Monday, 26 March 2018

SURYA CHOLOROPHYLL WATER- Menjadikan Kulit Cantik Berseri Tanpa Pengambilan Sayur

Salam to all readers,

Korang perasan tak bila tengok cerita korea, mereka kerap kali minum herba. Kebanyakan herba yang mereka hidangkan tu semua untuk mengekalkan tenaga. Kalau layan cerita sinetron pula mereka lebih gemar makan jamu.  Hari ni kalau diikutkan memang banyak supplemet dijual secara online atau paling mudah dipasaraya akan tetapi kita harus waspada jangan termakan tiruan punya. 

Kalau diikutkan, kita boleh sahaja jaga kecantikan dengan mengamalkan pemakanan gaya hidup sihat seperti lebihkan makan buah-buahan dan juga sayur-sayuran. Namun apakan daya, berapa kerat sangat di kalangan kita semua gemar makan sayur. Jangan kata budak kecik, orang dewasa pun liat nak makan sayur. Kalau makan nasi dipenuhi sayur, sayur tu pun dah disiapkan asingkan dekat tepi pinggan kalau boleh. Sungguhpun, semua orang tahu akan buahan-buahan dan sayur-sayuran amat kaya dengan sumber vitamin dan membantu mengekalkan tenaga.


Aku sendiri akui yang aku liat makan sayur. Hanya sayur tertentu sahaja aku makan tu pun kalau mak aku yang masak. Bila balik rumah sewa, jangan kata sayur, nasi pun aku tak berapa nak sentuh. Waktu makan betul-betul aku pun waktu lunch semata-mata. Jelas dan nyata, peratusan aku makan sayur dalam menu seharian amatlah kurang. Kalau nak tahu, khasiat sayuran hijau yang baik untuk mengekalkan tenaga tubuh badan adalah sayuran hijau yang mengandungi zat klorofil. Kini, terdapat satu lagi produk minuman kecantikan yang dirumus khas dengan khasiat klorofil iaitu Surya Cholorophyll. Jom ketahui apa yang menarik mengenai Surya Cholorophyll untuk kesihatan dan juga kecantikan kulit wajah.

google
SURYA CHOLOROPHYLL WATER- Kaya dengan khasiat klorofil untuk kecantikan kulit wajah

Bagi mereka yang lahir pada 1990-an seperti aku, pasti pernah merasa minuman berwarna hijau yang diberikan oleh mak-mak masing-masing sebelum pergi ke sekolah. Ini sahajalah salah satu cara, dimana mak-mak ingin memastikananak-anak mereka mendapatkan khasiat sayuran hijau. Memandangkan, kebanyakan anak kecil tidak suka makan sayur-sayuran. Siapa sini tak gemar makan sayur? Cepat mengaku. hehehe....

Jom scroll lagi, untuk ketahui apa khasiat dan keperluan klorofil dalam kesihatan badan kita, dan mengapa pentingnya khasiat klorofil ini pada kesihatan dalaman badan. Nak tahu, jom baca lagi!


google
Klorofil amat baik untuk kesihatan dalaman badan kerana ia;

1) Kaya dengan Antioksiden yang tinggi, sekaligus membantu meneutralkan toksin dalam darah kita.

2) Baik untuk detox hati

3) Membantu meningkatkan kesihatan kulit yang lebih baik. Baik untuk kulit jerawat dan kusam.

4) Klorofil juga umpama deodoran semulajadi yang membantu menentang bau badan dan nafas berbau.

5) Klorofil adalah alkali yang semulajadi, membantu mengawal selera makan dan masalah penghadaman.

Inilah antara khasiat klorofil waktu ini yang kita sendiri boleh perolehi dengan hanya mengamalkan minuman Surya Cholorophyll Water setiap hari. Best kan?

Apa keistimewaan Surya Cholorophyll Water ini?



Seperti yang semua orang tahu, sayuran hijau yang mengandungi ekstrak klorofil ini tidak sedap untuk dimakan, kerana ia berasa pahit dan sangat tawar untuk ditelan. Justeru, Surya Cholorophyll mengambil langkah untuk mengeluarkan satu formulasi baharu dengan mewujudkan satu minuman kesihatan yang enak tetapi masih mengekalkan khasiat kandungan klorofil di dalamnya. Menariknya, Surya Cholorophyll ini diformulasikan dengan penambahan ekstrak, jus, dan perasa dua buah-buahan yang tidak menghilangkan kandungan kloofil dalamnya. Surya Cholorophyll ini hadir dalam 2 variasi iaitu satu perisa buah Laici dan satu lagi buah Peach.

