Friday, 17 February 2017

Muslimah Model Class 2017

google








google


google

BERMINAT??? WHATSAPP ALANG SEGERA!

>>>012-2094321<<<

Read More»

Wednesday, 15 February 2017

Rutin Harianku Setiap Kali Nak Balik ke Rumah Sewa

Salam to all readers,

Minggu pertama sem baru bermula aku dah start memonteng, buat cuti sendiri. Dah senior katakan, mulalah nak tunjuk lagak. Dakk ehh, kebiasaannya minggu pertama adalah minggu suai kenal dan automatically banyak class cancel, jadi ada baiknya tak perlu hadir. Dinasihatkan bagi mereka yang buat pertama kali melangkah ke universiti, harus pergi minggu pertama okay! Yang senior2 sahaja boleh buat camni pada minggu pertama. hehehe.. Senior sangat?

Alhamdulillah, timetable untuk sem kali ini begitu menarik sekali kerana banyak cuti. Isnin sampai rabu ada class pagi sampai petang. Khamis sampai Ahad aku free maybe boleh buat overtime dekat kioks nanti. Hopefully, lecture kali ini orang yang baik-baik dan tidak kedekut markah, kalau tak meraung jawab paper final nanti.

Memang sudah menjadi kebiasaaan aku dimana setiap kali balik ke rumah sewa aku akan angkut segala macam tok nenek barang dapur dari rumah mak ni bawa ke rumah sewa. Tak kiralah, bawang putih, bawang merah, halia, ikan bilis, kicap, sos cili, oat, sabun, mop, boleh dikatakan overall aku akan amek dekat rumah untuk dibawa pulang ke rumah sewa wei. Sampai makcik aku perli, macam dah takde kedai runcit pula dekat KL tu ya? hahaha.. 

 Harini sempat ke Tesco, beli barang keperluan nak balik rumah sewa. Bukan takde kedai runcit or grocery outlet yang berdekatan rumah ada je. Cuma aku ini terlampau rajin nak keluar, boleh dibilang dengan jari berapa kerap aku keluar cuci mata ni hah. Yang aku tahu, pergi class balik class, barang dapur habis paling koman aku singgah UTC je. Kalau boleh beli barangan dalam lingkungan RM15 je macam tu. Nak berjimat cermat sangat!

Nasib baiklah aku duduk sini tak berapa kuat sangat makan, balik rumah je aku ternah lemak sikit. Belanja harian dulu dengan sekarang, jauh beza wei. Lemon yang dulu hanya RM0.85 sekarang dah jadi RM1.99 sebiji. Kau rasa? Okaylah, perbelanjaan aku dalam sebulan dalam RM100 ringgit jugalah paling koman. RM100 tulah duit makan, duit poket, duit beli kudap-kudap anything yang pasti aku takkan belanja lebih RM100 dalam sebulan. Kalau boleh elak-elakkan, kalau betul-betul terdesak barulah aku pergi cucuk duit dekat atm.

See? Nak minum susu Dutch Lady pun kena fikir 2 3 kali untuk membeli. Kalau dulu boleh dapatkan dalam RM5.00 je pun, sekarang nak cecah RM8.00 sekotak. Tak mustahil, akan datang sekotak RM15.00 kan? Jadi ada baiknya, aku beli barang keperluan yang agak-agak mahal tu dari rumah yang penting bukan guna duit aku. Balik KL tinggal beli barang, keperluan yang murah-murah je.

Aku ini kalau dah balik class pagi sampai petang memang balik rumah tu bantai tidur, lupa nak makan. Antara makan dengan tidur, aku lebih rela tarik bantal. hahaha...Tapi bila beberapa hari tak makan nasi, sekali kau makan berpinggan-pinggan topup sekali hari yang kau tak makan. Ini memang tak dinafikan, aku sorang sahaja ke perangai cenggini?

