Friday, 29 August 2014

Cerita 30 Ogos 2014

Salam to all readers,

Esok 30/8/2014 merupakan tarikh keramat aku berhenti kerja di "Salun Juice". Bagaimana perasaan aku sekarang, esok nak berhenti kerja?

Sedih? Gembira? tak sabar? Aku pun tak tahu nak gambarkan. Dulu, dulu punya ceritalah. Diri sendiri ini, kemain semangat nak kerja bila tengok kawan-kawan kerja. Bila diberi peluang kerja, semangat berkerja hanyalah sebulan dua sahaja. Bila dah masuk ke bulan seterusnya, bosan tahap kritikal aku rasa. Why? Kalau hari buat benda yang sama, mengadap benda yang sama mestilah bosan. Serupalah makan, kalau hari-hari makan nasi lauk telur sahaja, sudah pasti rasa jemu kan?

Walaupun esok aku nak berhenti, sedikit sebanyak sedihlah juga nak berhenti. Sememangnya, aku akan rindu semua benda dekat salun tersebut. Esok juga, genap 8 bulan 1 minggu aku bekerja di "Salun Juice". Bila berkerja di sini, macam-macam orang dan macam-macam ragam aku lihat. Di sini, dapat berkomunikasi dengan pelanggan tak kira bangsa dan agama. Ada juga annoying! Never mind la kan.

Aku bersyukur sangat dikurniakan bos yang gentle, partner yang baik dan sungguh akrab. Hari-hari kerja bersama, makan bersama, teman berpuasa, sambut birthday aku, ulangtahun kedai, dan semua benda bos nak sambut. Aku kawin nanti, tak tahulah dia nak celebrate ke tak? hehehe... Nasib baik, bos dah jumpa pengganti aku. Aku berhenti, pengganti aku sampai dua. Kira pembawa tuahlah aku ni kan? Alhamdulillah.

 Ini gambar semasa menyambut birthday Janet and ulangtahun bos kita jadi "BOS". Inilah gambar partner di tempat kerja.


Selfie with Jiaer! Walaupun kami berlainan bangsa dan agama tapi hubungan kami sangat akrab. Bila dia kena marah mahupun gaduh dengan boyfriends pasti nangis depanku. Aku mampu tengok sahaja. Nak memujuk memang taklah kan. Alasan nak berhenti kerja? Biarlah ia menjadi rahsia, bila tiba masanya nanti aku cerita okay!

Ayat yang paling-paling aku rindu nak cakap dengan Jiaer and Mei Hong sudah pasti yang ini:

Jiaer! Mei Hong! Lau po, lai cer dong Zi


p/s: Ada masa nanti pasti kita jumpa lagi okay! Terima kasih banyak-banyak kerana beri kenangan terindah pada ingatan saya. Bukan cinta sahaja bagi kita kenangan, yang pasti persahabatan turut memberi penangan terindah kepada kita.

18 comments:

  1. kenangan manis kita simpan..yang pahit tu jadikan pengajaran..hehe

    ReplyDelete
  2. best kan ade kawan2 cina..akak pn ramai kwn2 cina..dorg juga yg jd bestie pun :)
    akak kat sini rmai kawan2 sebaya lelaki so nk jmpa kawan pompuan mmg xde..ade pn dah kawen hehee :)
    mcm tahu je kenapa nk benti keje heheee :p

    ReplyDelete
  3. sekurang-kurangnya dah ade pengalaman bekerja..:)

    ReplyDelete
  4. Lama juga ya kerja kat situ

    ReplyDelete
  5. fiqa teringt kawan cina fiqa. rinduuu ~~~

    ReplyDelete


  6. semoga apa pun yang awk lakukan ianya berjalan dengan lancar. Amin ^^

    ReplyDelete
  7. lama betul Azwa kerja kat situ.. at least boleh cari income sendiri + pengalaman kerja :)

    ReplyDelete
  8. 8 bulan lama juga tu.. mesti rindu nnti kan. :)

    ReplyDelete
  9. lama azwar keje situ yer. tapi xpe..ada pengalaman kerja kan

    ReplyDelete
  10. All the best for your next carrier!
    Follow sini :)
    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. at least dah ada pengalaman kerja, next bila dah betul-betul dapat kerja dah boleh adapt
    pengalaman tu yang penting

    btw, thanks sudi singgah baca dan komen di blog
    salam kenal

    ReplyDelete
  12. good luck for ur future job...

    ReplyDelete
  13. lama juga tu kerjanya.. all the best ya pasni ;-)

    ReplyDelete
  14. Oit oit nape berenti? Haha wehhh apa maksudnya tuu? 😭 Tak sempat belajar bahasa Cina lah

    ReplyDelete
  15. seronok bekerja berlainan bangsa ni.apepun all the best azwar

    ReplyDelete
  16. Kenangan terindah...

    Dulu ada kawan kat tempat kerja lama, mix-blood melayu-pakistan tapi sangat mahir berbahasa
    Mandarin. Memang orang tak sangka dia terror

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com