December 2018 - Azwar Syuhada

Sunday, 30 December 2018

Althea X Butterfly Project Christmas Party 2018
11:09 pm 3 Comments
Salam to all readers,

google
I'm back! Memandangkan penghujung 2018 bakal berakhir esok, malam ini aku akhiri dengan entry party Christmas yang aku pergi awal bulan haritu. Siapa yang follow instagram aku tahulah mana aku pergi. hehehe.. Aku akui tahun 2018 ini adalah tahun yang cukup mencabar bagi aku, tapi tidak bererti aku tak boleh enjoy kan? Dengan menghadiri Althea X Butterfly Project Christmas Party yang diadakan di ChubbeeCloud, Damansara. Sangat menyeronokkan dan mengujakan bilamana setiap saat dapat mencipta memori dengan mengambil gambar yang dihiasi dengan alam fantasi gitu. Siapa yang teruja kan? LOVE sangat!
Reading Time:
Giveaway THe Berkat di Mialiana.com
10:19 pm 2 Comments


The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.

Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.
Reading Time:

Thursday, 20 December 2018

Model Van Terbaru View C2 4.8 & View CS2 6M Milik Foton Kini Tembusi Pasaran Malaysia
9:43 pm0 Comments

| Model Van Terbaru View C2 4.8 & View CS2 6M Milik Foton Kini Tembusi Pasaran Malaysia | Baru-baru ini aku berkesempatan menghadiri majlis pelancaran rasmi Pusat FOTON 3S eksklusif yang bertempatkan di  No. 2, Jalan Pemberita U1/49,  Taman Perindustrian Temasya, 40150 Sah Alam, Selangor. Bagi mereka yang meminati bidang automotif pasti mengetahuinya. Kalau nak tahu, FOTON ini dimiliki sepenuhnya oleh Mpire Asia Sdn Bhd (anak syarikat Mpire Group) yang memang terkenal sebagai peneraju pasaran kenderaan komerisal yang berasal dari China tidak terkecuali dengan kenderaantoplander dan juga truck.


Reading Time:

Sunday, 16 December 2018

Apa Pencapaian Anda Sepanjang Tahun 2018?
3:05 pm 3 Comments
Salam to all readers,



Diam tak diam 2018 bakal melabuhkan tirai, muncul pula tahun baru iaitu tahun 2019. Maka itu bermakna umur pun makin meningkat. So, sepanjang tahun 2018 ini apa yang korang dah capai?Cubalah share sikit?

Reading Time:
Beauty Review: Althea Milk Peel Cream Mask
11:17 am0 Comments
Salam to all readers,

| Althea Milk Peel Cream Mask | Perempuan dengan kecantikan berpisah tiada. Lumrah seorang perempuan bilamana dah cantik pasti nak cantik lagi kan? Betul tak? Makin umur dah meningkat ini aku memang rajin manjakan diri sendiri, hujung minggu, tak pun balik kerja rajin jugalah pakai mask sebelum tidur. Pemakaian mask secara kerap dan konsisten tak salah pun malah amat bagus bagi mengekalkan kelembapan kulit wajah. Rasa fresh sahaja kulit wajah bila dah pakai mask kan? Tambah-tambah sekarang, macam-macam jenis mask ada di pasaran seperti sheet mask, peel mask, clay mask dan lain-lain lagi.



Paling terbaru mask jenis bubble mask. Aku pernah pakai mask bubble ini jenama bliv kalau tak silap. Kali ini, aku nak cuba Althea Milk Peel Cream Mask pula, best ke tidak. Makin bertambah pula produk keluaran terbaru Althea sekarang ini. Semuanya best-best belaka. Packagingnya pun dah menarik hati, lagilah rasa teruja nak pakai.

google
50ml / RM36




Biasanya kita dengar Celanser / Toner sahaja yang ada AHA + BHA kan? Tapi kali ini, Milk Peel Cream Mask istimewanya mengandungi AHA + BHA yang berfungsi untuk menghapuskan kulit mati dan pori-pori yang tersubat dalam kulit wajah. Kulit rasa lebih segar dan lebih lembut bila dah pakai Milk Peel Cream Mask tau. Rasa macam pakai scrub pula. Sekarang tiada alasan tak sempat pergi spa kerana kita sendiri boleh buat dekat rumah. Tak gitu?

