Sunday, 29 April 2018

The Butterfly Project Malaysia turns 5 | Unicorn Birthday Party

Salam to all readers,

Siapa sangka pejam celik-pejam celik The Butterfly Project Malaysia telah cecah usia yang ke 5 tahun. Aku rasa sangat bertuah menjadi salah seorang ahli komuniti Butterfly Project Malaysia dan masih baru lagi dalah komuniti ini. Aku mula aktif sertai Butterfly Project bermula awal tahun ini dan apa yang aku boleh katakan komuniti ini sangat fun tambahan positive vibes mengelilingi diri kita. Banyak aktiviti menarik dan perkongsian berguna yang aku dapat sertai The Butterfly Project Malaysia ini.


Aku juga rasa sangat bertuah kerana dijemput untuk menyambut ulangtahun The Butterfly Project yang ke-5 bagi tahun 2018. Birthday Butterfly Project kali ini membawa konsep "Unicorn Party". Bila nampak tema ini terus aku blur, tak tahu nak pakai baju apa. Mujur ada kakak office yang up to date dengan fashion bagi advise dekat aku pakai baju gini. Orang lain punya struggle datang menggayakan pelbagai jenis unicorn, ada yang DIY sendiri tu. Perghh.. memang tabik la. Aku pula berusaha cari unicorn atas kepala untuk mengikut tema. Nasib baik tempah last minutes boleh terus dapat sampai office.


 Kredit foto: Eros

THE FOOD

 Birthday cake The Butterfly Project Malaysia turns 5


The cute cup cake

AKTIVITI

Jom tengok apa benda menarik berlaku di acara ulangtahun Butterfly Project yang ke-5 kali ini.

 Kredit foto: Eros

Bertempatkan Wondermilk Cafe,pada 1 April 2018 berlangsungnya majlis sambutan ulangtahun Butterfly Project yang ke-5. Bermula jam 3 sehinggalah jam 5.00 petang kami menghabiskan masa bersama dengan aktivti yang menarik. Antaranya;

Photobooth/ Boomerang PhotoBox


Khas dari GNG Studiobooth

Tidak lengkap kalau tiada ruang bergambar kan? Siapa sangka, ulangtahun Butterfly Project kali ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran photobooth dari GNG StudioBooth. Terima kasih kerana menyediakan perkhidmatan bergambar yang sangat awesome. Paling menarik sekali, GNG Studiobooth ini membawa satu kelainan sedikit di mana kita berpeluang membuat boomerang sekali (gambar bergerak). Menarik kan? Belum pernah ada lagi photobooth macam ini.

Dengan kualiti gambar yang cukup memukau membuatkan aku jatuh cinta. Paling best sekali, GNG Studiobooth ini menggunakan "high quality printout glossy paper" dimana ianya kalis air dan anti-fingerprint. Kalau berminat nak guna service GNG Studiobooth ini boleh terus layari  website www.gngstudiobooth.com ataupun facebook di www.facebook.com/gngstudiobooth


FRESH FLOWER
 Selepas selesai sesi bergambar, aku terus ke bahagian Flower Bar dari Everyday Flower.

Aktiviti ini buat orang rambang mata, mana taknya setiap orang diberi pilihan untuk memilih dua jenis bunga sahaja. Semua cantik-cantik belaka bunganya. Dalam 10 minit jugalah nak membuat pilihan untuk capai bunga yang berkenan di hati. Alih-alih aku memilih kuntuman bunga warna purple cair dengan gabungan bunga warna putih. Jadi warna pastel gitu. Untuk melihat koleksi bunga segar korang boleh terjah sini  https://www.facebook.com/everydayflowersmy



 Tak lengkap rasanya bila sambut birthday party takde belon kan? Birthday kali ini turut dimeriahkan lagi dengan kehadiran belon yang unik khas dari Brrloon. Cakap sahaja nak jenis belon macam mana semua ada, nak dekorasi sendiri, helium belon, auto- inflate colouring belon, ballon arches semua ada!

