Saturday, 28 November 2015

Jom Cuba Produk MANJAKANI yang Banyak Khasiatnya, Baik untuk Kaum Wanita!

Salam to all readers,
Manjakani dan daun sireh sangat sinonim dalam perubatan melayu. Sejak dulu kedua-dua bahan ini amat penting terutamanya bagi kaum wanita. Biasanya manjakani ini akan diasah pada belakang pasu sebelum digunakan untuk menyapu luka dan terutamata bagi kaum wanita yang baru bersalin. Begitu juga dengan daun sireh, ianya akan direbus terlebih dahulu untuk diminum bagi mengeluarkan lendir-lendir di dalam badan. Ada setengah orang lebih suka merebus daun sireh kemudian dicampurkan dengan manjakani untuk mencuci bahagian intim.

Sekarang betapa beruntungnya kaum wanita seperti kita-kita ni uall kerana kedua-dua bahan penting ini telah dikomersialkan, salah satunya produk manjakani ini sendiri. Ianya terbahagi kepada dua iaitu KAPSUL MANJAKANI dan juga MANJAKANI HYGIENE WASH. Nak tahu apa bezanya? Tunggu naa, aku cerita satu persatu khasiatnya. 

google
KAPSUL MANJAKANI


KAPSUL MANJAKANI adalah manjakani tulen 100% tanpa campuran herba lain, so ia tak panas dan amat sesuai untuk ibu-ibu menyusu malah akan meriahkan lagi susu. Sebenarnya, banyak kegunaan kapsul manjakani selain untuk dimakan.

ANTARA KHASIAT MANJAKANI;

1. KELIHATAN AWET MUDA
Antioksida melambatkan proses penuaan sel.

2. PENCEGAHAN KENCING MANIS
Asid galik mengatasi kencing manis dan lelah.

3. PENCEGAHAN BARAH PAYUDARA DAN RAHIM
Antioksida manjakani mampu mencegah barah buah dada dan rahim.

4. PENCEGAHAN BAU YANG TIDAK DIINGINI
Manjakani dikatakan bersifat astringen, berupaya membasmi bakteria dan kuman yang mencetuskan bau kurang enak pada faraj.

5. MATA YANG SIHAT
Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.

6. RAWATAN PAYUDARA
Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bemanjakani dapat memperbaiki payudara yang telah hilang kekenyalannya.

7. KULIT KERING DAN BERMINYAK
Astringen juga dapat mengaawal kulit kering dan berminyak.

8. PELBAGAI KHASIAT MAKANAN
Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.

9. MEMULIH OTOT DALAMAN FARAJ
Tannin pada manjakani amat mampu menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan sekali gus merapatkan bahagian yang longgar, lemah atau kendur.

10. MENGAWAL LENDIR DAN LELEHAN FARAJ
Astrigen berupaya menyerap lendir dan lelehan faraj.

11. MENGECUTKAN TISU-TISU
Astrigen dikatakan berupaya mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.

12. MENEGANGKAN DAN MENCANTIKKAN KULIT
Astrigen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.

13. MENGUATKAN GIGI DAN KAYA DENGAN KALSIUM
Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.

14. MULUT
Astrigen dalam manjakani dapat mengekalkan kebersihan mulut.

15. PERAWATAN KRONIK ULSER
Amalam meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.


google
ATURCARA KEGUNAAN UNTUK PELBAGAI TUJUAN
Ia amat sesuai untuk melambatkan kedutan muka(awet muda). Disamping itu juga, ia berupaya menghilangkan jerawat yang tumbuh di muka dengan kadar yang amat cepat sekaligus memudarkan parut-parut jerawat yang ada di muka sebelumnya.

Jika untuk menegangkan/memejalkan payudara atau hilangkan hitam-hitam celah kelangkang, ketiak atau pelipat, lakukan kaedah yang sama dan biarlah ia benar-benar kering. Selepas itu terus mandi. Semasa mandi, sisa-sisa serbuk manjakani yang masih melekat di badan itu gunakanlah sebagai scrub(gosok) untuk hilangkan daki-daki / bekas-bekas hitam celah kelangkang atau di mana sahaja. Selepas itu mandilah seperti biasa dan bilas sebersih-bersihnya.

CARA DAN ATURAN GUNA

1) SEBAGAI LULUR/MASKER
Ambil serbuk buah manjakani ini dalam kuantiti separuh sudu kecil (terpulang kepada anda sebenarnya). Campurkan dengan air seolah-olah anda ingin memakai bedak sejuk. Agak-agak keperkatannya supaya mudah disapu. Sapu ke seluruh wajah anda. Biarkan ia betul-betul kering. Selepas itu, bilas dengan air bersih. Jika masalah muka anda teruk, sapulah setiap hari. Jika hanya untuk penjagaan sahaja, tiga kali seminggu sudah memadai.
Ia boleh juga digunakan untuk merawat luka samada luka biasa atau pembedahan perut selepas bersalin. Caranya, cuma sapu pes manjakani (serbuk yang dicampurkan dengan sedikit air)di tempat terbabit dan biarkan ia mengering. Selepas itu, dicuci perlahan-lahan sehingga bersih. Amalkan sehingga ia sembuh.

2) SEBAGAI EJEN PERAPAT / KEGUNAAN UNTUK BAHAGIAN SULIT
Bagi mendapatkan hubungan suami isteri seperti diimpikan, faraj wanita mestilah sentiasa dalam keadaan bersih, tidak berbau, rahim cantik terletak,faraj tidak banjir dan paling penting,maintain ketat bab perawan. Caranya cukup mudah. Ada beberapa cara sebenarnya.
Ambil serbuk manjakani dan campurkan dengan sedikit air lalu disapu ke pintu lubang faraj. Buat 3-4 kali seminggu pun sudah memadai. Tindakbalasnya akan segera dapat dirasai. Bertahanlah sedikit dengan rasa berdenyut-denyut di bahagian otot yang longgar sebab manjakani sedang bekerja untuk membantu anda.

3) SEBAGAI PENCUCI BAHAGIAN SULIT
Ambil satu sudu kecil serbuk manjakani ini dan campurkannya dengan segayung air (cebuk air). Kacau atau kocak-kocakkannya sehingga sebati dan gunakan semasa mencuci bahagian sulit anda. Air campuran yang lebih tadi bolehlah disimpan di dalam botol untuk kegunaan pada waktu-waktu yang lain.

*TIPS
Air janganlah disimpan di dalam botol terlalu lama sehingga berminggu-mingu. Bimbang ia akan bertukar menjadi masam sebab air paip kita bukanlah bersih sangat. Bakteria terlalu banyak. Jika air direbus terlebih dahulu lainlah ceritanya. Ia amat sesuai digunakan ketika wanita dalam keadaan haid kerana ia amat kaya dengan bahan antiseptik dan antioksida. Seelok-eloknya gunakan setiap hari sebagai amalan. Cara ini juga berupaya untuk mengetatkan faraj anda.

Cara pengambilannya cukup mudah, hanya makan 2 biji sekali selepas makan malam!

googleMANJAKANI HYGIENE WASH/PEMBERSIH INTIM WANITA MANJAKANI

MANJAKANI HYGIENE WASH dengan ekstrak manjakani, serapat, daun sireh dan gel tanpa menggunakan sabun & bahan kimia ianya amat sesuai digunakan oleh semua peringkat umur wanita untuk: 

♡ membersihkan, menyegarkan & menyakinkan setiap hari
♡ menghapuskan bau yang tidak menyenangkan
♡ merawat keputihan
♡ mengetat & merapatkan dinding faraj


Kelebihan ramuan yg digunakan dalam PEMBERSIH INTIM WANITA MANJAKANI;

Manjakani→ kandungan tannin yg tinggi membantu menegangkan bahagian intim selepas melakirkan anak.... sifat antiseptik semulajadinya berupaya mencegah bakteria, kulat & yis (punca utama gatal-gatal & bau kurang menyenangkan pd bahagian intim wanita).