Azam nak kurus setiap tahun pasti tinggal kenangan, kalau hari-hari melantak nasi berpinggan-pinggan. Tambah-tambah, orang kita paling suka kenyang berbanding lapar. Biasanya, kalau jadual aku pack dari pagi sampai petang, aku akan bawa biskult oat crunch untuk alas perut, nak makan nasi memang taklah, after makan nak senyum pun malu ada nasi terselit-selit dekat braces aku. Jadi, aku akan pastikan perut aku diisi terlebih dahulu sebelum keluar. Kalau jadual aku tak berapa padat, bali kelas aku akan bungkus lauk sahaja, paling koman amek ikan kicap + sayur dah RM4.50. Nasi masak dekat rumah, kalau aku malas sangat barulah aku bungkus nasi sekali. Kadang-kadang sahajalah aku beli nasi dekat luar, bila takde class barulah merangkak-rangkak dekat dapur.

Satu lagi habit aku, setiap kali aku balik rumah aku akan pesan dekat mak aku suruh buat ikan bilis goreng, dengan karipap untuk bekalan aku ke rumah sewa. Hah? Teruk sangat tahap berjimat cermat aku ni kan? Ikan bilis goreng ini boleh bertahan dalam seminggu lebih jugalah, tak makan boleh simpan dalam peti sejuk. Now, peti sejuk rumah aku tengah break down, belah atas sahaja boleh berfungsi. Panggil orang datang betulkan,


Inilah hasil tangkapan aku nak bawa balik rumah sewa. Harini, beli 8 jenis barangan pun dah mencecah RM1++, tak mustahil 2 tiga bulan aku balik 3 barang dah cecah RM200 lebih. Orang yang berambut pun boleh gugur, ni kan orang yang botak. Macam manalah nak menabung untuk masa hadapan?

Surat Neelofa buat Fattah Amin? Jom baca di SINI!

Thanks you for reading this entry!

Read More»

Friday, 10 February 2017

Pusat Borong Barangan Perkahwinan Murah di GM Klang

Salam to all readers,

Musim perkahwinan zaman sekarang tidak mengira waktu cuti sekolah lagi. 30 tahun dahulu, orang akan membuat kerja kahwin waktu cuti sekolah, waktu itulah sanak saudara dapat berkumpul. Tapi zaman sekarang ini, ada DUIT ada CALON, terus jalan.  Mak aku kata, masa zaman pakcik-pakcik kahwin dulu nenek aku borong barang perkahwinan di area Jalan Taiping Klang dan juga area Chow Kit. Selain dua tempat ini, di Nilai 3 juga menjadi  tumpuan orang ramai memborong barang perkahwinan. 

Kalau nak tahu, sekarang sudah ada pusat borong perkahwinan murah iaitu di GM Klang Wholesale City Malaysia. Jualan set perkahwinan ini terletak pada bahagian GM Klang yang lama iaitu betul-betul berhadapan dengan Hospital Botanic. Terdapat pelbagai pilihan, dari fesyen lama sehingga ke fesyen baru. Selesa pun selesa, penghawa dingin turut disediakan, nak jalan ke tempat parking pun dekat betul-betul depan kedai. 

Daripada set pelamin sehinggalah perkakas hantaran, doorgift turut terdapat di sini. Harga barangan di sini juga berpatutan. Kalau korang ada duit lebih, boleh sahaja kalau nak beli dulang hantaran yang dah siap. Satu dulang yang dah siap lebih kurang RM12+, ada juga satu dulang mencecah RM1+++. Mana-mana yang tak berkemampuan, rasanya eloklah ke mari, kadang-kadang dengan melihat hasil gubahan yang dipamerkan di situ, tangan kita yang keras pun boleh datang jadi lembut untuk mengubah sendiri (bakat terpendam tiba-tiba datang sendiri).

Lagipun, kebanyakkan perkakas untuk mengubah barang hantaran ini lagi murah berbanding kita menempah dengan orang. Contoh-contoh yang dipamerkan nampak simple, sekali pandang macam boleh buat. Kadang-kadang, kita tak tahu yang kita ada bakat untuk mengubahnya sendiri. 

google
Ini antara bunga-bunga yang terdapat di GM Klang, bunga macam ini lebih kurang RM8.00 sejambak. Bunga ini amat sesuai untuk dihias pada dulang hantaran. Rata-rata orang sekarang lebih suka menggunakan dulang hantaran plastik, nampak elegan, verstyle ala-ala mat salleh kononnya. Dulang plastik dekat sini (4 dulang RM100).

google

google
Ini pula bakul-bakul untuk letak barang hantaran seperti alatan makeup, buah-buahan, coklat dan lain-lain lagi. Aku beli satu yang sederhana besar, harganya lebih kurang RM16.

