Sunday, 15 July 2018

Betul ke Lepasan FRESH GRADUATE sukar mendapat pekerjaan?

Salam to all readers,



Siapa sangka dalam masa 2 bulan ini sahaja, aku dah tukar kerja sekali lagi.
.
.
Dulu pernah juga terdetik dalam hati dan utarakan pada mak aku, bila dah habis praktikal cadangnya taknak kerja, nak rehat-rehatkan minda dalam beberapa bulan. Nanti dah puas berehat barulah kerja. Mak aku okay je katanya, siap pesan lagi kalau kau tak keje jangan haraplah aku nak bagi duit tiap bulan. Aku ini pun tak bekerja katanya..hahaha... 

Bila mak aku cakap dia tak dapat bagi duit tiap-tiap bulan, baru aku tersedar ya memang benar aku tak boleh buang masa. Lagi-lagi aku dah terbiasa ada duit poket tiap bulan. Bila wang saku mara dah tamat tempoh awal bulan haritu, maka nak taknak aku haruslah bekerja. Siapa sangka, pucuk dicipta ulam mendatang tempat aku jalani praktikal tawarkan aku bekerja di situ dengan jawatan "Junior Executive Digital Marketing". Mak akulah paling bangga aku tunjuk surat offer letter. First time, anak berjawatan executive mengaji tinggi siapa tak bangga yeah?

Pada awal masuk sebagai tenaga kerja, wahh punya semangat aku bawa perkakas hias meja, holder kertas, bekas isi kertas bintang, pen warna warni, macam-macam lagilah. Siapa kenal aku, tahulah dia perangai aku macam mana. Rakan-rakan kerja semua baik belaka macam family kedua. Masuk pertengahan bulan 4 aku hantar surat resign, memandangkan aku dapat tawaran kerja dekat salah satu butik glamour di Malaysia ini. Sana-sini orang kagum! Nak buat macam mana, aku hanya mampu bertahan hanya sebulan 1/2 sahaja. Dalam pada aku bekerja di butik glamour ini aku struggle juga cari tempat lain. Siapa sangka di mata orang ia nampak gah, dalaman dia indah habar dari rupa.

Dulu-dulu aku pikir gaji priority utama, tapi tidak sekarang. Bila kau kerja, hati kecik kau akan persoalkan balik adakah cukup apa yang kau persembahkan dengan hasil yang kau dapat. Kadang-kadang aku rasa tak cukup apa yang aku sumbangkan pada company aku. Sekarang yang menjadi keutamaan pada aku adalah kebajikan pekerja. Layanan majikan terhadap pekerja menjadi priority utama aku sekarang ini. Ini konsep akulah, lain orang aku tahulah.

Ada setengah orang, dia tak peduli sama ada kerja dia sesuai ke tidak ataupun hasil kerja dia memuaskan ataupun tidak tetap ingin mendapatkan gaji yang lumayan dari hasil yang caca marba. Aku juga tidak terkecuali mengimpikan gaji yang lumayan tetapi dengan mempersembahkan hasil yang memuaskan. Justeru aku perlu ada seorang supervisor yang boleh guide aku dari bawah untuk maju ke hadapan. Tambah-tambah, aku lepasan FRESH GRADUATE banyak benda aku harus pelajari dan praktikkan.

Sebagai FRESH GRADUATE kita janganlah terlampau demand dalam mencari pekerjaan. Tambah-tambah lagi, keadaan ekonomi negara kita tak berapa nak stabil. Mana yang dapat grab sahajalah dahulu, walaupun gajinya ciput. Kadang-kadang, gaji yang ciput itulah yang kena dengan jiwa kita. Ada pula tu, gajinya berdentum BESAR, tapi kerjanya bagai nak mati. Kadang-kadang, rakan kerja bagus, pengurusan pula macam CELAKA. Macam pekerjaan aku yang no. 2, masa interview tanya macam-macam, borang kaji selidik ibarat nak FRESH GRADUATE punya skills. Tapi bila aku start kerja situ, rasa HAMPEH. Baiklah kau hire budak menunggu keputusan SPM. Best lagilah perasaan aku masa kerja dekat salon. Walaupun, gaji kecik boss aku layan lebih baik lagi.

Rata-rata member aku yang balik kampung, masih tidak bekerja lagi. Apa yang boleh aku katakan bandaraya KUALA LUMPUR ini destinasi terbaik korang bina kerjaya. Banyak sahaja jawatan kosong, kemudahan awam pesat membangun, yang penting jangan sesekali berputus asa. Cari dan terus cari. Insyallah ada je rezeki korang akan datang.