Daun sireh→ terkenal dengan kemampuannya menyegarkan dinding kelamin wanita, mengembalikan keanjalan & mengurangkan cairan berlebihan yg boleh menyebabkan ketidakselesaan & rasa tidak menyenangkan sesetenga wanita.

Serapat→ berupaya membaiki & menegangkan tisu faraj

Serta wangian yg sangat menyegarkan....

HARGA PRODUK?
KAPSUL MANJAKANI RM30.00 sebotol, ada 50 biji (Postage RM6.00)

MANJAKANI HYGIENE WASH/PEMBERSIH INTIM WANITA MANJAKANI RM25.00 sebotol, 80ml (Postage RM6.00)

More info;
Facebook : Manjakani

Sms/whatsapp: 019 513 8283 (Puan Ina)

This is sponsored post!

Read More»

Sunday, 15 November 2015

V Guard Foam Mampu Menyelesaikan Masalah Wanita

Salam to all readers,

Pernahkah engkorang rasa tidak selesa terutamanya apabila period nak datang atau semasa period. Mungkin waktu pagi ketidakselesaan itu tidak dirasai sangat. Tapi waktu tengahari, waktu kita berpeluh masa itulah rasa gatal dan tidak selesa sangat. Apa alternatif yang akan anda ambil untuk melegakannya?

Kalau orang dulu-dulu menurut kata arwah nenek akulah, biasanya mereka akan merebus daun pucuk jambu, pucuk delima, manjakani, dan lain-lain lagi. Air rebusan ini digunakan untuk mencuci selepas kita membuang air. Daun-daun yang direbus itu pula biasanya daun yang kelat rasanya. Itu dulu caranya. Now, semua benda dah diupgradekan, kebanyakannya telah dikomerselkan dan dipekkan dalam bekas atau botol yang mudah kita bawa dan letak dalam handbang. Kemana-mana sahaja kita pergi, kita boleh selitkan dalam bag. Jadi, tak perlulah risau lagi lepas ni!

Kali ini aku nak perkenalkan satu lagi produk khususnya buat kaum wanita di luar sana yang ada masalah keputihan. Produk ini baru sahaja lagi dan rakan di facebook aku yang syorkan. Tambah-tambah dah ramai yang memberi feedback yang positive mengenai produk ini. Nak tahu apa dia? Jom scroll bawah sikit...

google

Vee Guard Foam merupakan pencuci intim wanita yang dirumus khas secara sainstifik dan diluluskan kementerian kesihatan malaysia untuk kegunaan harian setiap wanita yang inginkan kebersihan dan keharuman diri. Ia dapat membantu mencegah masalah keputihan dan gatal pada bahagian intim wanita.

google

Soalan dan jawapan yang sering ditanya mengenai produk V Guar Foam;
BUIH CEGAH KEPUTIHAN kekal segar bersama vee guard (Q&A)
Q - Adakah Vee Guard selamat? ada KKM ke?
A - Vee Guard di formulasi dari bahan-bahan semulajadi dan telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dengan no rujukan NOT150905461K
Q - Saya belum berkahwin lagi. Boleh ke saya guna Vee Guard?
A - Boleh. Vee Guard ini sesuai untuk wanita yang belum berkahwin dari umur 12 tahun hingga wanita yang sudah berkahwin.
Q - Ibu mengandung boleh guna Vee Guard ini tak?
A - Boleh. ibu yang tengah mengandung boleh guna Vee Guard ini dan ibu dalam pantang juga sesuai.
Q - Vee Guard nie cecair ke??
A - Tak. Vee Guard ini dalam bentuk Foam.
Q - Bagaimana cara guna Vee Guard ini?
A - Cara menggunakan Vee Guard ini, awak semburkan Vee Guard Foam ke atas tapak tangan, sapu dan cuci miss v. Bilas dgn air sehingga bersih. Kemudian keringkan dengan tuala kering.
Q - Apakah bahan utama dalam Vee Guard ini?
A - Bahan utama yang terdapat Vee Guard ini ialah pati sireh, kacip fatimah, buah manjakani dan spearmint until kesegaran sehingga 8 jam
Q - Sebotol tahan berapa lama akak?
A - Sebotol Vee Guard tahan selama 20 hingga 30 hari.
Q - Adakah Vee Guard ini selamat digunakan?
A - Vee Guard ini mengandungi ekstrak tumbuh-tumbuhan yg dipilih seperti Sireh, Kacip Fatimah dan lain-lain. Tidak mengandungi bahan-bahan kimia yang terlarang, tiada kesan sampingan yang buruk. Mengandungi PH 5.5, ianya sesuai untuk semua golongan umur.
Q -  Bila boleh guna Vee Guard ini?
A -  Vee Guard ini boleh guna 2x sehari. Di waktu pagi dan sebelum tido.
Q - Saya ada masalah keputihan. Boleh hilang ke? Berapa lama boleh nampak kesan selepas kita guna Vee Guard ini?
A - Masalah keputihan boleh hilang. Kesannya awak akan dapat selepas 3 hari awak guna Vee Guard.
Q - Betul ke boleh kurangkan keputihan?
A - Betul. Hampir 95% pengguna Vee Guard yang mengalami masalah keputihan dan kegatalan dapat dikurangkan.