google
Bagi mereka yang bakal bertunang, di risik, mahupun melangsungkan perkahwinan, ada baiknya korang ke mari untuk survey barangan perkahwinan murah. Aku pesan bagi mereka yang duduk di sekitar Selangor ini, lebih baik ke GM Klang berbanding ke Nilai memandangkan harga minyak dah naik. Perlulah berjimat cermat. Bagi mereka yang duduk di luar daerah, boleh sahaja kalau nak datang ke sini untuk memborong barangan perkahwinan. Makan masa jugalah kalau dah datang ke sini, pasti korang rambang mata untuk membuat pilihan.

google
 Alatan seperti gam UHU, stapler, gam gajah turut ada di sini.

google
 Barang hiasan untuk menaikkan seri dulang hantaran pun ada, semuanya cantik-cantik dan murah. Rama-rama yang besar sikit hanya RM3 sahaja!

google

google
Ini antara dulang hantaran yang dah siap dan dipamerkan, simple dan cantik. Harganya around RM1++. Ini kira okaylah, ada setengah kedai aku jalan haritu satu dulang cecah RM1+++.

google
GM Klang ini memanglah dekat dengan rumah aku, tak sampai 30 minit dah sampai. Memandangkan aku takde sibuk nak kawin, memang taklah aku nak pergi. Tapi disebabkan abang aku nak kawin, aku gagahkan juga pergi ke sini. Dalam pada masa yang sama, bolehlah share dengan korang yang sedang mencari barang hantaran yang berpatutan. Di GM Klang ini, terdapat lebih kurang 5/6 syarikat yang menjalankan aktiviti jualan barangan perkahwinan. Yang penting, rajin-rajinlah berjalan survey harga. =)

Bagi mereka yang kaki bisness, boleh sahaja korang jadi runner untuk member-member korang yang bakal melangsungkan perkahwinan dan duduk di luar daerah. Jadi, yang duduk di luar daerah bolehlah contact each others yang duduk di Selangor ini.

Thanks you for reading this entry!

Read More»

Wednesday, 8 February 2017

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

Salam to all readers,

Rosak aktiviti aku bila balik rumah, mana taknya bangun pagi kemas rumah, layan korea, makan, dah kenyang makan pergi tidur. Lama-lama boleh gemuk jugalah duduk rumah. Aishh, nasib baik dah nak masuk semester baru dan tinggal beberapa hari lagi ni result nak keluar pula. Maigad!! Nervous pula rasanya. Doa-doakanlah result baik-baik sahaja ya.

Awal bulan haritu aku dah start cash out duit nuffnang aku, sekian lama aku peram akhirnya aku mengambil keputusan untuk cash out setelah mendengar cerita kurang enak tentang nuffnang. Sekarang nak tingkatkan earning 0.20sen pun makan masa seminggu okay? Jadi, lepas ni kena cari alternatif lainlah untuk beriklan. Baru-baru ini aku ada terbaca satu artikel berkenaan satu website ini dimana website tersebut membantu kita semua untuk menjana pendapatan lebih. 

Website yang aku maksudkan ini adalah iLancee. Nak tahu lebih lanjut tentang iLancee? Sat naa, nak kongsilah ini. Bagi aku iLancee ini memang bagus sangat bagi mereka yang ingin buat kerja dari rumah dengan ilancee.

google


Apa itu iLancee?
iLancee merupakan Pusat Jual Beli Servis Online. iLancee.com dikendalikan oleh SM Technologies Network (KT0405815-A). Pada awalnya, iLancee mula dilancarkan pada Mei 2014, sepanjang tempoh tahun tersebut banyak dugaan berlaku untuk membangunkan iLancee. Sehingga terpaksa ditutup sepanjang 2 tahun, dan kini iLancee bangun kembali untuk mengembangkan sayap dalam dunia perniagaan. Untuk ketahui perjalanan iLancee boleh baca di SINI.

iLancee ditubuhkan adalah untuk membantu usahawan-usahawan digital micro dalam memulakan kerjaya atau bisnes tanpa kos. Ini kerana pengguna hanya perlu ada kemahiran sahaja untuk jana duit di sini. Sebagai contoh, jika anda seorang writer, anda boleh tawarkan servis penulisan, jika anda seorang designer anda boleh menawarkan servis design, jika anda ada kemahiran dalam bidang bina website, tawarkan servis website dan sebagainya. Apa sahaja kebolehan korang ada menggunakan komputer bolehlah apply iLancee ini terutama pada mereka yang ingin kerja dari rumah dengan iLancee.