 Dah selesai aktiviti memilih bunga, aku terus tuju pada aktiviti auto-inflate colouring brrloon ini. Best gila! Warna, shake a few minutes terus jadi belon. Unik kan? Jangan lupa layari website mereka di http://www.brrrloon.com/ atau laman facebook di https://www.facebook.com/brrrloon

``

MEET AND GREAT NEW PEOPLE




Tahniah the top 3 Unicorn dress up berjaya memenangi produk Trollbeads, see betapa struggle mereka DIY sendiri tu. Di sini aku berpeluang berkenalan dengan kenalan baru. Semua ramah dan tak lokek ilmu. Tiada langsung yang berlagak diva, masing-masing have fun menyambut ulangtahun Butterfly Project yang ke-5 kali ini.

UNICORN BAG
 The cute bag. Cuba teka apa ada dekat dalam.

Lambakan produk kecantikan yang berjenama, sponsor khas dari;

NYX Cosmetics Malaysia
Vivid Brights Eyeliner (Blossom) RM30 https://bit.ly/2yx3YZp
Lip Of the Day Liquid Lip Liner (Cherished) RM35 https://bit.ly/2Jewlin
*Available at NYX Stores & online retailers.
Site: www.nyxcosmetics.com
FB: https://www.facebook.com/nyxcosmeticsmalaysia

Koji Dolly-Wink's Eyelashes *LATEST LAUNCH*
No.28 LOVELY GIRL https://bit.ly/2J7v64F
No.29 PURE DOLLY https://bit.ly/2pZqBjT
No.30 CHIFFON NUDE https://bit.ly/2pYerrr
No.31 AIRY DOLL https://bit.ly/2IiHjSL
Price: RM58.90
*Available at selected stores e.g Watsons & Sasa Malaysia.

Wanderlust Things
Unicorn Necklace RM14.90 https://bit.ly/2Im6Avq
*Available on www.wanderlustthings.com
FB: https://www.facebook.com/wanderlustthingsshop

Dear Beaute (Japan)
Himawari Hair Care Samples https://bit.ly/2uDZMHn
*Available at selected stored e.g Watsons & Sasa Malaysia.

50GRAM
Unicorn Mugs RM39.90 https://50gram.com.my/product/unicorn-mug/
*Available on 50gram.com.my
FB: www.facebook.com/50grammalaysia/

 PRODUK BELIF 
Set penjagaan wajah dari Belif! 

Sebelum menutup tirai, aku ingin mengucapkan sekali lagi Happy Birthday The Butterfly Project. The Buterfly Project turns 5. Semoga terus sukses dan jayakan banyak lagi aktiviti menarik buat kami. Ucapan tahniah buat Tammy or Mamasan sekaligus team The Butterfly Project yang bertungkus lumus menjayakan party ini. Tahniah sekali lagi!

Kredit foto by Eros!

Ada peluang, jumpa lagi!

Thanks you for reading!


Read More»

Saturday, 28 April 2018

Beauty Review: Althea Bare Essential

Salam to all readers,

Orang kata nak cantik kena rajin, rajin manjakan diri sendiri untuk tampil menawan. Aku pula jenis terlebih rajin nak membelai diri, masa rajin baru pakai kalau datang malasnya satu hapa pun aku tak pakai. Mana taknya, pencuci muka, toner, krim malam, krim siang, sunblocknya lagi. Macam-macam kena pakai untuk memastikan kulit sihat dan menawan. Aku bab pilih produk memang teliti memandangkan kulit aku memang jenis sensitif. Salah pakai memanglah naik merah-merah. Tak sangka pula, baru-baru ini Althea hadir dengan set penjagaan wajah terbaru hanya semudah 3 step sahaja iaitu set penjagaan wajah Althea Bare Essential.

google

Kalau korang nak tahu, Althea Bare Essential ini merupakan set penjagaan wajah yang pertama dari Althea selepas mendapat feedback positive dari Althea Petal Velvet Powder. Menariknya, Althea Bare Essential ini hadir dengan 3 item sahaja, jadi jimat masa dan kos perbelanjaan gitu. Kalau diikutkan skincare lain, macam-macam kena tempek dekat muka. Pencuci muka, toner, krim pelembab, sunblock, make up nya lagi. Macam-macam nak ditempek bagi cantik. Cantik ke?

