Thursday, 24 January 2013

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum 

Di kesempatan ini , aku ingin mengucapkan salam maulidur rasul , 12 RabiulAwal 1434Hijrah buat semua .

ENTRY BERSAMBUNG !! ENTRY INI SEBENARNYA PANJANG , TAPI MASA NAK UPDATE HARI ITU , ADA MASALAH TEKNIKAL SEDIKIT !! JADI HARINI AKU SAMBUNG ! (26/1/2013)

Beberapa hari sebelum menjelang Maulidur Rasul , sambutannya di kaca tv dan di media elektronik semuanya bercerita tentang Maulidur Rasul ( tentang Nabi Muhammd SAW ) . Dalam banyak-banyak rancangan di saluran tv , aku tertarik dengan segmen yang dikelolakan oleh Ustaz Don iaitu rancangan #30minit bersama Ustaz Don . Beliau pandai menarik perhatian pada semua golongan untuk mendengar cerita tentang nabi . Bukan semua penceramah boleh bercerita seperti beliau untuk menarik ramai pendengar . Aku ini pula bukanlah jenis orang yang suka mendengar ceramah-ceramah atau cerita-cerita motivasi . Disebabkan aku cepat mengantuk . Tapi kalau kau hadapkan aku dengan drama korean , lajulah aku tengok  . Mungkin setan dok melekat dekat mata bila bab agama ini .

Tapi , #Ustaz Don ini dapat menarik perhatian aku untuk mendengar . Maybe sebab dia hensem kot . hahahaah...Okay , tak lawak pon azwar !! Dalam pada beliau syok bercerita tentang kelahiran Nabi , beliau pandai menyelitkan contoh-contoh cerita yang boleh di fahami oleh semua peringkat usia . Di mana , beliau menceritakan tentang Tentera bergajah Abrahah dan Burung Ababil . Menurut beliau lagi , masyarakat barat pada masa kini merupakan golongan yang banyak mengkaji sunnah Rasulullah . Malah mereka mengamalkan amalan baginda dalam kehidupan seharian . Sesetengah cerita juga , ada yang menyerupai kisah-kisah nabi .

Jadi kita sebagai umat Nabi Muhammad kenalah rajin mengikut dan mengamalkan selalu sunnah beliau . Amalan ini mampu menjadikan seseorang itu mencintai baginda dan boleh membawa seseorang itu cenderung ke arah 'soleh wa musleh' . Antaranya ialah senyum , dahulukan kanan , berpakaian , bercelak , memakai cincin , makan, minum bersilaturrahim , berjalan , berkata , tertawa , bergurau , tidur , membaca Al-Quran , dan ibadah .

Cinta kepada Rasulullah SAW tidak semestinya dizahirkan dengan berselawat kepada baginda sahaja , tetapi perlu diikuti dengan melakukan segala sunnah Nabi Muhammad . Itu merupakan bukti kasih sayang paling utama terhadap pesuruh Allah itu .



p/s : Jangan mengharapkan orang lain dapat memahami diri kita sedangkan pada masa yang sama terbina tembok penghadang yang kita tidak sedar menyukarkannya ...



41 comments:

  1. Salam Maulidur Rasul Azwar.. ;)

    ReplyDelete
  2. Salam Maulidur Rasul kak Azwa :)

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum adik azwar..salam menyambut ulangtahun kelahiran baginda Rasulullah SAW tercinta..kita mesti sentiasa berlapang dada dalam usaha memperbaiki diri dan menjalin ukhwah agar kejernihan yang tercipta berkekalan..amin..

    ReplyDelete
  4. Salam Maulidur Rasul akak :-D Semoga hari hari yang lain kita dapat merasakan kemanisan nya. Kemanisan iman!

    ReplyDelete
  5. Salam Maulidur Rasul akak :-D Semoga hari hari yang lain kita dapat merasakan kemanisan nya. Kemanisan iman!

    ReplyDelete
  6. Salam Maulidurrasul untuk semalam. Teruskan selawat untuk hari2 yg laen juga ya!

    Peringatan untuk diri sendiri :P

    ReplyDelete
  7. Salam Maulidur Rasul akak , semoga bertambah cinta padaNya juga kpd Rasulullah S.A.W ^^ suka gambar tu :D

    ReplyDelete
  8. sori lari topik, tak tahu nk bls komen dkt mana..hehe

    azwa, widget follower "abg kakak gua" dkt sidebar ..
    widget follower dkt atas u dh xleh guna dh kot.. rmai yg ckp ..

    www.paanzainudin.my

    ReplyDelete
  9. Sukakan dengar ustaz bercramah...

    ReplyDelete
  10. teknikal yah ? ke pergi berdate ni, haha xD salam maulidur rasul :p

    ReplyDelete
  11. sangat kagum bile die ckp nabi x ade bayang2 wow amazing manusia luar biasa

    ReplyDelete
  12. salam maulidur rasul , hehehe , CP terlambat datang ker memg pos entry nih lewat ?? hehehe .. selalu la berkunjung ke blog CP ek :D

    ReplyDelete
  13. hahaha .. dkt sidebar tu la .. widget follower, bwh contact me

    ReplyDelete
  14. btul..kalau boleh segalanya tiru bginda rasul saw..InsyaAllah.. smoga kita smua mdpt syafaat nya

    ReplyDelete
  15. akak tak berapa kalau movie korea, tapi kalau lagu akak suka BIGBANG. Suka angatttttttttttt baru je nak berjinak2 suka. hahaha

    ReplyDelete
  16. Salam Maulidur Rasul.. setiap hari setiap masa byk kan mengingati Muhammad S.A.W.

    ReplyDelete
  17. Jom sama-sama lakukan sunnah. Niatkan buat amalan tersebut sbb nak ikut cara baginda SAW. Dpt pahala percuma =D

    ReplyDelete
  18. hope x ttlamba lagi...salam maulidur rasul dear.. sama2 lah kita mngingt Rasullah SAW

    ReplyDelete
  19. hilang cinta pada Rasulullah ibarat hilang cinta pada islam

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum azwar...salam maulidur rasul...:)

    ReplyDelete
  21. ust don mmg hensem.. hehe.. tp betul die mmg pndai tarik perhatian.. slm maulidurrasul azwar :)

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum azwar...salam maulidur rasul...:)

    ReplyDelete
  23. salam maulidur rasul azwa..cheqkaq ade tengok yg ustaz don tu

    ReplyDelete
  24. salam azwar :)

    salam maulidur rasul 1434H

    terlepas tgok ustaz dom mlm tuh...rugi2...ermm

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com