bkongsi rhsia,nk crita mslh,nak luah rase,kongsi suka duka,bceritala smua pada yg Maha Esa..kwan ni kbnykan mkn kwn..bukn smua bole pcya..

    ReplyDelete
  43. aisshh jgn di sebut blog berhabuk, teraseee haha. klo sye, sy tkde dah bestfren pmpuan. sbb da kne truk dlu. tk pcye dah. tp ble msuk u ni, dgn housemates yg gile, tk tau la. tk tau nk anggp dorg bestfren ke fren biase yg tk bwk mslh sbb msing2 da besa.. tk tau la. haha

    ReplyDelete
  44. bukan mudah utk mencari seseorang yg bergelar SAHABAT.

    ReplyDelete
  45. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  46. sahabat ye?

    sekarang ni sangat susah untuk mencari sahabat yang setia dan sekepala.

    saya suka cari kawan2 yang gila2 kaki lawak hehe.sebab saya pon cenggitu.

    lepas ni apa kata awak buat tips mencari memilih ikan plak :P kikiki

    ReplyDelete
  47. Akak pon xde kawan yg dianggap 'sejati', mungkin sbb akak kurang komunikasi kot =)

    ReplyDelete
  48. berkawan la dengan semua orang..semua orang xsempurna dan mempunyai kekurangan...yg penting kita ikhlas berkawan.. :)

    ReplyDelete
  49. hmm, susah nya lah kot kan cari kawan yg perfect gini. tp yg lagi penting diri kita sendiri yg kena improve agar jd sorang shbat yg baik. in sha allah nanti akan dapat shbat yg baik2 juga

    :)

    ReplyDelete
  50. nice one entry :D kite tak boleh letak 100% percaya dkt kwn jugak kan sbb mne tahu kan..anything can happen ^^

    ReplyDelete
  51. Hadiah bernilai hampir RM300 ..

    http://mymymushie.blogspot.com/2013/02/big-giveaway-by-cikgu-fizi-fizgraphic.html

    ReplyDelete
  52. Biasanya kawan yg boleh jadi sahabat ni automatik akan jadi sahabat kalau kita ngam. Kalau dea baek camne sekali pun, kalau takleh ngam, takleh jadik sahabat gak. Ehh, betul ke? Hehe. Rasanya, setiap org yg bernama sahabat tu takkan boleh jadi sahabat utk sume org. Kut :D

    ReplyDelete
  53. Wah entry pasal frenship ne memang bagus..saya prnh dgr nak cari beribu kawn senang, tapi nak cari satu sahabat yg beno2 sahabat tu yg susah..macam kte nak cari satu2nye precious pearl dalam laut..err betul ke?

    ReplyDelete
  54. Nak memilih sahabat tak semudah memilih kawan. Kadang-kadang rasa sedih jugak bila kita dalam kesusahan, takde kawan yang sudi membantu. Tapi selalu fikir positif, mungkin kita pun tak pernah ada bila mereka susah. :)

    ReplyDelete
  55. belum jumpa lagi sahabat susah senang. terkadang fobia nak terlalu rapat bila berkawan..tsk

    ReplyDelete
  56. as salam...best n3 ni...mulut tempayan...sdgkn mulut tempayan pun bley tutup..kan...hehe,..tp mulut org...erk~ susah bebenor...(note 4 myself too) ^_^

    ReplyDelete
  57. pensil ada kawan yang macam ni :')

    banyak juga yang hipokriT :(

    ReplyDelete
  58. sekarang sahabat sejati susah nak cari. yang penting kita kena belajar menghargai orang, barulah orang boleh hargai kita. :)

    ReplyDelete
  59. aiseyyyy...sahabat ni sy blom ade lg...sape nk jd yg 1st cepat angkat tangan...eheh

    ReplyDelete
  60. kawan yg baik akan bawa kita ke arah kebaikkan :)

    ReplyDelete
  61. Alhamdulillah kawan tiqah seorang yang yang mempunyai karakter SAHABAT ;) Hamboii ayat, skema skema xDD

    ReplyDelete
  62. owh sahabat, walaupun selalu tergigit, tetap forever kan?hehe

    ReplyDelete
  63. Jom join! boleh dapat hadiah!

    http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/02/3rd-segmen-by-aimi-we-love-rilakkuma_21.html

    ReplyDelete
  64. sahabat..emmm byk kisah baik buruk pasal sahabat ni..hehe yg pasti sahabat dunia akhirat is the best!! :p

    ReplyDelete
  65. Berkongsi rahsia tu sy setuju. Pelawak tu x tau plak, sy x pndai buat lwk. Tapi gelak sbb inside joke memang slalu. Pendengar baik, kene jujur, kwn hujan panas pun mmg betul. Ape gune kwn kalau untuk mase senang je kan? Time senang ada, time susah xde tu mmg slalu, tu dikira acquaintance je. Mengumpat dan mulut tempayan tu mmg sy nk elakkan. Kalau mengumpat same2 ngan bestfriend psl org mulut tempayan tu sy slalu buat. haha :D Nice entry!

    ReplyDelete
  66. betul-betul. nak pilih sahabat ni pun bukan senang..

    ReplyDelete
  67. jom join , hadiah hampir RM300 ....

    http://mymymushie.blogspot.com/2013/02/big-giveaway-by-cikgu-fizi-fizgraphic.html

    ReplyDelete
  68. bukan mudah mendapat sahabat sejati,,kan?

    ReplyDelete
  69. toing, toing.. datang sini jugak.. hehe

    ReplyDelete
  70. Salam, adik tutor tu dah ada..boleh rujuk sini ye :

    http://www.ainizakaria.my/2013/01/tutorial-tabbed-widget.html

    ReplyDelete
  71. tips yg sgt bagus. tq ke laman KA done follow sin juga ye !

    ReplyDelete
  72. kwn ni umpama cermin diri kita, siapa kwn kita adlh siapa diri kita.. setuju x?

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com