Be proud of yourself for how hard you're trying
p/s: Next time, aku share portal yang boleh korang cari kerja k!

Read More»

Saturday, 14 July 2018

POTBOY x FAVE: EXPERIENCE MALAYSIA'S NO. 1 ONLINE TO OFFLINE GROCERY SALES

 | POTBOY x FAVE: EXPERIENCE MALAYSIA'S NO. 1 ONLINE TO OFFLINE GROCERY SALES | Memandangkan hujung minggu tak buat apa-apa, aku sempat lawati karnival PotBoy x Fave di Jaya One, PJ minggu lepas. Pelbagai barangan menarik dan acara menarik boleh sertai. Ahaa.. aku sembang pasal Potboy ini, korang tahu ke apa dia?

google
 PotBoy Groceries merupakan satu lagi aplikasi terbaru dimana korang boleh borong barangan dapur sebanyak mungkin secara online, kemudian tunggu sahaja orang delivery dekat depan pintu rumah. Syok wei, ada apps macam ini!! Tak sanggup dah nak shopping barang dapur angkat berat-berat naik lrt. Nak nangis pun ada sebab rasa nak putus jari jemari angkat barang berat-berat. Naik kereta pula kena redah traffic jem dah satu hal. 


Mujurlah ada alternatif lain untuk jimat masa, kos dan tenaga. Tak lain dan tak bukan shopping sahaja di apps PotBoy Groceries. Kadang-kadang, harga barangan di Potboy Groceries jauh lebih murah nak dibandingkan di supermarket. Paling best lagi, kalau order barangan di Potboy Groceries, tiada minimu order dan delivery adalah PERCUMA!!
 Macam-macam produk yang terdapat di event PotBoy x Fave dan kesemua produk ini dah ada dalam PotBoy Groceries. Antaranya, Dolmio, Nescafe, 100Plus, Coca-cola, Hershey's, Beras Jasmine, Pokka, Sabah Tea, Milo, Maggi, Kopi Kapal Api, dan macam-macam lagi. Yang bestnya kesemua produk ini korang boleh dapatkan dengan harga tak masuk akal, gila murah!! Bayaran hanya pakai FAVE je, lagilah mudah. Scan barcode dah selesai pembayaran.

google
 Aku pergi Ahad lepas, dimana hari terakhir event PotBoy x Fave ini memang harga barangan jatuh kaw-kaw la jawabnya. Bayangkanlah, air kotak HERSHEY's ini korang boleh dapatkan dengan harga hanya RM5 sahaja. Murah tak murah! Sedap wei!

 Siapa hantu nescafe boleh juga borong air nescafe satu katun ni. Jimat wei! 5 botol RM6.00 sahaja. Keenakan Nescafe terbaru Snowlatte kasi LAYANLAH!! Kopi latte halus berkrim, memang KAW GILA!



Aku pun sempat borong pad, murah wei hanya RM14.50 beli sabun baju sekali terus dapat FREE GIFT! Setiap pembelian menggunakan FAVE boleh tebus lagi hadiah dekat kaunter POTBOY. Dalam pada fave lepas satu vendor ke vendor, banyak juga barangan di borong bawa balik. Rugi pada korang tak datang sini, boleh katakan aku borong makanan untuk stok sebulan jugalah.

Produk jenama Detol pun ada di karnival PotBoy x Fave ni.Memang berbaloi beli combo, lagi best ada HAPPY HOURS. Lagi murah, 3 item boleh dapatkan dengan hanya RM30 sahaja! Siapa taknak kan.

 Ada dekat rumah tak tu? Orang nak datang deliver barang awak ini! >_<

google



google





 Dah puas borong barang, sempat juga aku sertai Spicy Noodle Challenge untuk menang RM1111 cash. Nak buat macam mana, aku bukan hantu maggi dan makan pedas, baru satu suap aku dah tak boleh masuk. Tabiklah, pada 10 orang terawal yang mampu menghabiskan maggi pedas ini dalam beberapa saat sahaja. Aku baru satu suap dah menggelupur mulut. hehehe..



Apa tunggu lagi, ayuh pakat borong barangan di POTBOY GROCERIES MALAYSIA.

