Tuesday, 1 January 2013

Seloka di Hari Pertama Tahun Baru , 1/1/2013

Sepinya jalan di depan rumah aku ,
tiada kenderaan berat yang lalu ,
mungkin cuti harini ..

Redupnya hari menyambut tahun baru ,
esok pasti hari yang ceria ,
menyambut ketibaan ,
Pelajar baru dan lama ,
Guru baru dan guru lama ,

Walau jalan baru diturap ,
tapi masih ada jalan yang berlopak-lopak ,
Walau berlopak dan berlubang ,
Esok pasti jalan sesak ,

Maklum sahaja ,
Permulaan persekolahan ..
Esok pasti hari yang sibuk ,
Bermacam ragam anak kecil di tadika ,
Ada yang muka ketat dan ceria ..

Mungkinkah ada yang terlebih active ,
Ataupun yang terlebih monyok ,
Yang pasti ibu atau bapa ,
Jadi sasaran penunggu kelas ..
Mungkin seminggu ,
Atau sejam dua ,

Yang pasti hidup harus ceria ,
Akhir kata dariku ,
Selamat bersekolah dan selamat belajar ..

Note : Entry ini sempena 1/1/2013 dan berasa amat bersyukur kerana blog baru sudah genap 2 minggu .


21 comments:

  1. berseloka siap azwa ni,,hehe
    selamat tahun baru (^__^)

    ReplyDelete
  2. selamat kembali ke sekolah & selamat tahun baru..

    btw, berapa usia blog awak ni? dua minggu? biar betik?

    ReplyDelete
  3. @Cik Gee > Thanks ,selamat tahun baru juga.

    Yup , ni blog baru . Baru je 2 minggu . Blog lama tu dah terdelete.. :)

    ReplyDelete
  4. selamat tahun baru ye hakak .kihkih ..semoga senantiasa sihat selalu dan yaaaa buat yang terbaik untuk stpm, hehehe

    ReplyDelete
  5. hihi :) pndai berseloka yea . selamat ke sekolah .

    ReplyDelete
  6. amboi sakan ye dikkk .. selamat tahun baru ;)

    ReplyDelete
  7. selamat thn baru..moga jd tahun terbaik!!heee :)

    ReplyDelete
  8. peweet lamanya tak datang sini.
    happy 2013! do visit blog sis k :)

    ReplyDelete
  9. Patut lah masa mak lang bukak blog lama dah tak ada, rupa nya dah bukak blog baru.

    ReplyDelete
  10. waah pndainya buat seloka..:D

    ReplyDelete
  11. selamat tahun baru..teringat zaman sekolah..semua baru..hehehe..

    ReplyDelete
  12. Sama-sama la kita bangun pagi gosok gigi pergi sekolah..huhuhu T.T

    ReplyDelete
  13. haha..ingatkan tulis lagu seloka dihari raya..huhu
    btw selamat tahun baru terlambat wish..haha

    ReplyDelete
  14. @sharifah rosidah > Ni blog baru wa , yang lama tu dah terdelete la mak lang.. :)

    ReplyDelete
  15. selamat tahun baharu dari bunda..

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com