  • Contour Cleanser
  • Primer Water
  • Fixer Cream
Memandangkan aku jenis kulit sensitif, aku memang tak berani nak pakai produk skincare tak tentu arah, akan tetapi produk dari Althea yang memang sememangnya original dari KOREA memang aku tak ragui untuk mencuba. Tambah-tambah dengan keluaran produk penjagaan wajah terbaru iaitu Althea Bare Essential yang dijamin hypolergenic. Sesuai digunapakai setiap jenis kulit termasuk kulit sensitif.

Contour Cleanser (150g RM23.00)

google
Althea Contour Cleanser didatangkan dalam bentuk tiub dan isi dalamnya agak padat. Senang nak pakai, sekali picit dah keluar isinya. Kalau ditengokkan direction pada bahagian belakang memang sepatah haram tak faham, kalau nak tahu apa yang dimaksudkan boleh terus ke laman web Althea untuk info lanjut.

Untuk penggunaan set penjagaan wajah Althea Bare Essential kita harus mencuci muka terlebih dahulu dengan menggunakan Contour Cleanser. Kalau korang nak tahu, tekstur cleanser ini agak pekat dan berat, picit sikit sahaja sudah memadai. Cuci dari dagu, naik ke pipi, dahi, hidung, dan seluruh muka (urut perlahan-lahan). 

Tekstur cleanser ini memang nampak pekat, tapi bila campur dengan air lembut sahaja dipakai. Menariknya, Contour Cleanser ini jenis foam halus dan kaya dengan micro capsules yang menjamin cucian muka lebih mendalam, boleh buang segala kotoran degil dalam liang pori.

Bukan itu sahaja, kalau pakai Contour Cleanser ini dengan penuh konsisten dapat membantu kuruskan muka kepada bentuk V-Shape. Kau mampu? Bila bilas sahaja muka dengan air bersih, terasa kesegaran, kulit muka lebih lembut dan rasa effect cooling gitu. Apa yang aku suka mengenai Contour Cleanser ini kerana ia terkandung dengan ekstrak ice plant dan juga lemon myrtle malah bau wangian pencuci muka ini pun memang sedap. 

Primer Water (200ml RM43.00)

Selepas dah selesai mencuci muka, baru boleh apply Althea Primer Water ini. Packagingnya memang super duper cantik dan tampak elegan kau! Penutup botolnya pun ada logo Althea. Toner + Primer bergabung menjadi satu, jimat masa. Paling best sekali, cara penggunaannya hanya perlu dap-dap dengan jari sahaja, tak perlu bazir duit beli kapas.

Althea Primer Water ini lebih jernih dan tidak sama dengan toner jenama lain di luar sana. Sekali pandang macam air minuman. Ialah lebih mudah diserap dan tak merasa melekit langsung. Primer Water didatangkan dari Snow Lotus, baunya pun sedap (mild). Menariknya, Primer Water ini dihasilkan dengan dewdrop technology (Macro Fluidic Dispersion Technology). Aku pakai berdouble dap dap lagi, memandangkan bau harumannya sedap sekali rasa nyaman sahaja bila dioles pada kulit wajah.

Pada mereka yang ada anak kecik, sila pastikan korang letak benda alah ini di tempat yang tinggi. Takut diminum pula nanti. Sekali pandang dah serupa botol air. 


Fixer Cream (50g RM50.00)


Bila dah selesai cuci muka, pakai toner primer water barulah apply Fixer Cream ini. Fixer Cream ini telah diuji secara klinikal dan hypoallergenic. Mula-mula pakai aku calit sikit sahaja memandangkan tekstur Fixer cream ini agak pekat dan melekit. Rupa-rupanya, tak sampai 5 min pakai rasa melekit tu pun hilang dan kulit wajah rasa lebih lembut dan halus sahaja dengan memakai fixer cream ini.

Bertambah lagi suka aku memakai fixer cream adalah disebabkan baunya yang nyaman dan diperkayakan dengan wild green tea & baobab tree. Tak mustahil, lepas ini kulit wajah aku lebih mulus dan garis halus pun makin berkurangan. 

google
Kini rutin harian penjagaan kulit wajah lebih mudah dengan adanya set Althea Bare Essential ini. Pada mereka yang membeli set penjagaan wajah Althea Bare Essential ini akan menikmati promosi sebanyak 10% dan boleh dapat cermin limited edition dari Althea tau. Alhamdulillah, diam tak diam hampir seminggu lebih jugalah konsisten memakai set penjagaan wajah Althea Bare Essential ini. Step nak pakai pun cukup mudah dan tak banyak. Nak dapatkan hasil yang positif, kenalah konsisten memakainya. Tak gitu?

Bagi mereka yang nak merasa pakai Althea Bare Essential ini jangan lupa sertai contest di Official instagram aku sendiri tau. Search sahaja nama aku @azwarsyuhada. Pasti jumpa punya! 

Apa tunggu lagi? Jom cantik bersama, lau korang berminat untuk membeli set penjagaan wajah Althea Bare Essential ini boleh dapatkannya menerusi laman web www.althea.kr #AltheaKorea #AltheaBE #AltheaBareEssentials #BareEssentials

Thanks you for reading!

Read More»

Sunday, 22 April 2018

Food Review: The BEST Nasi Lemak Cajun at Just Seafood, Sunway Giza Mall

Salam to all readers,

Siapa sini suka makan nasi lemak? Kalau nak tahu, nasi lemak merupakan salah satu makanan favourite aku. Asal balik rumah je, pasti aku suruh mak aku buatkan nasi lemak. Biasanya hidangan nasi lemak selalu dijamah pada waktu pagi sahaja, tapi zaman sekarang dah berubah tak kira pagi, tengahari mahupun malam orang still menjamah nasi lemak. Hebat kan, penangan nasi lemak di negara kita?

Biasanya, nasi lemak yang kita selalu makan hanya berlaukkan telor, sambal, timun, ikan bilis dan juga kacang tanah kan? Kali ini, wujud pula satu variasi baru di mana nasi lemaknya dihidangkan bersama makanan laut yang enak lagi segar. 

Aku pun pertama kali merasa nasi lemak yang dihidangkan bersama makanan laut. Bagi yang belum pernah merasai nasi lemak beserta makanan laut, apa kata korang cuba Nasi Lemak Cajun yang boleh di dapati di Just Seafood, Sunway Giza. Sebelum ini, ada je Just Seafood menawarkan Nasi Lemak Cajun ini tapi amatlah terhad. Atas permintaan ramai, Just Seafood keluarkan kembali hidangan Nasi Lemak Cajun ini.

Jangan lepaskan peluang rasai Nasi Lemak Cajun, Just Seafood!

Harga Nasi Lemak Cajun di Just Seafood, Sunway Giza Mall
Tawaran harga Nasi Lemak Cajun di Just Seafood;

  • RM119 (2 Pax)
  • RM219 (4 Pax)
  • RM429 (8 Pax)
Macam-macam korang boleh makan dekat sini kerana setiap hidangan Nasi Lemak Cajun ini disertakan dengan pelbagai jenis makanan laut seperti kepah, ketam besar, kerang, udang spesis baya lengan, sotong dan juga kupang. Turut disertakan sekali nasi lemak dengan ikan bilis, kacang, kentang dan juga lobak. Sedap wei!!



Malah, korang juga berpeluang untuk Add-On menu;

  • Petai: RM8
  • Broccoli: RM10
  • Sotong Kembang: RM10 (150g)
  • Siput Sedut: RM10 (300g)
  • Kerang: RM10 (300g)
Memang padu Nasi Lemak Cajun di Just Seafood ini, sekali suap pasti nak lagi. Andai kata nak repeat nasi sepingan lagi pun boleh, panggil sahaja staff Just Seafood. Kalau tak reti kopek ketam? Jangan risaulah, panggil sahaja mana-mana staff Just Seafood, nanti mereka akan bantu anda pecahkan kulit ketam yang korang teringin nak makan. Kalau patahkan guna gigi, potensi nak rongak pula tinggi. Jadi, buatlah pilihan yang bijak.