google
Tak terkecuali diri aku juga sudah mencubanya. Yang pasti ia memang best. Kalau dulu masa nak dekat time period je mesti rasa tak selesa, bila tiba waktu tengahari badan rasa berpeluh masa tulah rasa gatal-gatal. Mulalah semua benda rasa tiada mood nak buat. TAPI sekarang, aku dah jumpa jalan penyelesaiannya iaitu V Guard Foam. Bau harumannya yang harum dan banyak buih rasa kesegaran sepanjang hari. Baru pakai sehari, dah tiada rasa gatal-gatal pun. Malah, keputihan pun semakin berkurangan. Serius aku tak tipu, engkorang mesti cuba pakai juga! Sekali pakai, pasti nak repeat order punya. Sekarang tiada lagi masalah keputihan, segala aktiviti dapat dilakukan dengan cepat dan pantas. Hati pun senang!

Harga Vee Guard Hygienic Foam Wash;
RM45.00 - Semenanjung Malaysia
RM55.00 - Sabah & Sarawak

More info;
Nur Ain - 0195091982 / Ayu Eleena 0174010645
Instagram: veeguard_hq
Thank you for reading!

Read More»

Friday, 13 November 2015

Secret Garden

Salam to all readers,


Esok hujung minggu, apa program anda semua? Dulu masa duduk Bangsar, pantang cuti je pasti aku menyelinap pulang ke rumah. Sekarang, dah duduk area atas sikit dari Bangsar, kelas pula dari Isnin sampai Jumaat tak dapatlah nak balik selalu. Tambah-tambah, tambang tiket KTM dah naik harga. Maunya kena fikir 2 tiga kali. Aku menunggu je ihsan makcik aku kalau dia nak balik. hehehe... Jimat duit aku!

Aku bukannya nak cerita mengenai tambang tiket ktm naik. Kali ini aku nak share apa aktiviti lapang aku bila dah duduk rumah sewa. Dah duduk rumah sewa, bukannya banyak kerja sangat pun nak dibuat. Nak kata pulun belajar, penat pergi ke kelas? Jangan temberanglah, banyak masa lapang engkorang bila dah bergelar mahasiswa mahupun masiswi. Bezanya, sama ada melakukan aktiviti yang berfaedah ataupun buang masa. 

Sebelum tu, nak tanyalah pada semua, dulu-dulu waktu sekolah rendah atau sekolah menengah aktiviti apa yang yang engkorang suka join untuk dapatkan reward? Aku nak sharelah juga aktiviti yang aku suka join waktu dibangku sekolah. Banyak-banyak aktiviti, yang pastinya aku suka masuk pertandingan mewarna dan juga menulis karangan. Walaupun lukisan aku tak berapa nak kreatif, selalulah juga dapat pertama dan kedua. Aku bab-bab bercakap kat depan orang ramai, memang menikuslah jika nak dibandingkan dengan sepupu-sepupu aku yang lain. 