Hanya berbekalkan kemahiran yang anda ada, anda sudah mula boleh jana wang di sini. Jaga reputasi anda di sini dan buyer akan sentiasa tempah servis dengan anda.

Antara kelebihan kerja dari rumah dengan iLancee;
  • iLancee membenarkan kepada anda menjual Theme samaada theme wordpress atau theme blogspot, Software, walaupun bukan dari ciptaan anda. TETAPI, pastikan jika anda jual theme, anda ada lesen developer di mana anda dibenarkan untuk pasang theme ini pada client-client anda. Contohnya, anda dibenarkan jual theme dari Elegant Theme tetapi pastikan anda membeli lesen Developer daripada mereka. Jangan risau dan takut, jika anda ada lesen developer bermakna anda ada kebenaran untuk buat apa saja.
  • Kepada buyer, anda usah risau dengan masalah penipuan daripada Seller kerana iLancee akan sentiasa menjaga kebajikkan anda jika seller buat masalah semasa anda tempah servis dengannya. Inilah kelebihan yang di miliki oleh iLancee.
  • Konsep iLancee gunakan adalah Pay >>> Hold  >>> Release. Jadi pengguna boleh berbelanja beli servis di sini dengan selamat.
  • Pengguna tidak perlu bersusah payah promote servis sendiri kerana melalui iLancee buyer akan mencari servis anda. Walaubagaimanapun, amat mengalu-alukan untuk promote service kerja dari rumah dengan iLancee ini.
google
Antara service korang boleh jual atau beli. Macam-macam ada! 
Bagaimana iLancee berfungsi?

Kalau nak tahu, iLancee ada dua fungsi untuk anda ketahui iaitu fungsi sebagai Buyer dan fungsi sebagai Seller.

Sebagai buyer, anda boleh beli apa-apa saja servis di iLancee dengan selamat kerana segala pembayaran akan diterima oleh iLancee terlebih dahulu sebelum dilepaskan kepada Seller. Selepas Seller siapkan kerja dan hantarkan kepada Buyer, barulah admin lepaskan pembayaran kepada Seller.

Jadi, pengguna perlu tahu bahawa setiap servis admin akan ambil 20% daripada jumlah harga. Contohnya. Harga jumlah servis adalah RM50. Maka, Seller akan dapat RM40 dan RM10 akan dapat kepada iLancee.

Bagaimana Untuk Menjual?
Langkah 1: Bina servis baru yang anda ingin tawakan.
Langkah 2: Kongsikan servis anda di laman sosial.
Langkah 3: Anda akan diberitahu jika ada seseorang tempah servis anda.
Langkah 4: Selepas anda siapkan kerja, kami akan lepaskan duit anda sebanyak 80%.
Langkah 5: Keluarkan melalui akaun bank anda.
Langkah 6: Enjoy duit anda.

Bagaimana Nak Membeli?
Langkah 1: Cari servis yang anda minat dan suka.
Langkah 2: Bayar guna FPX/Kad Kredit/Online Bankin.
Langkah 3: Lihat progrees kerja seller.
Langkah 4: Terima tempahan siap anda.
Langkah 5: Anda boleh meminta balik untuk betulkan yang mana silap.
Langkah 6: Berikan rating kepada kerja seller samaada baik atau tidak.

Segala Terma dan Syarat iLancee boleh baca di SINI.

Pada pandangan aku sendiri, kewujudan iLancee ini sememangnya bagus dan berguna untuk para pengguna yang berkeinginan untuk buat kerja dari rumah dengan iLancee. Tambah-tambah, surirumah sekarang rata-ratanya berpendidikan, jadi ada baiknya juga waktu senggang mereka diisi dengan perkara yang lebih berguna dan mengguntungkan. Selain surirumah, mana-mana student yang ingin mencari duit poket lebih dan mempunyai bakat terpendam tidak kira dalam bidang fotographic, penulisan, video, pemasaran, website programming, iLancee adalah kunci utama korang boleh tunjukkan bakat tersebut. 

iLancee sememangnya bagus buat mereka yang ingin membuat kerja dari rumah. Masa inilah, kita support anak muda yang ingin berjaya tidak kira apa jua bidang yang diceburi. Dalam pada masa yang sama, orang ramai juga tidak perlu gusar untuk mencari tempat service, kerana iLancee kan ada! Apa tunggu lagi, jom join iLancee sekarang!