Nasi Lemak Udang Karang/ Udang Galah
Kalau rasa nak tukar selera, boleh juga cuba CHEEZY nasi lemak udang karang atau udang galah ini.

Hidangannya pun dah nampak menyelerakan, masuk mulut apatah lagi kan?

Kalau nak rasai keenakan nasi lemak udang karang atau udang galah ini bolehlah kunjungi Just Seafood, Sunway Giza Mall. Untuk pengetahuan korang semua, hidangan nasi lemak udang karang atau udang galah ini hanya available pada pukul 12.00 tengahari hingga 5.00 petang setiap hari. 


Muka bahagia aku bila dapat makan. Tambah-tambah aku memang kaki makan makanan laut.


Kalau korang nak tahu, makanan laut yang dihidangkan di sini terdapat dalam pelbagai variasi perisa. Dalam banyak-banyak variasi aku paling suka Golden Salted Egg Sauce Seafood. Keenakan telur masin leleh, memang padu bila dijamah dengan nasi lemak.

Bukan itu sahaja, korang juga boleh turut rasai menu terbaru mereka iaitu Creamy Durian Sauce Seafood. Menu terbaru makanan laut bersama sos terbaru berperisa durian yang boleh didapati hanya di Just Seafood bermula 15 April 2018.

Siapa yang kaki makan durian, bolehlah rasai menu terbaru Just Seafood ini!

Datang sini, jangan lupa rasai keenakan ais krim kelapa. Rasa serat kelapa campur pula dengan keranggupan biskut. Memang sedaplah rasanya!




Kalau korang nak tahu, restoran Just Seafood ini sudah mula beroperasi sejak tahun 2014 lagi dan ia dimiliki oleh Mr. Terence Ham. Aku first time berkunjung ke mari rasa nak datang lagi. Mana tidaknya, satu-satu restoran yang menawarkan hidangan nasi lemak berkonsepkan "Shell-Out". 

Usah was-was sekiranya ingin makan di sini, kerana ia dijamin "HALAL" dan untuk pengetahuan korang juga rata-rata pelanggan mereka terdiri daripada kaum melayu. Harus diragui lagikah?

Andai kata korang teringin nak rasai keenakan Nasi Lemak Cajun, Just Seafood bersama keluarga, sahabat handai mahupun rakan sekerja bolehlah datang ke;

Just Seafood
Alamat: A-9-G, Sunway Giza Mall, Jalan PJU 5/14, Dataran Sunway, Kota Damansara,
47810, Petaling Jaya, Malaysia.

Waktu Operasi : 12pm- 10.30pm (Isnin – Ahad)
No. Tel : 012-2290855 (Tempahan)

Facebook: Just Seafood
Instagram: Just Seafood

Thank you for reading!

Read More»

Saturday, 14 April 2018

Kelas Asas Fotografi di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur

Salam to all readers,

Sekarang macam-macam kemudahan ada, tak reti masak boleh masuk kelas masakan, tak reti cakap mandarin boleh ambil kelas bahasa, nak menyanyi boleh masuk kelas nyanyian, takde skills tangkap gambar boleh ambil kelas. Pendek kata, macam-macam adalah sekarang. Hanya perlu ada minat dan duit sahajalah sekarang. Kalau takde minat, kau habis beratus ringgit sekalipun, memang tak lut juga apa kau belajar. 