Untuk makluman lanjut boleh layari;

Facebook: potboygroceries
Instagram: @potboy_groceries
Website: https://potboy.com.my/



Read More»

Saturday, 30 June 2018

Jalan-jalan Cari Makan di Sekitar Ipoh, Perak

Salam to all readers,

Lumrah hidup zaman sekarang ini, pantang nampak sesuatu yang viral pasti nak mencuba. Biasanya, adalah makanan yang seringkali di viralkan melalui media sosial. Tidak terkecuali aku juga terikut-ikut dengan budaya sekarang ini. Bagi mereka yang minat memasak bolehlah mencari duit lebih. 

Kadang-kadang apa yang diviralkan itu gah pada nama sahaja, bila rasa takdelah sedap mana. Disebabkan gambar + video yang menarik sehingga membuatkan orang terliur untuk mencubanya. Sebelum menjelang ramadhan, aku berkesempatan bercuti 2 hari 1 malam di Perak bersama keluarga. Ini plan last minutes dari makcik aku. Disebabkan Sabtu tu aku kena kerja, terpaksalah bertolak sendiri naik ets.

Seumur hidup aku, ini kali pertama aku menaiki ets sendirian pula tu. Bertolak sekitar 2.30 petang sampai sekitar pukul 4 lebih macam itu. Tak lama mana pun, pusing kiri pusing kanan tup-tup sampai dah Ipoh. Sampai-sampai je Ipoh, terus order Grab untuk ke hotel pula. Mak moksu dan adik aku dah sampai hotel dulu. Pakcik grab itu siap bawa pusing-pusing pekan Ipoh lagi memandangkan aku first time turun sini. Sampai sahaja terus landing atas tilam yang empuk. Sempatlah buat tahi mata kejap, lepas tu dah bergerak keluar cari makan.

Baru masuk kereta, hujan lebat menuruni muka bumi. Redah jerlah, lama jugalah lepak dekat dim sum Ipoh sementara nak ke Lost World. Bila hujan dah reda, baru kami bertolak ke Lost World. First time juga aku ke sini, selalu pergi Sunway Lagoon sahaja, nak tahu jugalah apa menarik di sini. Bagi aku Sunway Lagoon lagi bestlah, tapi bagi mereka yang gemar berendam dalam air panas Lost World inilah tempat terbaik korang nak berendam. Syok juga berendam memalam!




Dah puas berendam berjam-jam, ayuhlah pulang ke hotel untuk bantai tidur pula. hahaah...Nyenyak sekali tidur, sampai bangun pagi pun liat gila! Sekitar pukul 9.00 pagi keesokkan harininya kami dah bergerak ke restoran New Town sekitar Ipoh, restoran ini agak famous jugalah dengan makanan lagi-lagi telur goyang bakar. Sedap wei! Ramai gila orang, nak dapat tempat duduk kenalah berdiri tepi meja orang-orang yang dah nak beransur pergi. 

Sesudah sarapan pagi di Restoran New Town, kami terus bergerak ke Pekan New Town untuk merasai ais kepal yang cukup popular di Ipoh iaitu "Bits & Bobs". Boleh tahan jugalah rasanya, satu ais kepal di sini RM5 kalau tak silap aku. Sekitar kawasan ini cukup menarik dan menjadi sumber tarikan pelancong asing termasuk pengunjung Malaysia sendiri suka bergambar. Banyak alatan antik yang pasti setiap dinding mempunyai hasil seni yang cukup menarik. Tak percaya boleh scroll gambar di bawah.


Tadaa!! Inilah ais kepal Bib & Bob. Besar jugalah, sampai terhabis makan. 



Kawasan ini macam area Melaka sana, lorong ini penuh orang berniaga. Macam-macam ada, ada barang antik, air tin, baju, keychain dan macam-macam lagilah.






Mak aku pun dah pandai posing sekarang, ini mesti belajar dari adik aku yang kuat bergambar. Ye mak?





p/s: Sungguhpun percutian ini sangat pendek tapi ia cukup bermakna. Bila dapat bercuti lagi ini ya. Hurmm... 

Read More»

Sunday, 13 May 2018

Kini dengan Adanya Slim Pantyliner Blossoms by Wiwin Masalah Kebocoran Tiada Lagi!


Salam to all readers,

First time period datang korang pakai jenama apa dulu? Memang banyak jenama yang terdapat dipasaran. Pernah tak korang terfikir masa zaman nenek moyang kita dulu-dulu mereka guna apa bila datang haid?