Apa yang aku suka mengenai Surya Cholorophyll ini adalah kerana ia mengandungi ekstrak dari Mulberry yang diketahui umum ia bebas dari pesticide. Di mana, ia mengandungi alkali yang baik untuk penghadaman dalaman dan mmbersihkan serta memberikan kesihatan kulit lebih bersinar. Padanlah, ramai artis mengamalkan minum Surya Cholorophyll water ini sebagai rutin harian mereka untuk kekal cantik dan bertenaga.
Siapa yang sesuai mengamalkan minuman Surya Cholorophyll?
  • Mereka yang ingingkan kulit wajah cantik semulajadi
  • Mereka yang mengalami masalah jerawat dan jeragat
  • Mereka yang suka mengunakan bahan semulajadi (neutral) sebagai kaedah memelihara kulit wajah
  • Mereka yang tidak suka makan sayuran hijau
  • Mereka yang mengalami masalah bau badan dan nafas berbau
  • Sesuai untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas

Pengalaman Azwar sendiri mengamalkan minuman Surya Cholorophyll


google
Alhamdulillah, sudah hampir seminggu jugalah aku sendiri telah mencuba produk minuman Surya Cholorophyll Water ini. Orang yang tak gemar makan sayur tapi sekali cuba minuman ini terus rasa nak minum lagi dan lagi. Sebab rasanya begitu manis sekali. Apa yang aku dapat rasa dengan mengamalkan minuman Surya Cholorophyll ini adalah badan rasa lebih bertenaga dan tidak lesu. Kalau tak, masuk office pagi-pagi dah mula rasa mengantuk. Sejak mengamalkan minuman Surya Cholorophyll ini, badan rasa lebih bertenaga sepanjang hari. 

Bukan itu sahaja, sepanjang aku mengamalkan minuman Surya Cholorophyll ini juga, kulit rasa lebih lembut tanpa perlu oles losyen. Ini benar-benar tak dapat dinafikan kebenarannya. Aku percaya, jika korang termasuk aku sendiri mengamalkan minuman Surya Cholorophyll water ini secara konsisten, Insyallah hasilnya bertambah baik untuk kesihatan dalaman dan juga luaran kita.

Cara minum Surya Choloropyll water ini cukup mundah, hanya perlu campurkan 25ml dengan 125ml air suam dan kacau. Lepastu, minum! Mudahkan? Aku amalkan minuman ini sepanjang hari sebelum menjamah sarapan pagi. Boleh sahaja bancuh dalam air botol, mudah dibawa kemana sahaja. Air bancuhan perisa Laici ini sangat pekat warnanya. Yang pasti, rasanya sedap sekali. Apa tunggu lagi, jomlah minum Surya Cholorophyll water!




Untuk makluman lanjut, berkenaan produk Surya Cholorophyll Water korang boleh layari terus di;

Facebook:
Instagram:

Manakala, untuk pembelian produk Surya Cholorophyl anda boleh lawati mana-mana FARMASI terpilih di seluruh negara ataupun boleh sahaja membelinya secara online di;


#RasaSayang
#KulitBerseri
#SuryaMalaysia

Thanks you for reading!

Read More»

Tuesday, 20 March 2018

Buffet Ramadhan 2018: Makan Kitchen di DoubleTree Hilton, Kuala Lumpur

Salam to all readers,

| Makan Kitchen di DoubleTree Hilton, Kuala Lumpur | Siapa yang belum ganti puasa, sekaranglah masa terbaik untuk ganti puasa. Dalam bulan rejab dan syaaban barakahnya berlipat ganda. Bila dah masuk bulan rejab dan syaaban ini bermakna semakin hampirlah kita sebagai umat Islam akan menjalani ibadah puasa. Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan RAMADHAN. Cepat betul masa berlalu kan?

Memandangkan bulan Ramadhan dah nak dekat, aku nak share dengan korang semua satu port menarik untuk berbuka puasa. Dimana, baru-baru ini aku sendiri berkesempatan pergi preview  buffet ramadhan 2018 di salah sebuah hotel di Kuala Lumpur – DoubleTree Hilton. Aku sendiri berkesempatan untuk menikmati juadah yang bakal disajikan waktu berbuka puasa nanti. Jom tengok apa menu menarik untuk ramadhan kali ini.

Sempena Ramadhan 2018 ini, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur  membawa sedikit kelainan dari tahun sebelumnya dengan menyajikan pelbagai juadah berkonsepkan “Pasar Malam”. Pendek kata macam-macam ada! 

Buat mereka yang gemar menikmati juadah dekat “Pasar Malam”, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur adalah destinasi pilihan terbaik untuk korang berbuka puasa. Kesemua hidangan yang disajikan adalah yang terbaik dari team Makan Kitchen DoubleTree by Hilton. Jom lihat menu-menu yang bakal disajikan sepanjang bulan ramadhan 2018 ini. 

Antara menu special untuk ramadhan kali ini adalah seperti Sup Kawah Meletop, Char Kwe Tiaw Basah, Ayam Penyet Berlada, Crispy Apam Balik, dan tidak lupa yang paling special sekali Kambing Golek. Rugi kalau datang sini tak pekena kambing golek.

 Antara hidangan yang bakal disajikan sempena Ramadhan 2018 di DoubleTree by Hilton adalah;


  • Aneka Kerabu: Kerabu Tempe Goreng dengan Daun Selom, Kerabu Hati Ayam dengan Kacang Panjang, Urap Selom dengan Serunding Kelapa, Kerabu Ayam ala Siam
  • Ulam Ulaman: Kacang Botol, Kacang Panjang, Petai Segar, Cabai Kampong, Timun Muda, Tomato, Jantung Pisang, Pucuk Ubi, Kobis Bulat, Ulam Raja, Daun Pegaga, dan Daum Selom
  • Sambal: Sambal Belacan, Sambal Pucuk Nenas, Budu dan Cincaluk
  • Popiah Basah Station: Thai Yong Papaya Salad with Chili- Lime Dressing with Dried Shrimp, Tomatoes, Long Beans and Peanut

google

Buat mereka yang tinggal berjauhan dengan keluarga dan rindu masakan air tangan ibu, bolehlah datang berbuka puasa di sini. Makan Kitchen DoubleTree by Hilton turut menyajikan "Masakan Ibunda" yang membuatkan korang rasa terkenang pada keluarga di kampung.

Apa yang menarik "Masakan Ibunda" untuk Ramadhan 2018?
  • Menu Utama: Nasi Putih, Nasi Daging Berempah, Bubur Lambuk Daging, Gulai Ayam Pedas, Rendang Peha Kambing, Kari Daging Berkentang, Sotong TUmis Kunyit, Udang Harimau Masak, Lemak Tempoyak, Ikan Masak Asam Pedas, Sambal Goreng Jawa, Labu Kuning, Masak Lemak Putih, Bayam Tumis Ikan Bilis
  • Menu Specials: Ayam Percik (Oven roasted chicken with local herb, spices and coconut milk)
  • Aneka keropok keping: Fish Crackers, Keropok Udang





 Inilah dia Kambing Golek yang disajikan oleh Makan Kitchen DoubleTree by Hilton. Sedap sangat, lagi sedap cicah dengan sos black paper. Adik aku kalau ada ini, kambing golek ini juga yang dikejarnya dulu makan.





Satay Bakar Aneka turut disajikan di sini, satay ayam dan satay daging bersama kuah kacang, nasi impit, timun dan bawang segar. Paling sedap satay daging, sebab tidak terlalu liat cukup rencah rasanya bila masuk mulut.

 Inilah Chef Zul, Chef yang mengetuai pasukan Makan Kitchen menyajikan menu hidangan Ramadhan 2018.





Lihat, memang rasa suasana pasar malam kan? Hidangan air pelbagai warna dan rasa sejibik dekat pasar malam. Ada sirap bandung, soya bean, teh limau, sirap selasih, teh tarik, dan juga Nescafe.

Dah makan berat-berat, jangan lupa jamu makanan pencuci mulut. Makan Kithchen turut menyediakan buah-buahan segar sebagai hidangan pencuci mulut antaranya, nenas, buah naga, apple, betik dan rock melon.