Read More»

Saturday, 4 February 2017

Progress dan Perkara yang Patut Korang Kena Tahu Kalau Nak Pakai Braces =)

Salam to all readers,


Semenjak aku pakai braces ini, banyak pula orang bertanya perihal braces. Rata-rata soalan lebih kurang sama sahaja seperti "Sakit tak pakai braces?" "Berapa batang gigi kena cabut?" Mahal tak kosnya? Biasalah, aku dulu pun pernah tanya benda yang sama pada member-member aku yang pakai braces ni hah. Jadi, tak boleh nak kecam sangat, tambah-tambah orang kita memang fobia asal suruh pergi klinik gigi kan? Selagi gigi tak kronik, seboleh mungkin nak rawat gigi di rumah. Itulah orang kita!

Lantak p la semua tu. Yang penting harini aku nak share pengalaman aku dengan engkorang semua tentang liku-liku kehidupan apabila bergelar gadis bergigi besi/ braces. Acecece klise sangat tajuknya. Setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza-beza, begitu juga aku. Pengalaman juga tidak mampu di jual beli kerana aku yang merasainya sendiri malah tidak boleh sesekali diwarisi oleh jiran sebelah rumah kau! hahaha.. Mulalah nak merapu entah apa-apa ini, jomlah baca pengalaman aku yang worth ini! Poyo kan?

Kononnya, setiap bulan nak snap gambar gigi. Namun, itu semua hangat-hangat tahi ayam kau jah! Asal teringat baru nak ambil, lagi-lagi aku bukan kaki selfie. Kalau sebelum ini, aku share struktur gigi pada bulan 10 2015, bulan 3 2016 dalam entry INI. Kali ini aku share, struktur gigi bulan 8 dan bulan 10 2016 terus. Nampak tak, berapa bulan aku miss. Never mind, asalkan ada juga.

Alhamdulillah, Azwar Syuhada telah memakai braces selama setahun setengah. Kalau dulu, nak senyum kalau boleh tak nak nampak gigi, kini mampu menyengih sehingga ke telinga 24 jam. Pakai braces disebabkan ada gigi taring + tak tersusun, boleh baca entry sebelum ini. Warna braces (elastic band) pink / hijau turquoise warna favourite. Tinggal tunggu gigi belah depan nak rapat baru bukak. 

SAKIT KE PAKAI BRACES?
Tipulah kalau aku cakap tak sakit, nampak sangat aku menyeru korang semua pakai braces secara berjemaah gitu. Awal-awal pakai sahaja sakit, lama-kelamaan dah tak sakit. Bagi aku sakitnya masih boleh dikawal. Kalau korang pakai braces, secara tidak langsung korang akan bakal menghadapi 4 jenis kesakitan ini.

1) SAKIT APABILA PAKAI SEPARATOR: Separator ini sejenis getah untuk menjarakkan gigi. Pakar orthodontic akan letak separator ini dekat bahagian between gigi geraham korang yang kuat kiri dan kanan supaya ada space untuk pergerakan gigi akan datang. Separator ini dipasang sebelum orthodontic pakaikan braces dekat engkorang. Namun, boleh tahan azab jugalah pakai separator ini. Time pakai memanglah tak rasa apa-apa, bila balik rasa nak menangis jugalah nak makan pupun rasa tak selesa. Kesakitannya ambil masa dalam 5- 7 hari macam itu!