Dulu-dulu kebiasaannya mereka semua gunakan kain tau. Menurut kata mak aku nak beli pad pun waktu tu menyorok selagi boleh sebab malu. Bungkus jangan sampai nampaklah, pasal MALU kalau orang tahu kita beli. Tapi zaman sekarang ini orang lebih megah siap nak tunjuk pada umum lagi kalau boleh. Kalau boleh tunjuk cara pakai pun bolehlah katakan. Banyak-banyak tuala wanita aku guna, aku paling selesa dengan jenama KOTEX. Tebal dan aliran pun mudah. 

Now, aku bertukar pada tuala wanita yang boleh dikitar semula. Dimana lepas dah guna cuci, jemur kemudian guna semula. Aku pun baru tahu kewujudan tuala wanita pesen ini pada abad ini. Jimat pun jimat, kita boleh guna berulang kali. Nak tahu ke tuala wanita yang aku guna sekarang?



Memperkenalkan slim pantyliner by Wiwin. Aku suka pakai sebab ia jenis premium cotton flannel dan microfleece. Dimana, fabric microfleece ini terkenal dengan sifat stay-dry. Mula-mula pakai memanglah rasa tak selesa, selalu rasa kita rasa lembut, bila pakai yang ini rasa macam keras. Tapi bila dah basuh dua tiga kali baru sedap pakai. 

Aku tunjuk juga dekat mak aku ini, dia kata masa zaman dia pakai kain batik lusuh potong 4. Kemudian dilipat disesuaikan dengan badan. Selepas tu barulah muncul tuala wanita yang pesen sekarang, waktu tu ada jenama "good morning". Haah kau tuala tu putih haruslah basuh bersih-bersih. Nak tahu kebersihan diri tengok macam mana kita menguruskan pad tersebut. 

Kadang-kadang aku pun tak faham dengan orang sekarang, pad sendiri pun buang merata tak reti cuci bagi elok. Padahal period korang sendiri kot. Cannot brain aku dengan orang macam ini.

google
 ❓MANA SATU PANTYLINER YANG SESUAI UNTUK SAYA? ❓

Untuk harian disebabkan keputihan atau hujung period yang tinggal smear darah sikit je tu, pakai slim pantyliner dah cukup.

Wide pantyliner untuk mereka yang pakai spender kangkang lebar dan  vaginal discharge yang keterlaluan sehingga basah seluar dalam.

Inilah rupa slim pantyliner by Wiwin, comel sahaja mudah dibawa kemana sahaja. Simpan dalam beg pun boleh. Kalau korang nak tahu, ada dua jenis pantyliner yang dijual iaitu Slim dan Wide Pantyliner. Slim Pantyliner sesuai untuk gunaan harian (keputihan), ibu mengandung yang mempunyai discharge yang banyak dan boleh digunakan juga semasa akhir period.

Kalau korang ada bakat menjahit lagi jimat boleh buat sendiri. Tahan 5 ke 6 bulan jugalah pesen ini. Tak caya buatlah. Bak kata orang sekarang projek hijau boleh save the earth.


Harga Slim Pantyliner by Wiwin:

PAKEJ PANTYLINERS sahaja;

-Pakej slim pantyliners

2pcs RM25
5pcs RM60
10pcs RM115

-Pakej wide pantyliner

3pcs RM50
6pcs RM95

Postage RM8 Semenanjung, RM10 Sabah & Sarawak

google

Bukan semua orang tahan pakai pad yang sedia ada dipasaran. Setengah orang dia alah dengan pad sedia ada sehingga boleh menyebabkan gatal-gatal dan melecet. Insyallah dengan pakai jenama slim pantyliner by Wiwin ini masalah melecet tiada lagi. Makin aktif aku ke sana ke mari adalah. hehehe..

Info lanjut tentang PadKain/ Pantyliner Kain:

Cara order?
Whatsapp ke 017-9217240

Untuk info lanjut mengenai Slim Pantyliner by Wiwin boleh layari;

FB Page: ByWiwin
Instagram: bywiwin
Personal FB Kak Awin: Natasya Azwin

Thank you for reading!

Read More»

Friday, 11 May 2018

Keterujaan Terserlah Bila Mana Buat Pertama Kali Dalam Sejarah Pergi Mengundi

Salam to all readers,


Diam tak diam umurku dah mencecah 24 tahun. Ini bermakna aku layak untuk mengundi. Tahun lepas dah siap-siap mendaftar sebagai pengundi di pejabat pos. Tahun ini merasa sendiri pergi mengundi. Excited habis!