See? Betapa creamy Milk Peel Cream Mask ini. Texture Milk Peel Cream Mask ini ibarat soft clay dimana lepas korang apply dekat muka, bila nak massage dia akan menjadi buih halus. Tak sampai 5 minit dia dah keluarkan bentuk buih. Nak tahu apa kelebihan soft clay ini tak? Soft Clay (Kaolin) ini berfungsi untuk menarik segala kotoran ataupun daki-daki yang tersumbat dalam pori-pori kulit wajah kita. Dah habis sental segala kotoran, milk protein extract yang kaya dengan vitamin pula bertugas untuk mengekalkan kesegaran dan kelembutan kulit wajah kita supaya kekal sihat.




Bagaimana Nak Pakai Milk Peel Cream Mask ini?

Pemakaian Milk Peel Cream Mask ini cukup mudah, hanya ratakan Milk Peel Cream Mask ini di setiapkan permukaan muka. Tunggu dalam masa 30 hingga 60 saat. Kemudiaan, bilas dengan air bersih dan rasai kesegarannya. Kulit rasa lebih lembut dan bersih sahaja lepas pakai Milk Peel Cream Mask ini tau. Kalau rasa mudi bolehlah pakai mask ini, pasti mood kembali cool gitu! Untuk pengetahuan korang, Milk Peel Cream Mask ini ibarat sheet mask. Kira boleh dipakai hari-hari gitu. Jadi, rajinkanlah diri anda membelai wajah anda sendiri untuk tampil menawan. 

Paling best texture Milk Peel Cream ini agak halus dan ringan membolehkan semua jenis kulit boleh memakaianya tak kisah kulit jenis combination, normal, sensitif semua boleh sental. Bagi mereka yang betul-betul ada masalah kulit aku nasihat pergi rujuk doktor terlebih dahulu sebelum nak pakai okay?


Nak rasa berbubble mask juga ke? Kalau nak bolehlah dapat Milk Peel Cream Mask ini boleh order di SINI. Agak-agak lepas ini, produk apa yang akan dikeluarkan oleh Althea? Alhamdulillah, kesemua produk keluaran Althea boleh masuk dengan kulit aku yang sensitif ini. 


Reading Time:

Sunday, 2 December 2018

Beauty Review: First Time Trying Out Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit
11:35 am1 Comments
Salam to all readers,

| First Time Trying Out Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit | Rasa lama juga tak berkongsi perihal kecantikan. Cantik ke kita? Off course la semua orang Tuhan dah ciptakan kecantikan tersendiri. Kali ini aku nak berkongsikan berkenaan sunblock/suncreen dibawa khas dari Althea sendiri. Setiap orang pasti mengetahui sunblock/suncreen ini WAJIB dipakai hari-hari untuk mengelakkan kulit kita kita terdedah dengan panahan Ultraviolet (UV). Aku pun baru sahaja berjinak-jinak pakai sunblock pada awal kemasukan universiti lagi sehinggalah sekarang. Memang kena biasakan pakai, tak kiralah keluar rumah ataupun tidak. Memang WAJIB pakai dan pastikan sunblock yang dipakai mempunyai SPF50++

Another beauty product review!

Produk ini dihantar kepada aku atas tujuan review memandangkan aku salah seorang Althea Angel. So, I'm super excited to give a honest review to uoalls based on my opinion. Sekiranya berminat nak cuba, pastikan check the ingredians, rujuk nasihat docor ataupun healthcare partitioner sebelum membeli bagi mengelakkan ketidaksesuaian dengan kulit muka kita. Ok? 

Kalau korang perasan barangan keluaran dari Althea semakin bertambah sekarang. Mana tidaknya, awal-awal haritu produk Cleanser dan moisturizer Althea. Kemudian loose powder, sekarang ini Suncreen pula, yang terbaru mask lepas ini.

Jom tengok, apa yang menarik ada dalam Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit kali ini?
>> Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA+++
>> Petal Velvet Powders 3 jenis iaitu #0 (Translucent), #23 (Warm Beige) and #Pink Lavender
>> Althea Hologram Pouch

Fall in love sangat dengan Petal Velvet Sunway Sunscreen Kit ini sebab overall warna pink. My favourite colour! 

Apa yang menarik dengan Petal Velvet Sunaway Sunscreen?

Petal Velvet Sunaway Sunscreen | 55ml | RM43.00

Petal Velvet Sunaway Sunscreen ini diperkaya dengan Damask Rose yang berfungsi untuk melembapkan dan melicinkan kulit wajah. Aku tak pernah lagi dengar tentang Damask Rose ini lagi, adakah aku tertinggal keretapi? Sumber dari google mengatakan Damask Rose ini bagus kerana ia kaya dengan vitamin dimana ia membolehkan menyerap terus ke dalam kulit sekaligus bagi glowing dekat kulit wajah. Bau Petal Velvet Sunaway Suncreen ini agak menenangkan dan berbau aroma Rose. 