Baru-baru ini, aku ada ambil kelas asas fotografi di sekitar Kuala Lumpur. Dah lama sangat aku nak pergi, asyik tertangguh memanjang akhirnya dapat juga pergi. Tujuan aku hanya satu untuk belajar asas fotograpfi memandangkan aku kerap jugalah turun event. Sudah pasti nak hasilkan gambar yang menarik. Nama pun blogger, gambar tak lawa nanti kena kecam. Kebetulan aku memang ada camera jenis mirrorless ala-ala dslr. Sebelum-sebelum ini asal pergi makan mana-mana je, aku pasti minta tolong kawan aku tangkapkan gambar. Jadi, nak tak nak memang kena ambil inisiatif sendiri untuk pergi kelas asas fotografi jika ingin menghasilkan gambar yang berkualiti. 

Kelas asas fotografi yang aku pergi baru-baru ini adalah di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur. Dekat sini, korang akan diajar bagaimana untuk menguasai kamera dslr/ mirrorless, bagaimana cara nak guna, kenali butang-butang pada bahagian kamera dan perkara-perkara asas yang korang patut tahu bagaimana penjagaan kamera, serta bagaimana mengetahui exposure iaitu pencahayaan yang tepat bagi setiap gambar.

google
Zero skills? Jangan risau, datang je sini tuntut ilmu. Sungguhpun kelas asas fotographi di Alangraphy Studio ini hanya 3 jam sahaja tapi banyak juga input yang aku dapat. Baru hari ini aku tahu penggunaan ISO dalam kamera. Makin tinggi penggunaan ISO yang kita guna makin banyak bintik-bintik dalam gambar. Seelok-eloknya gunakan ISO350 hingga 400. Dalam kelas ini, macam-macam orang kau jumpa, ada yang datang sebab baru buka bisnes online, ada yang buat part time ambil gambar orang kawen, ada juga budak sekolah menengah yang betul-betul minat nak mendalami bidang fotografi. Dalam pada masa kita belajar, dapat jugalah kenalan baru.

Hampir 80% diajar secara praktikal. Gunalah sebaik-baik masa kau dekat sana untuk belajar mengenai asas fotografi, tak tahu tanya je lagi. Nasib baiklah, coach Syam ini tak lokek ilmu tanya banyak kali pun takpe tak pernah rasa jemu untuk berkongsi pengalaman. Benda utama yang perlu ada untuk belajar asas fotografi ini adalah "CHARACTER" fotografi itu sendiri. Sebagai contoh, nak tangkap gambar korporat lain caranya, nak tangkap gambar baby lain karakternya, kena menyesuaikan diri dalam segala aspek bagi orang selesa dengan kita. 

Bukan itu sahaja, dengan menghadiri kelas ini aku dah tahu cara bagaimana nak fokus pada satu objek belakang, depan, tengah dengan hanya 1 min sahaja. Yang pasti kena banyak praktis baru dapat menghasilkan gambar yang berkualiti.



Dah puas belajar tangkap gambar dalam studio, kita praktis dekat outdoor pula. Dekat sini, coach Syam ini akan ajar bagaimana untuk tangkap gambar kereta lalu. Banyak kali jugalah praktis baru menjadi. Untuk fokus kereta yang bergerak, kena setting siap-siap mutiple shoot. Dari jauh, kita dah kena follow kereta itu, makin dekat just "SHOOT". Tak sangka jugalah, aku dulu snap gambar memang ke laut angle nya. Sekarang, dah banyak belajar dari member pergi pula kelas asas fotografi di Alangraphy Studio ini makin improve jugalah skills aku sedikit sebanyak. Kalau dulu, pakai tangkap sahaja, sekarang dah tahu function butang-butang dekat camera ini tahulah sikit-sikit mana perlu di adjust.

Setiap peserta yang menghadiri kelas asas fotografi di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur akan mendapat sijil penghargaan belajar asas fotografi. Malah, kiteorang semua turut dibekalkan denan bekalan cd untuk belajar lebih lanjut lagi mengenai asas fotografi. Memang berbaloilah hadiri kelas ini. Dari tak buat apa hujung minggu, ada baiknya cari tempat tambah ilmu. Tak gitu?

Berminat untuk hadiri kelas asas fotografi di Alangraphy Studio?

Boleh terus hubungi owner Alangraphy Studio;

Instagram: @alangraphystudio
Whatsapp: 012-2094321

Thanks you for reading!

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com