2) SAKIT BILA ADA ULSER: Yes, bila pakai braces korang akan kena ulser atau dalam erti kata lain mata ikan. Alhamdulillah, aku ada juga kena ulser tapi tak banyak dan lama sangat. After dah pasang braces/ besi dalam mulut barulah ada ulser. Paling banyak ulser aku terima ada 4 dalam satu masa. Tapi azab ada ulser tak mampu menandingi azab pakai separator la. Sakit lagi pakai separator! Macam mana boleh timbul ulser bila pakai braces? Seperti semua tahu, braces adalah besi, bila besi dah dimasukankan ke dalam mulut bersatu pula dengan gigi, sudah semestinya dia perlukan masa untuk menyesuaikan diri. Terjadi lagi apabila bracelet braces berlanggar-langgar dalam mulut kita. Tahap kesakitan: Hampir 1 minggu atau lebih ianya bergantung pada diri kita sendiri a.k.a tuan punya mulut.

3) SAKIT BILA KENA CABUT GIGI: Off course sakit, bila kena cabut gigi yang masih utuh, sihat dalam mulut kita. Depend pada struktur gigi kita sendiri, kalau terlalu banyak dan tiada space banyak juga gigi korang kena cabut, minimum 4 batang gigi. Alhamdulillah, aku cabut sebatang gigi sahaja. Apalah sangat cabut sebatang gigi untuk meraih kecantikan yang abadi ye tak? Kalau asyik dok pikir-pikir sakit memanglah rasa sakit sepanjang hayat. Cuba cekalkan diri tu, rasa nikmat bila cabut gigi takde rasa sakit sangat. Yang penting jangan sesekali berani tengok injection sebelum cabut gigi tu. Sebenarnya, dalam gusi aku belah kiri kalau tak silap ada gigi tak keluar, kalau nak keluarkan kena buat operation. Jadi, orthodontic bagi kata dua proceed sahaja ataupun buat operations. Selagi tak menganggu apa-apa tak payahlah buat operations. Yang penting, mohon bertabah okay!

4) SAKIT SETIAP KALI FOLLOW UP UNTUK KETATKAN WIRE: Engkorang akan alami kesakitan ini setiap kali anda balik dari klinik gigi (sebulan sekali macam tu). Kadang-kadang 2 bulan sekali baru aku follow up semula. Pakar orthodontic akan ketatkan wire bracelet braces tersebut supaya gigi korang rapat dengan cepat. Sakitnya bergantung pada berapa ketat orthodontic tu buat pada gigi korang. Kesakitannya rasa macam gigi nak luruh pun ada. Aku sampai berdoa, supaya gigi aku tak ngongak kalau pakai braces ini. hahaha.. Tahap kesakitan: 2 hari sahaja!

MAHAL KE KOS BUAT BRACES?
Aku kurang arif pasal ini sebab aku buat dengan pak cik aku. Kalau buat dengan saudara bukan 100% percuma okay, cuma kos membuatnya kurang sikitlah jika nak dibandingkan buat dekat klinik lain. Rata-rata, member aku yang pakai braces dorang buat sampai RM5k dan ke atas. Lecture aku sampai 2 kali braces sampai RM9k. Tapi semua bergantung pada struktur gigi korang juga, kalau banyak problem, kos rawatannya tinggi sikitlah. Follow up every month ataupun 2 bulan sekali, RM50 RM150 setiap kali pergi. Semua bergantung pada orthodontic nak ganti apa samaada wire/brackett/band/cuci gigi so on. Mula-mula pakai tu, mengalir jugalah duit dalam kocek aku ini hah kalau setiap bulan kena follow up. Now, follow up dalam 2 bulan sekali sahaja, sebab tinggal nak tunggu gigi depan aku yang satu tu rapat sahaja. Kalau nak lagi murah dan jimat duit buatlah dekat government, waiting list 2-3 tahun macam tu. Member aku seorang buat dekat government, cantik dah gigi dia sekarang. Kalau buat dekat goverment dorang focus pada budak sekolah. Kenapalah aku tak tahu selama ini dari kecik, boleh mak aku daftarkan awal-awal lagi.