Bagaimana Cara Untuk Memakai Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen?

Cukup mudah, sama macam sunblock/suncreen jenama lain cara pemakaiannya. Pakai sahaja Petal Velvet Sunaway Suncreen sebagai last step dalam rutin kecantikkan. Just dap dap sahaja dekat muka.

 Waktu-waktu macam ini banyak pula jerawat berternak dekat muka. Arghhh..

 Penuh screen kamera dengan muka sendiri. See! Muka nampak fresh gila lepas apply sunaway suncreen. Pink2 gituew..


Sunaway Suncreen ini cukup bagus digunakan untuk rutin harian kecantikkan, amat sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif. Jangan lupa shake terlebih dahulu sebelum apply. Lepas dah apply tunggu dalam 15 minit baru keluar, bagi ia meresap menyeluruh ke dalam kulit wajah! Texture suncreen ini agak cair dan kalau tekan sikit dah mengalir banyak. Lama-lama pakai dah mulai pekat.


Yang bestnya, lepas apply kulit wajah jadi lebih cerah dari sebelumnya. Tapi taklah terlalu ketara boleh blend lagi dengan warna kulit kita sendiri. Sekaligus, ia tidak sama sekali menyebabkan kulit wajah kita bercapuk. Malah, kulit wajah lebih bertenaga dan sihat gituewww. 


Aku cadangkan korang bawa sahaja Petal Velvet Sunaway Suncreen ini ke mana sahaja. Jadi senang sikit, untuk apply semula selepas 2 3 jam lepas menggunakannya. 

Apa Keistimewaan Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen dengan Jenama Lain?
Antara 2 point penting yang aku nampak dalam Petal Velvet Sunway Suncreen ini adalah;

Micro Powder Barrier: Kandungan particel micro (kecil & halus) yang terdapat pada suncreen bertindak untuk menyerap lebihan minyak yang terhasil pada kulit kita. Maka, kulit wajah jadi lebih bersih dan lebih halus. Plus, hyaluronic acid membantu melembabkan dan menghidrat jauh ke dalam kulit.

Advanced Non-Chemical UV Filter: Apply sahaja Sunaway Suncreen ini secara menyeluruh dan korang akan nampak sendiri perbezaannya. Nampak lebih cerah tapi tidak terlalu ketara dan ia tidak sama sekali meninggalkan kesan campuk dekat kulit wajah kita. Inilah fungsi advanced non-chemical UV filter di mana ia dihasilkan dengan transparent formula.

Petal Velvet Powder

Petal Velvet Pwder ini terdiri daripada 3 jenis shades iaitu #0 (Translucent), #23 Warm Beige) #Pink Lavender. Ketiga-tiga jenis ini memang best dan boleh blend dengan jenis skin. Korang mesti beli!

 #0 Translucent | RM16
 #23 Warm Beige | RM16
#Pink Lavender | RM17

Ketiga-tiga shade loose powder ini best gila. Senang blend dengan semua jenis kulit. Bila pakai pakai je, kulit jadi pink2 gituew. Kalau sebelum ini kulit muka macam jalan tar, lepas apply tiba-tiba jadi rata, mulus je. hahahaha.. Bolehlah beli mana-mana shade, nak buat keluar pergi mana-mana pun senang, sebab bekas dia comel sangat!

Apa-apa pun, texture & konbinasi Petal Velvet Sunaway Suncreen dan Petal Velvet Loose Powder ini memang aku suka. Memang tak lengkap rutin aku kalau barangan keluaran Althea ini takde. Kalau dapat salah satu shade loose powder pun dah cukup mengembirakan hati. Yang pasti kesemua produk Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit ini amat sesuai dengan skin aku sekarang tambah-tambah kulit wajah aku ini yang jenis sensitif.

Kalau berminat untuk mencubanya, aku syorkan korang GRAB sahaja Petal Althea Petal Sunaway Suncreen Set kerana ianya jauh lebih murah kalau beli satu satu. Harga asal RM59.00 kalau beli set dapat pula tolak 10% diskaun  jadi RM53.10 sahaja. Murah kan?

Untuk makluman lanjut boleh layari;

Instagram: @altheakorea

Thank you for reading!
Reading Time: