Sunday, 2 December 2018

Beauty Review: First Time Trying Out Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit

Salam to all readers,

| First Time Trying Out Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit | Rasa lama juga tak berkongsi perihal kecantikan. Cantik ke kita? Off course la semua orang Tuhan dah ciptakan kecantikan tersendiri. Kali ini aku nak berkongsikan berkenaan sunblock/suncreen dibawa khas dari Althea sendiri. Setiap orang pasti mengetahui sunblock/suncreen ini WAJIB dipakai hari-hari untuk mengelakkan kulit kita kita terdedah dengan panahan Ultraviolet (UV). Aku pun baru sahaja berjinak-jinak pakai sunblock pada awal kemasukan universiti lagi sehinggalah sekarang. Memang kena biasakan pakai, tak kiralah keluar rumah ataupun tidak. Memang WAJIB pakai dan pastikan sunblock yang dipakai mempunyai SPF50++

Another beauty product review!

Produk ini dihantar kepada aku atas tujuan review memandangkan aku salah seorang Althea Angel. So, I'm super excited to give a honest review to uoalls based on my opinion. Sekiranya berminat nak cuba, pastikan check the ingredians, rujuk nasihat docor ataupun healthcare partitioner sebelum membeli bagi mengelakkan ketidaksesuaian dengan kulit muka kita. Ok? 

Kalau korang perasan barangan keluaran dari Althea semakin bertambah sekarang. Mana tidaknya, awal-awal haritu produk Cleanser dan moisturizer Althea. Kemudian loose powder, sekarang ini Suncreen pula, yang terbaru mask lepas ini.

Jom tengok, apa yang menarik ada dalam Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit kali ini?
>> Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA+++
>> Petal Velvet Powders 3 jenis iaitu #0 (Translucent), #23 (Warm Beige) and #Pink Lavender
>> Althea Hologram Pouch

Fall in love sangat dengan Petal Velvet Sunway Sunscreen Kit ini sebab overall warna pink. My favourite colour! 

Apa yang menarik dengan Petal Velvet Sunaway Sunscreen?

Petal Velvet Sunaway Sunscreen | 55ml | RM43.00

Petal Velvet Sunaway Sunscreen ini diperkaya dengan Damask Rose yang berfungsi untuk melembapkan dan melicinkan kulit wajah. Aku tak pernah lagi dengar tentang Damask Rose ini lagi, adakah aku tertinggal keretapi? Sumber dari google mengatakan Damask Rose ini bagus kerana ia kaya dengan vitamin dimana ia membolehkan menyerap terus ke dalam kulit sekaligus bagi glowing dekat kulit wajah. Bau Petal Velvet Sunaway Suncreen ini agak menenangkan dan berbau aroma Rose. 

Bagaimana Cara Untuk Memakai Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen?

Cukup mudah, sama macam sunblock/suncreen jenama lain cara pemakaiannya. Pakai sahaja Petal Velvet Sunaway Suncreen sebagai last step dalam rutin kecantikkan. Just dap dap sahaja dekat muka.

 Waktu-waktu macam ini banyak pula jerawat berternak dekat muka. Arghhh..

 Penuh screen kamera dengan muka sendiri. See! Muka nampak fresh gila lepas apply sunaway suncreen. Pink2 gituew..


Sunaway Suncreen ini cukup bagus digunakan untuk rutin harian kecantikkan, amat sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif. Jangan lupa shake terlebih dahulu sebelum apply. Lepas dah apply tunggu dalam 15 minit baru keluar, bagi ia meresap menyeluruh ke dalam kulit wajah! Texture suncreen ini agak cair dan kalau tekan sikit dah mengalir banyak. Lama-lama pakai dah mulai pekat.


Yang bestnya, lepas apply kulit wajah jadi lebih cerah dari sebelumnya. Tapi taklah terlalu ketara boleh blend lagi dengan warna kulit kita sendiri. Sekaligus, ia tidak sama sekali menyebabkan kulit wajah kita bercapuk. Malah, kulit wajah lebih bertenaga dan sihat gituewww. 


Aku cadangkan korang bawa sahaja Petal Velvet Sunaway Suncreen ini ke mana sahaja. Jadi senang sikit, untuk apply semula selepas 2 3 jam lepas menggunakannya. 

Apa Keistimewaan Althea Petal Velvet Sunaway Suncreen dengan Jenama Lain?
Antara 2 point penting yang aku nampak dalam Petal Velvet Sunway Suncreen ini adalah;

Micro Powder Barrier: Kandungan particel micro (kecil & halus) yang terdapat pada suncreen bertindak untuk menyerap lebihan minyak yang terhasil pada kulit kita. Maka, kulit wajah jadi lebih bersih dan lebih halus. Plus, hyaluronic acid membantu melembabkan dan menghidrat jauh ke dalam kulit.

Advanced Non-Chemical UV Filter: Apply sahaja Sunaway Suncreen ini secara menyeluruh dan korang akan nampak sendiri perbezaannya. Nampak lebih cerah tapi tidak terlalu ketara dan ia tidak sama sekali meninggalkan kesan campuk dekat kulit wajah kita. Inilah fungsi advanced non-chemical UV filter di mana ia dihasilkan dengan transparent formula.

Petal Velvet Powder

Petal Velvet Pwder ini terdiri daripada 3 jenis shades iaitu #0 (Translucent), #23 Warm Beige) #Pink Lavender. Ketiga-tiga jenis ini memang best dan boleh blend dengan jenis skin. Korang mesti beli!

 #0 Translucent | RM16
 #23 Warm Beige | RM16
#Pink Lavender | RM17

Ketiga-tiga shade loose powder ini best gila. Senang blend dengan semua jenis kulit. Bila pakai pakai je, kulit jadi pink2 gituew. Kalau sebelum ini kulit muka macam jalan tar, lepas apply tiba-tiba jadi rata, mulus je. hahahaha.. Bolehlah beli mana-mana shade, nak buat keluar pergi mana-mana pun senang, sebab bekas dia comel sangat!

Apa-apa pun, texture & konbinasi Petal Velvet Sunaway Suncreen dan Petal Velvet Loose Powder ini memang aku suka. Memang tak lengkap rutin aku kalau barangan keluaran Althea ini takde. Kalau dapat salah satu shade loose powder pun dah cukup mengembirakan hati. Yang pasti kesemua produk Petal Velvet Sunaway Suncreen Kit ini amat sesuai dengan skin aku sekarang tambah-tambah kulit wajah aku ini yang jenis sensitif.

Kalau berminat untuk mencubanya, aku syorkan korang GRAB sahaja Petal Althea Petal Sunaway Suncreen Set kerana ianya jauh lebih murah kalau beli satu satu. Harga asal RM59.00 kalau beli set dapat pula tolak 10% diskaun  jadi RM53.10 sahaja. Murah kan?

Untuk makluman lanjut boleh layari;

Instagram: @altheakorea

Thank you for reading!

Read More»

Thursday, 29 November 2018

Promosi Back To School Bersama Sunfeet!

Salam to all readers,

Ahad lepas aku berkesempatan berkunjung ke Sunfeet International Rehabilition Centre di area Petaling Jaya untuk mendengar sesi ceramah berkenaan kesihatan kaki. Asyik jaga muka sahaja terlupa pula dengan kesihatan kaki. Aku percaya mesti ada diantara anda juga yang masih tidak sedar akan kepentingan penjagaan & kesihatan kaki di sini. Kaki ini memainkan peranan penting pada tubuh badan manusia kerana dengan adanya kaki membolehkan manusia untuk berjalan dan melakukan rutin akiviti harian. Memandangkan, minggu lepas aku dapat pergi sini, apa kata aku kongsikan serba sedikit berkenaan penjagaan & kesihatan kaki yang dikongsikan oleh Sunfeet.


Satu perkara yang aku sendiri baru tahu setelah berkunjung ke Sunfet International Rehabilition Cetre adalah perihal pemilihan kasut selama ini mempengarui kesihatan kita. Aku pasti bukan aku sorang sahaja tidak tahu mengenai ini, anda juga kan? Selama ini, kalau beli kasut asal sedap sarung, terus sahaja beli. Kalau anda nak tahu, pemilihan kasut yang salah boleh menjejaskan kesihatan kita berpanjangan seperti otot, sendi, tulang belakang, lutut dan macam-macam lagi.

Datuk Dr. Edmund Lee memberi penerangan mengenai kesihatan dan penjagaan kaki. 

Untuk pengetahuan anda, bagi kanak-kanak yang berusia 0-4 tahun yang mengalami masalah tapak kaki tidak normal masih boleh mendapatkan rawatan jenis orthotic ataupun memberikan jenis kasut yang lebih selesa dan sesuai dengannya. Manakala, bagi kanak-kanak yang berusia 5-12 tahun kemungkinan besar agak sukar untuk diperbaiki sekiranya mengalami masalah tapak kaki. Justeru, ibu bapa memainkan peranan yang penting untuk menghantar anak-anak untuk melakukan pemeriksaan kaki sejak kecil lagi bagi mengelakkan anak-anak cenderung mengalami masalah tapak kaki.


Andai kata anak anda tidak mengalami masalah tapak kaki yang serius sekalipun, ada baiknya juga ibu bapa membelikan kasut yang bersesuaian dengan tapak kaki serta keselesaan buat anak-anak agar mereka dapat melangkah melebihi 10 jam setiap hari.

google
 Pelbagai jenis kasut yang direka khas untuk keselesaan tapak kaki anak-anak.


Berita baik buat ibu bapa yang mempunyai anak yang masih bersekolah!! Kini Sunfeet International Rehabilition Centre sedang mengadakan promosi ‘Back To School’ khas buat anak-anak ataupun pelajar sekolah yang akan bersekolah pada awal tahun 2019. Memandangkan sekarang ini musim cuti sekolah, lagi best korang serbu pusat Sunfeet ini. Mana tidaknya, pelbagai jenis kasut yang dicipta dan disesuaikan dengan setiap jenis kasut dekat sini betul-betul selesa untuk dipakai buat anak-anak. Siapa yang suka shopping kasut, boleh datang sini sendiri dan rasai sesuatu kelainan dan keselesaan yang dibawa khas oleh Sunfeet. Kasut sekolah yang ditawarkan oleh Sunfeet ini memang direka khas untuk memberi padanan & keselesaan yang bersesuaian mengikut bentuk serta ciri-ciri tapak kaki anak-anak anda.

Google



Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat pelbagai pilihan jenis reka bentuk & saiz kasut sekolah Sunfeet yang didatangkan dengan rekaan dalaman khusus untuk beri keselesaan pada kaki anak-anak supaya mereka tidak cenderung menghadapi masalah kesihatan kelak. Dekat sini, bukan kasut murid biasa sahaja ada, sekiranya anak-anak anak ber tittle pengawas, kasut berwarna hitam juga terdapat di Sunfeet ini. Memang rambang mata jugalah bila berkunjung ke Sunfeet ini, pelbagai pilihan kasut dengan rekaan yang eksklusif dan yang paling pasti ia memberikan keselesaan buat kaki anak-anak anda sepanjang bersekolah nanti. Rasa nak kembali alam persekolahan pula sudah!



Kemain panjang lebar bercerita mengenai kasut dan tapak kaki tadi, terlupa pula nak memperkenalkan Datuk Dr. Edmund Lee ini pada anda semua. Kalau aku tak ke Sunfeet minggu lalu, memang aku tak akan tahu punya akan kepentingan tapak kaki ini. Datuk Dr. Edmund Lee inilah yang berkongsi ilmu mengenai kesihatan dan jenis tapak kaki kepada tetamu yang hadir pada minggu lepas. Memang segala perkongsian ilmunya cukup padat terutama mengenai jenis tapak kaki dan komplikasinya kepada badan kita. Kalau anda semua nak tahu, Datuk Dr. Edmund Lee merupakan seorang doctor pakar Orthothic yang telah diiktiraf, senang cerita beliau seorang doctor pakar perunding kesihatan kaki di Sunfeet International Rehab Centre ini. Bukan calang-calang orang Dr Edmund ini, kerana beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang Orthothic ini dan beliau turut menerbitkan sebuah buku mengenai kesihatan kaki dan kerap juga muncul di kaca television. 


Bertambah menarik lagi di Sunfeet ini, bilamana di sini mereka menggunakan sistem taksiran biomekanik yang unik iaitu satu sistem yang direka khas oleh Datuk Dr. Edmund Lee sendiri bagi menilai serta mendiagnosis masalah anggota bawah dan masalah biomekanik pesakit.

 Excited buat pemeriksaan kaki secara PERCUMA!

Malah disini, anda berpeluang membuat pemeriksaan kaki secara PERCUMA!! Serius tak tipu, Sunfeet menawarkan pemeriksaan kaki secara PERCUMA sahaja. Tak perlu bazirkan duit yang ada, datang sahaja ke Sunfeet dan lakukan pemeriksaan kaki secara PERCUMA. Tak sampai 15 minit, anda dah boleh tahu jenis tapak kaki anda kategori apa dan masalah yang anda selalu alami pun mesin tu dapat detect. Teknologi dah semakin canggih katakan!

Hasil daripada pemeriksaan minggu lalu, kategori jenis kaki aku adalah High Arch dimana beban banyak ditambung pada bahagian tepi waktu berjalan. Secara tidak langsung, tekanan beban ini boleh mendorong aku mengalami sakit pada tulang belakang seandainya menyarung kasut yang tidak bersesuaian. Ngerinya dengar, lepas ini kena berjinak-jinak untuk lebih peka dalam pelihan kasut yang lebih bersesuaian.


Apa tunggu lagi, jom pakat beramai-ramai datang ke Sunfeet International Rehabilation Centre sempena Promosi Back To School dan yang paling penting dapatkan pemeriksaan kaki secara PERCUMA!

Untuk makluman lanjut, boleh layari;

Sunfeet International Rehab Centre




No. Telefon: 013-9122939
Waktu Operasi: 10.00am- 7.00pm

Alamat: 18, Jalan19/1, Seksyen 19 Petaling Jaya,46300 Petaling Jaya, Selangor

Thank you for reading!



Read More»

Sunday, 25 November 2018

Malam Pesta Muda Mudi- KL Tower Media Night

Salam to all readers,

Last week aku sempat hadiri majlis Malam Pesta Muda Mudi-KL Tower Media Night. Event ini kira malam mlah pening nenghargai para media gitu. Gigih kot, habis kerja pergi sini. Nasib baik GRAB je! 

Nama pun malam pesta muda mudi, haruslah tema 60an. Beberapa hari sebelum nak hadiri ini punyalah pening nak pakai baju apa. Alih-alih pakai sahajalah baju konvo aku itu hari. Patut pakai kebaya, rambut sanggul tinggi-tinggi. hahaha.. Aku pakai nanti, mahunya kena ceramah dengan mak aku. Pakai jerlah biasa-biasa je.

Lama gila rasanya tak naik KL Tower lagi-lagi waktu malam. Punyalah excited. Makanan yang dihidangkan pada malam tu pun sedap-sedap belaka. Rasa nak tambah lagi je. Sambil menjamu selera kami dijamu dengan hiburan lagu-lagu 60an. Bertambah meriah bila Kak Ogy & AG jadi host pada malam tu.



 Dia punya lenggok, perghh.. Dasyat gila! Aku yang perempuan ini keras je. hahahah

 Takde sape nak tolong snapkan gambar. Kita selfie sendiri. Hidup kena confident. Pun boleh!


Berkesempatan jugalah jumpa para blogger. Lama tak datang event tak kenal da. haishhh!

Sungguhpun takde tuah malam tu. Tapi happy jugalah dapat menghiburkan hati dengan lagu-lagu 60an.

Thank you KL Tower jemput I. Ok bye =)


Read More»

Saturday, 17 November 2018

Kenangan VS Berjaya Times Square, Mana Lagi Best Shopping?

Salam to all readers,


Maigaddd!! Lama gila tak menulis rasa macam tepu kepala otak nak tulis apa. Last week, aku keluar dengan housemate ke Kenanga. Dari haritu lagi nak ajak tapi tak terpegi-pegi pun. Nak jogging musim hujan pula sekarang. So, we decide to go window shopping. Dulu-dulu aku pernah gak pergi ke Kenanga ini moksu aku bawa. Dah berzamann... Kali ini pergi sendirilah pula. 

Ini first time jugalah aku pergi ke Kenanga naik public transports. Housemate aku ini selalu jugalah pergi ke sini dengan member dia tapi cepat bebenor lupa jalan. hahaha... Mujur kalini dia tunjuk jalan yang benar. Senang gila dengan adanya kemudahan lrt & monorel dekat KL ini macam-macam tempat boleh pergi. 



Ini muka excited nak pergi menghabiskan duit...hhahahah

Nak pergi Kenanga hanya turun dekat KL Sentral kemudian tukar train (monorel) berhenti di stesen Hang Tuah, jalan kaki sikit dah sampai depan Kenanga. Tambang naik monorel hanya RM2.50 dari KL Sentral. Pergi balik baru RM5.00 jimat pun jimat tak payah bayar duit parking.

Kenanga ini macam GM Klang, pusat borong barangan macam pakaian wanita, lelaki, pakaian budak-budak, pin tudung, kain dan macam-macam lagi. Kalau pergi Times Square aku suka shopping dekat kedai pokok. Di mana dekat area pokok tu terdapat lambakan baju kembang-kembang murah-murah, tapi tulah Times Square still mall ramai orang jadi sesak. Bila datang ke Kenanga macam-macam pesen baju kembang terkini kau boleh dapat, kalau pandai surwey boleh dapat lagi murah macam kau beli dekat Times Square sana. Aku suka!

Dia ini dari haritu lagi nak beli jaket jeans ini. Satu jaket ini RM35, beli 2 RM60 sahaja. Banyak gila kedai jeans ini dekat dalam Kenanga kena pandai surwey dan compare harga. Waktu kiteorang pergi haritu dah lambat, sampai Kenanga pun dah nak tutup kedai. Isnin sampai Sabtu tutup sampai pukul 8.00 malam. Hari Ahad tutup pukul 7.00 petang. Better datang awal pagilah, dapat ronda lama sikit.

14 butang RM10 ringgit sahaja, banyak gila pilihan semua cantik-cantik. Rasa nak grab semua sahaja.

Last week, aku pergi sempatlah borong seluar dan blouse satu. Senang nak pergi kerja, dua barang ini baru RM40 hinggit, kau rasa? Salah timing juga pergi waktu ini, kami stuck dalam hujan lebat dekat kaki lima, terpaksalah menunggu hjuan reda. Dah tahu jalan, lepas ini bolehlah pergi lagi aku cakap dekat Wan. DIa apalagi, lagi sukalah dapat jalan. Besar gila Kenanga ini, masuk-masuk je kau dah rambang mata, kanan kiri kau panggil mari. hahaha.....

Agak-agak kalau perut dah berkeroncong, nak minum or makan boleh naik tingkat atas sekali ada food court. Aku dah merasa ayam penyet dekat sini, sedap jugalah. Harga standard price dengan harga dekat luar. Yang pengting, kawasan tempat makannya bersih okay! Selesalah nak berlama-lama dekat sini.


Kenanga pun dah tutup kedai jomlah kita balik ke rumah. Suasana waktu malam di bandaraya Kuala Lumpur.
Lepas ini bolehlah datang sini selalu, tak bersesak, dapat try lagi sebelum beli. Tambang pergi balik pun murah sahaja. Next time siapa nak pergi sini bolehlah naik monorel berhenti dekat stesen Hang Tuah. Mudah jimat lagi berbaloi. Tak tahu jalan boleh je tanya dekat petugas lrt Hang Tuah. Bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Jangan dah sesat baru nak bertanya pula. Sudah!

p/s: Next nak ke mana pula ya?


Read More»

Tuesday, 6 November 2018

Bersiar-siar ke Taman Eco Rimba KL, Bukit Nenas

Salam to all readers,



Aku kalau balik rumah sewa, hujung minggu memang tak lekat dekat rumah. Ada je tempat nak pergi, kalau boleh taknak pergi tempat yang kena keluarkan modal yang banyak. Mujur ada housemate yang rajin layan kerenah aku. Kalau tak jenjalan sensorang la gamaknya. Dua minggu sudah aku ajak kak Wan pergi melawati Taman Eco Rimba, KL.

Puas aku google camne nak pergi naik public transport ini. Alih-alih aku decide pergi naik grab, balik nanti kita pergi naik transport awam yang ada kat sana nanti. Dari rumah aku RM6 je nak ke Taman Eco Rimba KL ini. Siapa yang ada kereta Waze je ke KL Tower sebab Taman Eco Rimba KL ini betul-betul dekat KL Tower. Dah sampai ada signage KL Foresr Eco Park. Masuk adalah PERCUMA sahaja beb! Itu yang paling aku suka! 








Waktu terbaik untuk brkunjung ke Taman Eco Riba, KL ini sudah semestinya belah pagi. Aku pergi haritu dalam pukul 9 masih redup, nyaman plus hujan renyai-renyai. Kalau pergi tengahari panas lilit-lilitlah peluh menitik nanti. Dekat sini boleh buat 2 aktiviti iaitu canopy walk dan juga light jungle trekking. Aku pilih untuk melakukan canopy walk terlebih dahulu. Untuk menikmati keindahan bandaraya Kuala Lumpur gituew..









Ada dua pintu masuk, kalau korang masuk melalui entrance Kl Tower korang akan lalu Tower J dulu. Kalau masuk pintu depan, korang masuk dari Tower A. Aku naik grab itu hari betul-betul pintu utama Taman Eco Rimba, KL dapatlah jumpa Tower A. Dengan melakukan aktiviti canopy walk ini jangan lepaskan peluang untuk bergambar di setiap perjalanan. Cantik! 

Belah pagi tak ramai orang sangat, masa tulah masa terbaik untuk anda bergambar mencipta kenangan. Perjalanan sepanjang Canopy Walk ini mengambil masa dalam 30 minit, itu pun bergantung berapa lama korang berhenti untuk bergambar. Nyaman gila datang sini, dengan bunyi cengkerik!!!

Dah sampai ke Penghujung iaitu Tower J, kami patah balik ke Tower A untuk melihat rumah paku pakis dan beberapa jenis rumah tumbuhan sini. Ada juga kerusi yang disediakan untuk orang ramai beristirehat. Aku cadangkan korang bawak air masak siap-siap dari rumah, lagi-lagi orang pergi belah tengahari. Air mineral sebotol kecik pun dah RM3 tu pun kena menapak dekat KL Tower sana tu. Memang tak belilah aku jawabnya. 






Agak-agak masih bertenaga bolehlah sambung untuk melakukan aktiviti trekking. Sesuai sangat bagi mereka yang membawa anak kecik dan family. Ada signboard sebagai rujukan kalau tak faham. Sebelum bergerak pulang, aku dengan kak Wan sempat juga berkunjung Muzium Eco Rimba KL ini. 

Bagi aku Taman Eco Rimba, KL ini amatlah sesuai untuk bersiar-siar bersama keluarga. Yang tak bestnya canopy walk nya agak pendek. Kalau lagi panjang, lagi mencabar. Banyak-banyak tempat, orang duk pulun dekat canopy walk ini je pun. Pemandangan lawa, nyaman, tenang gila!! Lepas ini bagi mereka yang tak tahu naik public transport ke sini. Korang stop sahaja dekat LRT Pasar Seni, kemudia ambil BAS Go KL dekat bus stop sana ha, cakap nak turun dekat Taman Eco Rimba Park. Nanti betul-betul dia turunkan. Nak balik pun, just seberang jalan ambil bas Go KL juga. Mudahnya, ada public transport.

Jom support public transport! :)

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com