SUSAH TAK JAGA GIGI BILA PAKAI BRACES?
kahkahkah... Soalan ini aku pernah tanya pada member aku yang pakai braces sebelum aku bergelar "gadis bergigi besi". Bagi aku tak susah mana pun, bila dah pakai braces. Yang penting jangan sesekali miss follow up okay. Follow up ini penting untuk kita tahu progression gigi. Ada peningkatan ke idak. Memandangkan aku pakai braces, jadi aku ada 2 berus gigi. Satu berus gigi sama sahaja macam korang "soft brush" satu lagi "interdental brushess" yang boleh didapati di watson/guardian. Cuci gigi kena cuci betul-betul, interdental brushess tu memudahkan kita berus bahagian celah-celah gigi yang terlekat makanan. Aku kalau boleh nak elakkan makan kat luar, sebab lepas makan nak sengih tak berapa nak confident lagi kalau makanan ada sangkut-sangkut dengan bracket braces. Member serumah aku kadang-kadang bengang juga kalau aku duk lelama dalam bilik air. Aku gosok gigi boleh dikatakan lama jugalah nak pastikan ia bersih. Kalau kita tak cuci gigi bersih-bersih, progression gigi kita akan jadi lambat tau! 

MALU TAK PAKAI BRACES?
Pehal pula nak malu, bangga adalah. Buat memahal takkan nak malu kan? Tayang satu kampung pun boleh. Over kau jah! Awal-awal balik rumah haritu, aku kena ejek jugalah dengan mak aku, dia kata aku jonggang! Kau rasa? Berbulu jugalah aku dengar, biasalah awal-awal pakai braces jonggang ke depan, belum serasi dengan cik mulut. Now, bila align gigi dan kemas dan cantik itulah detik terindah wei, nak senyum sampai ke telinga pun confident! Awal-awal pakai, mesti korang akan jadi perhatian sikitlah pada orang lain, sebab jarang orang pakai braces. Korang jangan pula rasa janggal pula, dorang pandang pun sebab keunikan pada diri kita. Pemakai braces dikatakan seorang yang unik gituw.. Unik lah sangat, now berlambak sudah orang menggila pakai braces. Aku harap korang buat dekat tempat yang betul okay, jumpa orthodontic yang betul. Jangan pakai beli yang bersepah dekat pasar malam or online seller. Bahaya kot!

________________________________........................................___________________________

Okay, ini sahaja pengalaman yang aku boleh sepanjang aku pakai braces. Aku follow up dengan klinik setiap hari Sabtu memandangkan pakcik aku bertugas pada hari Sabtu sahaja. Macam biasa, aku memang blur setiap kali menyesuaikan diri dengan benda baru. Lambat loading sikit, jadi mula-mula nak pilih colour untuk braces pun doctor yang suggest kan. Second time, baru aku buat pilihan sendiri. Aku baru perasan, banyak kali aku tukar getah warna pink, yang latest ini pun pink dan hijau turquoise. Warna apa cantik selain pink ya? Sebab 18/2 ini aku check up, sudah semestinya nak tukar warna punya. Kalau ada cadangan bolehlah share dekat komen.

Harap dapat membantu korang serba sedikit yang loss confident nak pakai braces. Wat chills and relax je okay! Bagi aku takdelah sakit mana pakai braces, sakit kejap jerlah lama-kelamaan dah okay. Tengok aku mampu tersenyum dengan penuh confident sekarang! Ulser pun takdedah. Mungkin 5 bulan yang pertama korang rasa tak selesa nak menyesuaikan diri dengan benda baru dalam mulut. Pengalaman ini hanya dirasai oleh pemakai braces sahaja dan yang pasti akan diingati sampai bila-bila wei, sampai rasa sayang nak bukak braces nanti. Justeru, pada mereka yang berniat nak pakai braces teruskan sahaja niat korang. Jangan sesekali berundur sebelum peperangan. Kalau niat kita baik, insyallah Allah sentiasa ada dan menolong kita. Tak mampu? Pasti ada rezeki Allah datangkan nanti. Tak esok lusa, tak lusa tulat, tak tulat tonggeng. hahaha..Bye!

Inilah geng braces UniKL (UBIS), masing-masing muka bangga tayang gigi. Insyallah, ketiga-tiga gegurl ini akan bukak braces dalam tahun ini juga kalau tiada aral melintang. Sekarang, selfie puas-puas dengan gigi besi okay!

Thanks you for reading!

Read More»

Wednesday, 1 February 2017

Pengalaman untuk Mendapatkan Kuih Keria Antarabangsa yang menjadi Viral!