 Aiskrim homemade turut ada disini, korang boleh pilih samaada nak perisa coklat, strawberry, manggo bersama pelbagai pilihan topping.


google
Menariknya, Makan Kitchen bukan sahaja menyajikan masakan Melayu sahaja, malahan masakan India dan juga masakan Cina turut ada disini. Buat mereka yang craving masakan Indian, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur adalah pilihan terbaik untuk anda menjamu selera. 

Antara menu masakan India yang special di sini adalah seperti Chicken briyani rice, Lamb K peratal, Kerala meen kulambu, Pepper Chicken, Sambar, Aloo ghobi, Bagara baigan masala dan macam-macam lagi. Ayam tandori juga turut ada di sini!


google
Bukan makanan sahaja sedap-sedap, suasana dan keselesaan menjamu selera di sini juga best! Sangat-sangat selesa, sambil makan, kita dapat menjamu pemandangan dengan pencakar langit yang ada. Cantik sangat view di luar bangunan ditambah dengan lampu jalanraya.





google

 Muka excited dapat makan banyak, lagi gembira bila melihat ada coklat kek dekat sini! Memang sedaplah balun makan.


Buat mereka yang dah start planning usha tempat berbuka puasa paling best tak kisahlah dengan keluarga, officemate, mahupun rakan-rakan Makan Kitchen DoubleTree by Hilton, Kuala Lumpur salah satu destinasi terbaik untuk anda book! Rasai sendiri konsep "Pasar Malam" yang dibawa khas dari Makan Kitchen DoubleTree by Hilton. Apa tunggu lagi, "Jom Makan" di DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur.

Rate: 4.5/ 5

Harga:
  • Minggu pertama
         17/5/2018 sehingga 23/5/2018
         Bermula dari RM148 nett

  • Minggu kedua dan ketiga
         24/5/2018 sehingga 7/6/2018
         Bermula dari RM158

  • Minggu keempat
         8/6/2018 sehingga 14/6/2018
         Bermula dari RM148

  • Tempahan awal
          Bermula 15/4/2018 sehingga 15/5/2018
          Bermula dari RM128

*Untuk sebarang tempahan, korang boleh direct call 03-2172 7272 ataupun layari flavoursbydoubletreekl.com

Thank you for reading!

Read More»

Sunday, 4 March 2018

Miss Azwar Syuhada Turns 24!

Salam to all readers,

Diam tak diam, Jumaat baru ini tanggal 2 Mac 2018 genap umur aku 24 tahun. Bertambah lagi angka dibelakang. Sekejap sahaja masa berlalu, pejam celik pejam celik aku pun dah habis belajar, tengah tunggu konvo bulan 10 ini dan kini aku baru merangkak membina kerjaya. Alhamdulillah, genap sebulan aku bekerja. Habis sahaja praktikal, aku cuti 3 minggu kemudiaan terus masuk kerja semula. 

Pada awalnya, aku nak cuti lama lagi, memandangkan aku pula jenis tak boleh kalau hujung bulan duit tak masuk. Nak taknak aku kena kerja, memandangkan keistimewaan mara telah tamat tempoh bulan 12 tahun lepas. Dari aku buang masa dekat rumah membesarkan badan, ada baiknya aku bekerja untung-untung dapat gain knowledge. Nak dapat kerja punyalah payah sekarang, nak taknak yang mana dapat grab jerlah dulu. Untuk pengetahuan korang semua, aku bekerja di company tempat aku intern dahulu. Alhamdulillah, jawatan yang aku sandang masih dalam kos aku belajar iaitu "Junior Executive Digital Marketing". Perghh....designation aku, kau ada?

Benda yang aku paling happy adalah bila dapat melihat mak aku tersenyum bangga. Mana tidaknya, dulu-dulu saudara mara asyik sembang anak masing-masing sibuk belajar di menara gading, oversea, sibuk bekerja jawatan executive, mak aku duk dengar jer. Nak menyampuk waktu tu, anak takde yang masuk universiti. Alhamdulillah, siapa sangka rezeki Allah, bagi aku peluang sambung belajar di Universiti Kuala Lumpur Business School dan kini dah bekerja. Aturan Allah itu cukup cantik sekali.