Sampai peringkat menengah, aku still masuk pertandingan mewarna termasuklah mereka kad ucapan dan juga lukis poster. Kadang-kadang siap berlawan dengan kawan baik aku, siapa dapat no. 1 dan 2. Tapi yang paling penting, aku tak sekreatif sepupu aku yang memang berseni orangnya. Mewarna pun satu terapi untuk menghilangkan stress. Dah lama juga aku tinggalkan, bakat aku dalam mewarna. Sampai satu hari aku jumpa dengan Secret Garden!

Tadaa!! Inilah dia buku Secret Garden yang tergandung seribu satu taman untuk diwarnai. Bolehlah, aku asah skill mewarna sekali lagi. Sungguhpun, pada awal-awal beli memang buruk gila aku warna. Tak tahu, nak cari ton warna yang sesuai.

Inilah hasilnya, bila dah lama tak mewarna. Last aku masuk pertandingan mewarna masa aku tingkatan 6. Cipta kad kemerdekaan, itupun jenuh juga aku menyiapkan. Sekarang, dah ada buku Secret Garden, bolehlah aku lepaskan gian untuk mewarna. 

Engkorang boleh dapatkan buku Secret Garden ini di bookstore samaada di POPULAR mahupun MPH. Kalau dekat popular, ada rebate 30% sehingga hujung bulan 12 kalau tak silap aku. Banyak lagi jenis buku mewarnanya. Jika, ada yang berminat, apa tunggu lagi pergi la lekas bookstore yang berhampiran!

p/s: Yeahhh, rumah sewa aku dah pasang internet!!!

Read More»

Wednesday, 4 November 2015

Jenis-jenis jaket lelaki yang tampak bergaya

Salam to all readers,

Guyss!! How are you today? Hopefully uall, semua sihat. Kali ini, aku nak share something dengan engkorang semua. Entry ini khas buat kaum adam yang maskulin. hehehe... Tak payah nak maskulin sangatlah, yang maintain menjaga keterampilan diri juga amat dialu-alukan membaca.

Outerwear sememangnya sejenis pakaian yang banyak membantu dalam menyerlahkan lagi penampilan seseorang individu itu. Baik lelaki mahupun wanita, outerwear dipakai untuk beberapa tujuan seperti;
  • -          Ketika cuaca sejuk
  • -          Aksesori
  • -          Untuk menutupi pakaian bahagian dalam



Jika wanita gemar memakai cardigan sebagai outerwear pilihan mereka, rata-rata lelaki pula bersetuju bahawa koleksi jaket lelaki merupakan jenis outerwear yang paling mereka gemari. Terdapat beberapa jenis jaket lelaki yang boleh anda temui di pasaran dan berikut merupakan 4 jaket lelaki yang paling popular dan sering menjadi pilihan utama;

Denim Jacket

Denim jacket adalah jenis jaket yang diperbuat daripada fabrik denim dan boleh digayakan dengan t-shirt kegemaran anda. Jenis jaket ini hanya sesuai digayakan dengan jeans bersama padanan koleksi boots.

Bomber Jacket

Bagi bomber jacket pula, ia boleh dipadankan dengan apa jua jenis seluar kegemaran anda. Ia memberikan gaya yang lebih santai dan bersahaja. 



Leather Jacket

Seterusnya adalah koleksi leather jacket atau jaket kulit yang tentu sekali diperbuat daripada material kulit. Ia sesuai digayakan oleh anda yang ingin tampil ranggi dengan padanan jeans dan boots. Namun, elakkan memakai jaket ini apabila cuaca yang panas kerana material kulit adalah tebal dan  tidak menyerap peluh.

Hoodie Jacket

Dan pilihan ke empat adalah hoodie jacket dimana ia merupakan jenis jaket yang paling sesuai untuk dipakai bagi aktiviti kasual. Ia juga merupakan pilihan terbaik ketika cuaca sejuk

p/s: Apa tunggu lagi, jom dapatkannya dengan segera!!

This is sponsored post!

Read More»

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com