Salam to all readers,


Minggu lepas aku turun Melaka bagi menghadiri kenduri kawen saudara belah nenek aku. Lama juga tak jumpa dorang, tahu-tahu je nak kawen. Bukan 1 je pengantin, sekali 2 pasangan pengantin kau. Alhamdulillah, dah sampai jodoh. Buat pertama kali jugalah, aku menghadiri majlis kawen pada hari Jumaat. Memang biasa ke orang Johor buat kenduri kawen pada hari Jumaat ataupun aku je tak tahu apa-apa. 

Memandangkan, kenduri kahwinnya pada hari Jumaat di Muar, Johor aku sekeluarga dah gerak pada hari Khamis. Kira satu malam kami bermalam di Hotel area Melaka. Dalam pukul 11 lebih jugalah baru bertolak ke Melaka. Sampai Melaka around pukul 1.00 tengahari macam tu, kami singgah di kedai makan asam pedas. Disebabkan masakannya tak berapa mengancam takdelah aku update ya. 

Dah alang-alang ke Melaka ini, kami pun sempatlah singgah ke gerai Kuih Keria Antarabangsa yang menjadi viral orang ramai. Rugilah dah datang ke Melaka tak singgah pula kan? Sana sini orang perkatakan kuih keria di sini betul-betul sedap. Masa baru-baru viral haritu, boleh tahan orang beratur panjang sampai 1km semata-mata kuih keria antarabangsa ini punya pasal. Kalau orang kaki makan, bolehlah datang ke mari.

Inilah dia gerai Kuih Keria Antarabangsa Hj. Jalil, jalan ke depan sikit ada juga kuih keria antarabangsa cuma apatah nama tuan empunya kedai. Haruslah kita makan yang orang duk viralkan sana sini. Sedap sangatkah penangan kuih kerianya. Ada kata kuih keria ini jadi glamour, bila ada orang bawa ke KL buat jual, ramai yang memberi feedback postif kata sedap. 


Ingatkan dah surut isu viral kuih keria antarabangsa ini takdelah kena beratur. Bila lalu nampak lengang sahaja di luar gerainya. Punya semangatlah nak membeli kuih keria antarabangsa ini. Sekali amek kau, kena beratur dalam gerai, berbaris punyalah panjang. Gerai tu gelap, tu pasal tu tak berapa nampak sangat ada orang ke tidak bila lalu. Inilah keadaan orang menunggu kuih keria antarabangsa, waktu ini juga kuih keria tak siap lagi. See?? Tak siap lagi dah beratur panjang, memang kawkaw penangan kuih keria antarabangsa ini.

Punya lama beratur round ketiga barulah aku berjaya membeli kuih keria antarabangsa ini. Aku beli yang cerah sikit tu, yang gelap tu tak beli jadi tak tahu apa bezanya. Sama je kot rasanya! Alhamdulillah, tak sia-sia beratur panjang rasa keenakan kuih keria antarabangsa ini boleh tahanlah sedapnya juga. Adunan acuan tepung dan seratnya terasa, disalut dengan gula melaka. Sebelum ini mak aku ada cuba buat juga, lebih kurang sama jugalah rasanya. Tak jauh beza, jadi lepas ini tak payahlah meroyan sangat tak dapat makan kuih keria antarabangsa. Makan panas-panas lagi sedap dari dibiarkan lama tak dimakan. 

Bagi orang-orang bekerjaya dan tiada masa untuk membuatnya, memang eloklah pergi makan kuih keria ini kalau singgah ke Melaka. Time aku pergi ini boleh tahan ramai orang beratur, tapi ada orang cakap hari lain lagi panjang kena beratur. Kalau ramai sangat, baru ada had pembelian kuih keria. Nasib baiklah, time aku pergi takde limit nak beli berapa banyak. 

Sebiji kuih keria antarabangsa ini RM0.60, aku beli dalam 20 ketul jadi total RM12.00. Selain kuih keria, rupanya ada juga makanan lain yang dijual di sini seperti keropok lekor, Laksa Penang, Bakso, Landas Kasturi, Ubi ketor dan macam-macam lagi. Tapi yang paling laris Kuih Keria Antarabangsa inilah. Dengar cerita ramai orang jauh turun ke Melaka semata-mata nak beli kuih keria antarabangsa ini. Perghh... betul-betul kawww penangan kuih ini kan. Seronok tengok orang kita berjaya!

p/s: Antara lagu-lagu yang disukai oleh kaum lelaki KLIK SINI.

Thanks you for reading!

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com