Aku paling tak sabar nak tunggu bulan 10 ini, dimana bulan yang penuh makna dalam hidup aku. Tak lain dan tak bukan hari konvokesyen aku. Kalau ikutkan, azam aku tahun ini adalah ingin buat Umrah, bila dikira-kira balik azam itu terpaksa dianjak ke tahun hadapan. Aku bersyukur sangat-sangat, sikit demi sedikit apa yang aku hajati Allah tunaikan. Dulu punyalah takut tak dapat sambung belajar, dapat pula UniKL, dulu berangan-angan nak pakai pendakap gigi lepas kerja, Alhamdulillah dapat pakai awal dan dah habis bayar guna duit sendiri. Orang kata nak seribu daya, taknak seribu dalih. Tak gitu? 

Kalau diikutkan angan-angan aku terlalu tinggi, semua benda aku nak buat kalau boleh. Ibarat kalau ada 10 tangan, 10 kerja aku nak buat dalam 1 masa. Bila aku dah start penat dan letih, semua benda aku "SHUT DOWN". Siapa yang kenal aku tahulah aku macam mana, banyak sahaja akal nak cari duit. Almaklumlah, dari kecik apa yang aku nak aku kena usaha sendiri, memandangkan aku bukan anak orang ada-ada.


Jumaat lepas juga aku kena prank dengan budak office aku. Mereka semua seperti keluarga kedua aku juga, almaklumlah budak office pun berapa kerat sangat termasuk bosses. Sekitar pukul 12.00 tengahari camtu bosses panggil, acah-acah serius, kononnya nak bagi notis 24 jam berhenti kerja. Takde angin takde ribut nak bagi notis apa kes kan? Aku baru sebulan kerja, surat tawaran baru sahaja dapat beberapa hari tu, suka suki dia je nak berhentikan aku. Tengok muka dia takdelah garang mana, muka pakcik aku lagi garang. Langsung tak rasa gentar, tambah-tambah En. Wan gelak-gelak dekat dalam bilik tak dapat cover. Make sure ualls pergi asah lagi seni lakonan okay? hahaha..

 Adegan, nak bagi notis tu sampailah ditarik bilik meeting, dan mereka semua menyanyikan lagu "Happy Birthday". Sweet sangat, aku tak tahulah nak bagi ekspresi muka macam mana, hanya mampu tersenyum kambing. Malulahhh!! Nak nangis? Memang taklah, benda menyeronokkan tambah-tambah orang belanja kek coklat secret recipe, my favourite cake dan juga Domino. Siap ada balloon "Baby Girl" lagi. Terharujugalah dengan kejutan korang buatkan ini. Sampai tak mampu nak berkata apa-apa, aku kan pemalu. kahkahkah... Awal-awal memanglah pemalu, lama-lama perwatakan kasar aku terlepas juga. 

Sekali lagi, terima kasih pada semua yang rancang "birthday party" ini, bolehlah simpan dalam memory 2018. Sekali lagi, terima kasih banyak-banyak pada Kak Naurah, Fieza, Shuhada, Kak Khai, Ellyn, En. Firdaus, Fadhil, Ikhmal, Azim, En. Wan, En. Hairon, En. Shafiee, En. Fairuzzan, En. Juan, E. Helmil, dan seluruh warga BCA group yang wish secara langsung mahupun tidak langsung. Terima kasih banyak-banyak! 

 Thank you for create ayat yang unik atas kek ini. Terharu gila, semoga ungkapan yang biasa gua cakap korang tulis sini ya. Ada ubi ada batas, lain hari boleh aku balas tak? 

Another kek from my aunt, sedap gila! Sama sedap dengan Secret recipe. Aku kan addicted dengan coklat, semua benda yang berentikan coklat semua aku sental. kahkah!! Thanks you so much semua.

Satu sahaja, hadiah yang cukup bermakna pada aku tahun ini adalah surat "Informal letter" dari company aku. Bangga dapat tunjuk dekat mak aku masa  birthday itu hari. Mana taknya dulu kerja saloon mana ada surat informal letter bagai. First time, anak kerja office, mak mana tak bangga kan? Anak pun kembang hidung kejap. Aku harap permulaan kerjaya yang dibina disusuli dengan doa yang baik-baik, dikelilingi dengan orang baik-baik, kerja pun berjalan dengan lancar. Amin!

Cukup sampai sini sahajalah celoteh aku, next time aku update lagi k!

Thanks you for reading!

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com