Seperti tahun-tahun sebelumnya, dimana setiap kali nak pilihan raya pasti kemeriahan setiap kawasan dibanjiri dengan pelbagai bendera, tapi tahun ini dia punya semangat lain macam. Bila aku balik kampung sahaja, pesta bendera, banner, kain rentang menghiasi setiap jalan. Memang meriahlah kali ini ibarat nak balik beraya. Hari Selesa sebelum hari mengundi office tempat aku kerja bagi perlepasan balik awal. Aku ingat office aku je, rupa-rupanya semua office dapat balik awal.

Malam tu pula, sempat lagi aku sekeluarga pergi ke Jusco makan-makan celebrate harijadi mak. Sepanjang jalan tak boleh nak cakaplah, penuh warna warni bendera setiap parti berkibar megah. Dalam perjalanan pulang kami sempat berselisih dengan penyokong pakatan harapan berarak menuju ke Klang. Riuh betul dengan lagu mengundi yang dipasang dengan pembesar suara. Bila sampai pekan Telok Panglima Garang penyokong barisan pula sedang bersiap sedia untuk berarak. Adik dengan mak akulah paling excited sekali setiap tunggu tepi jalan.

Kesungguhan orang-orang kampung memang tak dapat disangkalkan lagi, anak muda tak kurang hebatnya. Kadang-kadang mereka sanggup bersengkang mata demi negara. Sebenarnya, setiap parti yang bertanding mempunyai matlamat yang sama iaitu nak yang terbaik untuk negara. Tak perlulah bertikam lidah sesama sendiri, mengata orang sebagai macai, padahal orang yang kita bertekak itu golongan kita sendiri. Bak kata orang, kerana mulut badan binasa. 

Dari jauh, terserlah kemeriahan mengundi di Sekolah Kebangsaan Telok Panglima Garang dengan kibaran bendera-bendera setiap parti. Sekitar pukul 9 pagi, aku, mak, dan mak itam aku dah bersiap sedia nak pergi mengundi cuma menunggu orang datang ambil sahaja. Kami bertiga mengundi di sekolah yang sama iaitu Sekolah Kebangsaan Telok Panglima Garang. Bila dah sampai di pekarangan sekolah baru datang aura semangat nak mengundi. Aku dalam saluran 5, mak aku saluran 3 sementara mak itam aku saluran 4.

Ingat tak ramai orang lagilah waktu itu, sekali masuk orang dah beratur panjang. Orang-orang tua yang berkerusi roda diutamakan terlebih dahulu. Nasib baik kawasan aku tiada berlaku pergaduhan. Aman dan tenteram sahaja.

Sekitar pukul 2.30 petang aku dah bersiap-siap nak balik KL, disebabkan HR aku kata siapa yang mengundi sekitar lembah Klang kena kerja Khamis tu awalnya. Sambil menunggu keputsan PRU14 sempatlah kemas apa yang patut dalam rumah. Sekitar pukul 6.00 petang sempat jugalah pekena ayam penyet dekat KL Sentral dengan housemate aku. Tup-tup, sekitar pukul 8.00 malam aku dapat tahu Barisan Kuala Langat kalah dan banyak memihak pada pakatan harapan.



 Aku tak menunggu sepenuh keputusan pru14 malam tu. Pada keesokkan harinya barulah aku tahu barisan kalah teruk. Banyak menteri yang tumbang. Apa-apa pun yang penting Tun Mahathir kembali memerintah semula. Semoga Tun dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik supaya beliau dapat membetulkan keadaan negara kita Malaysia.

Kekalahan barisan nasional kali ini mungkin ada hikmahnya. Mungkin kekalahan kita dapat membetulkan kepincangan yang berlaku samada kita sedar ataupun tidak. Aku aku, sedari aku kecil sehingga ke harini Barisan Nasional terutama UMNO banyak membantu kehidupan kita semua. Barisan Nasional tak salah tapi disebabkan pemimpin tak disenangi oleh rakyat maka rakyat terpaksa menjatuhkan. Bak kata pepatah melayu kerana nila setitik habis rosak susu sebelangga.
Kita bagi peluang pada orang lain untuk mengubah corak Malaysia ke arah lebih baik. Jaga mulut jaga hati. Apa-apa pun tahniah sekali lagi kepada Tun Dr. Mahathir kerana dipilih menjadi Perdana Menteri ke-7 semalam. Selamat kembali bertugas! 

Kredit: Denaihati Network

Thanks you for reading!

#PRU14 #MalaysiaMengundi

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com