Friday, 24 May 2013

Bebaskah, Aku di Sem 2 Ini?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Jadual peperiksaan Sem 2

Tepat jam 12.30 tengahari tadi kertas sem 2 aku pun berakhir. Berasa lega, selega-leganya. Kali ini soalan bertulis, takdelah berasa tention sangat hendak menjawabnya. Rasanya aku masih mampu mencapai sasaran, tetapi tidak tahulah apabila tangan aku menulis dibuatnya otak aku blur sikit, lain yang aku ingat, tetapi lain pula tanganku mencipta ayat. Aku pun tak tahulah bagaimana, Insyaallah, moga-moga ada restu daripada Allah mungkin aku dapatlah apa yang aku hajat. 

Inilah slip periksa aku, kalau tak bawa memang kau jawab dekat luarlah

Perbandingan sem 1 dan sem 2, aku rasa amat perit apabila menjawab kertas sem 1. Disebabkan aku masih terpengaruh dengan budaya dan cara belajar form 1 hinggalah form 5 yang banyak dibantu dan disuap oleh guru-guru (masing-masingkan manja). Tapi apabila melangkah ke form 6, segala-galanya ada challenges. Apa ke tidaknya, kita kena cabar diri kita sendiri. Sebagai contohnya, sekiranya kita membuat sesuatu hasil kerja dengan sambil lewa, maka kita akan dapat markah yang sambil lewa sahaja. Tetapi sebaliknya, apabila kita lakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh, maka kita pasti peroleh kejayaan. Dan dari situ kita dapat rasakan kepuasan dimana segala usaha, penat jerih yang kita usahakan itu berbaloi dan tidak sia-sia.

Sekarang tiba masanya untuk menghabiskan cuti pula. Kalau dah stay dekat sekolah, maka cuti kiteorang still budak sekolah lagilah (alaa kanak-kanak ribena lagilah kiteorang ini). Budak IPTA dapatlah cuti berbulan-bulan. Aku 2 minggu sahaja. Seperti biasalah, cutiku dihabiskan di rumah sahaja. Terutamanya mengadap Blog, Twitter, dan juga Facebook. Kira sepanjang cuti ini, aku menghabeskan masa di depan laptop sahaja dan sambil itu bolehlah membuat HIkayat Seribu Satu Malam. =)

p/s : Seronoknya dapat bercuti. Sepanjang cuti ini juga, akan mengadap laptop. Mood blogging semakin membuak-buak kali ini. -_-



39 comments:

  1. fpgood luck ..semoga dapat keputusan yang baik :)

    ReplyDelete
  2. gud luck ! buat la solat hajat bebanyak ! in shaa Allah boleh !

    anyway, dah lama follow, follow back maybe ?

    tenkiuu !

    ReplyDelete
  3. Jom Join!=)
    http://myartcrafting.blogspot.com/2013/05/may-giveaway.html

    ReplyDelete
  4. All the best for ur resulttt daaaannn selamat bercutiii ya =)

    ReplyDelete
  5. doakan yg terbaik! :D selamat bercuti!

    ReplyDelete
  6. Kalau feeling baik je pas jawab exam Insyaallah elok la tu result..cewah..All the best!Dah bercuti leh la lps geram byk²..:D

    ReplyDelete
  7. sama je perangai kita. balik bercuti, tak lain tak bukan. mesti menghadap blog =='

    ReplyDelete
  8. happy holiday dan semoga mendapat keputusan yang cemerlang nanti :)

    ReplyDelete
  9. selamat bercuti.. semoga dapat result yang gempak..

    ReplyDelete
  10. semoga dapat keputusan yang 'elok' dalam exam tu. DAN selamat memalaskan diri time cuti ni. cuti adlah waktu utk release tension n merehatkan otak

    ReplyDelete
  11. Wah dah menjadi laaa. Ikut tuto nabeel ye? Hewhew

    ReplyDelete
  12. smga dpt kptusan y terbaik :) insyaAllah.. dah usaha.. skrg tawakal n doa je :))

    ReplyDelete
  13. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  14. Good luck azwa... semoga berjaya..

    Bestlah dapat cutikan..

    semangat nk update blog memang ada. tapi..... laptop akk sakit...

    ReplyDelete
  15. Good luck azwa... semoga berjaya..

    Bestlah dapat cutikan..

    semangat nk update blog memang ada. tapi..... laptop akk sakit...

    ReplyDelete
  16. Good luck azwa... semoga berjaya..

    Bestlah dapat cutikan..

    semangat nk update blog memang ada. tapi..... laptop akk sakit...

    ReplyDelete
  17. Good Luck Azwa..

    Seronoklah kanak-kanak "ribena" cuti lagi.. hahaha.. :P

    mood nk update to meluap2, tapi laptop akk tengah sakit.. sedih.. idea ni meluap2 ....

    ReplyDelete
  18. oh azwa ambik form six yer?
    form six sekarang dah pakai sem ke ?

    anyway good luck yer :D

    amer datang ni haha :D

    ReplyDelete
  19. @Hamir Rahman : Yup! Azwa amek form 6 sekarang. Sekarang pakai sistem sem :)

    ReplyDelete
  20. selamat bcuti and berblogging yer..

    ReplyDelete
  21. goodluck tau kak azwa. akak boleh punya!! aaaaa bestnya dia cuti haha, saya last cuti esok dan ahad. isnin dah kena gi dah :'( aaaaaa sedih

    ReplyDelete
  22. Good luck in your study dik! ^^ Chaiyokkk! Belajar sampai masuk U k. Hee~

    ReplyDelete
  23. bestkan dah cuti.. oh akak form 6 rupanya! All the best eh utk STPM nanti. ^^

    ReplyDelete
  24. insha allah, buat solat hajat banyak kali..konpem allah tunaikan :)

    ReplyDelete
  25. good luck untuk kau! aku doakan kau berjaya! chaiiyookk! ^..^ ps: lama tak singgah blog kau..wuu~ =)

    ReplyDelete
  26. good luck. hope dpt result yg lebih baik lagi. sya lower 6. amik subjek yg sama jgak. wahh boleh la tnya akk pasal form 6 ni ya.

    ReplyDelete
  27. good luck kak :0 samlah kita habiskan masa dirumah je haha

    ReplyDelete
  28. good luck akak.. hewhew.. cuti ni, kita rehat banyak2 , haha..

    ReplyDelete
  29. Insyaallah result ok, hihi ^_^

    ReplyDelete
  30. cuti2 banyak assignment ea..? hehe.. result mesti okay punya.. :)

    ReplyDelete
  31. Hi! 안녕하세요~~! please do visit our blog! we sell
    purely handmade jewelries~
    쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
    http://fifteenpril.blogspot.com/
    http://twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. update la entri byk sikit. kate membuak buak mood blogging. hehehe.

    ReplyDelete
  33. semoga berjaya azwa.. form 6 ni memang macam perit sikit. kalau kita sungguh-sungguh, insyaAllah boleh.. =)

    ReplyDelete
  34. selamat bercuti juga ye.. =)

    ReplyDelete
  35. belajar ni makin lama makin susah sesuai dengan otak kita..mmg kita mampu sebenarnya..orang yang tak berusaha sahaja yang tak mampu.. Selamat bercuti dik Azwa..:)

    ReplyDelete
  36. iha takde experience even kita berdua sebaya.. apapun good luck ye Azwa, never give up! :)

    ReplyDelete
  37. goodluck ye. klw aku, aku plg bengap subjek sejarah. muahahaha ;p

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com