Sunday, 22 April 2018

Food Review: The BEST Nasi Lemak Cajun at Just Seafood, Sunway Giza Mall

Salam to all readers,

Siapa sini suka makan nasi lemak? Kalau nak tahu, nasi lemak merupakan salah satu makanan favourite aku. Asal balik rumah je, pasti aku suruh mak aku buatkan nasi lemak. Biasanya hidangan nasi lemak selalu dijamah pada waktu pagi sahaja, tapi zaman sekarang dah berubah tak kira pagi, tengahari mahupun malam orang still menjamah nasi lemak. Hebat kan, penangan nasi lemak di negara kita?

Biasanya, nasi lemak yang kita selalu makan hanya berlaukkan telor, sambal, timun, ikan bilis dan juga kacang tanah kan? Kali ini, wujud pula satu variasi baru di mana nasi lemaknya dihidangkan bersama makanan laut yang enak lagi segar. 

Aku pun pertama kali merasa nasi lemak yang dihidangkan bersama makanan laut. Bagi yang belum pernah merasai nasi lemak beserta makanan laut, apa kata korang cuba Nasi Lemak Cajun yang boleh di dapati di Just Seafood, Sunway Giza. Sebelum ini, ada je Just Seafood menawarkan Nasi Lemak Cajun ini tapi amatlah terhad. Atas permintaan ramai, Just Seafood keluarkan kembali hidangan Nasi Lemak Cajun ini.

Jangan lepaskan peluang rasai Nasi Lemak Cajun, Just Seafood!

Harga Nasi Lemak Cajun di Just Seafood, Sunway Giza Mall
Tawaran harga Nasi Lemak Cajun di Just Seafood;

  • RM119 (2 Pax)
  • RM219 (4 Pax)
  • RM429 (8 Pax)
Macam-macam korang boleh makan dekat sini kerana setiap hidangan Nasi Lemak Cajun ini disertakan dengan pelbagai jenis makanan laut seperti kepah, ketam besar, kerang, udang spesis baya lengan, sotong dan juga kupang. Turut disertakan sekali nasi lemak dengan ikan bilis, kacang, kentang dan juga lobak. Sedap wei!!



Malah, korang juga berpeluang untuk Add-On menu;

  • Petai: RM8
  • Broccoli: RM10
  • Sotong Kembang: RM10 (150g)
  • Siput Sedut: RM10 (300g)
  • Kerang: RM10 (300g)
Memang padu Nasi Lemak Cajun di Just Seafood ini, sekali suap pasti nak lagi. Andai kata nak repeat nasi sepingan lagi pun boleh, panggil sahaja staff Just Seafood. Kalau tak reti kopek ketam? Jangan risaulah, panggil sahaja mana-mana staff Just Seafood, nanti mereka akan bantu anda pecahkan kulit ketam yang korang teringin nak makan. Kalau patahkan guna gigi, potensi nak rongak pula tinggi. Jadi, buatlah pilihan yang bijak.

Nasi Lemak Udang Karang/ Udang Galah
Kalau rasa nak tukar selera, boleh juga cuba CHEEZY nasi lemak udang karang atau udang galah ini.

Hidangannya pun dah nampak menyelerakan, masuk mulut apatah lagi kan?

Kalau nak rasai keenakan nasi lemak udang karang atau udang galah ini bolehlah kunjungi Just Seafood, Sunway Giza Mall. Untuk pengetahuan korang semua, hidangan nasi lemak udang karang atau udang galah ini hanya available pada pukul 12.00 tengahari hingga 5.00 petang setiap hari. 


Muka bahagia aku bila dapat makan. Tambah-tambah aku memang kaki makan makanan laut.


Kalau korang nak tahu, makanan laut yang dihidangkan di sini terdapat dalam pelbagai variasi perisa. Dalam banyak-banyak variasi aku paling suka Golden Salted Egg Sauce Seafood. Keenakan telur masin leleh, memang padu bila dijamah dengan nasi lemak.

Bukan itu sahaja, korang juga boleh turut rasai menu terbaru mereka iaitu Creamy Durian Sauce Seafood. Menu terbaru makanan laut bersama sos terbaru berperisa durian yang boleh didapati hanya di Just Seafood bermula 15 April 2018.

Siapa yang kaki makan durian, bolehlah rasai menu terbaru Just Seafood ini!

Datang sini, jangan lupa rasai keenakan ais krim kelapa. Rasa serat kelapa campur pula dengan keranggupan biskut. Memang sedaplah rasanya!




Kalau korang nak tahu, restoran Just Seafood ini sudah mula beroperasi sejak tahun 2014 lagi dan ia dimiliki oleh Mr. Terence Ham. Aku first time berkunjung ke mari rasa nak datang lagi. Mana tidaknya, satu-satu restoran yang menawarkan hidangan nasi lemak berkonsepkan "Shell-Out". 

Usah was-was sekiranya ingin makan di sini, kerana ia dijamin "HALAL" dan untuk pengetahuan korang juga rata-rata pelanggan mereka terdiri daripada kaum melayu. Harus diragui lagikah?

Andai kata korang teringin nak rasai keenakan Nasi Lemak Cajun, Just Seafood bersama keluarga, sahabat handai mahupun rakan sekerja bolehlah datang ke;

Just Seafood
Alamat: A-9-G, Sunway Giza Mall, Jalan PJU 5/14, Dataran Sunway, Kota Damansara,
47810, Petaling Jaya, Malaysia.

