Wednesday, 26 December 2012

Remaja Kini !

Cyber nan moden ,
Anak muda rancak menghayun langkah ,
Mendabik dada ,
Konon diri moden ala barat ,

Kepala bagai Siamang ,
Terkinja-kinja bagai ber 'rock' ,
Si gadis ayu ,
tanpa segan dan silu ,
Menghayun pinggul ,
Menunjukkan pusat ..

Bertepuk-tampar di tengah awam ,
Ingat-ingatlah wahai anak muda ,
Mungkin sedetik lagi umur kita wattamat ,
Tanpa sempat menoleh ke belakang ,
Dan tanpa sempat mengucap LAILAHAILLALLAH !!



15 comments:

  1. Nice.. Kena kat hati jg puisi nie.. :) Apepon, nice entry.

    ReplyDelete
  2. astag...! :( .. kalau gila kejar zaman moden putaran dunia, habis hancur !

    ReplyDelete
  3. Allah jawapannya...
    iman dan hati pakat2 jaga

    http://nurmencariredha.blogspot.com/2012/12/jodoh.html

    ReplyDelete
  4. orang bcinta sekrng mcm2 perangai..
    xpela..mgkin dorng blum dberi 'hidayah' Allah..kita doakan je la yg terbaik..sbg sesama Islam =>

    -peringatan utk dri sdri-

    ReplyDelete
  5. skg budak2 ajak cple guna bbm dah .. kite dulu guna surat hahaha

    ReplyDelete
  6. nak inform ni..
    -mencari entry terbaik 2012..boleh share entry terbaik korang dalam segmen ni,,..jemput join..simple,takde syarat..
    pemenang akan direview
    http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html

    ReplyDelete
  7. wow ringkas dan padat.. mcm osman awang :D

    ReplyDelete
  8. Oyeah , memang remaja kini semakin teruk . Laki pompuan bergaul bebas tak sedar dosa di sekeliling mereka .

    # sekadar renungan bersama . Pengajaran untuk diri sendiri jugak .

    ReplyDelete
  9. Suatu perkara yang tidak baik itu mudah di ikut kerana sokongan syaitan dan iblis..namun dengan adanya iman dan taqwa yang teguh,,semuanya mampu kita hindari..jalan itu kita yang tentukan..

    ReplyDelete
  10. Ayat simple, direct dan makan dalam.. best2.. memang betul pun bila orang Islam dah tiru budaya barat tenggelam sudah ajaran Islam.

    ReplyDelete

Assalamualaikum , terima kasih kerana berkongsi pendapat dan juga luahan rasa , moga memberi manfaat buat kepada kita semua .. !!

Copyright © Azwar Syuhada Made with ❤ by azhafizah.com