Waktu Operasi : 12pm- 10.30pm (Isnin – Ahad)
No. Tel : 012-2290855 (Tempahan)

Facebook: Just Seafood
Instagram: Just Seafood

Thank you for reading!

Read More»

Saturday, 14 April 2018

Kelas Asas Fotografi di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur

Salam to all readers,

Sekarang macam-macam kemudahan ada, tak reti masak boleh masuk kelas masakan, tak reti cakap mandarin boleh ambil kelas bahasa, nak menyanyi boleh masuk kelas nyanyian, takde skills tangkap gambar boleh ambil kelas. Pendek kata, macam-macam adalah sekarang. Hanya perlu ada minat dan duit sahajalah sekarang. Kalau takde minat, kau habis beratus ringgit sekalipun, memang tak lut juga apa kau belajar. 

Baru-baru ini, aku ada ambil kelas asas fotografi di sekitar Kuala Lumpur. Dah lama sangat aku nak pergi, asyik tertangguh memanjang akhirnya dapat juga pergi. Tujuan aku hanya satu untuk belajar asas fotograpfi memandangkan aku kerap jugalah turun event. Sudah pasti nak hasilkan gambar yang menarik. Nama pun blogger, gambar tak lawa nanti kena kecam. Kebetulan aku memang ada camera jenis mirrorless ala-ala dslr. Sebelum-sebelum ini asal pergi makan mana-mana je, aku pasti minta tolong kawan aku tangkapkan gambar. Jadi, nak tak nak memang kena ambil inisiatif sendiri untuk pergi kelas asas fotografi jika ingin menghasilkan gambar yang berkualiti. 

Kelas asas fotografi yang aku pergi baru-baru ini adalah di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur. Dekat sini, korang akan diajar bagaimana untuk menguasai kamera dslr/ mirrorless, bagaimana cara nak guna, kenali butang-butang pada bahagian kamera dan perkara-perkara asas yang korang patut tahu bagaimana penjagaan kamera, serta bagaimana mengetahui exposure iaitu pencahayaan yang tepat bagi setiap gambar.

google
Zero skills? Jangan risau, datang je sini tuntut ilmu. Sungguhpun kelas asas fotographi di Alangraphy Studio ini hanya 3 jam sahaja tapi banyak juga input yang aku dapat. Baru hari ini aku tahu penggunaan ISO dalam kamera. Makin tinggi penggunaan ISO yang kita guna makin banyak bintik-bintik dalam gambar. Seelok-eloknya gunakan ISO350 hingga 400. Dalam kelas ini, macam-macam orang kau jumpa, ada yang datang sebab baru buka bisnes online, ada yang buat part time ambil gambar orang kawen, ada juga budak sekolah menengah yang betul-betul minat nak mendalami bidang fotografi. Dalam pada masa kita belajar, dapat jugalah kenalan baru.

Hampir 80% diajar secara praktikal. Gunalah sebaik-baik masa kau dekat sana untuk belajar mengenai asas fotografi, tak tahu tanya je lagi. Nasib baiklah, coach Syam ini tak lokek ilmu tanya banyak kali pun takpe tak pernah rasa jemu untuk berkongsi pengalaman. Benda utama yang perlu ada untuk belajar asas fotografi ini adalah "CHARACTER" fotografi itu sendiri. Sebagai contoh, nak tangkap gambar korporat lain caranya, nak tangkap gambar baby lain karakternya, kena menyesuaikan diri dalam segala aspek bagi orang selesa dengan kita. 

Bukan itu sahaja, dengan menghadiri kelas ini aku dah tahu cara bagaimana nak fokus pada satu objek belakang, depan, tengah dengan hanya 1 min sahaja. Yang pasti kena banyak praktis baru dapat menghasilkan gambar yang berkualiti.



Dah puas belajar tangkap gambar dalam studio, kita praktis dekat outdoor pula. Dekat sini, coach Syam ini akan ajar bagaimana untuk tangkap gambar kereta lalu. Banyak kali jugalah praktis baru menjadi. Untuk fokus kereta yang bergerak, kena setting siap-siap mutiple shoot. Dari jauh, kita dah kena follow kereta itu, makin dekat just "SHOOT". Tak sangka jugalah, aku dulu snap gambar memang ke laut angle nya. Sekarang, dah banyak belajar dari member pergi pula kelas asas fotografi di Alangraphy Studio ini makin improve jugalah skills aku sedikit sebanyak. Kalau dulu, pakai tangkap sahaja, sekarang dah tahu function butang-butang dekat camera ini tahulah sikit-sikit mana perlu di adjust.

Setiap peserta yang menghadiri kelas asas fotografi di Alangraphy Studio, Kuala Lumpur akan mendapat sijil penghargaan belajar asas fotografi. Malah, kiteorang semua turut dibekalkan denan bekalan cd untuk belajar lebih lanjut lagi mengenai asas fotografi. Memang berbaloilah hadiri kelas ini. Dari tak buat apa hujung minggu, ada baiknya cari tempat tambah ilmu. Tak gitu?

Berminat untuk hadiri kelas asas fotografi di Alangraphy Studio?

Boleh terus hubungi owner Alangraphy Studio;

Instagram: @alangraphystudio
Whatsapp: 012-2094321

Thanks you for reading!

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com